Hráč týdne ELH podle HokejZpravy.cz (15. 1. až 21. 1. 2024)

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Hned 19 zápasů měla minulý týden na programu hokejová extraliga – a děly se věci. Které hvězdy s blížícím se play off září nejjasněji, koho jsme zařadili do sestavy týdne, jaké události hýbaly naší nejvyšší soutěží? Vítejte u další shrnutí dění v Tipsport extralize ledního hokeje.

Týden v ELHTři hvězdySestava týdne
Událost týdnePřešlap týdne

Brankář Komety Brno Jan Kavan ve třech utkáních inkasoval jen třikrát a stává se 1. hvězdou týdne v hokejové extralize Foto: Profimedia

Týden v Tipsport extralize podle redakce HokejZprávy.cz (#14)

Máme za sebou jeden z nejzábavnějších týdnů v základní části Tipsport extraligy ledního hokeje 2023/2024. Kolo za kolem sledujeme přetahovanou o první příčku, stejně tak graduje souboj o poslední barážové místo – a rušno bylo tentokrát nejen na ledě, ale i v zákulisí. Vítejte u dalšího shrnutí dění v extralize, tentokrát si přiblížíme třetí lednový týden roku 2024.

sipka Klikněte ZDE a sledujte extraligu živě a zdarma

Sleduj play off hokejové Extraligy na TV Tipsport

Hokejista týdne: 3 hvězdy a nejlepší hráč ELH (15. až 21. ledna 2024)

Z 19 zápasů hokejové Tipsport ELH v týdnu od 15. do 21. ledna 2024 jich sedm dospělo do prodloužení, z toho dvakrát rozhodovaly samostatné nájezdy. Diváci viděli celkem 107 platných gólů (5,63 na zápas), bodovat dokázala půldruhá stovka hokejistů. V akci se představilo i 24 maskovaných mužů, jeden brankář se blýskl čistým kontem.

Nebojte, budeme konkrétnější. Ve výběru tří extraligových hvězd týdne od 15. do 21. ledna se objevují zástupci všech tří pozicí, opět jsme ukázali na jednoho brankáře, obránce i útočníka. Jsou to:

  1. Jan Kavan (HC Kometa Brno)
  2. Daniel Voženílek (HC Oceláři Třinec)
  3. Jan Ščotka (HC Kometa Brno)

1. hvězda týdne, nejlepší hokejista ELH: Jan Kavan (HC Kometa Brno)

Minulý týden jsme se v redakci podivovali nad umem jeho spoluhráče Jakuba Fleka, tentokrát pro sebe post 1. hvězdy týdne uzmul brněnský brankář Jan Kavan. V kleci strávil plných 180 minut a postupně inkasoval jen tři góly, po jednom v každém zápase.

Je to právě Kometa, kdo se pyšní nejlepší formou v celé soutěži. Moravané za sebou táhnou šňůru pěti vítězství, přičemž minulý týden vytěžili maximum z třízápasového domácího pobytu – postupně porazili Litvínov (3:1), Vítkovice (7:1) i Liberec (4:1), všechno týmy s nemalými ambicemi.

Teprve 18letý brankář na plném bodovém zisku nese lví podíl. Čisté konto sice ani jednou neudržel, ovšem jeho 97,03% úspěšnost zákroků je naprosto brilantní. Proti Vervě se Kavan rozehřál 28 zákroky, další dva večery chytil po 35 střelách. Na nikoho jiného neletělo více kotoučů (101), mladičký gólman v ostrém zátěžovém testu obstál na jedničku.

Úspěšnost zákroků od 15. do 21. ledna (alespoň 30 střel)

  1. Dominik Pavlát (Plzeň) – 97,56 % (40/41)
  2. Jan Kavan (Kometa) – 97,03 % (98/101)
  3. Dominik Frodl (Karlovy Vary) – 96,88 % (31/32)
  4. Branislav Konrád (Olomouc) – 96,49 % (55/57)
  5. Daniel Král (Liberec) – 95,65 % (44/46)

Kavanův vzestup je o to působivější, že v jeho rodném listu stojí datum 20. července 2005. Tuto sezonu v opačném gardu chytající gólman zahájil v juniorské extralize, mezi dospělými si měli zápasovou porci dělit Dominik Furch se Štěpánem Lukešem. Ovšem člověk míní a zranění brněnské jedničky mění.

