Jak cestovat na NHL – zájezd na hokej, cena, vstupenky a tipy

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Vidět na vlastní oči zápas NHL je sen většiny hokejových fanoušků. Pokud uvažujete o výpravě za nejlepší ligou světa, určitě vám tento článek přijde vhod. Dozvíte se důležité informace o cenách, jak naplánovat cestu a kde koupit lístky. Pridáme i spoustu dalších užitečných tipů, které vám pomohou zorganizovat vlastní zájezd do zámoří.

První krokPlánováníLetenky
Cestovní dokumenty
Výběr ubytování
Kde koupit vstupenkyCena lístků
Doprava a parkování
Bezhotovostní platby
Atmosféra a zážitek z NHL

Jak cestovat na NHL – zažijte atmosféru nejlepšího hokeje na světě Foto: Profimedia

Zájezd na hokej – kolik stojí výlet na NHL bez cestovky a co udělat jako první

Pokud jste nikdy nebyli v USA nebo Kanadě, pak budete mít před cestou na NHL jistě spoustu otázek. Výlet do zámoří je v mnoha ohledech specifický a vyplatí se důkladně jej promyslet a naplánovat.

sipka Sledujte všechny zápasy NHL živě online

Sleduj průběh zápasu ZDE

Úplně nejdůležitější je ale první krok – rozhodnout se, že skutečně chcete letět přes Atlantik a spojit dovolenou s návštěvou nejkvalitnějšího hokeje na světě.

K tomu si pochopitelně musíte ujasnit, zda na takovou akci máte vyhrazen dostatek peněz. Cesta do USA nebo Kanady je nevyhnutelně nákladná už proto, že během ní absolvujete dálkový let.

sipka NHL 2023/2024 – program, výsledky a tabulky

Přesto i výlet do Severní Ameriky na NHL můžete stlačit na rozumnou cenu, možná už přibližně od 20 tisíc Kč na osobu. V takovém případě ale pravděpodobně budete hodně limitováni tím, co se do těchto nákladů vejde. Při celkové kalkulaci navíc vždy záleží nejen na destinaci, ale především na délce pobytu a také počtu navštívených zápasů.

Reálnější je tedy představa, že vás výlet na NHL bude stát o několik desítek tisíc víc – i s přihlédnutím k tomu, že si určitě budete chtít zájezd maximálně užít. Do ceny se tak promítne i útrata za jídlo, poplatky za další kulturní, sportovní či přírodní atrakce a samozřejmě i návštěva obchodů a fanshopů.

Velkou roli může hrát i to, jak dostupné a levné/drahé budou letenky. Ty totiž mohou tvořit značnou část celkových výdajů. Jejich cena navíc může kolísat o několik set dolarů v závislosti na poptávce, aeroliniích a termínech letů i nákupu letenek.

TIP REDAKCE
Z našeho pohledu nemá cenu letět na NHL s cílem ušetřit na místě každou korunu. Pokud opravdu chcete tento výlet absolvovat a máte velmi těsný rozpočet, určitě se vyplatí raději počkat a našetřit o něco více peněz, abyste si pobyt v zámoří mohli užít naplno. Mnohdy to může být jedinečná cesta s neopakovatelným zážitkem, proto se ujistěte, že do ní opravdu chcete investovat.

Jak plánovat cestu na NHL – kdy a na jak dlouho letět do USA nebo do Kanady na hokej

Některé cestovní kanceláře nabízejí i krátkodobý zájezd na NHL na pár dní a pokud vám takový způsob vyhovuje, můžete jej využít.

V našem článku se ale zaměříme spíše na jiný typ výletu. Pokud si jej zorganizujete sami, budete mít větší svobodu v tom, jak využijete váš čas za velkou louží.

Doporučujeme vyhradit si na takový trip spíše více času. Absolvovat 10–15hodinovou cestu kvůli třem dnům a poté zase dalších 10–15 hodin zpět není příliš praktické. Když už se rozhodnete letět tak daleko, ve většině případů bude dávat smysl zůstat v zámoří alespoň týden či 10 dní, v ideálním případě i o něco déle.

Cenově se sice každý den navíc prodraží o výdaje na ubytování, jídlo apod., ale zato vytěžíte z výletu maximální zážitek. Pamatujte i na to, že dlouhý let znamená nejen finanční, ale i časovou investici. Když už strávíte 20–30 hodin cestováním, měli byste se ujistit, že to bude stát za to.

sipka Časový posun v New Yorku a dalších místech USA

Jak vybrat místo a termín zájezdu na NHL

Jakožto hokejoví fanoušci samozřejmě víte, že sezona NHL začíná na začátku října a základní část vrcholí v dubnu, poté následuje ještě zhruba dvouměsíční play off. Cestovat na NHL tak můžete s výjimkou letních měsíců téměř kdykoli.

Na začátku plánování je nejdůležitější vybrat cílovou destinaci. U každého člověka mohou hrát roli různé faktory.

