Pololetní vysvědčení Čechů v NHL: premiant Pastrňák i propadlíci

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

O víkendu odehrála 41. zápas sezóny Ottawa Senators, která se tak jako poslední tým NHL dostala za polovinu základní části. To už je milník hodný bilancování, proto vám nyní HokejZprávy.cz přinášejí pololetní vysvědčení českých hokejistů, kteří v zámořské lize působí.

Systém známkováníJedničkáři
DvojkařiTrojkařiČtyřkařiPětkaři

Brankář Petr Mrázek je velkou oporou Chicaga Blackhawks. Foto: Profimedia

Známkování Čechů v NHL podle HokejZprávy.cz: komu se povedla 1. půle sezóny a kdo musí přidat?

Výkony Čechů v první polovině základní části NHL hodnotíme stejným systémem jako ve škole na škále 1 nejlepší (výborný) – 5 nejslabší (nedostatečný). Neznamená to, že by hráči s horší známkou byli špatní hokejisté, jen zkrátka jejich aktuální výkony zůstávají za očekáváním.

Ale jak známo, pololetní vysvědčení většinou není zas tak zásadní a člověk na něm může mít klidně i pětku. Důležité je, aby to zvládl na konci opravit. Jak se povede našim ve zbytku sezóny sledujte i vy díky online live streamům na TV Tipsport.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma ZDE v online live streamech

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Pololetní vysvědčení Čechů v NHL: premiant Pastrňák, za jedna má i Hronek, Gudas a Mrázek

Jedničku jsme na našem pomyslném vysvědčení dali borcům, kteří jsou nepostradatelnou součástí svých týmů a v tom, co mají za úkol, vynikají napříč celou NHL. Jedná se o stabilní opory, na něž je každý zápas spoleh.

David Pastrňák, Boston Bruins

  • Cap Hit v NHL: 11 250 000 USD
  • Statistiky: 45 zápasů, 66 bodů (30+36), +11, 35 TM
  • Průměrný čas na ledě: 20:02

Není co řešit. David Pastrňák je 3. nejproduktivnějším hráčem NHL, 3. top kanonýrem a 10. nejlepším nahrávačem. Boston od něj snad ani nemůže žádat víc. Po koncích kariér Patrice Bergerona a Davida Krejčího patří spolu s kapitánem Bradem Marchandem, jemuž dělá asistenta, k hlavním tahounům týmu.

Také proto jsme ho v naší redakční nominaci zařadili ke kandidátům na Hart Trophy. Že patří mezi velikány už i v historickém měřítku potvrdil nedávným 16. hattrickem kariéry, čímž překonal český rekord Jaromíra Jágra.

Filip Hronek, Vancouver Canucks

  • Cap Hit v NHL: 4 400 000 USD
  • Statistiky: 46 zápasů, 36 bodů (3+33), +33, 30 TM
  • Průměrný čas na ledě: 23:34

Obránce Filip Hronek dává vzpomenou na časy, kdy si v NHL zvládali připsat 50 a více bodů borci jako Roman Hamrlík, Tomáš Kaberle či Marek Židlický. Nikdo další z Čechů tuto metu nepokořil. Zatím.

Hronek to navíc na rozdíl od svých předchůdců může zvládnout i s vynikajícími defenzivními statistikami. Např. bilanci +/- má 2. nejlepší v soutěži hned za parťákem Quinnem Hughesem. Formu načasoval perfektně, během léta bude omezeně volným agentem, takže ho čekají jednání o nové smlouvě. Platově si určitě polepší.

Radko Gudas, Anaheim Ducks

  • Cap hit v NHL: 4 000 000 USD
  • Statistiky: 39 zápasů, 11 bodů (6+5), +13, 75 TM
  • Průměrný čas na ledě: 18:30

Co si Anaheim od angažmá Radka Gudase sliboval, to mu český zadák doručil. A možná přidal i ledacos navíc. Bleskově se zařadil k oblíbencum fanoušků a také k lídrům v kabině plné mladých hvězd budoucnosti. Gudas mezi nimi vyčnívá nejen díky svému typickému plnovousu. Je ho plný led už při rozbrusleních, vtipkuje, hecuje spoluhráče a občas předvede při zápase i nějaký výjimečný kousek.

