Ocenění MS hokej: Nejlepší hráči, all-star tým, MVP

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

O medailích se rozhoduje přímo na ledě, o individuálních oceněních v kuloárech. Jak vypadají výsledky? Prohlédněte si all stars tým, nejlepší hráče na všech pozicích i jméno vůbec nejužitečnějšího muže MS v hokeji 2024. Ba co více, přidáváme i výsledky ze všech předchozích světových šampionátů.

Ocenění na MSMVPTop hráči
All stars týmČeští vítězovéHistorie

MS hokej - individuální ocenění: Kanaďan Andrew Mangiapane s trofejí pro nejužitečnějšího hráče (MVP) MS v hokeji 2021 Foto: Profimedia

Individuální trofeje hokej MS 2024: Nejlepší hráči mistrovství světa v ledním hokeji dnes i v minulosti

Ani kolektivní sporty se neobejdou bez výjimečných výkonů jednotlivců. Jména vítězů individuálních trofejí z MS v hokeji navždy připomínají, komu se na jednotlivých mistrovstvích světa dařilo nejvíc. V tomto článku si kromě nejlepších hráčů MS 2024 v Praze a Ostravě představíme i all stars týmy a MVP všech předchozích šampionátů.

sipka Vsaďte si na hokejové střelce ZDE, s bonusem zdarma k registraci

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

INDIVIDUÁLNÍ OCENĚNÍ MS V HOKEJI 2024: PŘEHLED
Termín vyhlášení: 26. května 2024
Nejužitečnější hokejista: Kevin Fiala
Nejlepší brankář: Lukáš Dostál
Nejlepší obránce: Roman Josi
Nejlepší útočník: Kevin Fiala
All star tým: vítězové zde

MVP MS hokej 2024, top hokejista: Kdo je nejužitečnějším hráčem MS v ledním hokeji?

Nyní už víme, že nejužitečnějším hráčem MS 2024 je Kevin Fiala ze Švýcarska. Velká hvězda našich finálových soupeřů v osmi zápasech posbírala 13 bodů (7+6). Potomek českých předků je druhým švýcarským MVP mistrovství světa po Romanu Josim (2013).

Tuto cenu vyhlašuje direktoriát MS v hokeji od roku 1999, kdy se jejím prvním držitelem stal legendární finský kanonýr Teemu Selänne. Jeho zvolení napovídá, že nejlepší hokejista turnaje nemusí vždy oblékat barvy vítězného týmu – toho roku totiž Suomi ve finále porazili Češi, kteří tím odstartovali svůj zlatý hattrick.

Trofeje MS v hokeji 2024: Nejlepší brankář, obránce a útočník mistrovství světa podle direktoriátu MSLH

Zde už si prohlédněte, koho turnajový direktoriát zvolil za nejlepší hráče na jednotlivých pozicích na MS v hokeji 2024. Každoročně jsou oceněni jeden brankář, jeden obránce a jeden útočník.

Může nás těšit, že nejlepším gólmanem MS 2024 byl zvolen strůjce českého úspěchu Lukáš Dostál. Zatímco on vychytal tři čistá konta, žádný další brankář nezapsal víc než jeden shutout.

Ani v letech českých finálových úspěchů či dřívější sovětské dominance se nestalo, aby všichni tři zvolení hokejisté reprezentovali jednu zemi. I ocenění dvou spoluhráčů bývá spíše výjimečné, velmi často nejlepší brankář, obránce i útočník MSLH pocházejí ze tří různých reprezentací.

Top hráči MS hokej 2024: ocenění

  • Nejlepší brankář: Lukáš Dostál (Česko)
  • Nejlepší obránce: Roman Josi (Švýcarsko)
  • Nejlepší útočník: Kevin Fiala (Švýcarsko)

Sleduj přímé přenosy živě na Fortuna TV

MS 2024 hokej: All star tým, ideální sestava MS v hokeji Praha, Ostrava (media all-stars team)

V této tabulce najdete složení all star týmu MS v hokeji 2024 v Praze a Ostravě. Během dvou květnových týdnů ve dvou českých městech proběhlo celkem 64 utkání, do ideální sestavy šampionátu se mohou dostat skutečně jen ti nejlepší z nejlepších.

Na rozdíl od ostatních individuálních ocenění sestavu hvězd vybírají novináři – zástupci tištěných, internetových i televizních médií, díky nimž mimo jiné můžete sledovat přímé přenosy s tím nejvyšším standardem.

