Hráč týdne ELH podle HokejZpravy.cz (30. 10. až 5. 11. 2023)

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Před první reprezentační přestávkou naše nejvyšší hokejová soutěž finišovala ve velkém stylu. Tři hrací kola Tipsport extraligy 2023/24 v minulém týdnu přinesla nespočet velkých příběhů, ty nejdůležitější najdete v tomto článku. Kdo je největší hvězdou, kdo se dostal do sestavy týdne?

Týden v ELHTři hvězdySestava týdne
Událost týdnePřešlap týdne

Hokej, česká extraliga, útočník Liberce Jakub Rychlovský se raduje z gólu v utkání proti Mladé Boleslavi Foto: Profimedia

Týden v Tipsport extralize podle redakce HokejZprávy.cz

Klid, který na extraligových kolbištích v nejbližších dnech zavládne, kompenzuje nálož tří hracích kol z minulého týdne. Tipsport extraliga, nejvyšší hokejová soutěž v Česku, pokračovala třemi hracími koly a základní část vstoupila do své druhé třetiny. Kdo nejvíc zazářil, co se povedlo i nepovedlo? Vítejte u dalšího shrnutí týdne v extralize podle redakce webu HokejZpravy.cz.

sipka Klikněte ZDE a sledujte extraligu živě a zdarma

Sleduj play off hokejové Extraligy na TV Tipsport

Hokejista týdne: 3 hvězdy a nejlepší hráč ELH (30. říjen až 5. listopad 2023)

Týden od 30. října do 5. listopadu 2023, to bylo celkem 19 extraligových utkání a 110 vstřelených branek – průměr na zápas se přiblížil divácky příjemným šesti gólům. Stejně tak se ale na stadionech aplaudovalo obětavým zásahům beků i spolehlivým zákrokům brankářů, které ještě bohatším střeleckým hodům zabránily.

I to, stejně jako v minulých shrnutích extraligového týdne, náš výběr bere v potaz. V našem přehledu tří největších hvězd najdete jednoho útočníka, jednoho obránce i jednoho brankáře. Kdo to je – kdo nás v uplynulých sedmi dnech nejvíc zaujal?

  1. Jakub Rychlovský (Liberec)
  2. Patrik Bartošák (Mountfield HK)
  3. Jan Štencel (České Budějovice)

1. hvězda týdne, nejlepší hokejista ELH: Jakub Rychlovský (Liberec)

Podruhé v řadě se 1. hvězdou týdne ELH stává hráč Liberce. Tomáše Filippiho nahrazuje útočník Jakub Rychlovský, jenž v neděli na Kladně vstřelil první hattrick kariéry. Navrch přidal i jednu asistenci, čímž perfektně navázal na páteční tříbodové představení proti Litvínovu.

Jeden z mladých tahounů Bílých Tygrů tak týden zakončil s bilancí 4+3. Nejzářívější, nejlepší? To všechno je věc názoru, řeč čísel nicméně hovoří jasně a 22letý vrchlabský rodák je nejproduktivnějším extraligových hráčem uplynulých sedmi dní.

Rychlovský, účastník jednoho MS v hokeji juniorů, už v loňské základní části absolvoval kompletní porci 52 zápasů, v nichž nasbíral 17 bodů (5+12). Od vyrovnání ho nyní dělí jediný bodový zápis, který by vzhledem k aktuální formě měl přijít spíše dříve než později.

„Doma v pokoji u rodičů mám takovou vitrínu, kam si odmala dávám různé medaile,“ prozradil mladík, kde skončí puk z nedělního utkání. Ten mu spoluhráč z ledu sebral v čase 57:20, kdy Rychlovský ve vlastním oslabení pečetil výhru Bílých Tygrů do odkryté klece. Ve stejné herní situaci ovšem skóroval již o 13 minut dříve, kdy v brance ještě stál Adam Brízgala.

Hned dvě trefy ve vlastním oslabení v jednom zápase jsou důkazem důvěry, kterou trenér Filip Pešán ve svého svěřence má. S průměrným icetimem 1:39 je Rychlovský třetím nejvytěžovanějším útočníkem Liberce v početní nevýhodě, na led ale chodí i při přesilovkách.

