Pravidla MS v hokeji 2024 - trenérská výzva, prodloužení

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Chcete rychle zjistit, jaká jsou pravidla na MS v hokeji 2024? Pak vám poslouží tento článek, v němž projdeme herní systém, prodloužení a nájezdy, ale také trenérskou výzvu a další pravidla, s nimiž se můžete setkat během šampionátu v Praze a Ostravě.

Trenérská výzvaProdlouženíNájezdy
Pořadí ve skupiněPlay offSestup

Pravidla MS v hokeji 2024 - přečtěte si o trenérské výzvě, prodloužení či nájezdech Foto: Profimedia

Pravidla MS v hokeji 2024 na jednom místě – jaká jsou pravidla na mistrovství světa?

Hokej se neustále zrychluje, a tak i pravidla MS v hokeji musí jít s dobou a současným trendem. V posledních letech došlo k řadě úprav, mezi které patří stále větší možnost využitá videa i další prvky. Postupně si projdeme například trenérskou výzvu, ale i pravidla specifická pro herní systém krátkodobého turnaje pod hlavičkou IIHF.

sipka Vsaďte si na zápasy MS v hokeji ZDE, získáte bonus za registraci

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Pravidla ledního hokeje – počet hráčů, rozměry hřiště, fauly

V našem článku se zaměříme na pravidla, která jsou specifická pro Mistrovství světa v hokeji 2024. Pokud vás zajímají základní pravidla ledního hokeje, najdete je v našem obsáhlém článku pod linkem níže:

sipka Základní pravidla ledního hokeje

Trenérská výzva na Mistrovství světa v hokeji 2024 – pravidlo Coach's Challenge, jak tato výzva funguje

Jedním z novějších pravidel v hokeji je trenérská výzva neboli Coach's Challenge, s níž se můžeme na nejvyšší úrovni setkat teprve několik let. Začneme tedy tímto pravidlem, protože věříme, že bude zajímat spoustu fanoušků.

Trenérská výzva je v podstatě žádost střídačky o přezkoumání gólové situace na videu. V jiných případech nelze Coach's Challenge uplatnit. Konečným výsledkem je vždy verdikt „good goal“, nebo „no goal“ – rozhodčí oznámí, zda branka platí či neplatí.

Důležitou roli hraje původní rozhodnutí na hřišti. To může být na základě trenérské výzvy zvráceno pouze v případě, že rozhodčí při kontrole na videu zjistí jasný a nezvratný důkaz, že bylo jejich rozhodnutí špatné. Pokud při přezkumu nelze najít nesporný důkaz o opaku, pak zůstane původní rozhodnutí v platnosti.

Podle oficiálního rule booku IIHF si může tým vzít trenérskou výzvu v následujících třech situacích.

Coach's Challenge – kdy si může tým vzít trenérskou výzvu na MS v hokeji

  1. Offside před gólovou situací – Pokud při akci, která vedla ke gólu, došlo útočícím týmem k porušení pravidla o postavení mimo hru, bude branka odvolána.
  2. Nepřerušení hry před gólovou situací – Pokud při akci, která vedla ke gólu, došlo v útočném pásmu k události, která měla vést k přerušení hry, ale nevedla, bude branka odvolána. Typicky jde například o situace jako přihrávka rukou, vysoká hůl, puk mimo hru.
  3. Nedovolené bránění brankáři při gólové situaci – Tato trenérská výzva může být podána ze dvou důvodů:

    a) Akce, která vedla k uznání gólu na ledě, může být přezkoumána na základě trenérské výzvy bránícího týmu z důvodu nedovoleného bránění gólmanovi.

    b) Akce, která vedla k neuznání gólu na ledě, přestože puk se dostal do branky, může být přezkoumána na základě trenérské výzvy útočícího týmu, pokud byla branka neuznána pro nedovolené bránění brankáři. Trenérská výzva může rozporovat,

    – že nedošlo ke kontaktu s brankářem iniciovaného útočícím hráčem.
    – že byl útočící hráč strčen si faulován bránícím hráčem, což vedlo ke kontaktu s brankářem.
    – že pozice útočícího hráče v brankovišti nijak neovlivnila brankářovu možnost chytat, a neměla rozeznatelný vliv na danou situaci.

