Hokej extraliga play off pravidla: délka prodloužení, nájezdy

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Rozhoduje nekonečné prodloužení, nebo snad vítěze určí nájezdy? A kdy tým začíná sérii na domácím ledě? Přečtete si vše o pravidlech play off hokejové Tipsport extraligy v roce 2024, abyste si jarní tažení za mistrovským pohárem užili naplno.

Pravidla play off ELH Systém
Délka sérií
Prodloužení Nájezdy
Domácí led Bronzové medaile

Porada rozhodčích v utkání české hokejové extraligy. Jaká jsou pravidla v play off Tipsport ELH? Foto: Profimedia

Tipsport extraliga play-off 2024 pravidla: Stručná pravidla play off hokejové extraligy, přehled

„Sport je dobrý, když je dramatický a když se nikdo nefláká,“ pronesl legendární Ivan Hlinka. Sport je tedy dobrý především ve vyřazovací části, kde se celkem 12 týmů naší nejvyšší hokejové soutěže uchází o cenný mistrovský titul. Přečtěte si vše o pravidlech play off Tipsport extraligy, od herního systému přes počty zápasů v sériích až po délku prodloužení v jednotlivých fázích. Všechna utkání můžete sledovat živě v live streamech zdarma.

sipka Klikněte ZDE sledujte zápasy play off živě, s bonusem za registraci

Sleduj průběh zápasu ZDE

PLAY OFF EXTRALIGA 2024: PRAVIDLA, FORMÁT
🏒 Počet účastníků: 12
🥅 Počet kol: 4
🏆 Počet sérií: 11
Délka prodloužení: 20 minut (info zde)

Hokej ELH play off 2024 formát: Herní systém, rozlosování dvojic

Herní systém play off hokejové extraligy 2024 je stejný jako v předchozím roce, do vyřazovací fáze postupuje 12 nejlepších týmů po základní části.

Celky na 1. až 4. místě postupují rovnou do čtvrtfinále, družstva z 5. a 12. příčky nejprve absolvují předkolo. Dvojice jsou v něm rozděleny podle následujícího klíče:

  • 5. tým vs. 12. tým
  • 6. tým vs. 11. tým
  • 7. tým vs. 10. tým
  • 8. tým vs. 9. tým

Celý formát play off ctí pravidlo, že nejlépe umístěný tým po základní části vždy hraje s nejhůře umístěným postupujícím. Druhý nejlepší tým pak narazí na druhý nejslabší, podobně se sestavují i zbývající dvojice.

Po každém kole tak probíhá nové rozlosování dvojic, což je rozdíl oproti play off NHL, kde je pavouk pevně stanoven dopředu.

Vítěz extraligové základní části má jistotu, že se v každém kole utká s papírově nejslabším možným soupeřem. V případě jeho vyřazení tato jistota přechází na druhý nejlépe umístěný celek – a tak dále.

V praxi se tak například nemůže stát, že by se držitel Poháru Jaroslava Pouzara pro vítěze základní části ve finále utkal o mistrovský titul s 12., tedy posledním postupujícím týmem. Herní systém play off by k sobě takové dva celky svedl již ve čtvrtfinále.

Sleduj play off hokejové Extraligy na TV Tipsport

Hokej playoff extraliga 2024: Délka sérií, počet zápasů (předkolo, čtvrtfinále, semifinále a finále)

Délka sérií extraligového play off v roce 2024 se drží zažitých zvyklostí, předkolo se hraje na tři vítězná utkání a další kola na čtyři vítězství.

Počet zápasů v jednotlivých sériích se tak pohybuje od tří do pěti v případě předkola, resp. od čtyř do sedmi v případě čtvrtfinále, semifinále a finále. Extraligový šampion tak musí v play off vyhrát 12 utkání – případně 15, pakliže se účastní i předkola.

V celé historii play off pouze jediný tým dokráčel k titulu z předkola, husarský kousek se povedl Třinci na jaře 2023. Oceláři během krátkého časového období absolvovali 22 důležitých zápasů, maximálním možným počtem je však hned 26 duelů.

EXTRALIGA PLAY OFF 2024: POČET ZÁPASŮ V KOLECH
Kolo Potřebné výhry Délka série
předkolo 3 3–5 zápasů
čtvrtfinále 4 5–7 zápasů
semifinále 4 5–7 zápasů
finále 4 5–7 zápasů

Jak se hraje prodloužení v play off? Délka prodloužení, počet hráčů, nájezdy

Každé utkání musí poznat svého vítěze. V play off se hraje prodloužení v délce 20 minut s pravidlem náhlé smrti. V některých zápasech se prodlužuje až do vstřelení branky, v jiných po první nastavené třetině následují nájezdy.