  • Máte oblíbený tým NHL a chcete navštívit jeho domácí zápasy
  • Máte rádi NHL a chcete vidět jakýkoli zápas bez ohledu na týmy
  • Chcete vidět především české hokejisty v NHL
  • Chcete navštívit konkrétní destinaci, kde se hraje NHL
  • Chcete spojit výlet na NHL s návštěvou dalších zámořských lig
Seriál Jak cestovat na NHL – rady a tipy pro návštěvu konkrétních měst a týmů
  • Zájezd na NHL do New Yorku – cena, letenky, vstupenky a další tipy
  • Zájezd na NHL na Floridu – cena, letenky, vstupenky a další tipy
  • Zájezd na NHL do Las Vegas – cena, letenky, vstupenky a další tipy
  • Zájezd na NHL do Washingtonu – cena, letenky, vstupenky a další tipy
  • Zájezd na NHL do Tampy – cena, letenky, vstupenky a další tipy
  • Zájezd na NHL do Minnesoty – cena, letenky, vstupenky a daší tipy

Pokud cestujete za oblíbeným týmem, pak jste samozřejmě předem rozhodnuti, kam chcete letět. Jestliže naopak chcete vidět kterýkoli zápas NHL, pak pro vás může hrát hlavní roli cenová dostupnost, atraktivní los či další záliby, které můžete v konkrétní destinaci spojit s návštěvou NHL.

Někdo navíc může plánovat výlet na NHL způsobem, že si nejprve určí vhodný termín – kdy bude mít čas, dostane v práci dovolenou apod. V takovém případě je stěžejní hlavně rozpis utkání. Ten vám napoví, které týmy budou v daném období hrát domácí zápasy a podle toho si následně můžete vybrat a naplánovat cestu.

Výhodou harmonogramu NHL jsou časté domácí série. Z logistických důvodů tak hokejové týmy často hrají několikrát za sebou na vlastním ledě, poté jsou zase řadu kol „na tripu“. Tímto způsobem nejslavnější soutěž limituje počet dlouhých přeletů.

A díky tomu mohou i fanoušci lépe organizovat výlet na NHL. Stačí se v kalendáři podívat na rozpis vašeho oblíbeného týmu a zjistíte, ve kterých týdnech má tzv. „homestretch“ – tedy hraje doma víckrát v řadě. Během těchto sérií stojí za to vypravit se přes oceán, abyste mohli v krátkém sledu navštívit více zápasů v jedné aréně.

Kalendář každého týmu najdete přehledně na NHL.com v záložce Schedule, kde si vyberete konkrétní klub. Můžete také rozkliknout i kompletní rozpis ligy podle data, které zvolíte.

TIP REDAKCE

Ve většině měst, kde se hraje NHL, působí i další sportovní týmy. Jestliže vás zajímají i ostatní americké ligy, pak určitě nezapomeňte zkontrolovat i kalendář soutěží jako NFL, NBA či MLB. Skvělou sportovní zábavu nabízí i univerzitní sporty, především College Football a College Basketball.

  • Americký fotbal (NFL) – od září do ledna, poté play off
  • Baseball (MLB) – od konce března do začátku října, poté play off
  • Basketbal (NBA) – od října do dubna, poté play off

Jak vybrat letenky na NHL – cena, kdy a kde koupit levně lety do USA a Kanady

Když už víte, kdy a kam chcete letět na NHL, je na čase podívat se po letenkách. Češi budou nejčastěji hledat letenky z Prahy. Ale pokud jste například z jižní Moravy, může pro vás být výhodnější cestovat například z Vídně. Pro obyvatele severní Moravy zase může být výhodnější nabídka letů z polských Katowic (případně i z Varšavy, která má dokonce řadu přímých spojů).

  • Lety z Prahy: přímé lety do New Yorku jen od května do září, během základní části vždy s přestupem
  • Lety z Vídně: přímé lety do New Yorku, Washingtonu, Chicaga, Los Angeles, Montrealu a Toronta
  • Lety z Varšavy: přímé lety do New Yorku, Miami, Chicaga, Los Angeles i Toronta

Jak letět na NHL z Prahy

Cesta z Prahy na NHL bude téměř vždy obsahovat přestup, přímé lety jsou pouze na lince do New Yorku a to jen během letní turistické sezony. Celoročně se tak do všech severoamerických destinací dostanete pouze s jedním nebo více přestupy.

Letiště Václava Havla má přesto poměrně kvalitní propojení s většinou velkých amerických měst. České aerolinie jsou součástí skupiny SkyTeam, do níž patří i společnosti jako KLM, Air France, a především americká Delta. Pro cestu tak obvykle najdete z Prahy vhodný let s mezipřistáním na některém z velkých evropských letišť.

Kde hledat letenky

V dnešní době existuje celá řada srovnávačů cen letenek. Portály jako SkyScanner, Kiwi či Letuška vám umožní nastavit parametry tak, abyste našli vhodné letenky.

  • Použijte filtr na výběr počáteční a cílové destinace
  • Vyberte konkrétní termín
  • Využijte další funkce jako filtr konkrétních aerolinií, počtu přestupů, délky cesty apod.
  • Podle zvolených kritérií vyhledejte letenky
  • Nabídku obvykle můžete seřadit jednak dle ceny, jednak dle toho, které letenky by mohly být nejlepší (např. s nejmenším počtem přestupů apod.)
  • Doporučujeme podívat se i na podobné termíny (např. odlet nebo návrat o 1–2 dny dříve či později). Cenu letenek často ovlivňuje i to, o jaký den v týdnu jde. Můžete tedy najít levnější nebo komfortnější lety.

