Hokejová síň slávy (Hockey Hall of Fame)

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Hokejová síň slávy odkazuje na historii nejrychlejší kolektivní hry na světě –⁠ ledního hokeje. V článku se dozvíte, kteří hokejisté i hokejistky jsou na seznamu členů, nebo jak probíhá proces výběru do Hokejové síně slávy. Mezi členy najdeme i české a slovenské hokejisty.

UmístěníHistorieČešiSlováci
Vyhlášení v roce 2022Vyhlášení v roce 2023
Seznam všech hokejistůProces výběru

Logo Hokejové síně slávy Foto: Profimedia

Umístění Hokejové síně slávy: Toronto (Ontario) v Kanadě

Nikoho nepřekvapí, že Hokejová síň slávy se nachází v Kanadě, kde byl lední hokej vymyšlen. Poprvé byla otevřena v roce 1943, tehdy ještě v kanadském městě Kingston, které leží přibližně 200 km od Ottawy směrem na jižní stranu. Později se Hokejová síň slávy přesunula do Toronta v provincii Ontario. Jednalo se o logický krok, neboť Toronto je největším kanadským městem dle počtu obyvatel.

sipkaZaregistrujte se a sledujte hokejové zápasy v Livestreamech!

Sleduj průběh zápasu ZDE

Hokejová síň slávy: historie, založení

Jak už bylo zmíněno, založení Hokejové síně slávy se datuje k roku 1943, o což se zasloužila parta nadšenců okolo Jamese Sutherlanda. Další důležité milníky v průběhu fungování Hokejové síně uvádíme níže chronologicky:

  • rok 1945 –⁠ jsou jmenováni první členové Hokejové síně slávy. Nechybí mezi nimi například gólman Georges Vezina.
  • rok 1958 –⁠ dochází k prvnímu přestěhování. Vedení NHL se rozhodlo, že bude Hokejovou síň slávy podporovat pouze v případě, když bude přestěhována do Toronta.
  • rok 1961 –⁠ Hokejová síň slávy nachází konečně vhodné místo, kde se může usadit na delší dobu. Novým domovem je multifunkční budova s názvem Exhibition Place.
  • rok 1993 –⁠ nastává druhé stěhování. Hokejová síň slávy je přemístěna do Bank of Montreal, v jejíchž prostorách se nachází i v současnosti.
  • rok 2010 –⁠ na seznamu členů Hokejové síně slávy se objevují první hokejistky.

Češi v hokejové síni slávy: Dominik Hašek, Václav Nedomanský

Jako první Čech byl do Hokejové síně slávy uveden Dominik Hašek. Majitel zlaté olympijské medaile z Nagana 1998 odchytal v NHL 16 sezon. I když byl draftovaný Chicagem, kde strávil dvě úvodní sezony, většina fanoušků si “Dominátora” vybaví v dresu Buffala nebo Detroitu.

Hašek celkově šestkrát vyhrál Vezina Trophy pro nejlepšího gólmana NHL. Od roku 1981, kdy byla zpřísněna pravidla pro udělení této trofeje, nevyhrál žádný gólman Vezinu tolikrát jako právě Dominik Hašek. Členové výběrové komise v roce 2014 tedy nemohli nic namítat proti jeho přijetí do Hokejové síně slávy.

Druhým Čechem, resp. Čechoslovákem je Václav Nedomanský, který byl přijat v roce 2019. Hodonínský rodák se stal druhým českým hokejistou v NHL, když v roce 1974 emigroval do USA. Nejprve strávil tři roky v konkurenční soutěži WHA, kde zapisoval v průměru bod na zápas.

V NHL stihnul zaznamenat 278 kanadských bodů (122+156) v 421 duelech. Největší stopu zanechal v Detroitu, kde působil v letech 1977 až 1982. V jeho poslední sezoně v NHL (1982/83) si zahrál za New York Rangers a St. Louis Blues.

Výběrová komise spravedlivě přihlédnula k výkonům Nedomanského v národním týmu. Právě Nedomanský patřil k tahounům československé reprezentace, se kterou získal mezi lety 1965 až 1974 osm medailí z MS v hokeji a dva kovy z Olympijských her.

Češi v Hokejové síni slávy
Hráč Pozice Rok přijetí
Václav Nedomanský Útočník 2019
Dominik Hašek Brankář 2014

Kteří Češi by měli přibýt na seznamu členů Hokejové síně slávy?