V loňském roce byli do nejlepší sestavy mistrovství světa zvoleni brankář Arturs Silovs, obránci Moritz Seider a MacKenzie Weegar i útočníci Dominik Kubalík, Rocco Grimaldi a JJ Peterka, tedy všechno hokejisté z NHL. Ze v zámoří působících hokejistů byl all star tým sestaven naposledy na MS 2018.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma ZDE, s bonusem za registraci

ALL STAR TÝM MS 2024 V HOKEJI: TOP SESTAVA
🥅 Brankář: 🇨🇿 Lukáš Dostál
🏒 Obránci: 🇨🇭 Roman Josi
🇸🇪 Erik Karlsson
🚨 Útočníci: 🇨🇭 Kevin Fiala
🇨🇦 Dylan Cozens
🇨🇿 Roman Červenka

Čeští vítězové cen na MS světa v hokeji: Přehled, ocenění pro českou reprezentaci (Procházka, Moravec, Jágr)

Zatímco vyjmenovat všechna česká medailová umístění pro spoustu z vás zřejmě nebudou problém, individuální ocenění našich hokejistů často zůstávají ve stínu. Pojďme si proto připomenout všechny ceny pro členy samostatné české reprezentace na MS v hokeji.

Začněme u té vůbec nejprestižnější kategorie. Nejužitečnějším hráčem MS byli vyhlášeni tři Češi, pokaždé šlo o klíčové útočníky našeho týmu.

V roce 2000 turnajový direktoriát ocenil Martina Procházku, prominentní člen zlaté generace přitom v tehdejších devíti utkáních posbíral nijak nevýrazných pět bodů (2+3). Jeho přínos pro tým byl ovšem neoddiskutovatelný, což platí i pro dalšího naganského šampiona. David Moravec na MS 2001 v devíti mačích posbíral sedm bodů (3+4), právě on ovšem navždy zůstane střelcem vítězného gólu v prodloužení proti Finsku.

V pořadí třetí MVP hokejového šampionátu z českých řad vzešel až za dalších 14 let – a rovnou šlo o legendu největší. Jaromír Jágr domácí publikum v Praze během MS 2015 potěšil devíti kanadskými body (6+3) v deseti zápasech. Týmový úspěch nám sice po prohře v utkání o bronz unikl, ten individuální ale zaslouženě skončil v rukou tehdy 43letého mistra hokejového řemesla.

Čeští hráči jako MVP na MS v hokeji

  1. 2000: Martin Procházka (2+3 v devíti zápasech)
  2. 2001: David Moravec (3+4 v devíti zápasech)
  3. 2015: Jaromír Jágr (6+3 v deseti zápasech)

Sleduj průběh zápasu ZDE

A co nejlepší turnajoví hokejisté na jednotlivých pozicích? Zde odborníkům nejvíce imponovaly výkony českých brankářů, protože nejlepšími gólmany MS v hokeji bylo postupně oceněno hned šest strážců naší svatyně.

Vše hned v roce 1993 odstartoval Petr Bříza, o tři roky později direktoriát ukázal na strůjce prvního českého triumfu Romana Turka. Stejná byla situace i ve zlatých letech 2000, 2001 a 2005, kdy v naši klec hájili Roman Čechmánek, Milan Hnilička a Tomáš Vokoun. Za příspěvek k titulu z roku 2024 pak byl po zásluze oceněn Lukáš Dostál.

Od vzniku samostatné ČR v roce 1993 se jen třem obráncům dostalo hned dvojnásobné pocty, jedním z nich je i náš František Kučera. Nejlepším zadákem turnaje byl zvolen v letech 1998 a 1999, jako dalších byl z českých řad zvolen až Filip Hronek v roce 2019.

A útočníci? I jejich seznam je překvapivě krátký. Až v roce 2011 vedení turnaje ocenilo Jaromíra Jágra, za dalších 11 let se k němu pak přidal kapitán bronzového výběru a nejproduktivnější hráč turnaje Roman Červenka.

