Česko vs. Slovensko dnes živě, čtvrtfinále MS v hokeji U18 2024

Rozdílový zápas je tu, rovnou ve formě derby. Ve čtvrtfinále MS v hokeji do 18 let 2024 se ve čtvrtek od 13:45 utkají Česko a Slovensko. Naši se díky druhému místu ve skupině nemuseli stěhovat a setrvali ve Vantaa. Hodí za hlavu překvapivou porážku s Kazachstánem a vrátí se po roční pauze mezi nejlepší čtyřku?

VÝSLEDEK: Češi podlehli Slovákům 2:3 a na MS do 18 let 2024 končí ve čtvrtfinále. Naši soupeři již ve druhé minutě zásluhou Tomíka využili přesilovku, po vyrovnávacím gólu Titlbacha z osmé minuty se do šaten šlo za stavu 1:1. Ve 35. minutě ovšem Slovensko rozjásal Maruna, ten samý hráč pak ve 43. minutě navýšil vedení. Češi pouze snížili, náš poslední gól na turnaji v 52. minutě vstřelil Fibigr.

Živý přenos Informace
Česko
Slovensko Statistiky

Slovenští hokejisté se radují z gólu v přípravě na MS v hokeji do 18 let 2024, právě Slováci jsou soupeřem Česka ve čtvrtfinále MS U18 Foto: Profimedia/ IMAGO

MS v hokeji U18 2024, čtvrtfinále: Česko vs. Slovensko dnes živě v TV i online live streamu

Cenná vítězství nad Švýcary i Švédy, očekávaná porážka od Kanaďanů, už méně očekávaná prohra s Kazachstánem. To je ve zkratce vystoupení české reprezentace v základní skupině B na MS v hokeji U18 2024, kde naši mladíci obsadili druhou příčku. V klíčovém čtvrtfinále je tak vyzve Slovensko, které si postup ze třetího místa skupiny A vybojovalo až přesvědčivou výhrou nad Nory. Který z bývalých federálních partnerů si zahraje o medaile? Derby Česko vs. Slovensko sledujte živě ve čtvrtek 2. května od 13:45 v přímém přenosu na TV stanici ČT Sport. Online live stream zdarma si pak pustíte na platformě ČT sport Plus.

sipka Vyzvedněte si bonus zdarma ZDE a vsaďte si na hokej

Zaregistruj se online a vsaď si u MerkurXtip

Informace o zápase: Česko U18 vs. Slovensko U18 (MS hokej do 18 let 2024, Vantaa, Finsko, čtvrtfinále play off)

Na MS v hokeji do 18 let 2024 Češi vyrazili poprvé pod vedením hlavního trenéra Davida Čermáka. Ve čtyřech utkáních ve Vantaa naše osmnáctka posbírala šest bodů, i přes záporné skóre 9:12 to stačilo na druhou příčku – při rovnosti bodů se Švédy rozhodlo naše vítězství ve vzájemném zápase. Lvíčata se tak vyhnula silným Američanům a Finům a reálně by si po roční přestávce mohla zahrát o medaile.

To Slováci museli v úvodu soubojů skupiny B v Espoo skousnout tři porážky. Reálnou hrozbu pátého místa a tedy i barážového klání ovšem sveřenci Martina Dendise razantně odmítli přesvědčivou výhrou 11:1 nad Norskem. To v důsledku stačilo na třetí příčku ve skupině, i tak se ovšem slovenský výběr na čtvrtfinále musel přesunout do Vantaa.

Ačkoli sázkoví bookmakeři na zápasy kategorie U18 nevypisují kurzy, za favority považujeme české mladíky.

V jediném vzájemném zápase v tomto ročníku lvíčata na prosincovém turnaji pěti zemí ve Finsku zvítězila vysoko 8:0. Ačkoli se tehdejší soupisky od těch současných liší, v akci uvidíme střelce Martina Švece a Martina Vaculíka či tříbodového obránce Radima Mrtku.

V Espoo a Vantaa dnes postupně proběhnou všechna čtyři čtvrtfinálová klání, následující souboje play off pak hostí prvně jmenované město. Dvojice pro semifinále se určí na základě pořadí týmů po skupinách, umístění celků uvádíme v závorce.

