Hráč týdne ELH podle HokejZpravy.cz (18. 12. až 24. 12. 2023)

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Ač byl kvůli odloženému 29. kolu kratší, uplynulý týden v extralize stále nabídl spoustu skvělých individuálních výkonů, velkých příběhů a koneckonců i překonaných rekordů. Kdo nás nejvíc zaujal, kdo patří do ideální sestavy? Podívejte se na shrnutí předvánočního dění v Tipsport ELH.

Týden v ELHTři hvězdySestava týdne
Událost týdnePřešlap týdne

Martin Kaut z Pardubic a Jaromír Jágr z Kladna se zařadili mezi největší hvězdy hokejové extraligy za minulý týden
Foto: Profimedia

Týden v Tipsport extralize podle redakce HokejZprávy.cz

Páteční sedmičku duelů 29. kola vedení naší nejvyšší soutěže odložilo na neurčito, i my vyjadřujeme hlubokou soustrast všem dotčeným tragickou střelbou v Praze. I tak uplynulý týden v Tipsport extralize 2023/24 nabídl celkem osm zápasů – a jakých! Po reprezentační pauze se na led překvapivě vrátila největší osobnost českého hokeje, fanoušci se bavili u nejdelších samostatných nájezdů, ofenzivní hvězdy zářily. To vše si připomeneme ve shrnutí extraligového dění v týdnu od 18. do 24. prosince 2023 podle webu HokejZpravy.cz.

sipka Klikněte ZDE a sledujte extraligu živě a zdarma

Sleduj play off hokejové Extraligy na TV Tipsport

Hokejista týdne: 3 hvězdy a nejlepší hráč ELH (18. až 24. prosinec 2023)

Jako obvykle, i v těchto těžkých časech jsme pro vás vybrali 3 největší hvězdy týdne v čele s nejlepším hráčem ELH pro období od 18. do 24. prosince 2023.

V osmi odehraných zápasech Tipsport extraligy padlo 43 gólů (5,38 na utkání), do kanadského bodování se zapsalo 78 hokejistů, dva brankáři naopak vychytali čistá konta.

Jak tato čísla napovídají, týden po Švýcarských hokejových hrách patřil především útočníkům a maskovaným mužům. Tomu odpovídá i náš výběr, vůbec poprvé v historii seriálu Týden v extralize se do elitní trojky nevešel žádný obránce. Jak ale sami jistě uznáte, fenomenální výkony níže uvedených sportovců zkrátka nešlo ignorovat.

Třemi největšími hvězdami extraligového týdne od 18. do 24. prosince jsou:

  1. Martin Kaut (Pardubice)
  2. Jakub Kovář (Sparta Praha)
  3. Vít Jiskra (Karlovy Vary)

1. hvězda týdne, nejlepší hokejista ELH: Martin Kaut (Pardubice)

Protože se Dynamo po 16 letech chystá na svou historicky třetí účast na Spengler Cupu, očekávanou vánoční absenci si muselo „napracovat“. To znamená, že na led vyjelo již v pondělí – a už po prvním zápasu celého týdne bylo jasné, které jméno se v našem přehledu bude skloňovat.

Pod demolici Olomouce výsledkem 8:2, vůbec nejvyšší výhru Pardubic v této sezoně, se Martin Kaut podepsal čtyřmi kanadskými body.

Dva góly sám dal a na další dva přihrál, čímž v 98. startu v české nejvyšší vyrovnal své bodové maximum – v březnu 2018 v předposledním kole základní části sestřelil Třinec hat trickem a asistencí navrch, v následném čtvrtfinále proti stejnému soupeři zaznamenal bilanci 2+2.

Tři ze svých čtyř pondělních bodů si 24letý navrátilec z NHL připsal při hře pěti proti pěti, mimo přesilovky se v našlapaném pardubickém kádru častěji prosazuje jen šest hokejistů. Oba jeho góly stály za to, Kaut olomouckého Sedláčka dvakrát překvapil prudkou střelou švihem z první. Při té úvodní dokonce zpracovával puk za vlastním tělem, briskní reakci oceňujeme.

Aby toho nebylo málo, Kaut skóroval i při středeční výhře nad Kladnem 4:3. Opět otevíral skóre, tentokrát v přesilové hře. Cestu do sítě si tak za celý týden našly tři z jeho devíti střeleckých pokusů, s bilancí 3+2 ovládl jak tabulku střelců, tak celkovou produktivitu minulého týdne.