Ceny MS v hokeji: ocenění pro české hokejisty

  • Nejlepší brankáři: Petr Bříza (1993), Roman Turek (1996), Roman Čechmánek (2000), Milan Hnilička (2001), Tomáš Vokoun (2005), Lukáš Dostál (2024)
  • Nejlepší obránci: František Kučera (1998 a 1999), Filip Hronek (2019)
  • Nejlepší útočníci: Jaromír Jágr (2011), Roman Červenka (2022)

Historie hokej MS: Nejužitečnější hráči mistrovství světa v ledním hokeji (seznam, přehled)

Zde najdete seznam všech MVP jednotlivých MS v hokeji. Připomínáme, že toto ocenění turnajový direktoriát poprvé udělil až v roce 1999.

Dvakrát tuto cenu zatím získal jediný hokejista, Kanaďan Dany Heatley triumfoval v letech 2004 a 2008. Ryzí kanonýr s kontroverzní pověstí celkem startoval na šesti šampionátech, v 52 zápasech zaznamenal 62 bodů (38+24).

Nejužitečnější hráči MS v ledním hokeji: přehled, seznam

  • 1999 – Teemu Selänne (FIN, útočník)
  • 2000 – Martin Procházka (CZE, útočník)
  • 2001 – David Moravec (CZE, útočník)
  • 2002 – Miroslav Šatan (SVK, útočník)
  • 2003 – Mats Sundin (SWE, útočník)
  • 2004 – Dany Heatley (CAN, útočník)
  • 2005 – Joe Thornton (CAN, útočník)
  • 2006 – Niklas Kronwall (SWE, obránce)
  • 2007 – Rick Nash (CAN, útočník)
  • 2008 – Joe Thornton (CAN, útočník)
  • 2009 – Ilya Kovalchuk (RUS, útočník)
  • 2010 – Dennis Endras (GER, brankář)
  • 2011 – Viktor Fasth (SWE, brankář)
  • 2012 – Evgeni Malkin (RUS, útočník)
  • 2013 – Roman Josi (SUI, obránce)
  • 2014 – Pekka Rinne (FIN, brankář)
  • 2015 – Jaromír Jágr (CZE, útočník)
  • 2016 – Patrik Laine (FIN, útočník)
  • 2017 – William Nylander (SWE, útočník)
  • 2018 – Patrick Kane (USA, útočník)
  • 2019 – Mark Stone (CAN, útočník)
  • 2021 – Andrew Mangiapane (CAN, útočník)
  • 2022 – Juho Olkinuora (FIN, brankář)
  • 2023 – Arturs Silovs (LAT, brankář)
  • 2024 – Kevin Fiala (SUI, útočník)

Vsaď si na hokejovou extraligu u online sázkové kanceláře Fortuna

Výběr hvězd na mistrovství světa: Ideální sestava, all stars tým MS v hokeji

Přinášíme vám také podobu all star týmů z několika nedávných MS v hokeji. Do ideální sestavy daného turnaje zástupci médií vždy zařazují jednoho brankáře, dva obránce a tři útočníky, pokaždé z několika různých zemí.

Na jednotlivých soupiskách pro mistrovství světa se při současném formátu nacházejí více než tři stovky hokejistů, v ideální sestavě se jich může objevit jen šest. Kdo to byl v minulosti?

All star tým MS v hokeji: členové, ideální sestava MSLH

  • MS 2024: Lukáš Dostál (CZE) – Roman Josi (SUI), Erik Karlsson (SWE) – Kevin Fiala (SUI), Dylan Cozens (CAN), Roman Červenka (CZE)
  • MS 2023: Arturs Silovs (LAT) – Moritz Seider (GER), MacKenzie Weegar (CAN) – Dominik Kubalík (CZE), Rocco Grimaldi (USA), JJ Peterka (GER)
  • MS 2022: Jussi Olkinuora (FIN) – Seth Jones (USA), Mikko Lehtonen (FIN) – Roman Červenka (CZE), Pierre-Luc Dubois (CAN), Sakari Manninen (FIN)
  • MS 2021: Jussi Olkinuora (FIN) – Korbinian Holzer (GER), Moritz Seider (GER) – Liam Kirk (GBR), Conor Garland (USA), Andrew Mangiapane (CAN)
  • MS 2019: Andrei Vasilevsky (RUS) – Filip Hronek (CZE), Mikko Lehtonen (FIN) – William Nylander (SWE), Mark Stone (CAN), Jakub Voráček (CZE)
  • MS 2018: Anders Nilsson (SWE) – Oliver Ekman Larsson (SWE), Adam Larsson (SWE) – Sebastian Aho (FIN), Patrick Kane (USA), Rickard Rakkell (SWE)

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

MS hokej hráči: Top brankář, obránce a útočník mistrovství světa v hokeji IIHF

Nejlepší hráče na jednotlivých pozicích vyhlašuje ředitelství jednotlivých turnajů od roku 1954. To je pořádná várka hokejové historie – a právě tu si v následující tabulce připomeneme. Přinášíme vám kompletní přehled oceněných za nejlepšího brankáře, obránce i útočníka mistrovství světa federace IIHF.