Jako byl třeba gól po u něj nevídaném samostatném úniku či šťastný lob, který se z obrovské výšky snesl za záda nic netušícího brankáře San Jose. Gudas letos atakuje své ofenzivní rekordy, v Anaheimu je suverénně nejlepší v +/- a nezapomíná ani na to, co je jeho největší předností – tvrdost, důraz, hity. Se 75 trestnými minutami je 4. nejvylučovanějším hráčem NHL.

Petr Mrázek, Chicago Blackhawks

  • Cap Hit v NHL: 3 800 000 USD
  • Statistiky: 31 zápasů, 12 výher, průměr 3,04
  • Úspěšnost zákroků: 90,6 %

Na první pohled se možná statistiky Petra Mrázka nezdají jako úplně výborné, je však potřeba je zasadit do kontextu. Mrázek působí v letos snad prokletém Chicagu, které patří k nejslabším týmům NHL a z různých důvodů přišlo o všechny plánované tahouny. O to víc vynikají jeho výkony, pro Blackhawks představuje naprostou jistotu.

S 31 odchytanými zápasy je 9. nejvytíženějším brankářem NHL, zatímco 940 střel mířících jeho směrem je 8. nejvyšší číslo v soutěži. Je tedy obdivuhodné, že se za propustnou obranou blíží úspěšností zákroků k 91 %. Mrázkův návrat do top formy po slabších letech patří k největším překvapením letošní sezóny.

Známkování Čechů v NHL za 1. pololetí:
hodnocení „výborný“
Hráč Věk Post Status
David Pastrňák 27 RW podepsaná smlouva do roku 2031
Filip Hronek 26 D v létě bude omezeně volný hráč
Radko Gudas 33 D podepsaná smlouva do roku 2026
Petr Mrázek 31 G v létě bude volný hráč bez omezení

Pololetní vysvědčení Čechů v NHL: dvojkaře vede Hertl, pochvalu zaslouží i naši nováčci

Hodnocení „chvalitebný“ od nás získávají dva velmi dobře hrající zkušení hokejisté, od nichž se ale čekalo ještě o něco víc. K nim se přidávají dva nováčci, kteří se v NHL už stihli předvést ve skvělém světle. S případnými slabšími chvílemi se u nich automaticky počítá, takže známkování nijak dramaticky neovlivňují.

Tomáš Hertl, San Jose Sharks

  • Cap Hit v NHL: 8 137 500 USD
  • Statistiky: 45 zápasů, 32 bodů (14+18), -25, 22 TM
  • Průměrný čas na ledě: 20:54

Tomáš Hertl je nejlepším střelcem San Jose, má nejvíc bodů a na ledě tráví největší množství času ze všech útočníků. Díky tomu byl vybrán jako reprezentant Žraloků pro blížící se All-Star Game, což je pro českého centra velká pocta. Zároveň se ale nemůžeme ubránit dojmu, že by měl být Hertl v nejhorším týmu ligy dominantnější postavou.

Má nejvyšší cap hit a když pomineme většinu sezóny zraněného kapitána Logana Couturea, tak se Hertlovi v tomto směru nikdo ani neblíží. V produktivitě ale podobným způsobem nevyčnívá a navíc je na ledě u spousty inkasovaných branek – bilanci +/- má v NHL 4. nejhorší. Ano, stále jde o jasného lídra Sharks a dosud jediného Čecha, jehož jsme v našem seriálu zvolili hvězdou týdne, ale čeká se toho od něj ještě víc.

Pavel Zacha, Boston Bruins

  • Cap Hit v NHL: 4 750 000 USD
  • Statistiky: 41 zápasů, 27 bodů (10+17), +4, 30 TM
  • Průměrný čas na ledě: 18:26

Jméno Pavla Zachy je v českém prostředí vzhledem k neobvyklé hokejové výchově pod vedením otce známé už tak dlouho, že se trochu zapomíná, že je mu stále „teprve“ 26 let. Po nakouknutí do NHL v sezóně 2015/16 letos hraje už svůj 8. kompletní ročník a potvrzuje, že mezi elitu i do budoucna patří. Jen to nebude v roli prvního centra.