Kde kupovat letenky

Mnoho srovnávačů a dalších společností nabízí i nákup letenek. Tvoří tedy jakéhosi prostředníka mezi vámi a konkrétními aeroliniemi. Z vlastní zkušenosti ale doporučujeme spíše koupit letenky přímo na stránkách leteckých společností, což obvykle umožňuje snadnější komunikaci a větší flexibilitu v případě zpožděných či přeložených letů, storna apod.

Co zohlednit při výběru letenek na NHL

  • Cena letenky – obvykle se zpáteční lety do USA pohybují cca od 8 tisíc Kč do 30 tisíc Kč (cca $400–$1500) v závislosti na tom, kam a s jakou společností letíte. Obvykle za zpáteční letenku na východní pobřeží zaplatíte okolo 15–20 tisíc Kč v případě, že ji nekupujete na poslední chvíli. Při cestě na západní pobřeží počítejte spíše s cenovou hladinou okolo 20–30 tisíc Kč.
  • Zkontrolovat, co je v ceně – u některých aerolinií budete mít v ceně letenky odbavení kufru, u jiných se tato služba připlácí. Podobné je to například s výběrem sedadla v letadle.
  • Délka cesty – do některých destinací se dostanete s 1 přestupem, do některých se 2. Tři a více přestupů bývají výjimkou. Nejlevnější letenky nemusí být ty nejlepší, mohou obsahovat zbytečně komplikovanou trasu, případně dlouhé čekání na další let, čímž se celkově prodlužuje vaše cesta a zkracuje vaše skutečná dovolená.
  • Čas na přestup – pohlídejte si, že máte dostatek času na transfer mezi jednotlivými lety. Na přestup v Evropě doporučujeme vyhradit okolo 90 minut; pokud vám příslušná aerolinie nedoporučí jinak. Pro první přestup v USA si nechte větší rezervu, musíte totiž projít imigračním terminálem, případně i celní kontrolou, kde může být fronta. Je lepší raději strávit o hodinu více čekáním na letišti, než ztratit půl dne kvůli zmeškanému navazujícímu letu.

Hlavní evropská letiště na přestup při letu do USA a Kanady

Možností, jak letět do USA a Kanady je samozřejmě spoustu. Aktuální varianty, jak se dostat do vámi požadované destinace, zjistíte při hledání letenek pro konkrétní termíny.

Nejčastěji se ale do Severní Ameriky cestuje přes některé z velkých evropských letišť, která mají ohromnou síť leteckých spojů do celého světa.

Amsterdam, Schiphol (Nizozemsko) – AMS
  • Obvyklé přestupové letiště pro lety s ČSA v kombinaci s KLM a Delta
  • Letiště je v podstatě jeden velký terminál, pro pohyb mezi odletovými bránami nemusíte použít autobus nebo vlak
  • Přímý spoj do většiny velkých měst na východním i západním pobřeží USA a Kanady
  • Díky společnostem KLM a Delta má kvalitní spojení s letišti v Atlantě a New Yorku, odkud se snadno dostanete takřka do každého kouta USA
Frankfurt (Německo) – FRA
  • Obvyklé přestupové letiště pro spoje Star Alliance (Lufthansa, United Airlines)
  • Přímý spoj do většiny velkých měst na východním i západním pobřeží USA a Kanady
Londýn, Heathrow (Velká Británie) – LHR
  • Obrovská síť přímých letů do USA a Kanady
  • Ideální pro lety se společnostmi aliance Oneworld (British Airways, American Airlines)
  • Lety společnosti Virgin Atlantic (od března 2023 člen SkyTeam)
Paříž, Charles de Gaulle (Francie) – CDG
  • Díky Air France rovněž nabízí řadu možností, jak letět do USA v rámci aliance SkyTeam (ČSA, KLM, Delta)
  • Přímé lety do většiny velkých amerických i kanadských měst
  • Na rozdíl od Amsterdamu je rozděleno do několika terminálů, doporučujeme raději vyhradit více času na přestup pro přesun po letišti

Hlavní americká letiště na přestup v USA – tipy, kudy letět

Z výše zmíněných evropských letišť se přímým letem dostanete do spousty amerických měst. Při cestě z Prahy vám tak bude často stačit jediný přestup v Amsterdamu, Londýně, Frankfurtu apod.

Někdy ale může být cenově i časově výhodnější letět do USA se dvěma mezipřistáními – typicky prvním v Evropě a druhým v Americe. Platí to zejména pro cesty na západní pobřeží či na středozápad. Proto je dobré mít představu o některých amerických letištích, která jsou vhodná jako přestupní stanice.

  • Atlanta (ATL) – letiště Hartsfield–Jackson v Atlantě je klíčovým místem letecké přepravy v USA. Je to první tzv. mega-hub ve Spojených státech a denně odsud míří lety do stovek destinací v USA i Evropě. Přestože má letiště obrovský nápor pasažérů, obvykle v Atlantě probíhají vcelku rychle imigrační i bezpečnostní prohlídky.
  • New York (JFK) – letiště Johna F. Kennedyho v New Yorku je rovněž jedním z hlavních styčných bodů pro přepravu do mnoha destinací v USA. Přes New York typicky můžete letět například do dalších měst v oblasti Mid-Atlantic, ale i na Floridu, středozápad a západ. JFK je stejně jako Atlanta velmi vytížené letiště. Někdy se může stát, že zde strávíte přes hodinu v imigrační frontě, ale obvykle bývá celý proces poměrně plynulý.
  • Minnesota (MSP) – mezinárodní letiště Minneapolis–Saint Paul je vynikající přestupní stanice při cestě na západ. Minnesota patří mezi nejspolehlivější letiště, kde obvykle nestrávíte příliš času ve frontách. Díky spojení s Amsterdamem je MSP výbornou možností, kde přestupovat při cestě na západ USA.
TIP REDAKCE

Pokud máte v USA mezipřistání, pravděpodobně po příletu na první americké letiště budete muset učinit tzv. baggage recheck. V praxi to znamená, že si na výdejním pásu vyzvednete váš odbavený kufr, s nímž projdete celní kontrolou a následně jej odevzdáte na další pás k odbavení podle toho, jak vás nasměrují informační tabule a letištní personál.