Debut v nejvyšší soutěži Kavan absolvoval 20. prosince, kdy při prohře 2:3 po prodloužení v Karlových Varech pochytal 23 střel. Vytáhlý teenager do konce roku při pendlování mezi dospělými a juniory stihl ještě půl zápasu proti Českým Budějovicím, od nového roku už stabilně zůstává nahoře.

Protože zatím zasáhl do deseti utkání, v popředí brankářských statistik jeho jméno chybí. Po splnění zápasového limitu by ovšem mohl Kavan z nuly vyskočit mezi naprostou špičku – šest výher, průměr 2,12 gólu na zápas a především 92,94% úspěšnost zákroků, to je známka naprosté gólmanské extratřídy.

Kometa, která do sezony vstoupila třemi porážkami a jako první v této sezoně sáhla po trenérské změně, při své famózní stíhací jízdě ztrácí už jen čtyři body na příčky zaručují čtvrtfinále play off. Návrat moravského velkoklubu na výsluní možná mnozí očekávali, ovšem že strůjcem tohoto comebacku bude teenager mezi třemi tyčemi, to by na podzim nenapadlo snad nikoho. Gratulujeme k zaslouženému titulu první hvězdy týdne.

sipka Nepřehlédněte: Ocenění NHL v půlce sezony podle HokejZpravy.cz

NEJLEPŠÍ HRÁČ TÝDNE V ELH: JAN KAVAN
Zápas a výsledek Zákroky Góly SV% TOI
17. 1. 2024: KOM - LIT 3:1 28 1 96,55 % 60:00
19. 1. 2024: KOM - VIT 7:1 35 1 97,22 % 60:00
21. 1. 2024: KOM - LIB 4:1 35 1 97,22 % 60:00

2. hvězda týdne: Daniel Voženílek (HC Oceláři Třinec)

Přestože se Oceláři minulý týden jako jeden ze čtyř týmů na ledě objevili pouze dvakrát, Daniel Voženílek ovládl produktivitu minulých sedmi dnů a dělí se o post nejlepšího střelce. Ke třem gólům přidal stejný počet přihrávek, v každém utkání zapsal tři kanadské body.

Třinec si sice ze zápasů proti Českým Budějovicím (4:3 p.p.) a Pardubicím (3:5) odnesl jen dva body, křídelník první formace ovšem pro úspěch jen těžko mohl udělat víc.

V duelu s Motorem sám nejprve vstřelil vyrovnávací přesilovkový gól na 2:2, poté přidal ještě dvě asistence – včetně té u Růžičkovy vítězné trefy v prodloužení. Se sedmi pokusy byl Voženílek nejpilnějším střelcem utkání.

Ve šlágru na ledě Dynama pak právě 27letý bojovník donutil spoluhráče zapomenout na nevydařený vstup do utkání. Ze čtyřgólového náskoku Pardubic nejprve sám jeden dílek těsně před druhou sirénou smazal, ve třetím dějství pak zapsal primární asistenci u Růžičkovy přesilovkové branky a posléze dokonce skóroval v oslabení. Z utkání si odnesl 100% střeleckou úspěšnost, v síti skončily oba jeho pokusy.

Nejproduktivnější hráči ELH v týdnu od 15. do 21. 1.