Jakmile se znovu rozeběhne extraligové dění, číslo 18 v modrobílém dresu zcela jistě sledujte – v posledních dnech bylo nepřehlédnutelné.

NEJLEPŠÍ HRÁČ TÝDNE V ELH: JAKUB RYCHLOVSKÝ
Zápas a výsledek G A B TM S TOI
31. 10. 2023: LIB - TRI 1:3 0 0 0 2 1 24:13
3. 11. 2023: LIB - TRI 5:2 1 2 3 2 3 19:02
5. 11. 2023: KLA - LIB 3:6 3 1 4 0 4 18:55

2. hvězda týdne: Patrik Bartošák (Mountfield HK)

Čisté konto si v minulém týdnu připsali tři extraligoví brankáři. Jen jeden ovšem v kleci strávil kompletní porci minut a svůj tým dovedl k plnému bodovému zisku. Královéhradecký Patrik Bartošák v neděli vynuloval Litvínov, kromě toho už v pátek za svá záda pustil jedinou českobudějovickou střelu.

Při výhrách Mountfieldu HK nad Motorem (4:1) a na hřišti Chezy (2:0) 30letý brankář předvedl celkem 55 úspěšných zákroků, překonal ho pouze extraligový matador Milan Gulaš.

Bartošák zazářil především v nedělním utkání, kdy pochytal všech 30 litvínovských střel – a to jen v první třetině měla druhá nejproduktivnější ofenziva soutěže k dispozici pět přesilovek. Předsezonní posila Mountfieldu se tak se třemi shutouty na čele brankářských statistik vyrovnává brněnskému Dominiku Furchovi, druhé hvězdě předchozího týdne.

V tom přitom Bartošák i celý Mountfield paběrkovali, ve 14. kole proti Kometě schytali nálož 1:5 od Komety a v 15. kole je pak Liberec přestřílel 5:4. Vítkovický odchovanec tehdy inkasoval šestkrát z 31 střel, v minulém týdnu byl ale s celkovou 98,21% úspěšností zákroků neochvějnou jistotou.

2. HVĚZDA TÝDNE V ELH: PATRIK BARTOŠÁK
Zápas a výsledek Zákroky Góly SV% TOI
3. 11. 2023: MHK - CEB 4:1 25 1 96,15 % 60:00
5. 11. 2023: LIT - MHK 0:2 30 0 100,00 % 60:00

3. hvězda týdne: Jan Štencel (České Budějovice)

Jen málokterý tým potřeboval v minulém týdnu uspět tak jako České Budějovice. A jen málokdo na zisku šesti z devíti možných bodů nese takový podíl jako spolehlivý obránce Jan Štencel.

Prohře 1:4 s Mountfieldem sice i díky Bartošákovým kouzlům nezabránil, při úterní výhře Motoru 4:1 nad Plzní si ale připsal jednu asistenci a v neděli při výhře 5:2 nad Kometou nahrával dokonce dvakrát.

Štencel zdaleka není nejproduktivnějším obráncem minulého týdne, o jednom velkém ofenzivním představení se ostatně dočtete v dalších odstavcích. Oceňujeme však jeho poctivou práci a vytrvalost, vždyť 28letý opavský rodák za uplynulá tři kola strávil na ledě celkem 67 minut a 38 sekund – v průměru 22:33 za večer.

Štencelův přínos pro tým potvrzují pokročilé statistiky. S hráčem s číslem 7 na ledě se Motor v této sezoně dostal do 70 šancí, lépe na tom žádný českobudějovický hokejista není.

Štencel si navíc připsal tři primární asistence, v tomto ohledu se dělí o druhé místo. Stejnou příčku drží i ve zblokovaných střelách (28). I to jsou důvody, proč se Štencel jako první zástupce Motoru v tomto ročníku objevil v našem výběru tří hvězd týdne.

3. HVĚZDA TÝDNE V ELH: JAN ŠTENCEL
Zápas a výsledek G A B TM S TOI
31. 10. 2023: CEB - PLZ 4:1 0 1 1 0 2 24:40
3. 11. 2023: MHK - CEB 4:1 0 0 0 0 0 20:38
5. 11. 2023: CEB - KOM 5:2 0 2 2 0 2 22:20

Sleduj průběh zápasu ZDE

Hokejová extraliga: Sestava týdne (30. října až 5. listopadu 2023)

Nyní se podívejte, kdo výše představenou trojici doplnil v extraligové sestavě týdne za období od 30. října do 5. listopadu 2023.