O tom, zda budete muset při přestupu v USA udělat baggage recheck, se dozvíte už při check-inu na vašem počátečním letišti v Praze, ve Vídni... V některých případech není třeba provést baggage ani při přestupu, a kufr si vyzvednete až v cílové destinaci. Proto doporučujeme raději se předem zeptat, ať víte, co máte udělat po mezipřistání v USA.

Co zařídit před cestou – cestovní pas, online formulář ESTA (USA) a eTA (Kanada), zdravotní pojištění

Zatímco v rámci Schengenského prostoru se můžete i letecky dopravovat na občanku, pro vstup na území USA a Kanady musíte mít platný cestovní pas.

Pokud jej dosud nemáte, doporučujeme podat žádost s dostatečným předstihem. Úřady mají na vydání pasu lhůtu 30 dnů. Za příplatek je ale možné požádat o zrychlené vyřízení žádosti do 5 dní, či dokonce do 24 hodin.

Pokud už cestovní pas máte, především si zkontrolujte jeho platnost. V řadě destinací platí, že pas musí být platný ještě alespoň 6 měsíců po odjezdu. Proto si dejte pozor, abyste si případně stihli vyřídit nový pas, pokud vám stávající expiruje v příštích měsících.

Pro turistickou cestu do USA a Kanady sice nemusíte žádat o vízum, ale přesto nestačí přijet pouze s pasem. Před odletem je nutné vyplnit online formulář cestovní registrace. Každá země má svůj vlastní systém, v zásadě jsou ale velmi podobné.

ESTA – povinný online formulář pro cestu do USA

Formulář ESTA (The Electronic System for Travel Authorization) najdete na adrese https://esta.cbp.dhs.gov/.

  • Vytvořte novou žádost
  • Vyplňte pravdivě všechny údaje ve formuláři, kterým vás provedou webové stránky
  • Dokončete dotazník, zkontrolujte vyplněné údaje
  • Zaplaťte procesní poplatek (k 1. 8. 2023 činí $21.00, tedy přibližně 460 Kč)
  • Počkejte na potvrzení o schválení a dokončení žádosti, může to trvat až 72 hodin

Až budete mít schválenou a potvrzenou žádost o ESTA, budete připraveni k odletu do USA. Schválená ESTA je platná 2 roky pro každou krátkodobou cestu do USA (do 90 dní). Pokud se tedy budete do Spojených států vracet například za rok, nebudete muset znovu vyplňovat a platit další formulář – vždy si ale předem raději zkontrolujte, že vaše poslední ESTA ještě neexpirovala.

Vyplněný formulář ESTA nemusíte před cestou vytisknout a vézt s sebou, na druhou stranu určitě neuškodí mít tento dokument také v papírové podobě. V současné době už můžete svou ESTA zobrazit i ve speciální aplikaci ESTA Mobile, kterou lze stáhnout např. v Google Play.

eTA – povinný online formulář pro cestu do Kanady

Formulář eTA (Electronic Travel Authorization) najdete na adrese http://www.canada.ca/eTA. Proces je velmi podobný jako u americké ESTA.

  • Vytvořte novou žádost
  • Vyplňte pravdivě všechny informace ve formuláři, kterým vás provede online rozhraní
  • Zkontrolujte, zda jsou vaše údaje správně vyplněné
  • Zaplaťte procesní poplatek (k 1. 8. 2023 činí C$7.00, tedy přibližně 115 Kč)
  • Počkejte na email potvrzující přijetí a schválení žádosti
  • Schválení žádosti většinou trvá jen několik minut, pokud bude potřeba doplnit další dokumenty a údaje, do 72 hodin vám přijde email s instrukcemi

Schválená žádost eTA je platná po dobu 5 let či do konce platnosti cestovního pasu podle toho, k čemu dojde dříve. Během platnosti eTA můžete do Kanady cestovat kolikrát chcete na krátké turistické návštěvy (do 6 měsíců).

Vaši eTA nemusíte tisknout, letištní personál zjistí, zda máte validní eTA při proscanování vašeho cestovního pasu, který je s kanadským cestovním systémem elektronicky propojen.

Sledujte stránky MZV.cz pro aktuální podmínky k cestě a vstupu na území USA a Kanady

Doporučujeme před cestou projít aktuální podmínky k cestování do konkrétní země na oficiálních stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky (https://www.mzv.cz/). Požadované detaily můžete snadno najít díky rozbalovacímu menu vpravo na stránce, kde vyberete konkrétní stát a typ informací, který hledáte.