Pojďme si pravidla pro nerozhodná klání ujasnit.

  • Samostatné nájezdy se ke slovu dostanou pouze v prvním až čtvrtém zápase všech sérií, od předkola přes čtvrtfinále a semifinále až po finále.
  • V pátém až sedmém utkání všech kol ovšem probíhají nekonečná prodloužení a po 20 minutách se prodlužuje až do chvíle, kdy jeden tým vstřelí gól.

Díky této úpravě pravidel se nemůže stát, že by v klíčových momentech sérií o postupujícím rozhodovaly nájezdy. To je rozdíl oproti systému MS v hokeji, kde se po krátkém prodloužení jezdí trestná střílení ve všech kolech play off s výjimkou finále.

Všechna prodloužení v play off české extraligy se hrají s pěti bruslaři na každé straně, více hráčů tak má možnost vylepšit své statistiky o jedny z nejdůležitějších kanadských bodů v kariéře.

KDY A JAK SE HRAJE PRODLOUŽENÍ V PLAY OFF ELH
Kolo play off Délka Počet hráčů Nájezdy
👉 1. až 4. předkolo 20 × 1 5 +1 ano
👉 5. předkolo 20 × ∞ 5 +1 ne
👉 1. až 4. čtvrtfinále 20 × 1 5 +1 ano
👉 5. až 7. čtvrtfinále 20 × ∞ 5 +1 ne
👉 1. až 4. semifinále 20 × 1 5 +1 ano
👉 5. až 7. semifinále 20 × ∞ 5 +1 ne
👉 1. až 4. finále 20 × 1 5 +1 ano
👉 5. až 7. finále 20 × ∞ 5 +1 ne

Prodloužení ve finále extraligy a dalších sériích playoff (prodloužení předkolo, čtvrtfinále, semifinále): Změna stran, přestávky

Zatímco v základní části prodloužení předchází krátká pauza, ve všech sériích play off přestávka před každým prodloužením trvá 18 minut.

Během přestávky dochází k úpravě kluziště, při sledování live streamu tak máte dostatek času se občerstvit a připravit na pokračování zápasu.

Důležité je, že před každým prodloužením si týmy mění strany. Podle herního řádu se tento proces opakuje do chvíle, kdy jedno z družstev zvítězí. V prvním prodloužení (od 61. do 80. minuty) tak týmy „hájí branky vzdálenější k jejich hráčské lavici,“ v případném dalším prodloužení je tomu naopak.

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Samostatné nájezdy v play-off Tipsport extraligy ledního hokeje: Jak probíhá penaltový rozstřel?

Připomínáme, že samostatné nájezdy o vítězi utkání play off Tipsport extraligy ledního hokeje rozhodují po uplynutí 20 minut prodloužení v těchto zápasech:

  1. Předkolo: 1. až 4. zápas
  2. Čtvrtfinále: 1. až 4. zápas
  3. Semifinále: 1. až 4. zápas
  4. Finále: 1. až 4. zápas

Před touto dovednostní disciplínou rolba upraví jen střední část kluziště, pak už se extraligové hvězdy ve středovém kruhu chopí puku a vyrazí vstříc soupeřově brance. Týmy si před samostatnými nájezdy nemění strany, gólmani tak zůstávají ve svatyni, kterou hájili během prodloužení.

Exekuce nájezdů se mohou ujmout všichni v zápise o utkání uvedení hráči. Výjimkou jsou ti, které konec prodloužení zastihl na trestné lavici s nedokončeným trestem – a také ti, které rozhodčí vyloučili do konce zápasu.

Podobně jako například na ME ve fotbale, také penaltový rozstřel v play off v základu trvá pět sérií. Je-li o vítězi rozhodnuto dříve, zbývající nájezdy už se nejezdí. Pokud ovšem i po celkových deseti pokusech stále platí remíza, pokračuje se dál po jedné sérii. Tým, který v úvodních pěti kolech střílel jako první, od šesté série dál vyjíždí jako druhý v pořadí.

sipka Nepřehlédněte: Program přímých přenosů z play off

Domácí led v playoff TELH 2024: Kdo začíná sérii Generali Česká pojišťovna play off na vlastním stadionu, kde se hraje 7. zápas?

Výhodu domácího ledu pro úvod série v Generali Česká pojišťovna play off TELH vždy získává lépe umístěný tým po základní části. Vítěz dlouhodobé soutěže tak má jistotu, že všechny své série zahájí před vlastním publikem.

O tom, na kterém extraligovém stadionu proběhne konkrétní zápas, je tedy jasno už v okamžiku sestavení soupeřící dvojice. Pravidla jsou nastavena tak, aby případný rozhodující sedmý zápas (či páté utkání v případě předkola) vždy hostil tým s lepšími výsledky po základní části.