  • Daniel Voženílek (Třinec) – 6 bodů (3+3)
  • Jakub Flek (Kometa) – 5 bodů (3+2)
  • Jakub Navrátil (Olomouc) – 5 bodů (2+3)
  • Martin Růžička (Třinec) – 5 bodů (2+3)
  • Nicolas Hlava (Litvínov) – 4 body (3+1)
  • Kristián Pospíšil (Kometa) – 4 body (2+2)
  • Jan Ščotka (Kometa) – 4 body (2+2)
  • Martin Zaťovič (Kometa) – 4 body (2+2)
  • David Kaše (Litvínov) – 4 body (1+3)
  • Dominik Lakatoš (Vítkovice) – 4 body (1+3)
  • Lukáš Sedlák (Pardubice) – 4 body (1+3)

Voženílkův přínos pochopitelně není jen o kanadských bodech. Úřadující držitel Ceny Václava Peciny pro nejlepšího hráče play off se dokáže protihráčům dostat pod kůži, s 31 rozdanými hity s přehledem vede týmové pořadí, v extraligovém srovnání patří do první desítky.

Pro Třinec je důležité, že Voženílek svou fyzickou hru udržuje v mantinelech pravidel. Za dosavadních 38 zápasů od rozhodčích vyfasoval 31 trestných minut, dvouminutové vyloučení proti Dynamu bylo jeho 13. menším trestem v sezoně. Podobně důrazní hráči na trestné lavici obvykle tráví mnohem více času.

Voženílek navíc svědomitě pomáhá obraně, 24 zblokovaných střel je třetím nejvyšším číslem mezi třineckými útočníky – a to hráč s číslem 96 ještě tři a půl minuty ze svého dvacetiminutového icetimu tráví v přesilovkách, kde se do střel soupeřů obvykle vrhat nemusí.

Voženílek je kompletní hráč, jehož výkony v redakci obdivujeme dlouhodobě. O to větší radost máme z toho, že úspěšně přiživuje své individuální statistiky. Dva tříbodové večery v řadě prožil poprvé v extraligové kariéře, post druhé hvězdy týdne je podle našeho názoru zasloužený.

2. HVĚZDA TÝDNE V ELH: DANIEL VOŽENÍLEK
Zápas a výsledek G A B TM S TOI
19. 1. 2024: TRI - CEB 4:3 p.p. 1 2 3 0 7 23:22
21. 1. 2024: PCE - TRI 5:3 2 1 3 2 2 24:56

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

3. hvězda týdne: Jan Ščotka (HC Kometa Brno)

Třetí hvězdou našich shrnutí extraligového týdne se obránce Komety Jan Ščotka stal už v říjnu, tentokrát ho na stejnou pozici řadí čtyři kanadské body (2+2) ze tří utkání. Žádný jiný zadák nebyl v minulých dnech produktivnější – a žádný pochopitelně se svým týmem neslavil zisk devíti bodů.

Ščotka pochopitelně výrazně přispěl k tomu, že Moravané za celý týden inkasovali jen třikrát. Pravidelně ovšem zářil i v útočné třetině. Právě za ním jde vítězný gól Komety ze středečního utkání v Litvínově, v čase 57:26 se ujalo jeho nahození od modré.

Pro 27letého bronzového medailistu z MS v hokeji 2022 šlo o teprve třetí trefu v sezoně, tu čtvrtou přidal hned v pátek. Pod sedmigólovou demolici Vítkovic se navíc podepsal nejen brankou na 3:0 z 28. minuty, ale i dvěma přihrávkami v první polovině utkání. Až v neděli proti Bílým Tygrům vyšel Ščotka naprázdno a ukončil tak třízápasovou bodovou sérii.

Nejproduktivnější obránci ELH v týdnu od 15. do 21. 1.

  • Jan Ščotka (Kometa) – 4 body (2+2)
  • Jérémie Blain (Mountfield HK) – 3 body (1+2)
  • Jan Košťálek (Pardubice) – 3 body (1+2)
  • Janis Jaks (Litvínov) – 3 body (0+3)
  • Tomáš Pavelka (Mountfield HK) – 3 body (0+3)

Ščotka po celou sezonu polyká poctivé porce minut, náročné a po dlouhou dobu vyrovnané klání s Litvínovem pro něj ale bylo druhým největším zápřahem v ročníku – na ledě strávil 27 minut a 13 sekund, z toho 5 minut a 9 sekund v přesilovkách.