Členství v Hokejové síní slávy se určitě “dočká” i Jaromír Jágr. Jenže k tomu dojde až poté, kdy Jágr ukončí kariéru. A lze jen těžko odhadovat, jak dlouho ještě bude jeden z nejlepších hokejistů všech dob bojovat na ledě za své rodné Kladno. Zároveň připomeňme, že v době oficiálního jmenování musí dle pravidel uplynout minimálně tři roky od ukončení hráčské kariéry.

Vysokou šanci má do budoucna také Patrik Eliáš, jehož číslo 26 bylo pro hráče New Jersey Devils vyřazeno a vyvěšeno ke stropu Prudential Center. Pouze Jágr a Eliáš dokázali prozatím jako jediní dva Češi překročit metu 1 000 kanadských bodů v NHL. Eliáš se zastavil na čísle 1 025.

Zaregistruj se online a vsaď si u Chance

Slováci v Hokejové síni slávy: Peter Šťastný, Stan Mikita

Asi jen málokdo může zpochybňovat jmenování Petera Šťastného do Hokejové síně slávy. V 15 sezónách v nejslavnější hokejové lize světa zaznamenal úctyhodných 1 239 bodů (450+789), na které mu stačilo 977 zápasů.

V roce 1980 se rozhodl emigrovat přes oceán a hned ve své nováčkovské sezoně pokořil hranici 100 bodů. V 80. letech byl Šťastný v dresu Quebec Nordiques druhým nejproduktivnějším hráčem NHL, hned po legendárním Waynu Gretzkym.

Stan Mikita strávil prvních osm let života ve slovenské obci Sokolče, načež se v roce 1948 odstěhoval do Kanady. Jeho rodiče vědomi si dopadů nastupujícího komunistického režimu požádali jeho tetu a strýce, aby sedmiletého Stanislava Guotha (původní jméno v rodném listě) vzali sebou za oceán.

V NHL odehrál 22 sezon, všechny za tým Chicago Blackhawks. Střední útočník má ve své sbírce kromě 1 467 kanadských bodů v NHL také zisk jednoho Stanley Cupu (1961), čtyř Art Ross Trophy (1964, 1965, 1967 a 1968), dvou Hart Trophy (1967 a 1968), dvou Lady Byng Trophy (1967 a 1968) a jedné Lester B. Pearson Trophy (1976). Před arénou United Center v Chicagu má sochu.

Slováci v Hokejové síni slávy
Hráč Pozice Rok přijetí
Peter Šťastný Útočník 1998
Stan Mikita Útočník 1983

Vyhlášení nových členů Hokejové síně slávy v roce 2022

Nominační rok 2022 jednoznačně ovládly skandinávské země. 14. listopadu 2022 se totiž do vybrané společnosti přidali dvojčata Henrik a Daniel Sedinové, Daniel Alfredsson (všichni tři Švédové) a finská útočnice Riikka Sallinen. “Skandinávský rok” narušil akorát kanadský brankář Roberto Luongo.

Henrik i Daniel Sedinové patřili několik let mezi opory Vancouveru Canucks. Každý z bratrské dvojice překonal hranici 1 000 bodů v zápasech základní části NHL a oba se mohou pyšnit zlatou medailí ze ZOH v Turíně 2006.

Pravý křídelník Daniel Alfredsson má v kolonce kanadských bodů v NHL 1 157 zářezů. Mnozí čeští fanoušci si určitě vybaví elitní útočnou formaci Ottawy Senators z přelomu první a druhé dekády 21. století ve složení Michálek – Spezza – Alfredsson.

Roberto Luongo nastoupil do více než 1 000 utkání v NHL, což je na brankáře skutečně solidní počin. V nejslavnější hokejové lize ale nedosáhl výrazného úspěchu, ani jednou nezískal Stanley Cup či Vezinovu trofej.

Noví členové Hokejové síně slávy od roku 2022
Hráč (země) Pozice
Henrik Sedin (Švédsko) Útočník
Daniel Sedin (Švédsko) Útočník
Daniel Alfredsson (Švédsko) Útočník
Riikka Sallinen (Finsko) Útočnice
Roberto Luongo (Kanada) Brankář

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Kdo se stane novým členem Hokejové síně slávy v roce 2023?

Oficiální ceremoniál proběhl sice až 13. listopadu 2023, už dlouho dopředu fanoušci věděli, která jména přibudou na seznamu členů.