Domácí led v play off: Kde hraje lépe umístěný tým?

  1. doma
  2. doma
  3. venku
  4. venku
  5. doma
  6. venku
  7. doma

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Hokej Česko play off extraliga: Kdo vyhrává bronzovou medaili?

Bronzovou medaili v play off české extraligy vyhrává poražený semifinalista s lepším umístěním po základní části.

Jestliže o mistrovském titulu i majiteli stříbrných medailí se rozhoduje ve finálové sérii, třetí cenný kov je udělován na základě dlouhodobých výsledků. Výjimkou byly ročníky 1994 až 1998, kdy byla součástí play off také zkrácená série o třetí místo.

Rekordmanem v počtu získaných bronzových medailí je pražská Sparta, mezi lety 1994 až 2022 na třetí příčce skončila hned sedmkrát.

sipka Může vás zajímat: Vše o nadstavbě 1. fotbalové ligy

MEDAILISTÉ PLAY OFF ČESKÉ EXTRALIGY
Rok 🥇 Zlato 🥈 Stříbro 🥉 Bronz
2024 sledujte play off živě zde
2023 Třinec Mountfield HK Pardubice
2022 Třinec Sparta Praha České Budějovice
2021 Třinec Liberec Sparta Praha
2020 play off zrušeno
2019 Třinec Liberec Plzeň
2018 Kometa Brno Třinec Plzeň
2017 Kometa Brno Liberec Mountfield HK
2016 Liberec Sparta Praha Plzeň
2015 Litvínov Třinec Kometa Brno
2014 Zlín Kometa Brno Sparta Praha
2013 Plzeň Zlín Slavia Praha
2012 Pardubice Kometa Brno Plzeň
2011 Třinec Vítkovice Pardubice
2010 Pardubice Vítkovice Slavia Praha
2009 Karlovy Vary Slavia Praha Sparta Praha
2008 Slavia Praha Karlovy Vary České Budějovice
2007 Sparta Praha Pardubice Liberec
2006 Sparta Praha Slavia Praha Znojmo
2005 Pardubice Zlín Liberec
2004 Zlín Slavia Praha Sparta Praha
2003 Slavia Praha Pardubice Sparta Praha
2002 Sparta Praha Vítkovice Zlín
2001 Vsetín Sparta Praha Vítkovice
2000 Sparta Praha Vsetín Plzeň
1999 Vsetín Zlín Třinec
1998 Vsetín Třinec Vítkovice
1997 Vsetín Vítkovice Sparta Praha
1996 Vsetín Litvínov Sparta Praha
1995 Vsetín Zlín České Budějovice
1994 Olomouc Pardubice Kladno

1️⃣Jak se hraje prodloužení v play off?

Prodloužení v play off hokejové extraligy se hraje s pěti hráči v poli na každé straně a trvá 20 minut. Podrobná pravidla pro prodloužení najdete ZDE.

2️⃣Kdy v playoff extraligy rozhodují samostatné nájezdy?

Extraligové play off rozhodují samostatné nájezdy v případě nerozhodného stavu v 1. až 4. zápase jednotlivých sérií. Více se o nájezdech v play off dočtete TADY.

3️⃣Kolikrát se prodlužuje ve finále české extraligy v ledním hokeji?

Ve finále české ELH se v 1. až 4. zápase prodlužuje pouze jednou, v případném 5. až 7. utkání se však hraje až do vstřelení vítězného gólu. Vše o pravidlech play off je ZDE v článku.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Rozhodčí IIHF Riku Brander dohlížel na dodržování pravidel během MS v hokeji U20 v Edmontonu

Pravidla MS U20 v hokeji: prodloužení, nájezdy, rovnost bodů

Jak dlouho se prodlužuje, co rozhoduje při rovnosti bodů ve skupině? Mějte jasno, podívejte se na 🔍 pravidla pro MS U20 v hokeji.

Finále Chance ligy 2022/23 mezi Zlínem a Vsetínem

Chance liga 2023/2024: program, tabulka a výsledky

V článku vám přinášíme přehled o dění v hokejové Chance lize. 🏒 Podívejte se na výsledky aktuálního kola, průběžnou tabulku a další...

Hokejisté Kladna se radují poté, co udrželi extraligovou příslušnost v baráži se Zlínem v roce 2023

Baráž o extraligu 2024: program, zápasy, výsledky

Jak vypadá herní formát a kdy se uskuteční baráž o extraligu? ☝ Přečtěte si všechny informace ✔️ o extraligové baráži v sezoně 2023/24.