Průměrný icetime 22:35 jej pak v extraligovém srovnání řadí na pátou příčku, v aktuálním bodování obránce je s bilancí 4+21 sedmý. V každém utkání – zatím jich stihl 34 – Ščotka průměrně zblokuje 1,5 střely.

A co je důležité, jeho forma graduje. Bude zajímavé sledovat, zda si brněnské číslo 23 proklestí cestu do nominace na Švédské hokejové hry. Dres národního týmu si naposledy oblékl na loňských Českých hokejových hrách, kde až do poslední chvíle usiloval o místo na soupisce pro světový šampionát.

sipka Může vás zajímat: NHL Power Rankings – hodnocení všech týmů

3. HVĚZDA TÝDNE V ELH: JAN ŠČOTKA
Zápas a výsledek G A B TM S TOI
17. 1. 2024: KOM - LIT 3:1 1 0 1 2 4 27:13
19. 1. 2024: KOM - VIT 7:1 1 2 3 0 4 20:44
21. 1. 2024: KOM - LIB 4:1 0 0 0 0 4 19:36

Sleduj průběh zápasu ZDE

Hokejová extraliga: Sestava týdne (15. ledna až 21. ledna 2024)

Tři pozice jsou obsazené, v ideální extraligové sestavě týdne od 15. do 21. ledna 2024 se ale pochopitelně objevuje hned šest jmen. Tady jsou:

  • Po bok Ščotky jsme do obrany zařadili Tomáše Dvořáka z Pardubic. Ty vyhrály všechna tři utkání, posbírala v nich sedm bodů. Sám Dvořák bodoval jen v zápase s Energií (1+1), ovšem právě jeho trefa z 55. minuty – vůbec první v sezoně – zápas poslala do vítězného prodloužení. Dvořák na ledě dohromady strávil 67 minut a 7 sekund a do tabulky pravdy zapsal čtyři kladné body.
  • Do ideální útočné formace k Voženílkovi nominujeme Jakuba Fleka z Komety. První hvězda minulého týdne pokračuje ve skvělých výkonech, zkušený útočník tentokrát do statistik zapsal pět bodů (3+2) a prodloužil svou bodovou sérii na šest utkání.
  • Do ideální sestavy patří také Jakub Navrátil z Olomouce. Ta se dlouhodobě trápí v koncovce, o to je pět bodů (2+3) 24letého útočníka důležitější. Při výhře 3:1 nad Energií Navrátil jednou přihrával, při prohře 2:5 s Bílými Tygry skóroval. V neděli se pak pod výhru 7:1 nad Bruslaři podepsal gólem a dvěma nahrávkami, celkem šlo o jeho třetí tříbodový večer v této sezoně i extraligové kariéře.
SESTAVA TÝDNE PODLE HOKEJZPRAVY.CZ (15. 1. až 21. 1. 2024)
Brankář: Jan Kavan (HC Kometa Brno)
Obránce: Jan Ščotka (HC Kometa Brno)
Obránce: Tomáš Dvořák (HC Dynamo Pardubice)
Útočník: Daniel Voženílek (HC Oceláři Třinec)
Útočník: Jakub Flek (HC Kometa Brno)
Útočník: Jakub Navrátil (HC Olomouc)

Událost týdne v hokejové extralize: Růžička je podesáté na 40 bodech

Co se povedlo? Martin Růžička podesáté překonal hranici 40 bodů v základní části, což se v 31leté historii naší nejvyšší soutěže podařilo jen zlínské legendě Petru Leškovi.

Třinecký forvard se klidně mohl objevit mezi hvězdami týdne, jeho příběh ale zasluhuje zvláštní pozornost. Přes kulatou 40bodovou metu, kterou například v loňském ročníku pokořilo jen 11 hráčů, se Růžička přenesl při páteční výhře 4:3 po prodloužení nad Českými Budějovicemi. Byl u všeho – dvakrát asistoval, dvakrát sám skóroval, a to i v první minutě nastavení.

Na první čtyřbodové představení v sezoně Růžička navázal ještě v neděli jedním gólem proti Dynamu.