Boston doufal, že mu Zacha zalepí mezeru po Krejčím a Bergeronovi, že bude po boku Pastrňáka sbírat kvanta bodů. Odchovance Bílých Tygrů Liberec už ale dnes v sestavě najdeme níže, na postu top centra jej nahradil Charlie Coyle. Uvidíme, jestli dočasně, nebo nastálo. I tak si Zacha drží solidní produktivitu a na ledě tráví nejvíc času v kariéře.

Lukáš Dostál, Anaheim Ducks

  • Cap hit v NHL: 812 500 USD
  • Statistiky: 20 zápasů, 7 výher, průměr 3,55
  • Úspěšnost zákroků: 90,1 %

V Anaheimu měl být jasnou brankářskou jedničkou John Gibson, hráč s 3. nejvyšší smlouvou v týmu. Lukáš Dostál pobírá zlomek z Gibsonova platu 6,4 milionů dolarů ročně, přesto týmu odvádí stejně cenné služby a mnohdy je dokonce i lepší než jeho konkurent.

Dostál má v NHL stále status nováčka, což je vidět na jeho výkonech. Po fantastickém říjnu, kdy byl vyhlášen nejlepším nováčkem měsíce, přišel pekelný listopad, kdy jako kdyby český mladík slovy klasika „nechytil ani taxík“. Z krize se oklepal a od prosince je zase skvělý, což potvrdil třeba 55 zákroky proti Torontu při prohře 1:2 v prodloužení.

David Jiříček, Columbus Blue Jackets

  • Cap Hit v NHL: 918 333 USD
  • Statistiky: 36 zápasů, 9 bodů (1+8), -1, 20 TM
  • Průměrný čas na ledě: 14:47

Letos zatím naskočilo v NHL na postu obránce 49 nováčků a David Jiříček je mezi nimi 9. nejproduktivnější. V Columbusu si prochází klasickými trablemi spojenými s hokejovým dospíváním. Ofenzivně laděný bek si rád zaútočí, jenže trenéři po něm vyžadují hlavně defenzivní zodpovědnost.

Jiříček se učí, proto některé zápasy z většiny proseděl na střídačce, případně se díval jen z tribuny v civilu. To vše je součást procesu, včetně studijního pobytu v AHL. Celkově ale s Jiříčkem panuje spokojenost, oproti loňsku udělal další krok vpřed. Musíme doufat, že budou mít Blue Jackets pochopení pro občasné chyby a nechají ho dál podporovat útok. V budoucnu by z toho mohl profitovat celý český hokej.

Známkování Čechů v NHL za 1. pololetí:
hodnocení „chvalitebný“
Hráč Věk Post Status
Tomáš Hertl 30 C podepsaná smlouva do roku 2030
Pavel Zacha 26 C podepsaná smlouva do roku 2027
Lukáš Dostál 23 G podepsaná smlouva do roku 2025
David Jiříček 20 D podepsaná smlouva do roku 2026

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Pololetní vysvědčení Čechů v NHL: Nečas mezi 2–3, ostatní spadají do solidního průměru ligy

Možná jsme na centra (momentálně spíše pravé křídlo) Caroliny Martina Nečase trochu přísní, ale po výborné loňské sezóně skutečně udělal výkonnostní krok zpět. Očekávání jsou mnohem vyšší, od fanoušků Hurricanes i těch z Česka. Rutta s Faksou odvádějí zápas co zápas poctivou defenzivní práci, pro brankáře Vejmelku naopak nejde o příliš dobré hodnocení.

Martin Nečas, Carolina Hurricanes

  • Cap Hit v NHL: 3 000 000 USD
  • Statistiky: 39 zápasů, 28 bodů (10+18), -11, 24 TM
  • Průměrný čas na ledě: 17:32

Pokud jsme u Pavla Zachy zmiňovali, že je mu „teprve“ 26, u Martina Nečase možná trochu paradoxně napíšeme, že je mu „už“ 25 let. V zámoří působí 7. rokem, stálou součástí prvního týmu Caroliny je 5 sezón. Na výborné loňské výkony (71 bodů) se mu letos navazuje ztěžka, což je pech i vzhledem k tomu, že ho během léta čeká jednání o nové smlouvě. V ideální situaci by měl být Nečas produktivním druhým centrem, ale v klubovém bodování je na tomto postu až 3.

