Petr Čech může v Británii znovu chytat nejvyšší ligu – v hokeji

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Ve fotbale dokázal prakticky vše, teď nabírá na obrátkách i jeho hokejová kariéra. Petr Čech odchází na hostování do Belfastu, k úřadujícímu šampionovi britské nejvyšší soutěže EIHL. Promění se nouzová výpomoc v ostré starty?

Brankář Petr Čech během pocty Petru Klímovi, exhibičního utkání hokejových legend v Litvínově v srpnu 2023 Foto: Profimedia

Petr Čech si ve Velké Británii může zachytat nejvyšší hokejovou soutěž EIHL

Kolik gólmanů se na Britských ostrovech postavilo mezi tři tyče jak v tamní fotbalové, tak hokejové nejvyšší soutěži? Odpovědí je pravděpodobně nula, což se ale brzy může změnit. Petr Čech míří na hostování do Belfastu, k úřadujícímu mistrovi Elite Ice Hockey League, známé také pod zkratkou EIHL.

sipka Klikněte ZDE a sledujte hokej živě, s bonusem za registraci

Sleduj průběh zápasu ZDE

S informací přišel přímo klubový web Belfast Giants. Účastník letošní Ligy mistrů v hokeji, který v závěrečném kole základní části porazil i silné Pardubice, má trable s brankáři – Jackson Whistle i Andrew Dickinson jsou zranění a klub musel urgentně hledat náhradu.

Našel ji na soupisce druholigového celku Oxford City Stars, za který Čech v letošní sezoně naskočil do šesti utkání. Mistr (nejen) fotbalového řemesla do Belfastu přichází jako nouzový záložní brankář – coby Emergency Backup Goaltender nezabírá místo na soupisce, což Giants ušetří spoustu formálních starostí.

To ovšem nijak nebrání možnosti, že by rekordman v počtu startů za českou fotbalovou reprezentaci do ostrého zápasu skutečně nenaskočil.

Hlavní trenér Giants Adam Keefe směrem ke svému novému svěřenci řekl: „Opravdu si vážíme podpory jak Oxford City Stars, tak samotného Petra. Je to vysoce ceněný sportovec, který ví, co je potřeba k výkonu na nejvyšší úrovni. Jeho podpora během období tohoto hostování je neocenitelná.“

Kdy může Petr Čech chytat hokej v Belfastu?

Petr Čech se do soutěžního zápasu v dresu Belfastu může zapojit tento víkend, kdy obhájce titulu čekají dvě utkání.

  • V sobotu 18. listopadu Giants od 20:00 hrají v Sheffieldu.
  • O den později, tedy v neděli 19. listopadu, se severoirský celek od 18:30 představí v Manchesteru.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Tyto dva zápasy Čech stráví minimálně na střídačce, roli jedničky by měl i nadále plnit Kandan Tyler Beskorowany, jehož v roce 2008 do NHL draftoval Dallas z 59. místa. Letos naskočil do všech devíti ligových klání Belfastu.

Nebylo by ale překvapením, kdyby se bývalá brankářská hvězda Blšan, pražské Sparty, Rennes, Chelsea a Arsenalu mezi tři tyče skutečně postavila.

I po konci aktivní fotbalové kariéry je Čech ve Velké Británii vysoce respektovanou osobností, jeho možný start může zaplnit ochozy a zvýšit zájem o hokej – z čehož by profitovali všichni zúčastnění, včetně hostujícího Belfastu.

Za ten už si 41letý plzeňský rodák ostatně zachytal. Letos v dubnu nastoupil v brance Belfast Giants All-Stars v charitativním utkání proti ukrajinskému celku Dnipro Kherson. Čech v této exhibici na ledě strávil první polovinu utkání, k vítězství Belfastu 9:7 přispěl 15 úspěšnými zákroky.

Splněný sen, říká Čech o svém hostování v profesionální hokejové soutěži

Agentuře Sport Invest, která jej zastupuje, Čech po oznámení hokejové novinky řekl: „Je to pro mě obrovská čest a samozřejmě splnění takového snu, jelikož se bavíme o týmu, který v minulé sezoně vyhrál treble, tedy všechny trofeje, a velmi úspěšně reprezentoval britský hokej v aktuálním ročníku Ligy mistrů.“

Svůj debut v EIHL může vytáhlý gólman absolvovat v dresu celku, jemuž postup do play off Ligy mistrů unikl o jediný bod: „To samozřejmě ukazuje na kvalitu týmu. Je to pro mě obrovská čest, že jsem se k nim mohl připojit, byť krátkodobě.“

S Giants, kterým v aktuální tabulce britské hokejové EIHL patří pátá příčka, Čech prostřednictvím hlavního Keefa přišel do styku v neděli.

