Pravidla ledního hokeje

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

V článku vám přinášíme výklad základních pravidel ledního hokeje, které jsou stěžejní pro samotnou hru. Zaměříme se na pravidla týkající se zakázaného uvolnění, ofsajdu nebo herního systému prodloužení. Podíváme se také na seznam všech trestů, které mohou být hokejistům uděleny.

Počet hráčůHrací časProdloužení
Zakázané uvolněníOfsajd – Buly
Tresty, faulyRozhodčíPravidla hokeje žen

Rozhodčí se zdviženou pravicí a faulovaný hokejista Foto: Profimedia

Pravidla ledního hokeje: počet hráčů, rozdíl mezi IIHF a NHL

Za běžných okolností má každý tým na ledě šest hráčů. Obvykle se tato šestice skládá z jednoho brankáře, dvou obránců a třech útočníků. Je zvyklostí, že dané družstvo točí minimálně tři obranné páry a čtyři útočné formace.

sipka Klikněte ZDE a sledujte nejlepší hokejové zápasy v livestreamu!

Sleduj průběh zápasu ZDE

Počet hráčů v jednom týmu, kteří mohou být uvedeni v zápisu o utkání, se ale v zámořském a evropském hokeji liší. Proto si můžeme všimnout, že zatímco například trenéři v NHL střídají jenom tři obranné dvojice, v české Tipsport ELH a dalších evropských ligách rotují v obranných řadách často i čtyři páry.

Počet hráčů v týmu , kteří mohou nastoupit do utkání
Soutěže Počet bruslařů Počet brankářů
Evropské soutěže (IIHF) 20 2
Zámořské soutěže (NHL) 18 2

Pravidla hokej – hrací čas: Jak dlouho trvá hokejový zápas?

Čistý hrací čas základní hrací doby jednoho zápasu čítá 60 minut. Těchto 60 minut je poté rozděleno do tří třetin, přičemž jedna třetina trvá 20 minut. Mezi každou třetinou nastává přestávka trvající 15 minut, během níž jdou hráči do kabin a na led vyjíždí rolba.

Pokud po uplynutí základní hrací doby svítí na ukazateli skóre nerozhodný stav, utkání jde do prodloužení.

Časové úseky zápasu v ledním hokeji
Délka zápasu (čistý čas): 60 minut
Délka jedné třetiny (čistý čas): 20 minut
Délka přestávky mezi třetinami: 15 minut
Délka přestávky před prodloužením: 3 minuty

Pravidla ledního hokeje: prodloužení, samostatné nájezdy

Jestliže zápas dospěje do prodloužení, hraje se dalších 5 minut. Jakmile padne v těchto 5 minutách branka, utkání končí. V prodloužení mohou na led naskočit pouze tři bruslaři a jeden brankář od každého týmu, čímž vzniká na hrací ploše mnoho volného prostoru.

Pokud ani v prodloužení nepadne rozhodující gól, o vítězi zápasu rozhodují samostatné nájezdy. Dříve bylo v rámci samostatných nájezdů pět sérií, v současnosti se jezdí pouze tři série.

Důležité je poznamenat, že takový formát rozuzlení nerozhodného hokejového zápasu je uplatňován během základní části hokejových soutěží napříč světem. To ovšem neplatí pro duely v rámci play-off.

Odlišnosti v herním formátu prodloužení v základní části a play-off

Jelikož spousta hokejistů a trenérů považuje samostatné nájezdy za dovednostní soutěž a nikoliv spravedlivý způsob rozhodnutí důležitého vyrovnaného duelu, v zápasech play-off se obvykle hraje na zlatý gól.

Jakmile jakýkoliv zápas o Stanley Cup v zámořské NHL dojde do prodloužení, pokračuje se v počtu 5 na 5 do doby, než padne rozhodující branka.

Jiná pravidla má zase česká Tipsport extraliga, ve které se kombinuje princip zlatého gólu nebo formát prodloužení v délce 20 minut a následujících samostatných nájezdů.

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Pravidla prodloužení v hokeji na MS

Herní systém prodloužení na hokejových šampionátech závisí na fázi turnaje. Zápasy základní části kopírují herní formát prodloužení duelů v národních hokejových ligách, tedy v počtu 3 na 3. Pokud nepadne v 5 minutách branka, na řadu přicházejí samostatné nájezdy.

Ve vyřazovacích zápasech se ale hraje už 10minutové prodloužení, po kterém mohou nastat nájezdy. Jedinou výjimkou je finále MS, ve kterém se za nerozhodného stavu hraje v běžném poměru hráčů 5 na 5 do doby, než padne zlatý gól. Prodloužení se tedy může hrát na několik částí, které trvají 20 minut.