Díky dvěma vydařeným představením se Kautův letošní průměr blíží bodu na zápas, po 21 utkáních jich má na kontě 18 (9+9). To jej na jednu stranu řadí až do čtvrté desítky extraligové produktivity, v samotných Pardubicích je ovšem místní odchovanec až sedmým nejvytěžovanějším útočníkem.

Za těch průměrných 15 minut a 41 sekund na ledě svému týmu odvádí skvělou práci, předvánoční týden budiž jasným důkazem.

NEJLEPŠÍ HRÁČ TÝDNE V ELH: MARTIN KAUT
Zápas a výsledek G A B TM S TOI
18. 12. 2023: PCE - OLO 8:2 2 2 4 0 5 15:49
20. 12. 2023: PCE - KLA 4:3 1 0 1 2 4 15:56

2. hvězda týdne: Jakub Kovář (Sparta Praha)

Čistá konta vychytali Dominik Hrachovina s Lukáš Klimeš, nejvíc úspěšných zákroků ze hry si připsal Matej Tomek, skvěle zachytali i Dominikové Frodl a Pavlát či Lukáš Pařík. Přesto ocenění pro druhou hvězdu týdne končí v náručí Jakuba Kováře, jenž slavil výhru po nejdelším penaltovém rozstřelu v historii ELH.

Ač na sebe ve středu narazily dva z nejofenzivnějších týmů soutěže, brankoví rozhodčí měli překvapivě málo práce. Skóre zápasu Sparty v Třinci v 37. minutě otevřel hostující Jakub Konečný, Kováře o neprůstřelnost až v 58. minutě připravil reprezentant Daniel Voženílek.

V základní hrací době sparťanský brankář pochytal 23 střel, další tři důležité zákroky předvedl v prodloužení. To ale zdaleka nebylo vše, 35letého veterána čekaly ještě velmi intenzivní minuty, kdy čelil hned 17 třineckým nájezdům.

Za svá záda pustil jen tři kotouče, když ho ve 3. sérii překonal Voženílek, v 9. Oskar Haas a ještě ve 14. také Petr Sikora. Takoví Martin Růžička s Andrejem Nestrašilem se ze středového kruhu rozjeli hned třikrát, recept na jedničku Sparty však nenašli.

Smeknout pochopitelně musíme i před Kovářovým protějškem, ostatně Ondřej Kacetl už během zápasu předvedl 32 úspěšných zákroků a v nájezdech kryl 13 ze 17 sparťanských pokusů. Vítězství je ovšem pádným argumentem, proč volba padla právě na Kováře.

Ten totiž zcela zásadním způsobem přispěl k přepsání rekordu extraligy. Zatím nejdelší rozstřel v historii samostatné české nejvyšší soutěže byl k vidění letos v lednu, kdy si duel mezi Vítkovicemi a Litvínovem vyžádal 13 sérií. Žádné troškaření, středeční utkání laťku posunulo podstatně výš.

Od jeho pořadatelů si Kovář vysloužil ocenění pro nejlepšího sparťanského hráče zápasu, pro nás je lídr brankářských statistik v kategorii průměru inkasovaných branek rovnou druhou hvězdou týdne.

sipka Může vás zajímat: Týden v NHL podle HokejZpravy.cz

2. HVĚZDA TÝDNE V ELH: JAKUB KOVÁŘ
Zápas a výsledek Zákroky Góly SV% TOI
20. 12. 2023: TRI - SPA 1:2 s.n. 26 1 96,30 % 65:00

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

3. hvězda týdne: Vít Jiskra (Karlovy Vary)

Ofenzivní statistiky minulého týdne ovládli hráči Pardubic, vzhledem ke 12 gólům ze dvou zápasu celkem pochopitelně. Hegemonii zástupců východočeského velkoklubu ovšem narušuje Vít Jiskra, jenž byl u všech gólů Energie při jejím středečním vítězství 3:2 po prodloužení nad Kometou.

Stále teprve 22letý centr třetí karlovarské formace nejprve v první třetině nahrával na přesilovkové trefy Ondřeje Procházky s Dávidem Grígerem.

V nastavené pětiminutovce pak sám vstřelil vítězný gól, když si v 64. minutě vyměnil kotouč s Tomášem Redlichem a bravurně se odpoutal od tří bránících brněnských hráčů. Střela švihem dokonale vymetla roh branky extraligového debutanta Jana Kavana.

Hráč s hejdukovským číslem 23 na dresu chodí jak na přesilovky, tak na oslabení. V pondělí k důležité dvoubodové výhře Karlových Varů přispěl i 60 % vyhraných vhazování, když uspěl na 6 buly. Především se ale díky bilanci 1+2 zařadil mezi nejproduktivnější hokejisty uplynulých dní – po bok pardubických hvězd, které odehrály o zápas víc.