Zaregistruj se online a vsaď si u Chance

Trenérská výzva iniciovaná video týmem rozhodčích IIHF

Ve všech zápasech na MS v hokeji jsou situace z poslední minuty 3. třetiny a celého prodloužení zkoumány všechny události, které by mohly vést k trenérské výzvě. Přezkum iniciuje přímo video tým IIHF Video Review Operations.

Do kdy může trenér podat výzvu v hokeji

Rule book MS v hokeji 2024 vymezuje možnost rozporovat gólovou akci trenérskou výzvou do doby, než je vhozeno další buly. Od té doby už není možné vracet se k dřívější situaci.

Trenérskou výzvu je potřeba podat v důvodném časovém oknu s jasnou specifikací a přibližným popisem času, v němž došlo k rozporované události. Pokud tyto podmínky nejsou splněny, může být žádost o trenérskou výzvu zamítnuta.

Úspěšná trenérská výzva – pravidlo Coach's Challenge

Pokud je trenérská úspěšná v situacích „Offside před gólovou situací“ či „Nepřerušení hry před gólovou situací“, a je tedy rozhodnuto, že branka bude odvolána, pak bude gól neuznán a zbývající čas se vrátí do místa, kde došlo k situaci, při níž měla být hra přerušena.

Pokud je trenérská výzva úspěšná při challengeování „Nedovoleného bránění brankáři“, při níž bránící tým rozporuje gólovou situaci, bude gól neuznán a následující buly proběhne v nejbližším bodu pro vhazování mimo obrannou třetinu.

Pokud je trenérská výzva úspěšná při challengeování „Nedovoleného bránění brankáři“, při níž útočící tým rozporuje gólovou situaci, bude gól uznán a následující buly proběhne ve středovém kruhu.

Neúspěšná trenérská výzva – pravidlo Coach's Challenge

Pokud je trenérská výzva z jakéhokoli důvodu neúspěšná a v platnosti zůstane původní rozhodnutí sudích na ledě, dostane challengeující tým dvouminutový trest za zdržování hry.

V případě, že tým už jednou v zápase neuspěl s trenérskou výzvou, dostane za další neúspěšnou trenérskou výzvu čtyřminutový trest za zdržování hry (2+2 minuty).

Výjimkou jsou pouze situace, kdy je trenérská výzva neúspěšná z důvodu technické závady (například nemožnost přehrát video). V takovém případě zůstane v platnosti rozhodnutí rozhodčích, ale vyzývající tým nedostane trest.

sipka Radim Rulík – profil trenéra české hokejové reprezentace

Prodloužení na MS v hokeji 2024 – jak dlouho trvá, počet hráčů, pravidla

Všechny zápasy na MS v hokeji 2024 musí mít vítěze. Pokud je po 3x20 minutách skóre utkání nerozhodné, následuje prodloužení.

Jak dlouho trvá prodloužení na MS v hokeji?

  • Prodloužení v zápasech ve skupině trvá dokud nepadne vítězný gól, nebo maximálně 5 minut. V případě, že vyprší určený čas prodloužení bez rozhodnutí, následují nájezdy.
  • Prodloužení v zápasech play off (čtvrtfinále, semifinále, o bronz) trvá dokud nepadne vítězný gól, nebo maximálně 10 minut. V případě, že vyprší určený čas prodloužení bez rozhodnutí, následují nájezdy.
  • Prodloužení v zápase o zlato trvá dokud není vstřelen vítězný gól. Před prodloužením mají týmy 15minutovou přestávku. První prodloužení trvá 20 minut, a pokud v něm nepadne gól, otočí si týmy strany a po další 15minutové pauze pokračují. Tento postup se opakuje až do rozhodnutí.

sipka Jak sázet na hokej – tipy na kurzové sázení online

Pravidla prodloužení MS v hokeji – kolik hraje hráčů?