Pravidla hokeje: zakázané uvolnění neboli icing

Jestliže hokejista odehraje puk z vlastní poloviny hřiště, aniž by kotouč tečoval některý z jeho spoluhráčů nebo někdo z protihráčů, a puk přejede brankovou čáru, píská se icing neboli zakázané uvolnění. Rozhodující je přitom pozice puku, nikoliv pozice bruslí hokejisty.

Po písknutí se vhazuje buly v obranném pásmu týmu, který se provinil zakázaným uvolněním. Provinivší tým navíc nemůže během pauzy před vhazováním vystřídat.

Zakázané uvolnění se ale nepíská v případě, pokud:

  1. se takto “proviní” tým, který je zrovna v početní nevýhodě (nikoliv však při power play 6 na 5),
  2. hráč ze své vlastní poloviny vstřelí branku,
  3. puk tečuje nebo trefí brankovou konstrukci a následně se odrazí za brankovou čáru,
  4. hráč vyhodil puk na icing ze své poloviny přímo z vhazování,
  5. podle úsudku rozhodčího mohl některý z protihráčů (kromě gólmana) kotouč hrát,
  6. brankář s úmyslem aktivně hrát kotouč se vydá směrem ven z brankoviště, nebo naznačuje, že chce puk hrát.

Pravidla ledního hokeje: ofsajd na modré čáře

V ledním hokeji se píská ofsajd v případě, pokud má útočící hokejista obě brusle v útočném pásmu dříve, než se do útočného pásma dostane puk.

V praxi si poté můžeme často všimnout, že zatímco centr zaváží puk do útočného pásma, obě křídla čekají tak, že alespoň jednu brusli mají stále na modré lajně. Jakmile se puk dostane za modrou čáru, útočící hráči mohou bez obav pokračovat směrem k soupeřově bráně.

Pokud je některý z hráčů v postavení mimo hru a puk přejde modrou čáru, rozhodčí hru přeruší. Poté následuje vhazování ve středním pásmu.

Pravidla hokeje: střídání

Pravidla ledního hokeje dovolují týmům střídat prakticky v jakékoliv situace, a to buď přímo během hry, nebo během přerušení. Jedinou výjimkou je porušení pravidla o zakázaném uvolnění, po kterém nemůže provinivší tým vystřídat.

Během jednoho střídání podstoupí hokejista několik zrychlení, změn směru, někdy i tvrdý souboj, a to všechno s těžkou výstrojí. Není tedy divu, že interval pobytu jedné formace na ledě se pohybuje v rozmezí 30 vteřin až jedné minuty.

Zaregistruj se online a vsaď si u Chance

Pravidla ledního hokeje: buly neboli vhazování

Po každém přerušení v průběhu hry se znovu pokračuje vhazováním. Tzv. buly vhazuje rozhodčí. Na kluzišti se celkově nachází devět míst vyhrazených pro vhazování.

Ve středovém bodě se vhazuje vždy na začátku každé třetiny a na začátku prodloužení. Buly může být vhozeno uprostřed hřiště také v případě, kdy dojde k udělení trestu na začátku či na konci třetiny, případně prodloužení.

Body pro vhazování ve středním pásmu se využívají v případě, pokud se některý z týmů dopustil porušení pravidla o ofsajdu. Na kluzišti jsou celkově čtyři body určené pro vhazování ve středním pásmu, vždy po dvou u každé modré čáry.

V bodech pro vhazování v koncovém pásmu probíhá buly nejčastěji. V těchto místech se vhazuje, pokud začíná přesilovka, gólman přeruší hru přikrytím puku nebo se píská zakázané uvolnění. Každé hokejové hřiště má 4 body pro vhazování v koncovém pásmu, přičemž dva body jsou u jedné branky a další dva body se nachází u druhé branky.

Místa určená pro vhazování
Název Počet míst
Středový bod pro vhazování: 1
Bod pro vhazování ve středním pásmu: 4
Bod pro vhazování v koncovém pásmu: 4

Pravidla ledního hokeje: tresty neboli vyloučení

Jakmile se některý z hráčů (ve výjimečných případech i funkcionář týmu) proviní proti pravidlům faulem, hlavní rozhodčí mu udělí trest. V ledním hokeji existuje více trestů, které se liší časovou délkou nebo dodatečným postihem. Pokud skutečně dojde k faulu a rozhodčí jej zapíská, provinivší hráč si musí jít svůj trest odpykat na trestnou lavici.