Program čtvrtfinále MS U18 2024

  • 11:00: USA (1) vs. Švýcarsko (7)
  • 13:45: Česko (4) vs. Slovensko (6)
  • 16:00: Finsko (3) vs. Švédsko (5)
  • 18:45: Kanada (2) vs. Lotyšsko (8)

sipka Kurzy na hokej najdete ZDE, s bonusem za registraci

Česko U18 vs. Slovensko U18 na MS do 18 let 2024
🕒Kdy: 2. 5. 2024, 13:45
🌍Kde: Trio Arena, Vantaa, Finsko
🏆Turnaj: MS v hokeji do 18 let 2024, čtvrtfinále
H2H v sezoně 23/24: CZE - SVK 8:0
📺Živý přenos: ČT Sport, ČT sport Plus

Zaregistruj se online a vsaď si u MerkurXtip

Češi si na MS v hokeji U18 2024 zahráli kličkovanou, prohra s Kazachy komplikace nepřinesla

Výhra s čistým kontem, porážka bez vstřeleného gólu, vítězství po nájezdech a nakonec i prohra po prodloužení. Takovým způsobem se Češi na MS U18 prokličkovali ke druhému místu v základní skupině, které výrazně zvyšuje naše šance na zisk cenného kovu. Ruku na srdce, rozjeté Američany (skóre 33:7) ani Finy (18:10) bychom ve čtvrtfinále potkat nechtěli.

O dobrou výchozí pozici pro play off se ovšem naši museli strachovat do samého konce základní části. Mohla za to nečekaná čtvrteční prohra 3:4 po prodloužení s Kazachstánem, nováčkem v elitní skupině osmnáctek.

Naši hokejisté přitom do utkání vstoupili aktivně, Ondřej Kos s Adamem Benákem nám do 16. minuty zajistili dvougólové vedení. Pak ovšem Češi nevyužili přesilovku a ihned po jejím konci Kazaši zásluhou své největší hvězdy Romana Bolshedvorskyho snížili.

Gól do šatny soupeře povzbudil, ve 24. minutě už bylo po přesilovkové trefě Korneye Korneyeva srovnáno a náš brankář Jakub Milota navíc musel likvidovat další slibné kazašské šance. Minutu před druhou sirénou ovšem skoro dvoumetrový čahoun Adam Jecho svým druhým gólem na turnaji zakončil české přečíslení, do šaten jsme znovu odcházeli s nejtěsnějším vedením.

Neúspěšné snahy o zvýšení náskoku se nám vymstily, v 53. minutě nad Milotovou lapačkou proplachtila zblokovaná střela Alexandra Perkina a skóre bylo rázem 3:3. Češi už se neprosadili ani v další přesilovce na konci základní hrací doby, ani v prodloužení, kde se dostali k jediné střele na branku. Tolik možností vygenerovali i Kazaši – ovšem pokus Mstislava Shipilina v 65. minutě po ukázkovém rozebrání naší obrany skončil v síti.

Jestliže na dospělém mistrovství světa nás Kazaši nikdy neporazili, na osmnáctkách to zvládli hned na první pokus. I tak nováčky v elitní divizi čeká baráž o udržení – a i tak Češi nakonec udrželi druhou příčku. Švédové totiž ze závěrečného klání se Švýcary vytěžili jen dva body, o jeden méně než potřebovali.

Česko v základní skupině na MS U18 2024:

  • Česko vs. Švýcarsko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
  • Česko vs. Kanada 0:6 (0:4, 0:0, 0:2)
  • Česko vs. Švédsko 3:2 sn. (0:0, 2:1, 0:1 – 0:0 pr., 1:3 náj.)
  • Česko vs. Kazachstán 3:4 pp. (2:1, 1:1, 0:1 – 0:1 pr.)

Především kvůli šestigólovému přídělu od Kanady naše osmnáctka zakončila základní část se záporným skóre (9:12), který naplno odhaluje naše trápení v koncovce. Protože pět z šesti posledních vzájemných zápasů se Slováky skončilo rozdílem jediné branky, před čtvrtfinále je potřeba probudit dřímající ofenzivu.