Průměrně tráví na ledě o necelou minutu méně času než loni, +/- má v týmu druhé nejhorší, místo progresu tedy přišla spíše stagnace. Po novém roce Nečas 2 týdny nehrál kvůli zranění, následně se vrátil do sestavy na pozici pravého křídla a hned byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání proti Detroitu (1+1). Může být tahle změna klíčem k odemknutí jeho ofenzivního potenciálu?

Jan Rutta, San Jose Sharks

  • Cap hit v NHL: 2 750 000 USD
  • Statistiky: 40 zápasů, 7 bodů (1+6), -12, 16 TM
  • Průměrný čas na ledě: 18:58

Dvojnásobný šampion Stanley Cupu s Tampou Bay si nenápadně odkrucuje už 7. sezónu své úspěšné kariéry v zámoří. V San Jose je 4. nejvytěžovanějším bekem, na ledě tráví skoro 19 minut. V hlasování o Norris Trophy jeho jméno asi nikdy nenajdete, u Žraloků je ale letos symbolem spolehlivosti. Poctivý defenzivní dříč, pro něhož by ani současný kontrakt v NHL nemusel být poslední.

Karel Vejmelka, Arizona Coyotes

  • Cap Hit v NHL: 2 725 000 USD
  • Statistiky: 19 zápasů, 6 výher, průměr 3,32
  • Úspěšnost zákroků: 89,9 %

Proč nechytá Karel Vejmelka? To je otázka, kterou si při loňském mistrovství světa kladli všichni fanoušci české reprezentace. Vejmelka (po životní sezóně v NHL) byl totiž díky tajemnému „masterplanu“ trenérů v hierarchii našich gólmanů na turnaji až trojkou. Mezi příznivci Coyotes se ale nyní bohužel nikdo takhle neptá, odpověď je totiž jasná.

Vejmelka ztratil svoji pozici na úkor výrazně lépe a vyrovnaněji chytajícího Connora Ingrama, jehož jsme na začátku prosince vyhlásili i hvězdou týdne v NHL. Také rodák z Třebíče letos párkrát zazářil, např. si připsal dvě čistá konta po sobě a psalo se o něm jako o možné posile pro Edmonton Oilers. Sezóna je ještě dlouhá, Vejmelka má tedy čas dostat se do dřívější formy.

Radek Faksa, Dallas Stars

  • Cap Hit v NHL: 3 250 000 USD
  • Statistiky: 38 zápasů, 9 bodů (3+6), +1, 12 TM
  • Průměrný čas na ledě: 12:56

V roce 2018 skončil Radek Faksa 7. v hlasování o Selke Trophy pro nejlépe bránícího forvarda NHL. Výborná hra dozadu mu zůstala, ale na útočení jako kdyby úplně rezignoval. Momentálně je Faksa ultradefenzivním hráčem, který si ve 3. či spíše 4. formaci odvede své. Dallas je s ním spokojen a jemu tato role také vyhovuje.

Známkování Čechů v NHL za 1. pololetí:
hodnocení „dobrý“
Hráč Věk Post Status
Martin Nečas 25 C v létě bude omezeně volný hráč
Jan Rutta 33 D podepsaná smlouva do roku 2025
Karel Vejmelka 27 G podepsaná smlouva do roku 2025
Radek Faksa 30 C podepsaná smlouva do roku 2025

Pololetní vysvědčení Čechů v NHL: mezi čtyřkaři draze placený Palát i bojovníci na hraně sestavy

Tady už nám v hodnocení začíná přituhovat. Všichni jmenovaní hokejisté by potřebovali výraznější zápisy do statistik, jinak to s jejich budoucností v současných klubech může vypadat všelijak.