Následně hraje jeho tým v oslabení a naopak soupeř se dostává do přesilové hry. Početní převaha může být v poměru hráčů 5 na 4, 5 na 3 nebo 4 na 3 (nepočítáme brankáře). Tým, který hraje v početní nevýhodě, musí mít na ledě vždy alespoň tři bruslaře.

Jestliže se faulu dopustí hráč týmu, který má zrovna puk pod kontrolou, hra se okamžitě zastavuje. Naopak pokud se proviní hokejista, jehož tým není v držení kotouče, hlavní rozhodčí signalizuje faul zdviženou pravicí.

V takovém případě může brankář útočícího týmu odjet na střídačku a v poli ho nahradí šestý bruslař. Pokud kontrolu nad pukem převezme bránící tým, píská se a začíná klasická přesilovka 5 na 4. Naopak jestliže padne gól, v případě menšího trestu se daný trest ruší a pokračuje se ve hře 5 na 5.

Tresty můžeme primárně rozdělit na menší tresty, které trvají dvě minuty, a větší tresty, při nichž provinilý hráč musí počítat s tím, že si nezahraje minimálně další pět minut čistého herního času. Mezi větší tresty spadají fyzické fauly, při kterých faulující hráč bezohledně ohrozil protihráče.

Ve hře se často můžeme setkat s uložením dvojitého menšího trestu v celkové délce čtyř minut. Takový druh trestu se uděluje v případě faulu holí, který způsobil protivšímu hráči krvavé zranění.

Druhy trestů a jejich časová délka
Druh trestu Délka trestu/Co po trestu následuje?
Menší trest 2 minuty
Menší trest pro hráčskou lavici 2 minuty
Dvojitý menší trest 2 + 2 minuty
Větší trest 5 minut + do konce utkání
Osobní trest 10 minut
Osobní trest do konce utkání Do konce zápasu
Trest ve hře Do konce zápasu + min. 1 další zápas
Trestné střílení Vybraný hráč týmu, proti kterému byl spáchán faul, jede samostatný nájezd na brankáře.
Disciplinární řízení Dodatečné řízení disciplinární komise, většinou dochází ke stopce provinilého hráče na jeden nebo více zápasů.

Pravidla hokej: typy faulů

V ledním hokeji může rozhodčí zapískat několik typů faulů. K jednotlivým typům faulů jsou přiřazeny druhy trestů, které mohou být za daný typ faulu uděleny. O tom, jaký druh trestu bude hráči udělen, záleží na závažnosti daného faulu.

Typy faulů
Fauly proti rozhodčím
Faul Jaký druh trestu může nastat?
Napadení rozhodčích (pravidlo č. 39) Menší trest, menší trest pro hráčskou lavici, osobní trest, osobní trest do konce utkání
Fyzické napadení rozhodčích (pravidlo č. 40) Osobní trest do konce utkání, dodatečné disciplinární řízení
Fyzické fauly
Faul Jaký druh trestu může nastat?
Vražení na mantinel (pravidlo č. 41) Menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Napadení (pravidlo č. 42) Menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Naražení zezadu (pravidlo č. 43) Menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Zásah nohou (pravidlo č. 44) Menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Faul loktem (pravidlo č. 45) Menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Bitka (pravidlo č. 46) Menší trest, větší trest, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Úder hlavou (pravidlo č. 47) Dvojitý menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Nedovolený zásah do hlavy nebo krku (pravidlo č. 48) Menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Kopnutí (pravidlo č. 49) Trest ve hře, disciplinární řízení
Faul kolenem (pravidlo č. 50) Menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Hrubost (pravidlo č. 51) Menší trest, trest ve hře, disciplinární řízení
Podkopnutí (pravidlo č. 52) Trest ve hře, disciplinární řízení
Hození výstroje(pravidlo č. 53) Menší trest, menší trest pro hráčskou lavici, osobní trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, trestné střílení, disciplinární řízení
Omezující fauly
Faul Jaký druh trestu může nastat?
Držení (pravidlo č. 54) Menší trest, trestné střílení
Hákování (pravidlo č. 55) Menší trest, větší trest, osobní trest do konce utkání, trestné střílení, disciplinární řízení
Nedovolené bránění (pravidlo č. 56) Menší trest, menší trest pro hráčskou lavici, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, trestné střílení, disciplinární řízení
Podrážení (pravidlo č. 57) Menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, trestné střílení, disciplinární řízení
Fauly holí
Faul Jaký druh trestu může nastat?
Bodnutí koncem hole (pravidlo č. 58) Dvojitý menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Krosček (pravidlo č. 59) Menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Vysoká hůl (pravidlo č. 60) Menší trest, dvojitý menší trest, trest ve hře, disciplinární řízení
Sekání (pravidlo č. 61) Menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, trestné střílení, disciplinární řízení
Bodnutí špičkou hole (pravidlo č. 62) Dvojitý menší trest, větší trest, trest ve hře, osobní trest do konce utkání, disciplinární řízení
Jiné přestupky
Faul Jaký druh trestu může nastat?
Zdržování hry (pravidlo č. 63) Menší trest, menší trest pro hráčskou lavici, trestné střílení
Nafilmovaný pád (pravidlo č. 64) Menší trest, disciplinární řízení
Výstroj (pravidlo č. 65) Menší trest, disciplinární řízení
Předčasně ukončené utkání (pravidlo č. 66) Disciplinární řízení
Hraní puku rukou (pravidlo č. 67) Menší trest, trestné střílení
Nedovolené střídání (pravidlo č. 68) Menší trest pro hráčskou lavici, trestné střílení
Nedovolené bránění brankáři (pravidlo č. 69) Menší trest, větší trest, disciplinární řízení
Opuštění hráčské nebo trestné lavice (pravidlo č. 70) Menší trest pro hráčskou lavici, osobní trest do konce utkání, trestné střílení, disciplinární řízení
Předčasné nahrazení (pravidlo č. 71) Menší trest
Odmítání hrát puk (pravidlo č. 72) -
Odmítání zahájit hru (pravidlo č. 73) Menší trest pro hráčskou lavici, osobní trest do konce utkání pro trenéra, disciplinární řízení
Příliš mnoho hráčů na ledě (pravidlo č. 74) Menší trest pro hráčskou lavici
Nesportovní chování (pravidlo č. 75) Menší trest, menší trest pro hráčskou lavici, osobní trest, osobní trest do konce utkání