Co je dobré předem zjistit

  • dovozní a vývozní kvóty (limity na alkohol, tabák a další zboží)
  • doklady požadované při cestě do dané země
  • podmínky vstupu ohledně covid-19
  • aktuální bezpečnostní situace v zemi, doporučení turistům
  • důležitá telefonní čísla – záchranná služba, policie, hasiči

Zdravotní a cestovní pojištění

Před cestou do USA a Kanady se vyplatí zajistit zejména zdravotní pojištění – pro případ, že na místě budete potřebovat lékařskou pomoc. Na týdenní či dvoutýdenní cestu stojí zdravotní pojištění většinou jen pár set korun, nejde tedy o žádný výjimečný výdaj.

Pokud do zahraničních zemí cestujete pravidelně, můžete si zajistit například celoroční pojištění do celého světa navázané na účet a platební kartu. Prozkoumejte, jaké možnosti a služby nabízí vaše banka.

Přímo na konkrétní cestu ale můžete uzavřít kontrakt u celé řady pojišťoven, které působí v ČR. Cena se odvíjí od toho, jaká lékařská a zdravotnická pomoc je zahrnuta ve smlouvě a do jaké výše kryje pojišťovna případné náklady.

Kromě toho lze u většiny pojišťoven uzavřít i další užitečné pokrytí jako pojištění zavazadel, odpovědnost za škodu, právní ochranu a další služby spojené s cestou do konkrétní zahraniční země.

Jak vybrat ubytování v USA při cestě na NHL

Při výběru ubytování je důležitá jak konkrétní destinace, tak počet účastníků zájezdu i preferovaný typ ubytovacího zařízení.

Velkou roli samozřejmě budou hrát i vaše záliby. Pokud jedete jen a pouze na hokej, pak budete pravděpodobně hledat ubytování co nejblíže hokejové hale. V USA nebo Kanadě ale můžete mít i spoustu jiných zájmů, a tak vám bude třeba vyhovovat místo v blízkosti různých pamětihodností.

Před tím, než budete rezervovat ubytování, byste se měli rozhodnout, zda si budete chtít pronajmout auto, nebo jestli budete v USA/Kanadě využívat pouze veřejnou dopravu či služby jako Uber nebo Lyft.

O tom, co je lepší, velmi často rozhodne jednak destinace, do které se vypravíte, a jednak vaše plány na další aktivity mimo hokejové zápasy.

Příklady různých přístupů hledání ubytování podle dopravy na místě

  • New York – má skvělou síť metra, která funguje nonstop. Na Manhattanu určitě auto potřebovat nebudete. Proto dává smysl najít si ubytování kdekoli na metru. Chcete to mít blízko do Madison Square Garden a k dalším dominantám NYC? Hledejte bydlení v oblastech mezi částmi Lower Manhattan a Midtown, odkud se můžete velmi rychle přemísťovat metrem – případně pěšky – mezi nejslavnějšími budovami ve městě.
  • Florida – stadion Panthers se nachází v Sunrise, tedy zhruba 45 minut severně od Miami. Do arény se sice dá dopravit různou kombinací vlaku/autobusu/Uberu, ale mnohem pohodlnější a praktičtější je mít na Floridě pronajaté auto. Ubytování tak můžete hledat i v Miami či jeho blízkých předměstích, na hokej pak dojedete. Pokud ale preferujete bydlet v blízkosti FLA Arena, pak jsou dobrými lokalitami pro ubytování Tamarac či North Lauderdale.

Pronájem ubytování při cestě na NHL – hotelový pokoj, apartmán či celý dům

Pokud cestujete do zahraničí pravidelně, jistě znáte platformy jako Hotel.com, Booking.com nebo Airbnb.com, kde můžete sehnat bydlení v celém světě. Nelze jednoznačně říct, zda je lepší vybírat ubytování v klasickém hotelu, nebo pronajmout apartmán či celý dům.

Každá cesta a situace je individuální. Hotel může být nejsnazší variantou v případě, že jedete v malém počtu lidí a cestujete do destinace, která má kvalitní městskou hromadnou dopravu se snadnou dostupností stadionu (např. New York, Washington, Chicago, Toronto).

Při vyšším počtu účastníků zájezdu už může být výhodnější hledat krátkodobý pronájem bytu nebo celého domu – a to jak cenově, tak co do komfortu. Takový typ ubytování můžete využít i k tomu, že budete vařit vlastní jídlo, trávit čas na zahradě nebo v bazénu apod.

Dům tedy může být lepší volbou zejména v případě, že se chystáte do USA/Kanady na 2 či více týdnů a víte, že budete chtít zůstat na jednom místě. Hotel je naopak lepší v případech, kdy třeba chcete během výletu do zámoří procestovat více míst s tím, že se pokaždé někde zastavíte na pár nocí.

Cena ubytování v USA podle typu

  • solidní hotely či byty můžete obvykle najít už od $50–$100 za noc
  • pokud preferujete velmi komfortní hotely, počítejte spíše s cenou $150–$250 za noc
  • cena ubytování je velmi individuální – velmi záleží na konkrétní destinaci, termínu pobytu i vzdálenosti od centra města či moře apod.

Kde a jak koupit vstupenky na NHL – cena lístků, dostupnost, jak vybrat sedadlo a kdy kupovat lístky

Výhodou NHL je, že na každý zápas můžete poměrně snadno sehnat lístek. V tomto ohledu vám nehrozí, že byste neměli možnost nějaký zápas navštívit proto, že je vyprodáno a nikde nelze koupit vstupenku. Lístky na NHL jsou vždy dostupné, majitelé permanentek navíc často uvolňují svá místa do volného prodeje. Rozhodující je ovšem cena, kterou jste ochotni zaplatit.

