Rozměry hokejového hřiště – led, délka, šířka

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

V článku o rozměrech kluziště nahlédneme do oficiálních pravidel ledního hokeje. Dozvíte se vše podstatné o rozdílech mezi hokejovými hřišti v zámoří a Evropě. Společně se podíváme také na rozměry hokejové branky a hokejového puku.

Rozměry v EvropěRozměry v NHL
Rozměry branky Rozměry puku

Hokejové hřiště Foto: Profimedia

Hokejové hřiště: rozdíly mezi NHL a IIHF?

V článku o rozměrech kluziště nahlédneme do oficiálních pravidel ledního hokeje. Dozvíte se vše podstatné o rozdílech mezi hokejovými hřišti v zámoří a Evropě. Společně se podíváme také na rozměry hokejové branky a hokejového puku.

sipka Klikněte ZDE a sledujte nejlepší hokejové zápasy živě!

Sleduj průběh zápasu ZDE

Hokejové hřiště: rozměry a velikost kluziště v Extralize, pravidla IIHF

Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF) doporučuje rozměry hokejového hřiště o délce 60 metrů a šířce 26 až 30 metrů. Oproti dalším kolektivním sportům jako je fotbal, tenis, basketbal či házená nemá hokejové hřiště tvar obdélníku, přičemž platí, že rohy kluziště jsou zaoblené do kruhové oblouku. Poloměr zaoblení se pak pohybuje v rozmezí 7 až 8,5 metrů.

V evropských soutěžích tedy neexistuje oficiální pravidlo pro jednotnou šířku hřiště, ani pro jednotný poloměr zaoblení v rozích kluziště. A zavazující není ani doporučení pro délku ledové plochy. V praxi si tak můžeme všimnout, že Tipsport extraliga ledního hokeje se hraje na stadionech s různými rozměry hracích ploch.

To samé platí i pro Chance ligu, druhou nejvyšší českou hokejovou soutěž, nejvyšší soutěže ve Švédsku, Finsku, Švýcarsku nebo Hokejovou ligu mistrů. Hokejisté i trenéři, kteří působí v evropských ligách, musí s touto skutečností počítat a více dbát na taktickou přípravu před prakticky každým zápasem.

Zaregistruj se online a vsaď si u Chance

Logicky se vyskytuje volání po sjednocení rozměrů hracích ploch, u nás alespoň na nejvyšší úrovni, tedy v Tipsport ELH. Mnoho klubů hraje na stadionech, kde kluziště má rozměry 58x28 metrů. Dalo by se tedy říct, že se jedná o určitý hybrid mezi pravidly NHL a IIHF.

Pro mezinárodní turnaje jako jsou Olympijské hry nebo Mistrovství světa v ledním hokeji platí, že oficiální rozměry hrací plochy činí 60 metrů na délku a 30 metrů šířku. Mezinárodní hokejová federace ale už delší dobu spekuluje o změně rozměrů po vzoru velikosti kluzišť v zámoří. Je tedy jen otázkou času, kdy nastane sjednocení rozměrů hokejových hřišť po celém světě.

Doporučené rozměry hokejového hřiště podle IIHF
Délka: 60 m
Šířka: 26 – 30 m
Poloměr zaoblení kruhového oblouku: 7 – 8,5 m

Hokejové hřiště: čáry a lajny, ELH, evropské soutěže

Na obou koncích hřiště jsou brankové čáry, které se nacházejí ve vzdálenosti 4 metrů od zadního mantinelu. Brankové lajny mají červenou barvu a šířku 5 cm.

Kluziště v prostoru mezi brankovými lajnami je pomocí modrých čar rozděleno na tři části, konkrétně na obranné pásmo, střední pásmo a útočné pásmo. Pokud má tým v daném pásmu umístěnou branku, jedná se pro tento mančaft o obranné pásmo. Naopak nejvzdálenější pásmo od vlastní branky se nazývá útočné pásmo.

Modré čáry jsou poté umístěny ve vzdálenosti 22,86 metrů od konce hřiště a mají šířku 30 cm. IIHF v roce 2014 přiblížila modré lajny blíže ke středu hřiště, když posunula vzdálenost z původních 21,36 metrů na současných 22,86 metrů.

Ve středu hřiště se nachází červená čára (někdy nazývaná střední čára), která má stejnou šířku jako modré čáry, tedy 30 cm. Už samotný název napovídá, že musí být vyznačena červenou barvou.