Stejně jako v předchozím roce se seznam hokejistů Hokejové síně slávy rozrostl o dalších pět legend. Hned tři z nich jsou gólmani.

Už před oznámením o nových členech se hlasitě hovořilo o jmenování brankáře Henrika Lundqvista, což se také potvrdilo. Rodák ze švédského Are, kde se koná světový pohár v alpském lyžování, spojil svou kariéru v zámoří s klubem New York Rangers.

Majitel Vezina Trophy ze sezony 2011/12 zvládl za Rangers odchytat 15 sezon s úspěšností zákroků 91,8 % a průměrem 2,41 obdržených branek na zápas. V létě 2020 přestoupil do Washingtonu, avšak kvůli srdečním potížím musel s profesionálním sportem skončit.

Americký gólman Tom Barrasso, spoluhráč Jaromíra Jágra a Jiřího Hrdiny, měl významný podíl na dvou Stanley Cupech Pittsburghu v letech 1991 a 1992. Jeho kariérní průměry nepřesahující 90% úspěšnost zákroků a 3,24 inkasovaných gólů na utkání nevypadají na první pohled oslnivě. Jenže Barrasso chytal v době, kdy brankářská výstroj zdaleka nezabírala tak velký prostor jako v současnosti.

V podobné situaci byl i další brankář Mike Vernon. Jeho statistiky budí dojem, že v Hokejové síni slávy nemá co dělat. Vernon dlouhodobě nedosáhl ani na hranici 89 % vychytaných střel a v průměru dostával 2,98 branek na zápas. Jeho akrobatické zákroky, kterými dopomohl Calgary a Detroitu ke Stanley Cupu v roce 1989, resp. 1997, ale mluví o opaku.

Donedávna byl Pierre Turgeon v historické tabulce nejlepších střelců NHL nejvýše ze všech hráčů, kteří již ukončili kariéru, avšak stále neměl místo v Hokejové síni slávy. Od roku 2023 už tomu ale tak není. Celkově nasázel Turgeon v nejslavnější hokejové lize světa 515 branek a navrh přidal 812 asistencí.

V nominačním roce 2023 se opět dostane na jednu hokejistku. Výběrová komise schválila přijetí někdejší útočnice Caroline Ouellette, která s kanadským výběrem získala čtyři zlaté medailé z Olympjiských her a šest titulů na Mistrovství světa žen v hokeji.

Noví členové Hokejové síně slávy od roku 2023
Hráč (země) Pozice
Henrik Lundqvist (Švédsko) Brankář
Tom Barrasso (USA) Brankář
Mike Vernon (Kanada) Brankář
Caroline Ouellette (Kanada) Útočnice
Pierre Turgeon (Kanada) Útočník

Seznam členů Hokejové síně slávy: všichni hokejisté podle roku, kdy byli jmenováni

Po posledním slavnostním ceremoniálu v roce 2023 najdeme na seznamu hokejistů dohromady 298 členů, včetně deseti hokejistek. V listopadu 2023 se listina členů rozrostla o novou várku čtyř hokejistek a jednu hokejistku.