Oficiální prodej vstupenek na NHL probíhá na platformě Ticketmaster, kde můžete vyhledat lístky na všechny týmy ligy. Přes toto rozhraní lze bezpečně nakoupit vámi požadované lístky, jejichž cena ale bude značně oscilovat.

sipka Ticketmaster.com – portál pro nákup lístků na NHL

  • nejlevnější vstupenky na NHL seženete za nižší desítky dolarů
  • nejdražší standardní vstupenky na NHL se pohybují ve stovkách dolarů
  • o ceně rozhoduje především kvalita místa, popularita domácího hokejového týmu a atraktivita soupeře
  • v základní části obvykle není potřeba kupovat lístky příliš dopředu, můžete je sehnat i v den zápasu, pro klid duše je ale lepší nenechávat nákup na poslední chvíli
  • dřívější nákup ovšem většinou neznamená, že se vám podaří výrazně ušetřit – v tomto ohledu tedy nebývá rozhodující, zda koupíte lístek dva měsíce dopředu nebo týden před zápasem
  • dřívější nákup ale slibuje větší výběr volných míst
  • pokud jste ochotni vyčkávat s nákupem do poslední chvíle, může se vám někdy podařit koupit vstupenky o poznání levněji těsně před zápasem, kdy prodejci občas masivně snižují ceny za lístky

Při nákupu vstupenek na NHL je důležité myslet především na váš rozpočet. Týmy NHL mají moderní stadiony a i z těch nejvýše položených míst – která bývají nejlevnější – budete mít poměrně dobrý výhled na led.

Skutečný výhled z daného místa si obvykle můžete předem ověřit. Využijte přitom zdarma služeb různých webových portálů jako aviewfrommyseat.com, tickpick.com či seatgeek.com, které po zadání konkrétního místa na stadionu mívají v databázi autentické fotky s pohledem z vybrané sedačky.

Jestliže chcete mít z hokeje maximální zážitek, pak doporučujeme přeci jen si připlatit pár desítek dolarů za lístek, abyste seděli v dolním patře a byli blíže akci. Výhled z 15. řady na modré či dokonce červené čáře bude samozřejmě o poznání lepší než z rohu pod střechou haly.

Další licencovaní prodejci lístků na NHL

  • VividSeats
  • SeatGeek
  • StubHub

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Kolik stojí vstupenky na NHL v sezoně 2023/2024 – ceny lístků podle týmu

Před sezonou 2023/24 vám přineseme aktuální ceník lístků na domácí zápasy všech týmů v základní části NHL. V závislosti na sedadlu a atraktivitě soupeře se samozřejmě cena lístku na stejný zápas bude vždy pohybovat v rozpětí několika set dolarů, přibližně od $25 až po $400 či $500.

  • nejdražší lístky na domácí zápasy mají obvykle Toronto Maple Leafs, New York Rangers a Vegas Golden Knights
  • v aktuální sezoně bude mít nejdražší vstupenky Arizona (hraje v malé aréně s kapacitou jen 4 600 míst)
  • nejlevnější domácí vstupenky mívají týmy jako Columbus, Florida, Ottawa, San Jose a v letošní sezoně také Calgary či Nashville
  • u autorizovaných prodejců počítejte ještě se service fee

V tabulce níže si můžete prohlédnout nejlevnější lístek pro každý tým. Je ale třeba mít na paměti, že jde o skutečně nejlevnější vstupenku – obvykle tedy jde o zápas proti neatraktivnímu soupeři, navíc na nejméně populární místa v hale.

Pokud nehledáte vyloženě nejlevnější cestu, jak se dostat na NHL, pak uvažujte spíše o 2–4násobné ceně v závislosti na soupeři a výběru místa. Ta bude spíše odpovídat realitě vašeho výletu za hokejem.

Ceny lístků na domácí zápasy v NHL 2023/24

(podle ESPN, VividSeats)

Tým NHL Cena vstupenky od
Anaheim Ducks $23 (cca 506 Kč)
Arizona Coyotes $101 (2222 Kč)
Boston Bruins $59 (1298 Kč)
Buffalo Sabres $24 (528 Kč)
Calgary Flames $15 (330 Kč)
Carolina Hurricanes $26 (572 Kč)
Chicago Blackhawks $28 (616 Kč)
Colorado Avalanche $32 (704 Kč)
Columbus Blue Jackets $14 (308 Kč)
Dallas Stars $24 (528 Kč)
Detroit Red Wings $23 (506 Kč)
Edmonton Oilers $36 (792 Kč)
Florida Panthers $19 (418 Kč)
Los Angeles Kings $25 (550 Kč)
Minnesota Wild $42 (924 Kč)
Montreal Canadiens $34 (748 Kč)
Nashville Predators $21 (462 Kč)
New Jersey Devils $20 (440 Kč)
New York Islanders $32 (704 Kč)
New York Rangers $76 (1672 Kč)
Ottawa Senators $14 (308 Kč)
Philadelphia Flyers $27 (594 Kč)
Pittsburgh Penguins $43 (946 Kč)
San Jose Sharks $17 (374 Kč)
Seattle Kraken $63 (1386 Kč)
St. Louis Blues $23 (506 Kč)
Tampa Bay Lightning $59 (1298 Kč)
Toronto Maple Leafs $91 (2002 Kč)
Vancouver Canucks $28 (616 Kč)
Vegas Golden Knights $64 (1408 Kč)
Washington Capitals $27 (594 Kč)
Winnipeg Jets $27 (594 Kč)