Ondřej Palát, New Jersey Devils

  • Cap Hit v NHL: 6 000 000 USD
  • Statistiky: 35 zápasů, 14 bodů (5+9), -5, 23 TM
  • Průměrný čas na ledě: 15:43

Spojení Ondřej Palát a New Jersey Devils zatím příliš neklape. Ďáblové si od dvojnásobného vítěze Stanley Cupu slibovali vůdcovské schopnosti, pracovitost, jíž by šel mladým spoluhráčům příkladem na ledě i mimo něj, kvalitní defenzivu a solidní produktivitu. Když je Palát zdravý a rozehraný, tak tohle všechno dokáže nabídnout. Jenže bohužel se mu to u Devils moc často nestává.

Loni odehrál jen 49 zápasů, letos je zatím na 35. Naposledy nastoupil 30. prosince, od té doby ho trápí zranění v dolní polovině těla. Vzhledem k platu, který pobírá, musí po uzdravení hodně přidat, jinak se jeho smlouva začne čím dál hlasitěji zmiňovat mezi nejhoršími kontrakty v lize.

Dan Vladař, Calgary Flames

  • Cap Hit v NHL: 2 200 000 USD
  • Statistiky: 16 zápasů, 7 výher, průměr 3,27
  • Úspěšnost zákroků: 88,8 %

Dan Vladař je letos záhadou. Některé zápasy se mu hodně nepovedou, jindy ho pro změnu kanadská média oslavují jako jediný důvod, proč Calgary zvítězilo. Vladař měl po příchodu z Bostonu tlačit na Jacoba Markströma, snad i potenciálně ohrozit jeho výsadní pozici. To se ale nestalo a dnes už nemůže kladenský odchovanec na něco takového ani pomyslet.

Stal se ryzí dvojkou a Calgary by od něj potřebovalo stabilnější výkony, tak aby mužstvo při nezbytném odpočinku Markströma vyhrávalo častěji. Flames patří do skupiny týmů motajících se kolem 8. místa v Západní konference, Vladařovo případné zlepšení by jim mohlo dodat pár klíčových bodů navíc.

Filip Zadina, San Jose Sharks

  • Cap hit v NHL: 1 100 000 USD
  • Statistiky: 41 zápasů, 12 bodů (5+7), -28, 8 TM
  • Průměrný čas na ledě: 13:12

Celková #6 draftu 2018 podnikla minulé léto nevídaný krok. Filip Zadina se rozhodl ukončit soužení v Detroitu Red Wings, s klubem se domluvil na zrušení platné smlouvy, čímž se vzdal více než 3,5 milionu amerických dolarů. Sympaticky vzal osud do vlastních rukou a vydal se zabojovat o NHL na nové adrese za výrazně menší plat.

Bohužel se ale zatím nedá říct, že by svoji pozici jakýmkoliv způsobem vylepšil. Pozitivem je, že oproti loňsku pravidelně hraje, zároveň se mu ale nedaří v koncovce – ze 73 ran dal pouhých 5 gólů, což znamená mizernou střeleckou úspěšnost 6,9 %. To je na hráče, jenž do NHL přicházel s pověstí budoucího kanonýra, velmi slabé. Zadina musí dát do druhé poloviny sezóny maximum sil, jinak se stane dalším Čechem, který se odtud nuceně vrátí do extraligy.

David Kämpf, Toronto Maple Leafs

  • Cap hit v NHL: 2 400 000 USD
  • Statistiky: 43 zápasů, 8 bodů (4+4), -7, 14 TM
  • Průměrný čas na ledě: 13:03

Na oficiálním webu NHL se v profilu Davida Kämpfa píše, že nikdy neudivoval svojí produktivitou. To letos platí dvojnásob a po dvou povedených letech v Torontu si výrazně pohoršil ve všech statistikách. Bohužel se to týká i těch defenzivních, za něž je nejvíc ceněný.

Kämpf na ledě tráví průměrně o 2 minuty méně než loni a předloni, trenér Sheldon Keefe ho dokonce jednou za trest poslal na tribunu kvůli zaváháním při bránění. Český forvard má smlouvu až do roku 2027, ale pokud by pokračoval v podobných výkonech, nemusel by se jejího konce v dresu Torontu dočkat.