Věci pak nabraly rychlý spád – náš maskovaný muž už s týmem absolvoval první trénink, trénovat bude i ve čtvrtek a v pátek. Pak už celek z hlavního města Severního Irska odletí do Anglie, i s novou posilou na palubě.

Na Old Traffordu Čech předvedl nespočet ikonických zákroků, tentokrát jeho kroky po příletu do Manchesteru povedou do hokejové arény Altrincham Ice Dome. Sázková kancelář Fortuna přispěchala s kurzy na potenciální debut české sportovní legendy v EIHL, Belfast je jednoznačným favoritem sobotního střetnutí.

sipka Kompletní hokejovou nabídku si prohlédněte ZDE, s bonusem za registraci

Tip na hokej - EIHL Velká Británie - Manchester vs Belfast - Petr Čech Foto: Fortuna

Hokejová kariéra Petra Čecha: statistiky, tým, dres, výška

O kariéře profesionálního hokejisty snil už v dětství, nakonec se nejrychlejšímu kolektivnímu sportu naplno věnuje až po konci fotbalové dráhy – první hokejový zápas Čech odchytal v sezoně 2019/20.

V dresu Guildford Phoenix v britské třetí nejvyšší soutěži tehdy nastoupil k celkem šesti zápasům, jeho čísla připomínají statistiky z dob vrcholné formě ve fotbalové Premier League – úspěšnost zákroků Čech vyšrouboval na 93,4 %, připsal si i dvě čistá konta.

Ročník 2020/21 nejem v semiprofesionálním hokeji zhatila pandemie covid-19, Čech tehdy nechytal. Do klece se ovšem vrátil hned v sezoně 2021/22, kdy svou porci startů zdvojnásobil. Stejně tak se znásobil i počet shutoutů.

Od sezony 2022/23 Čech chytá v druhé britské nejvyšší soutěži. Minulou sezonu plnil úlohu dvojky v celku Chelmsford Chieftains, co do klíčových statistik byl ovšem jedničkou. Letošní ročník pak načal u Oxford City Stars, načež v listopadu odešel na dočasné hostování do Belfastu.

Na svém hokejovém dresu Čech nosí číslo 39, tedy stejné, které proslavil naganský šampion Dominik Hašek. Je příznačné, že nejlepší brankáře naší novodobé fotbalové i hokejové historie spojuje stejný údaj na zádech.

Kromě vytříbených reflexů a přirozeného sportovního talentu Čechovi v hokejové brance pomáhá i jeho výška 196 cm, podobně vytáhlým gólmanů bude v libovolné soutěži poskrovnu. Stejně tak se plzeňský odchovanec odlišuje i držením lapačky, chytá totiž v obráceném gardu. A chytá výborně, jak se diváci na stadionech nejvyšší britské ligy možná brzy přesvědčí. Přejeme hodně štěstí.

PETR ČECH HOKEJ - STATISTIKY
Sezona Tým Soutěž Z GAA SVS SO
2019/20 Guildford Phoenix 3. britská 6 - 93,4 % 2
2021/22 Guildford Phoenix 3. britská 12 1,73 93,0 % 4
2022/23 Chelmsford Chieftains 2. britská 11 3,89 90,3 % 0
2023/24 Oxford City Stars 2. britská 6 5,17 90,0 % 0
Belfast Giants 1. britská kurzy na Belfast najdete zde

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hokej, NHL, brankář Henrik Lundqvist se připravuje na zápas New York Rangers proti Toronto Maple Leafs

Noví členové Síně slávy NHL 2023: Profily, statistiky, kariéra

Čtyři velké osobnosti NHL dnes vstoupí do Hokejové síně slávy. Koho nominační komise ocenila? Prohlédněte si profily nových členů Síně...

Zemřel bývalý vynikající gólman Roman Čechmánek, bylo mu 52 let.

Zemřel Roman Čechmánek, jeden z nejlepších hokejových brankářů

Ve věku 52 let zemřel bývalý brankář Roman Čechmánek, olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa. Vše o jeho kariéře čtěte v našem...

Tomáš Hertl v úniku, stíhá ho David Pastrňák

Kde sledovat hokej živě?

V článku nabízíme jednoduchý přehled o tom, které televizní stanice a sázkové kanceláře poskytují živé přenosy zápasů NHL, MS nebo české...