Seznam všech hokejistů v Hockey Hall of Fame
2023
Tom Barrasso (USA) Brankář
Henrik Lundqvist (Švédsko) Brankář
Caroline Oullette (Kanada) Útočník
Pierre Turgeon (Kanada) Útočník
Mike Vernon (Kanada) Brankář
2022
Daniel Alfredsson (Švédsko) Útočník
Roberto Luongo (Kanada) Brankář
Riikka Sallinen (Finsko) Útočník
Daniel Sedin (Švédsko) Útočník
Henrik Sedin (Švédsko) Útočník
2020
Márián Hossa (Slovensko) Útočník
Jarome Iginla (Kanada) Útočník
Kevin Lowe (Kanada) Obránce
Kim St-Pierre (Kanada) Brankář
Doug Wilson (Kanada) Obránce
2019
Guy Carbonneau (Kanada) Útočník
Václav Nedomanský (Československo/ČR) Útočník
Hayley Wickenheiser (Kanada) Útočník
Sergei Zubov (Rusko) Obránce
2018
Martin Brodeur (Kanada) Brankář
Jayna Hefford (Kanada) Útočnice
Martin St. Louis (Kanada) Útočník
Alexander Yakushev (Sovětský svaz) Útočník
2017
Dave Andreychuk (Kanada) Útočník
Danielle Goyette (Kanada) Útočnice
Paul Kariya (Kanada) Útočník
Mark Recchi (Kanada) Útočník
Temmu Selänne (Finsko) Útočník
2016
Eric Lindros (Kanada) Útočník
Sergei Makarov (Rusko/Sovětský svaz) Obránce
Rogie Vachon (Kanada) Brankář
2015
Sergei Fedorov (Rusko) Útočník
Phil Housley (USA) Obránce
Nicklas Lindström (Švédsko) Obránce
Chris Pronger (Kanada) Obránce
Angela Ruggiero (USA) Obránkyně
2014
Rob Blake (Kanada) Obránce
Peter Forsberg (Švédsko) Útočník
Dominik Hašek (Česko/Českoslovesnko) Brankář
Mike Modano (USA) Útočník
2013
Chris Chelios (USA) Obránce
Geraldine Heaney (Kanada) Obránce
Scott Niedermayer (Kanada) Obránce
Brenden Schanahan (Kanada) Útočník
2012
Pavel Bure (Rusko/Sovětský svaz) Útočník
Adam Oates (Kanada) Útočník
Joe Sakic (Kanada) Útočník
Mats Sundin (Švédsko) Obránce
2011
Ed Belfour (Kanada) Brankář
Doug Gilmour (Kanada) Útočník
Mark Howe (USA) Obránce
Joe Nieuwendyk (Kanada) Útočník
2010
Dino Ciccarelli (Kanada) Útočník
Angela James (Kanada) Útočnice
Cathwerine Granato (USA) Útočnice
2009
Brett Hull (USA) Útočník
Brian Leetch (USA) Obránce
Luc Robitaille (Kanada) Útočník
Steve Yzerman (Kanada) Útočník
2008
Glenn Anderson (Kanada) Útočník
Igor Larionov (Rusko/Sovětský svaz)) Útočník
2007
Ron Francis (Kanada) Útočník
Al MacInnis (Kanada) Obránce
Mark Messier (Kanada) Útočník
Scott Stevens (Kanada) Obránce
2006
Dick Duff (Kanada) Útočník
Patrick Roy (Kanada) Brankář
2005
Valeri Kharlamov (Sovětský svaz) Útočník
Cam Neely (Kanada) Útočník
2004
Ray Bourque (Kanada) Obránce
Paul Coffey (Kanada) Obránce
Larry Murphy (Kanada) Obránce
2003
Grant Fuhr (Kanada) Brankář
Patrick LaFontaine (Kanada) Útočník
2002
Bernard Federko (Kanada) Útočník
Clark Gillies (Kanada) Útočník
Rodney Langway (USA) Obránce
2001
Viacheslav Fetisov (Rusko/Sovětský svaz) Obránce
Mike Gartner (Kanada) Útočník
Dale Hawerchuk (Kanada) Útočník
Jari Kurri (Finsko) Útočník
2000
Joe Mullen (Kanada) Útočník
Denis Savard (USA) Útočník
1999
Wayne Gretzky (Kanada) Útočník
1998
Roy Conacher (Kanada) Útočník
Michel Goulet (Kanada) Útočník
Peter Šťastný (Slovesnko/Československo) Útočník
1997
Mario Lemiux (Kanada) Útočník
Bryan Trottier (Kanada) Útočník
1996
Bobby Bauer (Kanada) Útočník
Börje Salming (Švédsko) Obránce
1995
bun Cook (Kanada) Útočník
Larry Robinson (Kanada) Obránce
1994
Lionel Conacher (Kanada) Obránce
Harry P. Watson (Kanada) Útočník