Nejproduktivnější hokejisté týdne

  1. Martin Kaut (PCE) – 5 bodů (3+2), 2 zápasy
  2. David Cienciala (PCE) – 3 body (2+1), 2 zápasy
  3. Vít Jiskra (KVY) – 3 body (1+2), 1 zápas
  4. Tomáš Hyka (PCE) – 3 bodů (1+2), 2 zápasy
  5. Ondřej Kaše (LIT) – 2 body (2+0), 1 zápas
  6. Lukáš Radil (PCE) – 2 body (2+0), 2 zápasy

Ptáte se, koho že jsme do aktuálního výběru nominovali? Vězte, že 178 cm vysoký útočník je odchovancem Energie. Jeho působení se skutečně váže k západu Čech – nikdy nebyl členem mládežnických reprezentací, nikdy nefiguroval v nominaci pro MS juniorů.

V Karlových Varech si ovšem postupně vybudoval vcelku silnou pozici, o čemž svědčí kontrakt podepsaný do konce sezony 2025/26 s následnou roční opcí.

K prvnímu extraligovému zápasu Jiskra naskočil v sezoně 2019/20, v příštích dvou letech svůj talent ještě vybrušoval především v prvoligovém Sokolově. Vloni už se víceméně natrvalo usadil v hlavním týmu, ve 48 zápasech posbíral 17 bodů (6+11) a třikrát (1+2) bodoval i v předkole proti Olomouci.

V aktuálním ročníku už Jiskra hraje výhradně nahoře, s 10 body za čtyři góly a šest asistencí je v týmové produktivitě sedmý. Jestliže vloni i s play off prožil čtyři dvoubodové večery, třikrát v jednom utkání se prosadil poprvé v kariéře. Životní výkon oceňujeme titulem třetí hvězdy týdne – a těšíme se, co nám mladý útočník předvede po Vánocích.

3. HVĚZDA TÝDNE V ELH: VÍT JISKRA
Zápas a výsledek G A B TM S TOI
20. 12. 2023: KVA - KOM 3:2 p.p. 1 2 3 0 3 16:37

Sleduj průběh zápasu ZDE

Hokejová extraliga: Sestava týdne (18. prosince až 24. prosince 2023)

Polovinu ideální sestavy extraligového týdne za období od 18. do 24. prosince 2023 už známe, branku v ní střeží Kovář a v útoku na svého parťáka čekají Kaut s Jiskrou. Kdo je doplní, kdo obsadí dva volné posty v obraně?

  • Po návratu ze Švýcarských hokejových her nešlo přehlédnout Tomáše Kundrátka. Třinecký obránce v duelu se Spartou zblokoval pět střel, rozdal jeden hit a celkem na ledě strávil 20 minut a 30 sekund. Korunu svému výkonu nasadil vyrovnávací trefou dvě a půl minuty před koncem, kdy se jeho nahození z rohu dostalo až za Kovářova záda. S odrazem od bránícího soupeře a se štěstím? Ale také s nezměrnou porcí zkušeností, které účastník čtyř mistrovství světa na led večer co večer přináší.
  • Už dvakrát se v naší sestavě týdne objevil českobudějovický Jan Štencel, tentokrát na modrou čáru nominujeme jeho parťáka z druhého obranného páru Motoru. Pavel Pýcha spolehlivým výkonem přispěl k výhře Jihočechů nad Olomoucí 4:0, právě on přesilovkovým gólem na 3:0 v 51. minutě předčasně zastavil zamýšlený závěrečný nápor Kohoutů. V minulém týdnu skórovalo celkem sedm obránců, trefa toho českobudějovického byla jedním slovem nekompromisní.
  • V útoku sestavy týdne se pak již podruhé v ročníku objevuje Ondřej Kaše. Poprvé jsme jen nominovali za pět kanadských bodů (1+4) v období od 9. do 16. října, tentokrát nás 28letý forvard zaujal parádním návratem po vypršení sporného disciplinárního trestu. Kaše vstřelil oba góly Litvínova při středeční prohře 2:3 s Plzní po nájezdech, právě on svou vyrovnávací trefou osm sekund před třetí sirénou odvrátil druhou bezbodovou domácí porážku Chezy v sezoně. Co do průměru tref na zápas je právě on extraligovým lídrem posledních dní.
SESTAVA TÝDNE PODLE HOKEJZPRAVY.CZ (18. 12. až 24. 12. 2023)
Brankář: Jakub Kovář (Sparta Praha)
Obránce: Tomáš Kundrátek (Třinec)
Obránce: Pavel Pýcha (České Budějovice)
Útočník: Martin Kaut (Pardubice)
Útočník: Vít Jiskra (Karlovy Vary)
Útočník: Ondřej Kaše (Litvínov)

sipka Co přinese tento týden? Všechny zápasy Tipsport extraligy sledujte živě ZDE