Další poplatky za lístky na NHL – service fee u Tickemaster, VividSeats a dalších prodejců

Ceny lístků bohužel nejsou finální. Ticketmaster si za vyřízení koupě lístků účtuje poměrně vysokou částku v poplatku nazvaném jako „service fee“. Tento poplatek je většinou procentuálně poměrný k ceně lístku – čím dražší vstupenka, tím vyšší service fee.

Obvykle se tato částka pohybuje okolo 15 % ceny. U lístků za pár desítek dolarů tak půjde o jednotky dolarů, u dražších vstupenek za $100–$200 dolarů už se service fee vyhoupne do několika desítek dolarů.

Konečná cena vstupenky je rozepsána v posledním kroku před platbou, další skryté položky už následně nečekejte. Lístky na NHL tak mohou být velmi drahé, zejména pokud byste je chtěli srovnávat s cenami na Extraligu. Je ale třeba si uvědomit, že hokej v NHL je na úplně jiné úrovni.

Lístky se netisknou, ke vstupu na stadion NHL potřebujete mobilní telefon

Papírové vstupenky už patří do minulosti. V zámořských ligách je standardem, že návštěvníci zápasů používají ke vstupu mobilní telefon (mobile entry). Vstupenky na NHL najdete ve vašem účtu u Ticketmasteru, odkud si je můžete uložit i do Google Wallet.

Technologie SafeTix výrazně snižuje riziko odcizení nebo padělání lístku

Ticketmaster využívá speciální technologii SafeTix, která obnovuje čárový kód každých 15 sekund. Díky tomu je výrazně snížena šance, že by někdo padělal nebo odcizil vaši vstupenku.

Proto si určitě nedělejte žádné screenshoty vstupenky a podobně. U turniketu na stadionu by vám nefungovaly, protože kód se neustále mění. Je tedy potřeba využít mobil a přihlásit se do aplikace nebo webového rozhraní Ticketmaster, případně otevřít lístky přes Google peněženku.

sipka Kde sledovat hokej živě? Živé přenosy online

Doprava po městě a parkování u stadionu

Při cestě na stadion samozřejmě záleží na tom, kde se zrovna nacházíte. Některé týmy NHL mají své arény přímo v centru města nebo jeho blízkosti. Potom je nejjednodušší jet na hokej metrem, vlakem či jiným prostředkem hromadné přepravy. Odpadne vám starost s parkováním.

Pokud jedete na zápas autem, počítejte s tím, že náklady na parkování přímo u stadionu se v posledních letech hodně zvýšily. Místo na parkovišti vás vyjde na několik desítek dolarů, typicky okolo $15–$40. Při zápasech play off se cena ještě zvyšuje.

Parkování si můžete koupit předem online u ověřených prodejců jako Ticketmaster, VididSeats, SeatGeek apod. Každá platforma funguje trochu jinak, v zásadě je ale princip velmi podobný – najdete si konkrétní zápas a datum. V popisu typicky uvidíte, že se jedná o PARKING, a nikoliv o standardní lístek do hlediště.

Obvykle vám bude stačit parkování označené jako „general parking“. Po zaplacení parkovacího lístku vám nejspíš přijde email, v němž najdete parkovací lístek s QR kódem, případně jej najdete u svého účtu na platformě, kterou jste použili k nákupu. Tento kód pak stačí ukázat pracovníkům u vjezdu na parkoviště, kteří jej zkontrolují čtečkou.

Pokud si nekoupíte parkovací lístek předem, obvykle je možné zaplatit parkovné i při příjezdu. Cena se může oproti online prodeji lišit, ale pravděpodobně ne příliš dramaticky, většinou na místě zaplatíte okolo $25–$50.

Hotovost už na stadionu často neberou – parkování, občerstvení i suvenýry se na místě platí bezkontaktně

V posledních letech se většina sportovních týmů v USA začíná orientovat na cashless platby, proto si určitě nezapomeňte vzít s sebou na hokej platební kartu. Je totiž možné, že hotovost pracovníci nebudou moci akceptovat.

Mnohdy už s fyzickými penězi nepochodíte ani při platbě parkovného před arénou. Na stadionu už bývají bezhotovostní platby standardem, urychlují totiž odbavení zákazníků v obchodech s občerstvením i suvenýry.

Obvyklé možnosti bezhotovostní platby v arénách NHL

  • kreditní karta / debetní karta
  • mobilní platby
  • Apple Pay / Google Pay

Proto si raději předem zjistěte, jaké jsou možnosti platby ve vámi navštívené hokejové hale. Tyto informace většinou snadno najdete na stránkách daného týmu NHL v podmínkách vstupu na stadion. Nejčastěji budou v menu označeny jedním z následujících pojmů či velmi podobným.