Celkem tak má na kontě 42 bodů (17+25) a závody o titul krále extraligové produktivity díky jeho novoročnímu vzepětí dostávají pořádné grády. Právě Růžička v tuto chvíli trůní na čele statistik. V neprospěch libereckého Tomáše Filippiho při rovnosti bodů hovoří jak nižší počet gólů (16), tak o čtyři odehraná utkání více – veterán Ocelářů na led zatím vyjel pouze 36krát.

40bodové sezony Martina Růžičky

  1. 2009/10 – 47 bodů (23+24) v 51 zápasech
  2. 2010/11 – 50 bodů (24+26) v 51 zápasech
  3. 2012/13 – 83 bodů (40+43) v 52 zápasech
  4. 2013/14 – 55 bodů (26+29) v 52 zápasech
  5. 2017/18 – 54 bodů (29+25) v 49 zápasech
  6. 2018/19 – 44 bodů (19+25) v 42 zápasech
  7. 2020/21 – 63 bodů (19+44) v 52 zápasech
  8. 2021/22 – 48 bodů (21+27) v 52 zápasech
  9. 2022/23 – 52 bodů (23+29) v 52 zápasech
  10. 2023/24 – 42 bodů (17+25) po 36 zápasech

Růžička, mimo jiné držitel extraligových rekordů v počtu gólů (40) i bodů (83) za sezonu, je velmi blízko zisku třetího titulu nejproduktivnějšího hráče ELH. To v samostatné české extralize zatím dokázal jen Milan Gulaš, jenž bodování ovládl třikrát v řadě mezi lety 2017/18 až 2019/20.

To Leška první příčku uhájil pouze jednou, a to díky 68 bodům z ročníku 2001/02. Přesto zlínský patriot a dvojnásobný extraligový šampion slouží jako symbol hokejové dlouhověkosti a konstantní výkonnosti. Hranici 40 bodů poprvé překonal v sezoně 2000/01 jako 25letý, naposledy se mu to podařilo o 13 let později, již na prahu čtyřicítky.

Růžička je na tom obdobně, vždyť berounský rodák v prosinci oslavil již 38. narozeniny – a první 40bodový výkon obecenstvu předvedl již ve 24 letech.

Vysoký hokejový věk ovšem šestinásobného extraligového šampiona evidentně nebrzdí. Naprosto reálně se můžeme dočkat dalšího úspěšného útoku na 50 bodů, uznávanou hranici naprosté extratřídy. Zatímco Leška ji zdolal čtyřikrát, Růžička už má na kontě šest zářezů – a o tom sedmém se rozhodne v příštích týdnech. Smekáme.

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Přešlap týdne: Šokující odvolání Václava Varadi

Co se naopak nepovedlo? Vedení Pardubic rozvázalo kontrakt s Václavem Varaďou, a to den po cenném vítězství 2:1 po prodloužení na ledě hlavních sparťanských rivalů.

Není nic staršího než včerejší noviny, o veletoči na střídačce Dynama zřejmě slyšel každý z vás. Na úvod dodejme, že vůbec poprvé v extraligové historii se pakoval trenér průběžně druhého celku – dosavadním rekordem bylo odvolání ze třetí pozice, ke kterému zatím došlo třikrát.

Plně respektujeme, že sestavení realizačního týmu je výsostným právem vedení všech celků.

Ostatně i hvězdná NHL pamatuje konce koučů na vrcholu jejich sil; takový Mike Keenan se v létě 1994 rozkmotřil s newyorskými Rangers bezprostředně po výhře vytouženého Stanley Cupu, Ted Nolan zase v roce 1997 i kvůli neshodám s Dominikem Haškem skončil coby čerstvý držitel Jack Adams Trophy pro nejlepšího trenéra NHL.

Českým zvyklostem se ovšem aktuální pardubické dění vymyká – a přešlapem týdne je především kvůli své mediální prezentaci. Prvotní šok vystřídala řada nejasností a protichůdných tvrzení.