Z týmů mířících do play off méně gólů vsítili jen Švýcaři, pouze oni také zaznamenali nižší střeleckou úspěšnost než našich 7,44 %. Úplně poslední jsme pak v podílu využitých přesilovek (11,11 %), čeští hokejisté potrestali jen dvě z 18 vyloučení svých soupeřů.

Ani 66,67 % ubráněných oslabení na první pohled nevypadá zářně, ve skutečnosti jde ale o pátý nejlepší procentuální výkon základní části. Povzbuzující je relativní disciplinovanost našich hráčů, kterým rozhodčí vyměřili 13 dvouminutových trestů – méně jich obdrželi jen Američané. Problémem ovšem je, že z devíti oslabení hned tři skončila předčasným návratem z trestné lavice.

Naší jednoznačnou brankářskou jedničkou je Milota, v kanadské QMJHL působící gólman zasáhl do všech čtyř utkání a ze 79 střel jich pochytal 69 (87,34 %). Čisté konto si kromě něj v základní části připsali už jen tři další maskovaní muži. Pouze proti Kanadě Milota po čtvrtém inkasovaném gólu pustil do klece Břetislava Vystrčila, ten proti zámořské velmoci dosáhl na solidní 91,67% úspěšnost zákroků.

Co se hráčů v poli týče, naši produktivitu táhnou tříbodoví Jecho a Maxmilian Curran. Právě on je s 15 střelami naším nejaktivnějším forvardem, ice-time jeho třetí formace přitom nepřesahuje 17 minut na večer. Jinak se na led dostanou nejvíce obránci Tomáš Galvas (24:28) a Jakub Fibigr (22:47), oba na svůj první bodový zápis stále čekají.

Asistent trenéra Jaroslav Nedvěd po středečním tréninku řekl: „Věřím, že jsme se poučili a půjdeme do zápasu s pokorou. Máme kvalitní mužstvo a výborného brankáře. Teď musíme v kvalitě utvrdit sami sebe i soupeře.“ V takový vývoj budeme doufat, vloni pro nás turnaj skončil právě ve čtvrtfinále po porážce 1:4 od pozdějších mistrů světa z USA.

Nejproduktivnější Češi na MS U18 2024:

  1. Adam Jecho, 3 body (2+1), čas na ledě 19:38
  2. Maxmilian Curran, 3 body (1+2), čas na ledě 16:39
  3. Marek Daníček, 2 body (1+1), čas na ledě 10:21
  4. Tomáš Poletín, 2 body (1+1), čas na ledě 16:39
  5. Petr Sikora, 2 body (1+1), čas na ledě 16:08
Česko U18 vs. Kazachstán U18 3:4 pp.
Góly: 1:0 - 14. Kos (Sikora, Kubiesa)
2:0 - 16. Benák (Poletín)
2:1 - 20. Bolshedvorsky (Sagymbayev, Simonov)
2:2 - 24. Korneyev PPG (Sarkenov, Bolshedvorsky)
3:2 - 39. Jecho (Titlbach)
3:3 - 53. Perkin (Simonov)
3:4 - 65. Shipilin (Cherkassov)
Střely: 31:25
Vyloučení: 4:4 (využití 0:1)
Brankář: Jakub Milota (21/25, 84,00 %)
Sestava ČR: Milota (Vystrčil) – Fibigr (A), Zielinski, Mrtka, Galvas, Král, Hlinský (C), Švec – Jecho, Benák, Titlbach – Kubiesa, Sikora (A), Kos – Drančák, Curran, Daníček – Vaculík, Poletín, Heš – Lisler

Zaregistruj se online a vsaď si u MerkurXtip

Slováci si proti Norům s chutí zastříleli, o další body je připravily slabé vstupy do utkání

Tři zápasy, nula bodů, skóre 3:18. Slovensko prožilo přímo katastrofální vstup do turnaje, když postupně podlehlo Američanům, Lotyšům i Finům. V prvním a třetím utkání naši sousedé opouštěli led bez vstřelené branky, mrzet je mohli především ztracené úvodní třetiny – skóre se v nich zastavilo na nelichotivých 1:10.

Barážového strašáka ovšem slovenská osmnáctka zahnala úterním drtivým vítězstvím 11:1 nad Norskem. Žádné jiné utkání základních skupin neskončilo tak velkým gólovým rozdílem, Slováci kromě sebevědomí přiživili i individuální statistiky.