Postupujeme proti proudu času, začínáme tedy u nejnověji oceněných. Zároveň vzdáváme hold těm hokejistům, kteří byli na daném postu zvoleni nejčastěji. Jejich akce bavily celé generace fanoušků, stejně jako se můžete bavit u sledování hokejových zápasu živě ZDE.

  • Top brankář: Jiří Holeček (5×)
  • Top obránce: Vyacheslav Fetisov (5×)
  • Top útočník: Alexander Maltsev, Anatoli Firsov (3×)
NEJLEPŠÍ HOKEJISTÉ MS: OCENĚNÍ NA POZICÍCH
Rok Brankář Obránce Útočník
2024 L. Dostál (CZE) R. Josi (SUI) K. Fiala (SUI)
2023 A. Silovs (LAT) M. Weeger (CAN) JJ Peterka (GER)
2022 J. Olkinuora (FIN) M. Lehtonen (FIN) R. Červenka (CZE)
2021 C. Petersen (USA) M. Seider (GER) P. Cehlárik (SVK)
2020 turnaj zrušen
2019 A. Vasilevskiy (RUS) F. Hronek (CZE) N. Kucherov (RUS)
2018 F. Andersen (DEN) J. Klingberg (SWE) S. Aho (FIN)
2017 A. Vasilevskiy (RUS)
D. Seidenberg (GER) A. Panarin (RUS)
2016 M. Koskinen (FIN) M. Matheson (CAN) P. Laine (FIN)
2015 P. Rinne (FIN) B. Burns (CAN) J. Spezza (CAN)
2014 S. Bobrovsky (RUS) S. Jones (USA) V. Tikhonov (RUS)
2013 J. Enroth (SWE) R. Josi (SUI) P. Kontiola (FIN)
2012 J. Laco (SVK) Z. Chára (SVK) E. Malkin (RUS)
2011 V. Fasth (SWE) A. Pietrangelo (CAN) J. Jágr (CZE)
2010 D. Endras (GER) P. Nummelin (FIN) P. Datsyuk (RUS)
2009 A. Mezin (BLR) S. Weber (CAN) I. Kovalchuk (RUS)
2008 E. Nabokov (RUS) B. Burns (CAN) D. Heatley (CAN)
2007 K. Lehtonen (FIN) A. Markov (RUS) A. Morozov (RUS)
2006 J. Holmqvist (SWE) N. Kronwall (SWE) S. Crosby (CAN)
2005 T. Vokoun (CZE) W. Redden (CAN) A. Kovalev (RUS)
2004 T. Conklin (USA) D. Tärnström (SWE) D. Heatley (CAN)
2003 S. Burke (CAN) J. Bouwmeester (CAN) M. Sundin (SWE)
2002 M. Sokolov (RUS) D. Tjärnqvist (SWE) N. Hagman (FIN)
2001 M. Hnilička (CZE) K. Johnsson (SWE) S. Kapanen (FIN)
2000 R. Čechmánek (CZE) P. Nummelin (FIN) M. Šatan (SVK)
1999 T. Salo (SWE) F. Kučera (CZE) S. Koivu (FIN)
1998 A. Sulander (FIN) F. Kučera (CZE) P. Forsberg (SWE)
1997 T. Salo (SWE) R. Blake (CAN) M. Nylander (SWE)
1996 R. Turek (CZE) A. Zhitnik (RUS) Y. Perreault (CAN)
1995 J. Myllys (FIN) C. Olsson (SWE) S. Koivu (FIN)
1994 B. Ranford (CAN) M. Svensson (SWE) P. Kariya (CAN)
1993 P. Bříza (CZE) I. Byakin (RUS) E. Lindros (CAN)
1992 T. Söderstrom (SWE) R. Švehla (TCH) M. Sundin (SWE)
1991 M. Ketterer (FIN) J. Macoun (CAN) V. Kamensky (URS)
1990 A. Irbe (URS) M. Tatarinov (URS) S. Yzerman (CAN)
1989 D. Hašek (TCH) V. Fetisov (URS) B. Bellows (CAN)
1988 nevyhlášeno
1987 D. Hašek (TCH)
C. Hartsburgh (CAN) V. Krutov (URS)
1986 P. Lindmark (SWE)
V. Fetisov (URS) V. Krutov (URS)
1985 J. Králík (TCH) V. Fetisov (URS) S. Makarov (URS)