Každý tým může nasadit 3 hráče do pole (bruslaře) plus 1 brankáře. Prodloužení se hraje 3 na 3, pokud nedojde k úpravě na základě vyloučení. Za žádných okolností ale nebude mít tým na ledě méně než 3 bruslaře, v případě vyloučení se tedy přidává hokejista na straně soupeře (4 na 3 či 5 na 3).

Do prodloužení se přenáší tresty ze základní hrací doby. Prodloužení tak může začít 3 na 3, 4 na 3 či 5 na 3. Pokud tým končil základní hrací dobu v přesilovce 5 na 4, upraví se v prodloužení počet na 5 na 3. Stejně tak se stav 4 na 4 změní na 3 na 3.

Po návratu hráčů z trestné lavice se pokračuje standardně do dalšího přerušení. Před dalším buly se pak počet na obou stranách upraví tak, aby co nejvíce odpovídal prodloužení 3 na 3. (Z 5 na 4 se stane 4 na 3, z 4 na 4 se stane 3 na 3).

Zaregistruj se online a vsaď si u Sazkabet

Může tým v prodloužení na MS v hokeji odvolat brankáře?

Ano, týmy mohou v prodloužení odvolat brankáře a nahradit jej hráčem z pole. Pokud byl během prodloužení odvolán brankář, musí zůstat na střídačce minimálně do příštího přerušení hry. Jakýkoli pokus vrátit brankáře do branky před přerušením bude potrestán dvouminutovým trestem za nedovolené střídání.

Nájezdy na MS v hokeji 2024 – kdy se jedou, pravidla

Pokud se v zápase na MS v hokeji 2024 nerozhodne ani po prodloužení, rozhodnou samostatné nájezdy (kromě zápasu o zlato, který se hraje ve formátu „náhlé smrti“ až do rozhodnutí – viz výše).

Kolik hráčů jede nájezdy na MS v hokeji?

Na každé straně jede 5 hráčů, týmy se střídají po jednom nájezdu. Takto nájezdy pokračují až do chvíle, kdy je rozhodnuto. Zbývající nájezdy už se neprovádějí (například za stavu 3:0 po třech sériích). Nájezd nemůže jet hráč, který byl v zápase vyloučen, a ještě mu nevypršel mu trest.

Jak pokračují nájezdy po 5 sériích?

Pokud je po 5 sériích skóre nerozhodné, pokračují nájezdy až do rozhodnutí. Týmy si vymění pořadí, tým který začínal, tak od šesté série provádí nájezdy až jako druhý v pořadí. Nájezdy od 6. série dál může provádět i hráč, který už nájezd jel, a to dokonce opakovaně. Pokračuje se do té doby, než po nějaké sérii není skóre rozhodnuté (tedy dokud jeden tým promění, a druhý nepromění).

Na kterou bránu se jezdí samostatné nájezdy?

Nájezdy se provádí na obě branky, každý tým jezdí na opačnou stranu a to na tu, na níž útočili v prodloužení. Brankáři tedy hájí stejnou bránu jako v prodloužení.

Kdo začíná v nájezdech na MS v hokeji?

O pořadí rozhoduje los, který provede hlavní rozhodčí. Tým, který vyhraje hod mincí, si může vybrat, zda bude v nájezdech začínat, nebo pojede až druhý.

Mohou být při nájezdech střídáni brankáři?

Týmy mohou měnit brankáře libovolně po každém nájezdu, podle pravidel IIHF v tomto ohledu není žádné omezení.

Počítá se vítězný nájezd do kanadského bodování?