Hokej pravidla: rozhodčí a videorozhodčí

Na hrací ploše bruslí kromě hráčů také čtyři rozhodčí, kteří se starají o dodržování pravidel hry. V profesionálních hokejových ligách se rozhodcovské kvarteto skládá ze dvou hlavních rozhodčích a dvou čárových. Zápasy mládežnických či amatérských soutěží pak obvykle řídí jeden hlavní a dva čároví rozhodčí.

Rozhodčí na ledě však nejsou jedinými, kdo hlídá průběh zápasů. Existují totiž také pomocní rozhodčí. Kromě videorozhodčího mají zanedbatelný vliv na průběh zápasu. Kdo tedy všechno spadá do kategorie pomocných rozhodčích?

  1. Videorozhodčí
  2. Brankoví rozhodčí
  3. Zapisovatel
  4. Časoměřič
  5. Dohlížitel trestné lavice
  6. Vedoucí boxu rozhodčích

Sleduj průběh zápasu ZDE

Kompetence hlavních a čárových rozhodčích

Hlavní rozhodčí lze rozpoznat podle oranžových pruhů na obou rukávech rozhodcovského dresu. Mají důležitý vliv na průběh hry, neboť rozhodují o tom, zdali se daný hráč dopustil faulu nebo ne. V případě nejasných situací mají vždy poslední a rozhodující slovo. Co patří mezi běžné činnosti hlavního rozhodčího v průběhu hry?

  • Posuzování faulů.
  • Komunikace s videorozhodčím v případě sporných momentů.
  • Komunikace s kapitány a trenéry jednotlivých týmů.
  • Vhazování buly ve středovém bodě (po gólu nebo na začátku třetin).
  • Posouvání hrací času v případě sporných momentů.

Čároví rozhodčí se zpravidla pohybují na modrých čarách u mantinelů. Narozdíl od hlavních rozhodčích nemají na rukávech svých dresů oranžové pruhy. Jaké jsou kompetence čárového rozhodčího?

  • Píská v případě porušení pravidla o ofsajdu.
  • Posuzuje, zdali došlo k zakázanému uvolnění.
  • Kromě buly ve středovém bodě má čárový rozhodčí na starosti všechna ostatní vhazování.
  • Zabraňuje, aby došlo k bitce a případně hráče v šarvátce od sebe rozděluje.
  • Může písknout pouze jeden typ faul, a to porušení pravidla č. 74 – Příliš mnoho hráčů na ledě.

Hokejová pravidla: posunutí branky, přiznaný gól

V hokeji občas nastane situace, kdy dojde k posunutí branky. V takovém okamžiku se píská a hra je přerušena. Co se ovšem stane, jestliže v takové situaci padne branka?