1993
Guy Lapointe (Kanada) Obránce
Edgar Laprade (Kanada) Útočník
Steve Shutt (Kanada) Útočník
Billy Smith (Kanada) Brankář
1992
Marcel Dionne (Kanada) Útočník
Woody Dumart (Kanada) Útočník
Bob Gainey (Kanada)
Útočník
Lanny McDonald (Kanada) Útočník
1991
Mike Bossy (Kanada) Útočník
Denis Potvin (Kanada) Útočník
Bob Pulford (Kanada)
Obránce
Clint Smith (Kanada) Útočník
1990
Bill Barber (Kanada) Útočník
Fernie Flaman (Kanada) Obránce
Gilbert Perreault (Kanada)
Útočník
1989
Herbie Lewis (Kanada) Útočník
Darryl Sittler (Kanada) Útočník
Vladislav Tretiak (Rusko/Sovětský svaz)
Brankář
1988
Tony Esposito (Kanada) Brankář
Guy Lafleur (Kanada) Útočník
Buddy O'Connor (Kanada)
Útočník
Brad Park (Kanada) Obránce
1987
Bobby Clarke (Kanada) Útočník
Eddie Giacomin (Kanada) Brankář
Jacques Laperrière (Kanada)
Obránce
1986
Leo Boivin (Kanada) Obránce
Dave Keon (Kanada) Útočník
Serge Savard (Kanada)
Obránce
1985
Gerry Cheevers (Kanada) Brankář
Bert Olmstead (Kanada) Útočník
Jean Ratelle (Kanada)
Útočník
1984
Phil Esposito (Kanada) Útočník
Jacques Lemaire (Kanada) Útočník
Bernard Parent (Kanada)
Brankář
1983
Ken Dryden (Kanada) Brankář
Bobby Hull (Kanada) Útočník
Stan Mikita (Kanada/Slovensko)
Útočník
1982
Yvan Cournoyer (Kanada) Útočník
Rod Gilbert (Kanada) Útočník
Norm Ullman (Kanada)
Útočník
1981
Johnny Bucyk (Kanada) Útočník
Frank Mahovlich (Kanada) Útočník
Allan Stanley (Kanada)
Obránce
1980
Harry Lumley (Kanada) Brankář
Lynn Patrick (Kanada) Útočník
Gump Worsley (Kanada)
Brankář
1979
Harry Howell (Kanada) Obránce
Bobby Orr (Kanada) Obránce
Henri Richard (Kanada)
Útočník
1978
Andy Bathgate (Kanada) Útočník
Jacques Plante (Kanada) Brankář
Marcel Pronovost (Kanada)
Obránce
1977
Alex Delvecchio (Kanada) Útočník
Tim Horton (Kanada) Obránce
1976
Johnny Bower (Kanada) Brankář
Bill Quackenbush (Kanada) Obránce
1975
George Armstrong (Kanada) Útočník
Ace Bailey (Kanada) Útočník
Gordie Drillon (Kanada)
Útočník
Glenn Hall (Kanada) Brankář
Pierre Pilote (Kanada) Obránce
1974
Billy Burch (Kanada/USA) Útočník
Art Coulter (Kanada) Obránce
Tommy Dunderdale (Kanada/Austrálie)
Útočník
Dickie Moore (Kanada) Útočník
1973
Doug Harvey (Kanada) Obránce
Chuck Rayner (Kanada) Brankář
Tommy Smith (Kanada)
Útočník
1972
Jean Béliveau (Kanada) Útočník
Bernie Geoffrion (Kanada) Útočník
Hap Holmes (Kanada)
Brankář
Gordie Howe (Kanada) Útočník
Hooley Smith (Kanada) Útočník
1971
Busher Jackson (Kanada) Útočník
Gordon Roberts (Kanada) Útočník
Terry Sawchuk (Kanada)
Brankář
Cooney Weiland (Kanada) Útočník
1970
Babe Dye (Kanada) Útočník
Bill Gadsby (Kanada) Obránce
Tom Johnson (Kanada)
Obránce
1969
Sid Abel (Kanada) Útočník
Bryan Hextall (Kanada) Útočník
Red Kelly (Kanada)
Útočník
Roy Worters (Kanada) Brankář
1968
Bill Cowley (Kanada) Útočník
1967
Turk Broda (Kanada) Brankář
Neil Colville (Kanada) Útočník
Harry Oliver (Kanada)
Útočník
1966
Max Bentley (Kanada) Útočník
Toe Blake (Kanada) Útočník
Émile Bouchard (Kanada)
Obránce
Frank Brimsek (USA) Brankář
Ted Kennedy (Kanada) Útočník
Elmer Lach (Kanada) Útočník
Ted Lindsay (Kanada) Útočník
Babe Pratt (Kanada) Obránce
Ken Reardon (Kanada) Obránce
1965
Marty Barry (Kanada) Útočník
Clint Benedict (Kanada) Brankář
Arthur Farrell (Kanada)
Útočník
Red Horner (Kanada) Obránce