Vítězný nájezd se v kanadském bodování nepočítá. Počítá se pouze v celkovém skóre – vítěznému týmu jako vstřelený gól, poraženému týmu jako obdržený gól.

sipka Na kanadské body hráčů můžete sázet u Fortuny

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Jak se provádí samostatný nájezd – pravidla IIHF

  1. Puk je položen na bod vhazování ve středovém kruhu. Nájezd zahájí rozhodčí písknutím.
  2. Brankář musí zůstat v brankovišti až do chvíle, než se útočící hráč poprvé dotkne puku.
  3. Útočící hráč musí puk vést tak, aby byl neustále v pohybu směrem k soupeřově brance. Ve chvíli, kdy jej vystřelí, je nájezd ukončen. Nájezd tak nesmí být dorážen, v takovém případě by nebyl uznán jako gól.
  4. Puk se může odrazit od břevna nebo tyče do gólmana a poté do branky. Pokud bez zastavení překročí brankovou čáru, bude uznán gól.
  5. Útočící hráč se může pokusit i o tzv. lakrosový trik, kdy nabere kotouč na čepel, pravidla to povolují. Musí ovšem dodržet pravidla o vysoké hokejce – puk nesmí nikdy dostat nad úroveň ramen a při opuštění hokejky nesmí být výše než v úrovni břevna branky.
  6. Spin-o-rama, tedy manévr, při němž se útočící hráč otočí s pukem o 360° kolem osy vlastního těla, není povolen. Takový nájezd nebude uznán jako gól, protože poruší pravidlo o pohybu puku směrem k brance.

Pravidla MS v hokeji 2024 – herní formát, body ve skupině, pořadí, co rozhoduje při bodové shodě

Herní systém Mistrovství světa v hokeji 2024 je stejný jako v předchozím roce. Turnaje v elitní kategorii, který se hraje v Praze a Ostravě, se účastní 16 týmů. Ty jsou rozděleny do dvou skupin po osmi.

Základní fáze MS probíhá ve formátu „round robin“, každý tým tedy sehraje vzájemný zápas s každým ze sedmi soupeřů ve skupině. Výsledky zápasů rozhodnou o pořadí v tabulce.

Počet bodů za výsledek v zápase MS v hokeji

  • Vítězství po 60 minutách: 3 body
  • Vítězství po prodloužení/nájezdech: 2 body
  • Prohra po prodloužení/nájezdech: 1 bod
  • Prohra po 60 minutách: 0 bodů

V tabulce se týmy umístí podle toho, kolik získaly bodů po sedmi zápasech ve skupině. Počet bodů je prvním seřazovacím kritériem.

Rovnost bodů 2 týmů ve skupině na MS v hokeji – co rozhoduje o pořadí v tabulce

V případě, že mají týmy v jedné skupině shodný počet bodů, rozhodnou o jejich pořadí doplňková kritéria a to v následujícím sledu.

  1. Počet bodů
  2. Vítěz vzájemného zápasu (do rozhodnutí, tedy včetně prodloužení/nájezdů)

Rovnost bodů 3 a více týmů ve skupině na MS v hokeji – co rozhoduje o pořadí v tabulce

Pokud mají po odehrání zápasů v základní skupině shodný počet tři týmy (nebo více), rozhodne o jejich pořadí minitabulka ze vzájemných zápasů. Kritéria pro určení umístění v tabulce jsou hodnocena v následujícím sledu.

  1. Počet bodů v minitabulce vzájemných zápasů
  2. Rozdíl ve skóre v minitabulce vzájemných zápasů
  3. Vyšší počet v minitabulce vzájemných zápasů
  4. Výsledky proti nejvýše postavenému týmu mimo těch v minitabulce (body, skóre, vstřelené góly)
  5. Výsledky proti druhému nejvýše postavenému týmu mimo těch v minitabulce (body, skóre, vstřelené góly)
  6. Postavení v žebříčku IIHF před začátkem MS v hokeji

sipka Vsaďte si na vítěze a umístění v základní skupině MS

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Jak se určují dvojice čtvrtfinále na MS v hokeji 2024

První čtyři týmy v každé skupině postupují do čtvrtfinále MS v hokeji. Ve skupině A platí, že první dvě mužstva budou hrát své zápasy play off v Praze. První dva celky ve skupině B, která se hraje v Ostravě, budou hrát čtvrtfinále opět v Ostravě. Rozřazení dvojic pro play off probíhá křížem, viz následující formát:

  • 1A vs. 4B – čtvrtfinále v Praze
  • 2A vs. 3B – čtvrtfinále v Praze
  • 1B vs. 4A – čtvrtfinále v Ostravě
  • 2B vs. 3A – čtvrtfinále v Ostravě

Play off se hraje ve formátu na jeden zápas. Vítězi čtvrtfinále postoupí do semifinále; oba semifinálové zápasy stejně jako medailové duely hostí O2 Arena v Praze. Pro poražené čtvrtfinalisty turnaj končí.

sipka Kdy hrají Češi na MS v hokeji

Jak se určují dvojice pro semifinále MS v hokeji 2024

Čtyři postupující týmy z MS v hokeji jsou rozřazeny podle toho, jak se umístily po základních skupinách. Nejlépe postavený tým vyzve nejhůře umístěný tým, druhou dvojici utvoří druhý s třetím.

Semifinále se hrajou v sobotu 25. května od 14:20 a 18:20. Pokud se mezi nejlepší čtyři týmy probojuje pořadatelská země (letos tedy Česko), bývá pravidlem, že má právo odehrát první semifinále (dřívější začátek). Hráči by tak měli o pár hodin déle na odpočinek před nedělním utkáním o medaile.

sipka Rozpis zápasů MS v hokeji 2024

Kdo sestupuje z elitní skupiny MS v hokeji

Už po odehrání základní fáze končí MS v hokeji pro týmy na 5. až 8. místě v tabulce každé skupiny. Ty se čtvrtfinále nezúčastní.

Poslední tým v každé skupině automaticky sestupuje do Divize I (druhé výkonnostní kategorie).

Na MS 2025, které budou společně pořádat švédský Stockholm a dánský Herning, sestupující mužstva nahradí Maďarsko a Slovinsko – tyto reprezentace si vybojovaly postup do elitní divize na turnaji v Bolzanu, který se odehrál na přelomu dubna a května 2024.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Sleduj streamy sportovních zápasů a 1. fotbalové ligy živě na Betano TV

BETANO - získej zdarma 500 Kč za registraci

Dokonči snadnou a rychlou online registraci. Získej 500 Kč zdarma za ověření účtu a sleduj livestreamy 1. fotbalové ligy zdarma.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

1️⃣Co je to trenérská výzva v hokeji?

Trenérská výzva je požádání o přezkum gólové situace na videu. Podrobná pravidla jejího použití jsou vysvětlena ZDE.

2️⃣Jaká jsou pravidla prodloužení na MS v hokeji?

Každý zápas na MS v hokeji musí mít vítěze, v případě remízy vždy následuje prodloužení. Pravidla prodloužení jsou ZDE.

3️⃣Co rozhoduje při rovnosti bodů ve skupině na MS v hokeji?

Při shodě bodů dvou týmů rozhoduje vzájemný zápas, při rovnosti 3 a týmů přichází na řadu minitabulka, jejíž pravidla jsou vysvětlena ZDE.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Zázemí pro přímé přenosy z MS v hokeji 2024 v Praze a Ostravě

Kde sledovat MS hokej online živě: live stream zdarma

Podívejte se, jak sledovat MS v hokeji 2024 online, živě a zdarma. Na internetu na vás čekají přímé přenosy všech utkání MS.

Čeští hokejoví reprezentanti slaví vítězství na MS v hokeji 2010, kde Česko svou bilanci z MS rozšířilo o šestý titul mistrů světa

Všechny zápasy Česka na MS v hokeji: výsledky, střelci, historie

Slavná vítězství, památné góly. V kompletní bilanci Česka na 🏅 MS v hokeji najdete všechny výsledky, střelce a další zajímavosti.

Momentka z pražského MS 1972. Kapitán československé reprezentace František Pospíšil s poháry pro mistry světa i Evropy. Vedle něj brankář Jiří Holeček.

Hokejové mistrovství světa v Praze: historie, výsledky, vítězové

Praha hostila rekordní 11. mistrovství světa v hokeji a bylo zlaté. Vše o památných domácích šampionátech se dozvíte v našem článku.