Radim Zohorna, Pittsburgh Penguins

  • Cap hit v NHL: 775 000 USD
  • Statistiky: 31 zápasů, 7 bodů (4+3), 0, 16 TM
  • Průměrný čas na ledě: 10:04

198 cm vysoký Radim Zohorna se v zámoří srdnatě bije už čtvrtým rokem, ani tentokrát ale zřejmě nenajde v NHL dlouhodobější domov. Útočná věž je nesmírně platná před brankou, ani to ale nestačí a Penguins před pár dny poslali Zohornu zpátky na farmu. Musel jít přes waivers list, odkud si ho žádný jiný klub nevzal.

U Tučňáků měl přitom skvělý start a v úvodních 9 zápasech nasbíral 5 bodů. V dalších 22 utkáních už si ale připsal jen 2, postupně mu klesala minutáž, případně končil na tribuně. Také nad ním se vznáší vidina toho, že by se od další sezóny mohl zařadit spíše k hvězdám extraligy.

Jakub Lauko, Boston Bruins

  • Cap Hit v NHL: 787 500 USD
  • Statistiky: 33 zápasů, 5 bodů (1+4), -3, 20 TM
  • Průměrný čas na ledě: 9:25

Útočník Jakub Lauko na sebe upornil během loňského mistrovství světa, kdy se podivoval, že nebyl generálním manažerem Martinem Havlátem dotázán, zda nemá zájem přijet. Tehdy měl velmi slušné statistiky v AHL (35 zápasů, 10+7) i NHL (23 zápasů, 4+3) a našemu chvílemi až letargicky působícímu mužstvu by taková energická mladá posila jistě prospěla.

Jenže je možné, že i kdyby byl Lauko letos k mání, tak se pozvánky znovu nedočká. Jeho bodová produkce je opravdu nízká, na ledě netráví v průměru ani 10 minut. 18. ledna dal proti Coloradu svůj první gól od 26. března 2023, což také o něčem svědčí. Ano, Lauko Bostonu prospívá i jinak než produktivitou, nicméně vzhledem k loňským výkonům se od něj čeká víc.

Známkování Čechů v NHL za 1. pololetí:
hodnocení „dostatečný“
Hráč Věk Post Status
Ondřej Palát 32 LW podepsaná smlouva do roku 2027
Dan Vladař 26 G podepsaná smlouva do roku 2025
Filip Zadina 24 RW v létě bude omezeně volný hráč
David Kämpf 29 C podepsaná smlouva do roku 2027
Radim Zohorna 27 LW v létě bude volný hráč bez omezení
Jakub Lauko 23 C podepsaná smlouva do roku 2025

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Pololetní vysvědčení Čechů v NHL: na propadnutí jsou zralí 3 dlouholetí hráči zámořské ligy

A dostáváme se k nejožehavější části známkování. Trojice Vaněček, Kubalík, Vrána by měla patřit k tomu nejlepšímu, co může český hokej zámoří nabídnout. Bohužel se ale letos všichni tři na ledě trápí a je možné, že některé z nich už příští rok na zámořských kluzištích navzdory působivým hokejovým životopisům neuvidíme.

Vítek Vaněček, New Jersey Devils

  • Cap Hit v NHL: 3 400 000 USD
  • Statistiky: 26 zápasů, 15 výher, průměr 3,22
  • Úspěšnost zákroků: 88,5 %

Pouze 4 pravidelněji chytající brankáři mají v této sezóně NHL horší úspěšnost zákroků než Vítek Vaněček. Letošní výkony českého gólmana jsou až pozoruhodně nevyrovnané. Fanoušci mají jistotu, že když jednou zazáří, tak příště zase propadne. A takhle to jde pořád dokola.

Jen jednou se stalo, aby měl úspěšnost zákroků nad 90 % ve dvou utkáních po sobě. Tohle by netolerovali nikde, a už vůbec ne v klubu, kde stále vzpomínají na dvacetiletou éru Martina Brodeura. Vaněček dostal šanci, aby byl jeho nástupcem a zatím ji bohužel nezvládá.