  • Visitor's Guide
  • Entry Policies
  • Arena Policies

Zážitek z hokeje a atmosféra na NHL – co očekávat od návštěvy zápasu v USA a Kanadě

Sledovat zápas NHL přímo z hlediště je úžasný zážitek. Hokej je naživo ideální sport ke sledování, a díky nejlepším hráčům na světě jej uvidíte v nejvyšší rychlosti a kvalitě.

Není tajemstvím, že co do divácké atmosféry bývají slabší zejména zápasy základní části. Pro evropské fanoušky bude rozdíl hlavně v tom, že zámořské týmy nemají tvrdé jádro fanoušků, tedy kotel, který by skandoval celý zápas a burcoval zbytek hlediště. Výraznější hluk na zápase NHL tak uslyšíte především ve vypjatých momentech play off.

Divácká atmosféra většinou chybí, ale haly nebývají poloprázdné

Na druhou stranu musíme uvést na pravou míru mýtus, který se šíří mezi fanoušky v Evropě – a sice, že hokejové arény jsou při zápasech NHL poloprázdné.

Určitě existují zámořské týmy, které dlouhodobě nedokážou naplnit arénu ze 100 %. Obvykle je to kvůli slabé výkonnosti, ale důvodem je i nižší zájem o hokej v daném městě či oblasti.

Pokud se ale podíváme na průměrnou návštěvnost v sezoně 2022/23, zjistíme, že většina týmů NHL si drží čísla na úrovni blížící se vyprodanému derby pražských S ve fotbale. Nejnižší procentuální zaplnění haly vykázal tým San Jose Sharks, který průměrně vyprodal 79,2 % kapacity.

Je třeba dodat, že počet prodaných lístků ještě nemusí odrážet skutečnou diváckou návštěvu v hale. Jen někteří majitelé sezonních lístků přijdou na každý zápas. Ze 41 domácích utkání většina permanentkářů část vynechá.

Někdy v takových případech dokážou své místo přeprodat jednorázovému návštěvníkovi, ale v tomto směru má hokej na americkém trhu nepopiratelnou nevýhodu. Zájem o lístky na NFL a NBA je zkrátka násobně vyšší.

Nejvyšší průměrná návštěvnost v NHL 2022/23 (zdroj: The Athletic)
Montreal Canadiens 21 078 diváků
Carolina Hurricanes 19 526 diváků
Tampa Bay Lightning 19 092 diváků
Detroit Red Wings 18 819 diváků
Toronto Maple Leafs 18 753 diváků
Nejnižší průměrná návštěvnost v NHL 2022/23
Arizona Coyotes 4 600 diváků *
San Jose Sharks 13 912 diváků
Winnipeg Jets 14 045 diváků
Anaheim Ducks 14 953 diváků
New Jersey Devils 15 207 diváků

* Arizona hraje dočasně v aréně s nízkou kapacitou 4 600 míst.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

1️⃣ Jak vyrazit na hokej na NHL?

V našem článku podrobně projdeme, jak naplánovat vlastní cestu na hokej na NHL.

2️⃣ Kde sehnat letenky na NHL?

Přečtěte si tipy, jak a kde vybrat a koupit letenky do USA a Kanady.

3️⃣ Jaké dokumenty musím mít na cestu do USA a Kanady na NHL?

Při cestě do USA a Kanady potřebujete nejen pas, ale i online registraci ESTA, respektive eTA. Podívejte se na návod, jak ji získat.

4️⃣ Jak vybrat ubytování při zájezdu na NHL?

Přečtěte si tipy, jak a kde vybrat ubytování při cestě na hokej na NHL.

5️⃣ Kde koupit vstupenky na NHL?

Vstupenky na NHL lze koupit několika způsoby. Přečtěte si, kde můžete získat lístky na NHL.

6️⃣ Kolik stojí lístky na zápas NHL?

Ceny vstupenek se pohybují od desítek až po stovky dolarů. Podívejte se na ceny lístků všech týmů NHL.

7️⃣ Jak je to s parkováním u stadionu při zápase NHL?

Možnosti parkování závisí na tom, kde se nachází aréna. Podívejte se na základní tipy, jak se dopravit na stadion NHL.

8️⃣ Dá se platit na stadionu NHL v hotovosti?

Většina stadionů NHL už je cashless. Podívejte se na obvykle dostupné způsoby bezhotovostních plateb.

9️⃣ Jaká je atmosféra na zápase NHL?

Atmosféra zápasů NHL je odlišná od té, na kterou jsou zvyklí fanoušci extraligy. Přesto je návštěva zápasu NHL mimořádný a nezapomenutelný zážitek.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

David Pastrňák

Hokejový kalendář 2023/2024: termíny událostí a zápasů

Program hokejové sezony 2023/24 bude opět nabitý. ✔️ S naším přehledným kalendářem nezmeškáte žádný důležitý turnaj ani zápas!

Hokejisté Třince slaví postup do finále Tipsport extraligy - hokej ELH program, výsledky, zápasy, rozpis dnes

Hokej extraliga 2023/2024: zápasy, tabulka, výsledky, program

Nejvyšší hokejová soutěž v Česku, to je ✔️ Tipsport extraliga. Podívejte se na program, výsledky i ☝ aktuální tabulku ELH 2023/24.

David Pastrňák oslavuje gól

Profil hokejisty: David Pastrňák

V profilu Davida Pastrňáka se dozvíte, kolik si ročně vydělá, jaké měl statistiky v jednotlivých sezonách, nebo na které úspěchy dosáhl. 🏒