Událost týdne v hokejové extralize: Jaromír Jágr načal 36. sezonu profesionální kariéry

Co se povedlo? Odpověď je jednoznačná, Jaromír Jágr se vrátil na extraligový led a z křídla druhé formace ve středu výrazně přispěl k tomu, že předposlední Rytíři na ledě vedoucího Dynama sehráli vyrovnanou partii – Kladno v Pardubicích prohrálo 3:4.

Návrat legendárního čísla 68 Kladno úzkostlivě tajilo až do odpoledne před zápasem. Určitou indicií mohla být Jágrova účast v exhibici k příležitosti 120. narozenin Sparty před reprezentační pauzou, jen málokdo ovšem tušil, že soutěžní comeback bude tak nenadálý, tak rychlý.

A tak úspěšný. Hrající majitel Rytířů si při letošním debutu připsal primární asistenci, když Jakub Strand ve 25. minutě uklidil do branky odraženou Jágrovu střelu. Tím odstartovala skvělá série, kdy Kladno během necelých 11 minut stáhlo třígólový náskok favorita. Mnoho vydařenějších herních úseků středočeští fanoušci letos neviděli.

Jágr na extraligový led naskočil po 243 dnech, a to ve věku 51 let, 10 měsíců a šesti dnů. Ne, nejstarším hráčem v historii naší nejvyšší soutěže ještě není; překonat jedno střídání Evžena Musila staršího, jenž v říjnu 1997 po boku syna i vnuka za Pardubice nastoupil v 70 letech a 10 dnech, se legendárnímu křídelníkovi může podařit až v únoru 2042.

Minimálně jeden individuální rekord extraligy ale Jágr ve středu v Enteria Areně překonal, díky asistenci se totiž stal nejstarším bodujícím hráčem ELH. Už předchozím držitelem rekordu bych pochopitelně on, a to díky gólu do vítkovické sítě v únorovém 50. kole základní části.

Návratu naganského šampiona si pochopitelně všimli příznivci po celém světě, například web Fox News dává k dobru, že Jágr si zahrál jak s Bryanem Trottierem (ročník 1956), tak Matthewem Tkachukem (1997).

Vůbec nejvíc ale tato hokejová událost rezonuje v naší kotlině. Ze všech názorů vyberme ten našeho redakčního kolegy Jana Kukrála, autora obsáhlého shrnutí Jágrovy kariéry.

„Jágrův comeback pro mě znamená pokračování výjimečného příběhu, který se nebude opakovat. Začíná 36. sezónu profesionální kariéry, takže se mnoha lidem musí zdát, jako kdyby hrál vždy – a navždy. Jenže takhle to na světě nechodí a také #68 jednou fanouškům z ledu zamává naposledy. Do té doby si hodlám užívat iluzi věčnosti, kterou pro nás svým uměním už téměř 40 let vytváří.“

Ano, už téměř 40 let.

Když Jágr v tehdejší československé soutěži 13. září 1988 jako 16letý debutoval, na Pražském hradě seděl Gustáv Husák, v Bílém domě dosluhoval Ronald Reagan. Že se osmašedesátka po ledě na nejvyšší tuzemské úrovni prohání i v éře Petra Pavla s Joem Bidenem? To je zkrátka neuvěřitelné.

Važme si proto každého Jágrova startu – jeho rezervoár sil je nevyčerpatelný skutečně jen zdánlivě.

Do konce roku 2023 Kladno hraje v úterý 26. prosince na Spartě, ve čtvrtek 28. prosince v Liberci a konečně i v sobotu 30. prosince doma s Kometou. Doufejme, že #68 bude u toho.

sipka Všechny extraligové zápasy sledujte živě ZDE

JAROMÍR JÁGR: STATISTIKY ZA KLADNO
Sezóna Liga Fáze Z G A B
1988/89 Čs. liga 29 3 3 6
kval. 10 5 7 12
1989/90 Čs. liga 42 22 28 50
PO 9 8 2 10
1994/95 ELH 11 8 14 22
2004/05 ELH 17 11 17 28
2012/13 ELH 34 24 33 57
2017/18 1. liga 5 0 4 5
PO 10 0 0 0
2018/19 1. liga 4 1 3 4
PO 8 2 3 5
baráž 11 10 3 13
2019/20 ELH 38 15 14 29
2020/21 1. liga 19 2 10 12
PO 16 2 8 10
2021/22 ELH 43 8 11 19
baráž 5 0 2 2
2022/23 ELH 26 5 9 14
baráž 4 0 0 0
2023/24 ELH 1* 0* 1* 1*
CELKEM 1988–2023* 349 126 172 298