  • Jestliže u Štencela jsme ocenili defenzivní práci, bek Pardubic Ondřej Vála v pátek explodoval směrem dopředu a extraligové fanoušky potěšil prvním hattrickem z hole obránce po dvou letech. V neděli navíc člen třetí obranné dvojice Dynama nahrával na Říčkův vítězný gól a pomohl Kloučkovi k čistému kontu.
  • Skvělý týden za sebou má také Filip Chlapík, předloňský král produktivity v dresu Sparty skóroval ve všech třech zápasech. Proti Pardubicím přidal jednu asistenci, na Kladně nahrával hned dvakrát. Do nominace na Karjala Cup se sice nevešel, je ovšem jedním z pouhých šesti členů první dvacítky kanadského bodování, jenž překonává průměr bodu na večer.
  • Dalším útočníkem naší sestavy týdne je Libor Hudáček z Třince. Také on se prosadil ve všech třech utkáních, ze kterých si Oceláři odnesli plných devět bodů. Účastník sedmi MS v hokeji nejprve skóroval na ledě Liberce, stejně si vedl i ve Vítkovicích. V neděli se pak doma pod demolici Olomouce 5:0 podepsal dvěma góly a jednou asistencí, na ledě přitom každý večer v průměru trávil jen lehce přes 13 minut. Efektivita zkušeného forvarda je přímo výstavní.
SESTAVA TÝDNE PODLE HOKEJZPRAVY.CZ (30. 10. až 5. 11. 2023)
Brankář: Patrik Bartošák (Mountfield HK)
Obránce: Jan Štencel (České Budějovice)
Obránce: Ondřej Vála (Pardubice)
Útočník: Jakub Rychlovský (Liberec)
Útočník: Filip Chlapík (Sparta Praha)
Útočník: Libor Hudáček (Třinec)

Událost týdne v hokejové extralize: Obránce Ondřej Vála vstřelil hattrick

Co se povedlo? Pardubický Ondřej Vála vstřelil hattrick, a to jako první obránce po dvou letech. Povedlo se mu to v pátek v Olomouc, kde Dynamo zvítězilo 5:1. Skoro dvoumetrový hráč je přitom v nabitém kádru Pardubic až pátým nejvytěžovanějším bekem, za předchozích 16 kol se prosadil jen dvakrát.

Poprvé se Vála v Plechárně trefil v 11. minutě, prudký švih od modré brankář Sedláček neviděl přes clonící hráče. Ze stejného místa skóroval i ve 43. minutě, tentokrát mu pomohla teč soupeře. V 57. minutě pak Vála s pukem najel do mezikruží a narýsoval přesnou kolmici za Sedláčkova záda.

Z té střely byla cítit jistota, byť sám Vála se za střelce ani zdaleka nepovažuje. „Hattrick jsem dal naposledy v 16 letech v juniorce, kdy mě pánové Zadina a Král dali do útoku a já dal čtyři góly,“ řekl 25letý hráč po výkonu, kterým se nesmazatelně zapsal do historie naší nejvyšší hokejové soutěže.

Jak už jsme nastínili, hattrick obránce byl v naposledy k vidění v prosinci 2021. Daniel Gazda se tehdy v dresu Zlína třikrát prosadil proti Spartě, a to jako v pořadí desátý bek v dějinách ELH.

Vála se tak stává teprve 11. autorem hattricku z řad obránců. Jak si můžete prohlédnout v seznamu níže, nečekaný hokejový hrdina se ocitá ve vybrané společnosti.

Česká hokejová extraliga: Kteří obránci vstřelili hattrick?