Syd Howe (Kanada) Obránce
Jack Calder Marshall (Kanada) Útočník
Bill Mosienko (Kanada) Útočník
Blair Russel (Kanada) Útočník
Ernie Russell (Kanada) Útočník
Fred Scanlan (Kanada) Útočník
1964
Doug Bentley (Kanada) Útočník
Bill Durnan (Kanada) Brankář
Babe Siebert (Kanada)
Obránce
Black Jack Stewart (Kanada) Obránce
1963
Harry Cameron (Kanada) Obránce
Rusty Crawford (Kanada) Útočník
Jack Darragh (Kanada)
Útočník
Jimmy Gardner (Kanada) Brankář
Billy Gilmour (Kanada) Útočník
Ebbie Goodfellow (Kanada) Útočník
Shorty Green (Kanada) Útočník
Riley Hern (Kanada) Brankář
Tom Hooper (Kanada) Útočník
Bouse Hutton (Kanada) Brankář
Jack Laviolette (Kanada) Obránce
Billy McGimsie (Kanada) Útočník
Didier Pitre (Kanada) Obránce
Joe Primeau (Kanada) Útočník
Jack Ruttan (Kanada) Obránce
Earl Seibert (Kanada) Obránce
Bullet Joe Simpson (Kanada) Obránce
Barney Stanley (Kanada) Obránce
Marty Walsh (Kanada) Útočník
Harry E. Watson (Kanada) Útočník
Rat Westwick (Kanada) Brankář
Frederick Whitcroft (Kanada) *Rover
Phat Wilson (Kanada) Obránce
1962
Punch Broadbent (Kanada) Útočník
Harry Hyland (Kanada) Útočník
Steamer Maxwell (Kanada)
*Rover
Reg Noble (Kanada) Útočník
Sweeney Schriner (Kanada) Útočník
Alf Smith (Kanada) Útočník
1961
Syl Apps (Kanada) Útočník
Charlie Conacher (Kanada) Útočník
Hap Day (Kanada)
Obránce
George Hainsworth (Kanada) Brankář
Joe Hall (Kanada/Velká Británie) Obránce
Percy LeSueur (Kanada) Brankář
Frank Rankin (Kanada) *Rover
Maurice Richard (Kanada) Útočník
Milt Schmidt (Kanada) Útočník
Oliver Seibert (Kanada) Útočník
Bruce Stuart (Kanada) *Rover
1960
Buck Boucher (Kanada) Obránce
Sylvio Mantha (Kanada) Obránce
Jack Walker (Kanada)
Útočník
1959
Jack Adams (Kanada) Útočník
Cyril Denneny (Kanada) Útočník
Tiny Thompson (Kanada)
Brankář
1958
Frank Boucher (Kanada) Útočník
King Clancy (Kanada) Obránce
Sprague Cleghorn (Kanada)
Obránce
Alec Connell (Kanada) Brankář
Red Dutton (Kanada) Obránce
Frank Foyston (Kanada) Útočník
Frank Fredrickson (Kanada) Útočník
Herb Gardiner (Kanada) Obránce
George Hay (Kanada) Útočník
Dick Irvin (Kanada) Útočník
Ching Johnson (Kanada) Obránce
Duke Keats (Kanada) Útočník
Hughie Lehman (Kanada) Brankář
George McNamara (Kanada) Obránce
Paddy Moran (Kanada) Brankář
1952
Dickie Boon (Kanada) Obránce
Bill Cook (Kanada) Útočník
Moose Goheen (USA)
Obránce
Moose Johnson (Kanada) Obránce
Mickey MacKay (Kanada) Útočník
Nels Stewart (Kanada) Útočník
1950
Allan Davidson (Kanada) Útočník
Graham Drinkwater (Kanada) Obránce
Mike Grant (Kanada)
Obránce
Silas Griffis (Kanada/USA) Obránce
Newsy Lalonde (Kanada) Útočník
Joe Malone (Kanada) Útočník
George Richardson (Kanada) Obránce
Harry Trihey (Kanada) Útočník
1947
Russell Bowie (Kanada) Útočník
Dit Clapper (Kanada) Obránce
Aurele Joliat (Kanada)
Útočník
Frank Nighbor (Kanada) Útočník
Lester Patrick (Kanada) Brankář
Eddie Shore (Kanada) Obránce
Cyclone Taylor (Kanada) Útočník
Dan Bain (Kanada) Útočník
Art Ross (Kanada) Obránce
1945
Hobey Baker (USA) Útočník
Charlie Gardiner (Kanada/Velká Británie) Brankář
Eddie Gerard (Kanada)
Obránce
Frank McGee (Kanada) Útočník
Howie Morenz (Kanada) Útočník
Tommy Phillips (Kanada) Útočník
Harvey Pulford (Kanada) Obránce
Hod Stuart (Kanada) Obránce
Georges Vezina (Kanada) Brankář