* Platné k 25. 12. 2023

Sleduj play off hokejové Extraligy na TV Tipsport

Přešlap týdne: Děravá obrana, slabý útok – olomoucké skóre 2:12

Co se naopak nepovedlo? Olomouc tento týden inkasovala 12 gólů, což je s přehledem nejvíc v celé soutěži. Že Kohouti spolu s Dynamem jako jediní na led vyjeli hned dvakrát? Budiž – Hanákům by ovšem k nelichotivému prvenství stačilo i jediné utkání.

Pondělní porážka 2:8 v Pardubicích patří k největším debaklům aktuální sezony ELH, teprve potřetí v něčí síti skončilo osm kotoučů. Ve 47. minutě domácí vedli hrozivým rozdílem 7:0, pak se Kohoutům podařilo výsledek zmírnit.

Nejvyšší prohry letošní sezony

  • Mladá Boleslav vs. Liberec – 0:8 (27. října, 14. kolo)
  • Kometa vs. Kladno – 8:1 (17. listopadu, 19. kolo)
  • Pardubice vs. Olomouc – 8:2 (18. prosince, 30. kolo)
  • Kladno vs. Sparta – 1:7 (24. září, 4. kolo)

Všechny týmy, které padly takto vysokým rozdílem, neuspěly ani v bezprostředně následujících kolech – pokaždé šlo ovšem o těsná utkání, která se lámala až ve třetí třetině.

Nikoli však Olomouc, která dva dny po debaklu u soutoku Labe s Chrudimkou nezvládla ani duel na břehu Vltavy. V Českých Budějovicích Mora padla 0:4, přičemž už po první třetině prohrávala o dvě branky. Jestliže Dynamo je dobře fungující ofenzivní mašinou, Motor rozhodně nepatří k útočným postrachům – s průměrem 2,63 gólu na zápas je ve extraligových celků až osmý.

Jistě, každý tým občas zakolísá. Hanáci ovšem generovali minimum šancí. Proti Pardubicím vystřelili 19krát, na branku Jihočechů vyslali jen 20 kotoučů. To je zkrátka málo.

Před reprezentační přestávkou přitom olomoucká Mora patřila k družstvům s nejlepším formou, když vyhrála sedm z posledních osmi utkání. Těsným vítězstvím ovšem minimálně dočasně odzvonilo.

Na obou vstřelených gólech tohoto týdne se podílel obránce Jiří Ondrušek. Proti Pardubicím nejprve sám skóroval, načež v přesilovce přihrával Janu Knotkovi. Zkušený bek je tak nejproduktivnějším obráncem týdne, v obou utkáních byl vyhlášen nejlepším olomouckým hráčem. Do sestavy týdne jsme ho ale z pochopitelných důvodů nominovat nemohli.

Rozhodně není důvod k panice, Kohouti v tabulce stále zůstávají devátí. Další podobný týden by ale mohl pořádně zamávat nejen jejich postavením, ale i sebevědomím. Morálku je přitom třeba udržovat vysoko, Olomouc po Vánocích doma přivítá Třinec a venku se utká se Spartou.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Pittsburgh Penguins vyvěsí Jágrův dres s číslem 68 ke stropu domácí arény.

Jágr a vyřazení čísla 68 v Pittsburghu: informace, livestream

Pittsburgh chystá poctu pro Jaromíra Jágra – dres s číslem 68 půjde ke stropu arény vedle Maria Lemieuxe. Vše o události čtěte v článku.

Hokejové MS juniorů 2023 přineslo českým fanouškům spoustu radosti. Dočkáme se opět medaile?

Mistrovství světa juniorů v hokeji 2024: program, výsledky, Češi

Žádný hokejový turnaj nenabízí tak atraktivní útočnou podívanou jako MS juniorů do 20 let. Vše o šampionátu se dozvíte v našem článku.

Čeští reprezentanti oslavují gól v zápase MS U20 v hokeji 2023 proti Švédsku

Zápasy Česka na MS v hokeji do 20 let 2024: Kdy hrají Češi?

Kdy a s kým hrají Češi na MS U20 v hokeji 2024? Kompletní program i výsledky Česka najdete zde, nechybí ani statistiky a střelci.