Hokejové hřiště: rozměry a velikost kluziště v NHL

Drtivá většina hokejových hřišť v Severní Americe přebírá pravidla NHL, takže jsou rozměry kluzišť v zámoří víceméně totožné. Hrací plocha v NHL poté disponuje rozměry 60,96 metrů (200 stop) na délku a 25,9 metrů (85 stop) na šířku. Poloměr zaoblení kruhového oblouku poté dosahuje 8,5 metrů (28 stop).

Velikost kluzišť v zámořských soutěží jednoznačně zvyšuje atraktivitu celé hry, která je díky menší ploše dynamičtější. Díky užšímu hřišti je na hráče kladen větší důraz na techniku práce s hokejkou nebo rychlost bruslení. Takové podmínky zároveň hokejisty nutí častěji střílet na bránu a chodit více do prostoru před branku soupeře. Stejně tak musí hráči v zámoří více dbát na reakční schopnosti a pilovat umění správného rozhodnutí během zlomku vteřiny.

Rozměry hokejového hřiště podle pravidel NHL
Délka: 60,96 m (200 stop)
Šířka: 25,9 m (85 stop)
Poloměr zaoblení kruhového oblouku: 8,5 m (28 stop)

Hokejové hřiště: čáry a lajny v NHL

Hokejové hřiště v zámoří se od toho evropského liší kromě základních rozměrů jako je délka či šířka také různou vzdáleností mezi jednotlivými čarami.

Brankové čáry v NHL se nacházejí ve vzdálenosti 3,4 metrů od zadního mantinelu, zatímco podle pravidel IIHF tato vzdálenost činí 4 metry. Modré čáry jsou vyznačeny ve vzdálenosti 22,9 metrů (75 stop) od hrazení za brankovištěm, takže obranné/útočné pásmo je v NHL o něco větší. Vzdálenost mezi modrými čarami poté činí 15,2 metrů (25 stop).

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Hokejová branka: rozměry, šířka, výška

Hokejové kluziště má dvě branky, které jsou umístěné na brankových čarách. Základní konstrukci branky tvoří dvě tyčky a vrchní spojnice. Dle oficiálních pravidel musí být tyčky i spojnice v červené barvě. Rozměry hokejové branky uvádíme v tabulce níže.

Rozměry hokejové branky
Šířka: 183 cm
Výška: 122 cm
Spodní hloubka: 112 cm
Horní hloubka: 46 cm

Hokejový puk: rozměry, průměr, výška, hmotnost, výrobce Gufex

Jeden ze základních prvků hry, kterému se také říká kotouč, případně touš. Má černou barvu a jeho tvar připomíná plochý válec. Zpravidla se vyrábí pomocí galvanizace kaučuku. Na celém světě existuje pouze pár společností, které se specializují na produkci hokejových puků.

Tou nejznámější, minimálně v Evropě, je česká firma Gufex, která dodává puky na každé Mistrovství světa v ledním hokeji nepřetržitě od roku 1999. S puky z valašské obce Kateřinice se hrály také hokejové turnaje na Olympijských hrách v letech 1998, 2002, 2006, 2018 a 2022. Na OH 2014 v ruském Soči se zase hrálo s puky od další české společnosti Rubena, která sídlí v Náchodě.

Rozměry hokejového puku
Průměr: 76,2 mm
Výška: 25,4 mm
Váha: 156 – 170 g

NEJLEPŠÍ ONLINE SÁZKOVÉ KANCELÁŘE - PŘEHLED BONUSŮ:
Tipsport Bonus ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Fortuna Bonus ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Betano Bonus ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Chance Bonus ke vkladu až 2 000 Kč + 200 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
SynotTip Bonus 300,- zdarma bez nutnosti vkladu VSAĎ TEĎ
Sazkabet Bonus ke vkladu až 9 500 Kč + 500 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
MerkurXtip Bonus ke vkladu až 10 000 Kč + 100 Kč za registraci VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Rozhodčí se zdviženou pravicí a faulovaný hokejista

Pravidla ledního hokeje

V článku o hokejových pravidlech se dozvíte, kdy se píská icing nebo ofsajd. 🏒Podíváme se i na úlohu rozhodčích nebo odlišnosti pravidel...

Tomáš Hertl v úniku, stíhá ho David Pastrňák

Kde sledovat hokej živě?

V článku nabízíme jednoduchý přehled o tom, které televizní stanice a sázkové kanceláře poskytují živé přenosy zápasů NHL, MS nebo české...

Šlégr, Ščerban a Hadamczik

Český svaz ledního hokeje - informace, složení ČSLH

Podívejte se, jakým způsobem funguje Český hokej. 🏒 V článku se dozvíte, kdo zodpovídá za jednotlivé oblasti, nebo které kluby provozují...