Proces výběru hráčů do Hokejové síně slávy

Každý člen výběrové komise může ročně nominovat jednoho nového adepta. Nominace musí být navrhnuty a předány předsedovi představenstva do 15. dubna v daném nominačním roce.

V červnu se poté sejde výběrová komise, aby mohli hlasovat o přijetí nových členů. Pokud získá navrhovaný hráč podporu alespoň ¾ přítomných členů výběrové komise, stává se z něj člen Hokejové síně slávy.

Jestliže hokejista získá sympatie alespoň poloviny členů výběrové komise, probíhá ještě druhé kolo hlasování o jeho přijetí. Naopak pokud získá podporu méně než 50 % členů , musí si počkat minimálně do dalšího roku.

Výběrová komise Hokejové síně slávy

Výběrová komise se skládá z 18 členů. Mezi těmito 18 osobami najdeme samotné členy Hokejové síně slávy, funkcionáře, manažery klubů nebo novináře. Členové Výběrové komise jsou jmenování vždy na tříleté období.

Ženský hokej zastupují Cammi Granato, bývalá kapitánka amerického výběru a Cassie Campbell-Pascall, která se po ukončení hráčské kariéry začala věnovat komentování.

Na seznamu členů Výběrové komise převažují lidé ze Severní Ameriky, kterých je 15. Evropu poté zastupují bývalí úspěšní hokejisté Kurri (Finsko), Hedberg (Švédsko) a Larionov (Rusko).

V čele stojí předseda, kterým se stal v lednu 2022 Mike Gartner, když nahradil Johna Davidsona. Gartner byl slavným hráčem, který se přehoupl přes hranici 700 gólů a sedmkrát se zúčastnil NHL All Star Game.

Výběrová komise Hokejové síně slávy
Jméno (země) Pozice v komisi
Mike Gartner (Kanada) Předseda
David Branch (Kanada) Člen
Brian Burke (USA/Kanada) Člen
Cassie Campbell-Pascall (Kanada) Člen
Mark Chipman (Kanada) Člen
Marc de Foy (Kanada) Člen
Ron Francis (Kanada) Člen
Cammi Granato (USA) Člen
Anders Hedberg (Švédsko) Člen
Jari Kurri (Finsko) Člen
Igor Larionov (Rusko) Člen
Pierre McGuire (USA/Kanada) Člen
Bob McKenzie (Kanada) Člen
Scott Morrison (Kanada) Člen
Mike Murphy (Kanada) Člen
David Poile (Kanada) Člen
Luc Robitaille (Kanada) Člen
Joe Sakic (Kanada) Člen
NEJLEPŠÍ ONLINE SÁZKOVÉ KANCELÁŘE - PŘEHLED BONUSŮ:
Tipsport Bonus ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Fortuna Bonus ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Betano Bonus ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Chance Bonus ke vkladu až 2 000 Kč + 200 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
SynotTip Bonus 300,- zdarma bez nutnosti vkladu VSAĎ TEĎ
Sazkabet Bonus ke vkladu až 9 500 Kč + 500 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
MerkurXtip Bonus ke vkladu až 10 000 Kč + 100 Kč za registraci VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Tomáš Hertl v úniku, stíhá ho David Pastrňák

Kde sledovat hokej živě?

V článku nabízíme jednoduchý přehled o tom, které televizní stanice a sázkové kanceláře poskytují živé přenosy zápasů NHL, MS nebo české...

Hokejisté Třince slaví postup do finále Tipsport extraligy - hokej ELH program, výsledky, zápasy, rozpis dnes

Hokej extraliga 2023/2024: zápasy, tabulka, výsledky, program

Nejvyšší hokejová soutěž v Česku, to je ✔️ Tipsport extraliga. Podívejte se na program, výsledky i ☝ aktuální tabulku ELH 2023/24.

Mistrovská fotka týmu HC Oceláři Třinec

Klubové rekordy Tipsport extraligy

Podívejte se, kolik titulů mají na svém kontě jednotlivé týmy v české hokejové extralize. 🏒 Zaměříme se také na bodové a gólové rekordy...