Tentokrát se situace obrátila, byla to právě první dvacetiminutovka, ve které Dendisovi svěřenci položili pevné základy budoucí výhře. Do první sirény se postupně trefili Adam Nemec, Michal Liščinský, Tomáš Pobežal, Andrej Fabian Ličko i Jan Chovan, skórovat tedy dokázali členové všech čtyř útočných řad.

Centr té první utkání proměnil ve svou show, kapitán Pobežal skóroval čtyřikrát. Po brance z úvodní třetiny přidal dvě trefy ve druhém dějství, čtvrtý gól pak přidal v 54. minutě v přesilové hře. Tři body si v úterý připsali i křídelník Tomáš Chrenko (1+2) a zadák Luka Radivojevič (0+3).

Slovensko v základní skupině na MS U18 2024:

  • Slovensko vs. USA 0:9 (0:3, 0:3, 0:3)
  • Slovensko vs. Lotyšsko 3:5 (1:3, 2:1, 0:1)
  • Slovensko vs. Finsko 0:4 (0:4, 0:0, 0:0)
  • Slovensko vs. Norsko 11:1 (5:1, 3:0, 3:0)

Čtyřgólová exploze vynesla Pobežala, čerstvého mistra slovenské extraligy s Nitrou, na dělenou pátou příčku v tabulce střelců MS U18.

Jinak ale Slováci v individuálních statistikách nijak nevyčnívají. Radivojevič se svou bilancí 0+5 načíná až třetí desítku kanadského bodování, brankáři Martin Haronik (86,96 %) a Alan Lenďák (79,17 %) v úspěšnosti zákroků drží šestou, resp. 13. příčku. V základní části si starty rozdělili rovnoměrně, otázkou je, kdo dostane přednost ve čtvrtfinále.

Díky dvěma trefám ze závěru úterní kanonády si Slovensko vylepšilo efektivitu přesilovek na solidních 25 % (3/12), podíl ubráněných oslabení (60 %) je ovšem hluboce podprůměrný a soupeři využili hned šest z 15 početních výhod.

Ve svých čtyřech zápasech se Slováci dostali ke 111 střelám, na jejich branku mířilo 125 kotoučů. To jsou velmi podobná čísla jako v případě Česka (112:121), především díky nadílce do norské sítě se ovšem naši dnešní soupeři těší ze solidní 11,2 % střelecké úspěšnosti.

Slováci tedy rozhodně umí zahrozit, takový Tobias Pitka se navíc skautům před draftem NHL připomněl parádní 65,57% úspěšností na vhazování. Důležité bude nevypouštět bruslařské souboje, dobře bránit a forčekovat. Pak by Češi ve čtvrtfinále mohli své sousedy přimáčknout ke zdi – tak jako Finové, proti nimž se Slovensko za celé utkání dostalo jen k osmi střelám. Opačný to extrém oproti 59 pokusům mezi tři norské tyče.

Nejproduktivnější Slováci na MS U18 2024:

  1. Luka Radivojevič, 5 bodů (0+5), čas na ledě 22:21
  2. Tomáš Pobežal, 4 body (4+0), čas na ledě 16:18
  3. Tobiáš Tomík, 4 body (1+3), čas na ledě 16:31
  4. Tomáš Chrenko, 3 body (1+2), čas na ledě 9:55
  5. Andreas Straka, 3 body (1+2), čas na ledě 16:10
Slovensko U18 vs. Norsko U18 11:1
Góly: 1:0 - 2. Nemec (Beluško, Chrenko)
2:0 - 2. Liščinský (Radivojevič)
3:0 - 4. Pobežal
3:1 - 7. Eriksen PPG (Myhre)
4:1 - 12. Licko (Vrtiel)
5:1 - 14. Chovan (Šatan)
6:1 - 28. Pobežal (Straka, Radivojevič)
7:1 - 34. Chrenko (Fabuš)
8:1 - 35. Pobežal (Tomík, Kupec)
9:1 - 49. Vrtiel (Licko, Kupec)
10:1 - 54. Pobežal PPG (Radivojevič, Tomík)
11:1 - 57. Chovan PPG (Chrenko, Šatan)
Střely: 59:13
Vyloučení: 1:4 (využití 2:1)
Brankář: Alan Lenďák (12/13, 92,31 %)
Sestava Kanady: Lenďák (Haronik) – Fabuš, Radivojevič, Beluško (A), Húževka, Kupec, Ličko, Kalman, Zúbek – Straka, Pobežal (C), Tomík – Nemec, Pitka (A), Chrenko – Svrček, Šatan, Chovan – Maruna, Vrtiel, Liščinský

