4 předchozí účasti Davida Pastrňáka na MS v hokeji

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Hvězdné duo z Bostonu už je v dějišti turnaje a dnes by mělo nastoupit do posledního zápasu českého týmu v základní skupině proti Kanadě. Pro Pavla Zachu se bude jednat o premiérový start na seniorském šampionátu, zato David Pastrňák má za sebou už čtyři mistrovství světa. Jak se v současnosti nejlepšímu českému hokejistovi na minulých MS dařilo?

Pastrňák na MS
20162017
20182022

David Pastrňák posílí český tým na domácím MS v hokeji! Foto: Profimedia

4 předchozí účasti Davida Pastrňáka na MS v hokeji

Akcie české reprezentace na domácím šampionátu během posledních dní rapidně vzrostly. Po vypadnutí z bojů o Stanley Cup se k národnímu mužstvu přidali tři největší ofenzivní zabijáci, které v National Hockey League máme. Pojďme si v krátkosti připomenout všechny 4 předešlé účasti na MS té nejzvučnější posily – Davida Pastrňáka.

sipka Sledujte MS v hokeji 2024 živě ZDE!

Sleduj průběh zápasu ZDE

David Pastrňák na MS 2016: premiérový šampionát dospělých s hořkou porážkou od USA ve čtvrtfinále

Na své první MS v hokeji dospělých přicestoval David Pastrňák jako ještě devatenáctiletý mladík. Nicméně během ročníku 2015/16 měl havířovský rodák už pevné místo v sestavě Bostonu Bruins a tehdejší reprezentační kouč Vladimír Vůjtek st. se tak nebál dát teenagerovi příležitost.

Podceňovaný český tým složený převážně z hráčů z evropských lig na MS 2016 předváděl pohledný hokej, za což byl odměněn 1. místem v základní skupině. Jenže ve čtvrtfinále nám vystavili stopku Američani.

Tehdy vycházející hvězda českého hokeje se uvedla jedním gólem a pěti asistencemi. Jediný zásah na turnaji ale měl velký význam, neboť odstartoval obrat z 0:2 na 4:2 v zápase proti silnému Švédsku. V týmové produktivitě pak Pastrňák skončil na třetím místě za Michalem Birnerem a Romanem Červenkou.

David Pastrňák na MS v hokeji 2016, statistiky
Zápasy: 8
Body: 6
Góly + asistence: 1+5
Bilance +/-: +4
Trestné minuty: 4
Umístění ČR: 5. místo

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

David Pastrňák na MS 2017: přestože se stal nejproduktivnějším Čechem, zůstal za očekáváním

Do Paříže v roce 2017 už David Pastrňák přijížděl jako obávaný snajpr, který měl za sebou první 70bodovou sezonu v NHL. V 75 duelech nastřílel 34 gólů a na dalších 36 přihrál. Společně s Jakubem Voráčkem tak měl ve svých 20 letech plnit roli lídra reprezentačního výběru.

A ačkoliv pravoruký křídelník ovládl s bilancí 1+7 týmové bodování Česka, očekávalo se od něj více. Stejně jako o rok nazpět v Moskvě se totiž i v hlavním městě Francie trápil při zakončení. Přesně mířil jenom jednou, a to až v šestém utkání základní skupiny proti domácímu týmu.

David Pastrňák ale nebyl jediným, kterého šampionát v roce 2017 nezastihl v převratné formě. Reprezentační celek pod vedením Josefa Jandače postoupil do play off ze 3. místa, nicméně ve čtvrtfinále po bezzubém výkonu prohrál s Ruskem 0:3 a v konečné výsledkové listině pak obsadil 7. příčku.

David Pastrňák na MS v hokeji 2017, statistiky
Zápasy: 8
Body: 7
Góly + asistence: 1+6
Bilance +/-: +1
Trestné minuty: 4
Umístění ČR: 7. místo

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

David Pastrňák MS 2018: Po příjezdu diktát s kolegou Krejčím proti Rusům, ani v Kodani si ale Pastrňák nezahrál o medaile

Úvodní tři duely na hokejovém MS v roce 2018 ještě Pastrňák nestihl. Ihned po konci Bostonu v semifinále Východní konference ale společně i se svým parťákem Davidem Krejčím přiletěl do Kodaně, aby pomohl národnímu mančaftu. Tou dobou byl ve výtečné formě – ve 12 zápasech o Stanley Cup zaznamenal 20 bodů (6+14).

A neskutečnou fazonu z klubové úrovně si přenesl i na mezinárodní scénu. V prvním duelu po několikahodinové cestě přes šest časových pásem společně se svým velkým kamarádem Krejčím režírovali cennou výhru 4:3 po prodloužení nad Ruskem. Přezdívaný Pasta zaznamenal bilanci 2+1, jeden z nejlepších českých centrů všech dob se dokonce podílel na všech čtyřech trefách (1+3).

Následně české mužstvo doplněné o dva hvězdné forvardy zvítězilo i v dalších třech zbývajících mačích a do vyřazovací části tak postoupilo ze 3. místa. Ve čtvrtfinále jsme pak sehráli vyrovnaný duel se Spojenými státy, ani Pastrňákova skvostná asistence u vyrovnávací trefy Martina Nečase na 2:2 v polovině hrací doby ale k proniknutí mezi poslední čtyřku nepomohla. V poslední třetině totiž Patrick Kane obelstil svou klasickou kličkou Filipa Hronka a následně prostřelil Pavla Francouze, čímž rozhodl o výhře USA 3:2.