O odvolání hlavního trenéra Dynamo informovalo ve čtvrtek 18. ledna. Život měl jít dál.

Původní strohý tweet Petra Dědka až o tři hodiny později – zčásti jistě po nátlaku široké veřejnosti – doplnilo oficiální zdůvodnění.

Varaďovi bylo vytknuto neplnění smluvních závazků v oblastech metodického řízení trenérů B týmu a mládeže, odmítání spolupráce s realizačním týmem a skautem, nepřesné infomrace směrem k členům představenstva i „bezdůvodné urážky vybraných hráčů a členů realizačního týmu“.

Většinový majitel Dynama Dědek v televizním pořadu Buly – Debata expertů ještě dodal: „Po upozornění, které jsme provedli už v loňském roce, se ty věci opakovaly. Vygradovaly do takové situace, která byla neúnosná pro celé vedení, pro celý klub. Sdílení hodnot klubu, který je tu 100 let, jsme upřednostnili před tím, abychom si to nechali rozbít.“

Sám Varaďa se na svém webu v rozlučkovém dopisu s Pardubicemi proti řadě nařčení ohradil – se zdůvodněním konce jeho angažmá nesouhlasil: „Každý, kdo mne zná, ví, že nikdy hráče, kolegy, ale ani soupeře neurážím, že se vždy chovám korektně a férově.“

Události v zákulisí východočeského klubu zůstávají zahalené rouškou tajemství. Například ofenzivní tahoun Lukáš Sedlák popřel zvěsti o tom, že Varaďovo odvolání si ultimátem vynutila kabina. Ztrátu důvěry hráčů i realizačního týmu přitom Dědek v televizním rozhovoru zmínil jako jeden z důvodů předčasného ukončení kontraktu.

Inkoust na něm přitom uschnul teprve v květnu, kdy Varaďa po roce bez angažmá s Dynamem podepsal smlouvu až do roku 2028. K naplnění dlouhodobých cílů nedošlo, výsledky pod Varaďovým vedením jsou přesto impozantní:

V oficiálním zdůvodnění se mimo jiné píše, že Varaďa „narušil atmosféru v kabině před nejdůležitější fází sezony“. V neobvykle načasované trenérské rošádě se na hlavní post posunul dosavadní asistent Marek Zadina, řady asistentů rozšířil i Petr Sýkora, skaut a vítěz dvou titulů z dob hráčské kariéry.

Šušká se, že odvolaného kouče stál místo i rozkol se Zadinou – ten přitom pod Varaďou působil během tří mistrovských sezon v Třinci.

Časem na povrch možná vyplují další informace, především pardubičtí hokejisté ale nyní musejí zapomenout na zákulisní humbuk a plně se soustředit na dění na ledě. Největší favorit play off zatím pod Zadinovým vedením dvakrát zvítězil, v právě začínajícím týdnu jeho formu postupně prověří České Budějovice, Litvínov a Kladno.

Co přinese tento týden? Všechny zápasy Tipsport extraligy sledujte živě ZDE

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sledujte Tipsport extraligu ledního hokeje 2023-2024 živě na TV Tipsport - online live stream TELH zdarma

Extraliga live stream: Kde sledovat hokejovou extraligu?

Kde sledovat hokejovou extraligu? Všechna utkání ELH 2023/24 si můžete pustit v online live streamech na počítači a mobilu. Návod najdete v...

Hokejisté týmu PSG Berani Zlín s trofejí pro vítěze Chance ligy v sezoně 2022/23

Playoff Chance ligy 2024: program, výsledky, stav sérií

Podívejte se na program zápasů, výsledky a stav sérií playoff Chance ligy 2024. ✔️ Výherce postupuje do extraligové baráže.

Český hokejista David Pastrňák před prvním zápasem Bostonu v NHL 2023-24

Čeští hokejisté v NHL 2023/2024: seznam, statistiky, historie

Jak si vedou Češi v NHL? Přečtěte si vše o českých hokejistech v NHL 2023/24, v jakých týmech hrají, jaké jsou jejich statistiky. Podíváme...