Čtvrtfinále MS v hokeji do 18 let 2024: Česko dnes vs. Slovensko – statistiky, výsledky, vzájemné zápasy, H2H bilance

Vzhledem k nevyhnutelné fluktuaci hráčů je vzájemná bilance z MS do 18 let takřka bezpředmětná.

A to je pro nás svým způsobem dobře, poslední tři utkání totiž ovládli Slováci a naše sousedy jsme naposledy porazili před 13 lety, když jsme v baráži o udržení zvítězili 4:3. Vloni jsme ve skupině padli 2:3 po nájezdech, bod góly v 58. a 60. minutě zachraňovali Adam Csabi a Eduard Šalé. Hlavní hvězdou byl ovšem Adam Cedzo, jenž se dvakrát trefil v základní hrací době a jednou skóroval i v nájezdech.

Česko vs. Slovensko na MS U18: Výsledky

  • Česko vs. Slovensko – 4:3 (MS 2010, skupina)
  • Česko vs. Slovensko – 4:3 (MS 2011, o udržení)
  • Slovensko vs. Česko – 4:3 (MS 2016, skupina)
  • Slovensko vs. Česko – 5:2 (MS 2018, skupina)
  • Česko vs. Slovensko – 2:3 sn. (MS 2023, skupina)

sipka Vzájemná bilance Česka a Slovenska na dospělém MS

ČESKO VS. SLOVENSKO NA MS U18 2024 - STATISTIKY TÝMŮ
Česko Slovensko
Bilance 1-1-1-1 1-0-0-3
Skóre 9:12 14:19
Úspěšnost střelby 7,44 % (121 střel) 11,20 % (125 střel)
Přesilovky 2/18 (11,11 %) 3/12 (25,00 %)
Oslabení 6/9 (66,67 %) 9/15 (60,00 %)
Trestné minuty 76 55

Kde dnes sledovat živě hokej Česko U18 vs. Slovensko U20 v online live streamu a v TV vysílání?

Také čtvrtfinále MS U18 mezi Českem a Slovenskem můžete sledovat živě v přímém přenosu na stanici ČT Sport.

Pokud od 13:45 nebudete moci usednout k televizní obrazovce, stále můžete sáhnout po online live streamu na ČT sport Plus. Pustíte si ho přes web či mobilní aplikaci České televize. Přejeme vám příjemnou zábavu.

sipka Nepřehlédněte: Merkurxtip bonus bez vkladu pro nové hráče

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři MerkurXtip

Využij vstupní bonus až do výše 10 000 Kč

Online sázková kancelář MerkurXtip nabízí 100% bonus k prvnímu vkladu až do výše 10 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u MerkurXtip

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hokej, Euro Hockey Tour, EHT, utkání Česka a Finska na Českých hokejových hrách

České hokejové hry 2024: program, vstupenky, tabulka, výsledky

České hokejové hry 2024 jsou závěrečným 🏅 turnajem EHT, těsně před MS zde startují i hráči NHL. Přinášíme program, tabulku a další info.

Publikum během turnaje EHT, České hokejové hry v Brně

Nominace všech týmů na České hokejové hry 2024: soupisky

Čtyři týmy, šest zápasů – a nespočet hvězd. Podívejte se na nominace všech reprezentací pro EHT Betano hokejové hry 2024 v Brně.

Česká hokejová reprezentace zdraví fanoušky po utkání na MS v ledním hokeji

TV program MS v hokeji 2024: přímé přenosy, vysílání v televizi

Kdykoli, kdekoli. Všechny zápasy MS v hokeji 2024 můžete sledovat živě v TV i na internetu, podívejte se na program a rozpis vysílání.