  1. Ľubomír Sekeráš (Třinec, říjen 1997)
  2. Jiří Malinský (Pardubice, listopad 1997)
  3. Jiří Malinský (Pardubice, únor 1998)
  4. Josef Řezníček (Plzeň, březen 2000, play off)
  5. Petr Jančařík (Třinec, prosinec 2002)
  6. Martin Ševc (Kladno, leden 2007)
  7. David Nosek (Zlín, leden 2009)
  8. David Nosek (Karlovy Vary, listopad 2011)
  9. Ondřej Němec (Kometa Brno, duben 2017, play off)
  10. Jiří Hunkes (Litvínov, prosinec 2017)
  11. Jan Ščotka (Litvínov, březen 2021)
  12. Daniel Gazda (Zlín, prosinec 2021)
  13. Ondřej Vála (Pardubice, listopad 2023)

ONDŘEJ VÁLA V SEZONĚ 2023/24
Tým Z G A B +/- TM
Pardubice 18 5 4 9 14 8

Přešlap týdne: Kousanec Michala Plutnara

Co se naopak nepovedlo? Karlovarský Michal Plutnar kousl soupeře, což je na české i světové poměry nevídaný zkrat. K situaci došlo v pátečním zápase v Plzni, který Energie nakonec vyhrála 3:2 po prodloužení.

Plutnar během druhé třetiny o mantinelu bojoval o puk s domácím Janem Piskáčkem. Ten po odehrání kotouče nechal ruku před soupeřovými ústy – karlovarský útočník měl toho večera neobvyklý apetit.

Rozhodčí si incidentu nevšimli, ostatně sám Piskáček pokračoval ve hře. Po zápase si ale nepříjemná příhoda začala žít vlastním životem. Plzeňský kapitán Jakub Lev na sociálních sítích sdílel video, masér Jakub Vais přidal fotografii modřiny, která okolo kousance vznikla.

Sám Plutnar, jenž v lázeňském městě působí už od jeho návratu do extraligy v sezoně 2018/19, se k situaci postavil čelem. Prostřednictvím klubového webu vydal prohlášení, ve kterém se omluvil vedení klubu, soupeři, fanouškům. Reflexivního kousnutí si nebyl vědom.

Co je nejdůležitější, za zákrok vzdáleně připomínající zkraty fotbalového „kanibala“ Luise Suáreze se Plutnar omluvil přímo soupeři: „Vůbec si nevybavuju, že bych něco takového udělal. Pokud je to pravda, tak se moc omlouvám a věř mi, že takové věci nedělám,“ napsal Piskáčkovi.

V bodě 118 hokejových pravidel stojí, že: „Hráči, který kousne soupeře, bude uložen trest ve hře“.

V tomto případě se o potrestání musel postarat až šéf disciplinární komise Viktor Ujčík, jenž Plutnarovi uložil pokutu ve výši 10 % základního měsíčního platu. V neděli tak karlovarský bek mohl přispět k výhře Energie nad Bruslaři 2:1 po nájezdech – na ledě strávil přes 20 minut.

Další zápas s Plzní je na programu 26. prosince – a další díl naše týdenního shrnutí dění v extralize si přečtete 20. listopadu. Aktuální týden totiž patří české reprezentaci, ve výběru pro Karjala Cup se objevuje hned 15 hokejistů z naší nejvyšší soutěže.

sipka Co přinese tento týden? Všechny zápasy české reprezentace sledujte živě ZDE

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hokejisté Třince slaví postup do finále Tipsport extraligy - hokej ELH program, výsledky, zápasy, rozpis dnes

Hokej extraliga 2023/2024: zápasy, tabulka, výsledky, program

Nejvyšší hokejová soutěž v Česku, to je ✔️ Tipsport extraliga. Podívejte se na program, výsledky i ☝ aktuální tabulku ELH 2023/24.

Čeští hokejisté se radují z gólu proti finské reprezentaci

Hokejový turnaj Karjala Cup 2023 - program, tabulka, výsledky

První zastávkou EHT 2023/24 bude jako tradičně Karjala Cup ve Finsku 🏒 Podívejte se na program a výsledky zápasů, tabulku nebo nominaci...

Bývalý reprezentační kapitán Tomáš Plekanec ukončil ze zdravotních důvodů kariéru.

Plekanec ukončil kariéru, loučí se legenda Kladna i Montrealu

Ze zdravotních důvodů končí kariéru Tomáš Plekanec, jeden z nejlepších českých hokejistů všech dob. Co v kariéře dokázal, se dozvíte v...