Dominik Kubalík, Ottawa Senators

  • Cap Hit v NHL: 2 500 000 USD
  • Statistiky: 41 zápasů, 12 bodů (9+3), -17, 15 TM
  • Průměrný čas na ledě: 14:01

„Ale je to marný, je to marný... je to marný.“ Známou hlášku z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! si v této sezóně musel Dominik Kubalík opakovat asi mnohokrát. Dlouhé série utkání bez bodu jsou pro něj normou, v jeho statistikách často svítí samé nuly, jako kdyby snad vůbec nehrál. I proto má s velkým náskokem nejhorší +/- bilanci v celé Ottawě.

Zázračná nováčkovská sezóna s 30 góly je dávno zapomenuta, Kubalík nyní v NHL bojuje o přežití. Možná pro něj bude vysvobozením výměna, o níž se mluví prakticky od startu sezóny. V Ottawě jako kdyby ho někdo uřknul, z mizérie se navzdory snaze nemůže vyhrabat. Loni nasbíral za Detroit 45 bodů, letos zřejmě nedá ani polovinu. Aktuálně ho ale ze sestavy vyřadilo zranění, což může potenciální trejd zhatit.

Jakub Vrána, St. Louis Blues

  • Cap hit v NHL: 5 250 000 USD
  • Statistiky: 21 zápasů, 6 bodů (2+4), -7, 8 TM
  • Průměrný čas na ledě: 12:08

Jakub Vrána bývá označován za druhého ofenzivně nejtalentovanějšího Čecha v NHL hned po Davidu Pastrňákovi. Za normálních okolností by měl rok co rok atakovat hranici 30 gólů a sbírat kolem 50–60 bodů. To se ale v jeho kariéře bohužel neděje a angažmá v St. Louis se pro něj po nadějném startu změnilo v peklo.

Loni stihl za Blues 20 zápasů a v nich parádních 10 gólů. Tolik by jich letos při svém aktuálním tempu nedal ani za celou sezónu. Vrána byl opakovaně kritizovaný dnes již odvolaným koučem Craigem Berubem, sedával na tribuně mezi zdravými náhradníky a dokonce musel na farmu do AHL.

Jeho situace se nelepší ani pod novým trenérem Drew Bannisterem. Naposledy hrál 9. ledna proti Florida a při prohře 1:5 stihl být během pouhých 10 minut pobytu na ledě u 3 inkasovaných branek. Mohla by i pro něj být vysvobozením změna prostředí?

Známkování Čechů v NHL za 1. pololetí 2023/24: pětkaři
Hráč Věk Post Status
Vítek Vaněček 28 G podepsaná smlouva do roku 2025
Dominik Kubalík 28 LW v létě bude volný hráč bez omezení
Jakub Vrána 27 LW v létě bude volný hráč bez omezení

Do našeho známkování jsme nezahrnuli hokejisty, kteří v sezóně neodehráli víc než 10 zápasů. Jinak bychom mezi jedničkáře mohli zařadit i Davida Ritticha, který obdivuhodným způsobem chytil za pačesy šanci u Los Angeles Kings. Jak byste české hráče ohodnotili vy? Dejte nám vědět v komentářích na Facebooku.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Útočník Jakub Lauko dává gól v utkání Bostonu s Coloradem, zápase dvou z nejlepších týmů základní části NHL 2023/2024

NHL Power Rankings: Hodnocení všech týmů v polovině sezony

Komu věříme na Stanley Cup, kdo bude draftovat vysoko? Podívejte se na ☝ NHL Power Rankings, žebříček týmů po polovině základní části.

Hokej, NHL, utkání Winter Classic mezi Boston Bruins a Pittsburgh Penguins pod otevřeným nebem na baseballovém stadionu

NHL pod širým nebem: Kdy je příští zápas, historie, Češi

NHL Winter Classic, Heritage Classic a Stadium Series. Přečtěte si vše o zápasech NHL pod širým nebem, včetně výsledků a statistik českých...

Tipsport - sledujte NHL a Extraligu živě

Sázková kancelář Tipsport: Recenze, bonusy, registrace online

Největší sázkařská komunita v ČR. ✔️ Tipsport, to je kurzové sázení po internetu, 🧨 live výsledky, bonusy i hokejové přímé přenosy. Co vše...