Od sezony 2021/22 nově platí pravidlo, jenž umožňuje hlavnímu rozhodčímu uznat gól v případě, pokud se puk dostane do prostoru branky, která ovšem byla z důvodu úmyslného či neúmyslného zásahu posunuta.

Pravidla ženského hokeje

Ženský hokej se stává v ČR čím dál populárnější, a to i díky úspěchům naší reprezentace na MS v hokeji žen. Pravidla ženského hokeje mají ale od toho mužského několik odlišností.

V ženském hokeji je stěžejním faktorem pravidlo o nedovoleném zásahu tělem. Žádné tvrdé bodyčeky tedy nečekejte. Hra tělem je povolena pouze v případě, pokud:

  1. hokejistka má jasný záměr hrát puk,
  2. se hokejistka snaží získat kontrolu nad pukem.

Ženy dále musí mít přílbu s celoobličejovým krytem nebo ochrannou mřížkou. Přilbu s ochrannou mřížkou, které se hovorově říká košík, musí povinně nosit také hokejisté hrající v mládežnických kategoriích.

Vývoj pravidel ledního hokeje v čase: soubory PDF

Hokejové soutěže v České republice se řídí pravidly ČSLH, které následují všeobecné stanovy mezinárodní hokejové instituce IIHF. Pokud jste hokejoví nadšenci a chcete prostudovat, jak se měnily dokumenty týkající se hokejových pravidel v průběhu několika posledních let, klikněte zde.

1️⃣ Jak dlouho trvá jedna třetina v ledním hokeji?

Jedna třetina v hokejovém zápase trvá 20 minut čistého hracího času. Zajímá vás také, jak dlouho trvá přestávka mezi třetinami? Podívejte se ZDE.

2️⃣ Jak dlouho trvá hokejové utkání?

Hokejové utkání obvykle trvá 60 minut čistého hracího času. Pokud ale těchto 60 minut nerozhodne o vítězi, duel jde do prodloužení.

3️⃣ Jak dlouho trvá prodloužení na MS?

V zápasech základní části MS se prodloužení hraje 5 minut, pak následují nájezdy. Při nerozhodném stavu čtvrtfinálových i semifinálových duelů a utkání o bronz se jde do prodloužení, které trvá 10 minut, případně nastávají nájezdy. Na zlatý gól v prodloužení (5 na 5) se hraje pouze ve finálovém zápase MS. Podívejte se také, jak se hraje prodloužení v NHL a české Extralize.

4️⃣ Co je to ofsajd v hokeji?

V hokeji dochází k ofsajdu v momentě, kdy některý z hráčů útočícího týmu se nachází už za modrou lajnou, zatímco puk je stále ve středním pásmu.

5️⃣ Co je to buly v hokeji?

Buly, kterému se také říká vhazování, zahajuje každý úsek čistého herního času v hokejovém zápase. Buly se tedy vhazuje vždy na začátcích třetin, po gólech a dalších přerušení hry. Přečtěte si také, jak se nazývají místa určená pro buly.

6️⃣ Kdy se píská zakázané uvolnění?

Zakázané uvolnění se píská, jakmile puk odehraný hráčem z jeho poloviny hřiště přejede až za koncovou (brankovou) čáru, aniž by jej kterýkoliv jiný hráč tečoval. Pravidlo o zakázaném uvolnění má ale více specifik. Podívejte se na ně ZDE.

7️⃣ Jak se střídá v hokeji?

V hokeji se může střídat jak během přerušení, tak v průběhu hry. Daný tým nemůže vystřídat pouze v případě, pokud porušil pravidlo o zakázaném uvolnění.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hokejové hřiště

Rozměry hokejového hřiště – led, délka, šířka

Hokejová hřiště v NHL a Evropě mají několik odlišností. 🏒 Kluziště v zámoří jsou především užší, což přispívá k atraktivnější podívané.

Tomáš Hertl v úniku, stíhá ho David Pastrňák

Kde sledovat hokej živě?

V článku nabízíme jednoduchý přehled o tom, které televizní stanice a sázkové kanceláře poskytují živé přenosy zápasů NHL, MS nebo české...

Jak a kde sázet na hokej – průvodce sázením od založení účtu až po typy kurzů

Jak sázet na hokej – tipy na kurzové sázení online

Chcete si vsadit na hokej a nevíte jak a kde? Podívejte se na návod k sázení – od založení účtu až po jednotlivé typy sázek a kurzů na...