Dojem z vystoupení vyhlášeného kanonýra na dánském šampionátu byl ale podstatně lepší, než tomu bylo v prvních dvou případech. A to jak na hřišti, tak ve statistikách. V pěti duelech nasázel rovnou čtyři branky a navrch přidal dvě asistence. Do bilance +/- pak připsal šest kladných bodů.

sipkaZDE se podívejte na statistiky MS v hokeji 2024

David Pastrňák na MS v hokeji 2018, statistiky
Zápasy: 5
Body: 6
Góly + asistence: 4+2
Bilance +/-: +6
Trestné minuty: 0
Umístění ČR: 7. místo

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

David Pastrňák na MS 2022: stoprocentní splnění role lídra a hat trick proti USA vedoucí k bronzu po 10 letech

V roce 2019 se odchovanec havířovského hokeje dostal se svým Bostnem až do závěrečného kola play off NHL, slovenský šampionát tedy nepřidal v úvahu. O rok nato byl zase tradiční mezinárodní turnaj pod IIHF zrušen kvůli koronaviru. A MS 2021 zase odmítl z rodinných důvodů.

Na dalším MS se tak David Pastrňák představil až v roce 2022. Do finského Tampere sice přicestoval až v průběhu šampionátu, avšak stejně jako po jeho příletu do Kodaně se hra i nálada v kabině národního výběru pozvedla o několik levelů výše, což bylo klíčovým faktorem k pozdějšímu úspěchu.

Už od prvního duelu byl s týmem přítomen David Krejčí, jehož účast byla díky tehdejšímu působení v Tipsport ELH významně ulehčena. Spolupráce Pastrňák + Krejčí tak byl znovu obnovena a na křídle navíc sehrané duo mělo Romana Červenku.

Jeden z aktuálně 10 nejbohatších hokejistů v NHL před dvěma lety prokazoval své technické i vůdčí schopnosti hlavně v kritických okamžicích turnaje.

Díky Pastrňákové úvodní trefě i asistenci u třetího gólu český tým zvládl stěžejní čtvrtfinále s Německem poměrem 4:1. O svém titulu rozdílového hráčepak přesvědčil zejména v zápase o 3. místo, kdy Američany sestřelil třemi góly v poslední třetině.

Do závěrečné dvacetiminutovky sice reprezentační mužstvo vstupovalo s jednobrankovým mankem, už po 51 vteřinách hry ale David Pastrňák srovnal na 3:3. A o necelé tři minuty později zvyšoval už na 5:3, mezitím se totiž trefil ještě Roman Červenka. Svůj první hat trick na MS pak hvězdný forvard zkompletoval zásahem do odkryté americké klece na 8:4 a společně se svými spoluhráči tak mohl začít slavit ukončení historicky nejdelšího medialového půstu, který trval 10 let.

Čeho se dočkáme letos? Náš momentálně nejlepší hráč v ledním hokeji v obou předešlých sezonách NHL překročil magickou hranici 100 nasbíraných bodů. V sobotu 25. května oslaví (věřme že vítězství v semifinále) své 28. narozeniny. Je tedy v nejlepším sportovním věku. Vedle sebe navíc bude mít svého centra Pavla Zachu, kterým kooperace v Bostonu funguje na výbornou.

Jedno je jisté – česká hokejová reprezntace i s Pastrňákem v sestavě se rázem řadí k medailovým adeptům. Ideálním testem bude už dnešní utkání s obhájcem prvenství Kanadou.

sipkaPreview Česko vs. Kanada čtěte ZDE

David Pastrňák na MS v hokeji 2022, statistiky
Zápasy: 7
Body: 10
Góly + asistence: 7+3
Bilance +/-: +3
Trestné minuty: 2
Umístění ČR: 🥉 3. místo

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Sleduj streamy sportovních zápasů a 1. fotbalové ligy živě na Betano TV

BETANO - získej zdarma 500 Kč za registraci

Dokonči snadnou a rychlou online registraci. Získej 500 Kč zdarma za ověření účtu a sleduj livestreamy 1. fotbalové ligy zdarma.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Avicii Arena ve Stocholmu bude hostit finále MS v hokeji 2025

Kde bude MS v hokeji 2025 – termín, stadiony, skupiny

Kdy a kde bude příští MS v hokeji? Podívejte se, kdo bude hostit mistrovství v letech 2025, 2026, 2027 a 2028.

Dvě největší hvězdy Chicaga Blackhawks, které by se měly představit na hokejovém MS 2024: Connor Bedard (Kanada) a Petr Mrázek (Česká republika).

Posily z NHL na mistrovství světa v hokeji: Češi a další týmy

Kdo z NHL posílí reprezentační týmy na MS? V pravidelně aktualizovaném článku se dočtete, kteří hráči dorazí do Prahy a Ostravy.

David Pastrňák vypadl s Bostonem z play off NHL, Češi doufají, že se připojí k národnímu týmu na MS v hokeji 2024

Boston vypadl: (Kdy) přijedou Pastrňák a Zacha do Prahy?

Boston v noci z pátka na sobotu vypadl z play off NHL. Posílí David Pastrňák a Pavel Zacha český národní tým na MS v hokeji?