1984 nevyhlášeno
1983 V. Tretiak (URS) A. Kasatonov (URS) J. Lála (TCH)
1982 J. Králík (TCH) V. Fetisov (URS) V. Shalimov (URS)
1981 V. Tretiak (URS) L. Robinson (CAN) A. Maltsev (URS)
1980 nevyhlášeno
1979 V. Tretiak (URS) V. Vasiliev (URS) W. Paiement (CAN)
1978 J. Holeček (TCH) V. Fetisov (URS) M. Dionne (CAN)
1977 G. Högosta (SWE) V. Vasiliev (URS) H. Balderis (URS)
1976 J. Holeček (TCH) F. Pospíšil (TCH) V. Martinec (TCH)
1975 J. Holeček (TCH) P. Marjamäki (FIN) A. Yakushev (URS)
1974 V. Tretiak (URS) L. Sjöberg (SWE) V. Nedomanský (TCH)
1973 J. Holeček (TCH) V. Vasiliev (URS) B. Mikhailov (URS)
1972 J. Valtonen (FIN) F. Pospíšil (TCH) A. Maltsev (URS)
1971 J. Holeček (TCH) J. Suchý (TCH) A. Firsov (URS)
1970 U. Ylönen (FIN) L. Svedberg (SWE) A. Maltsev (URS)
1969 L. Holmqvist (SWE) J. Suchý (TCH) U. Sterner (SWE)
1968 K. Broderick (CAN) J. Horešovský (TCH) A. Firsov (URS)
1967 C. Wetzel (USA) V. Davydov (URS) A. Firsov (URS)
1966 S. Martin (CAN) A. Ragulin (URS) K. Loktev (URS)
1965 V. Dzurilla (TCH) F. Tikal (TCH) V. Starshinov (URS)
1964 S. Martin (CAN) F. Tikal (TCH) E. Ivanov (URS)
1963 S. Martin (CAN) R. Stoltz (SWE) M. Vlach (TCH)
1962 L. Häggroth (SWE) J. Mayasich (USA) S. Johansson (SWE)
1961 S. Martin (CAN) I. Tregubov (URS) V. Bubník (TCH)
1960 J. McCartan (USA) N. Sologubov (URS) N. Nilsson (SWE)
1959 N. Puchkov (URS) J. P. Lamirande (CAN) B. Cleary (USA)
1958 V. Nadrchal (TCH) I. Tregubov (URS) C. Burns (CAN)
1957 K. Straka (TCH) N. Sologubov (URS) S. Johansson (SWE)
1956 W. Ikola (USA) N. Sologubov (URS) J. McKenzie (CAN)
1955 D. Rigazio (USA) K. Gut (TCH) B. Warwick (CAN)
1954 D. Lockhart (CAN) L. Björn (SWE) V. Bobrov (URS)

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Čeští hokejoví reprezentanti slaví vítězství na MS v hokeji 2010, kde Česko svou bilanci z MS rozšířilo o šestý titul mistrů světa

Všechny zápasy Česka na MS v hokeji: výsledky, střelci, historie

Slavná vítězství, památné góly. V kompletní bilanci Česka na 🏅 MS v hokeji najdete všechny výsledky, střelce a další zajímavosti.

Medaile pro MS v hokeji 2024 v Praze a Ostravě

Medailisté z MS v hokeji: Vítězové, tituly, pořadí národů

Medaile 🏅 z MS v hokeji. Kdo a kdy je vyhrál, která země vede medailové pořadí národů? Podívejte se kompletní přehled vítězů MS.

Hokejista Connor Bedard se poprvé obléká do dresu Chicago Blackhawks poté, co byl zvolen jedničkou draftu NHL 2023

NHL draft 2024: výsledky, pravidla, Češi a historie

Nejlepší liga světa otevírá dveře novým talentům. Vstupní draft NHL 2024 hostí Las Vegas, přečtěte si vše o letošním i dřívějších...