USA vs. Lotyšsko dnes živě ve čtvrtfinále MS v hokeji juniorů

Ze čtveřice dnešních čtvrtfinálových klání na MS v hokeji juniorů 2024 je právě to mezi USA a Lotyšskem papírově nejjednoznačnějším. Američané v závěru základní části nadělili Slovákům desítku, Lotyši se až výhrou nad Německem vyhnuli zápasu o udržení. Potvrdí hvězdy a pruhy úlohu favoritů? Utkání startuje 2. ledna v 17:00.

VÝSLEDEK: Američané si s Lotyšskem poradili bezpečně 7:2, gólově se prosadily všechny formace. Po první třetině vedl výběr USA o dvě branky (3:1), ve druhém dějství přidali další tři góly a poslední část sice skončila remízou, na jasném výsledku už to ale nic nezměnilo. V semifinále dojde na zápas USA vs. Finsko.

Živý přenos Informace, kurzy
USA U20
Lotyšsko U20 H2H Tip

Hokejisté USA oslavují gól v zápase MS juniorů 2024 proti Švýcarsku, dnes se Američané ve čtvrtfinále utkají s Lotyšskem Foto: Profimedia

MS v hokeji U20, čtvrtfinále: USA vs. Lotyšsko dnes živě v TV, kde sledovat online live stream?

Loňský bronz je jen začátkem, letos si Team USA na juniorský šampionát přijel pro zlato. Aby si o medaile na MS v hokeji U20 v Göteborgu skutečně zahrál, musí dnes ve čtvrtfinále porazit Lotyšsko. Jestliže Američané základní skupinu ovládli s rozdílem ve skóre +20, pobaltští hráči do play off prošli se záporným gólovým diferenciálem -16. Dnes ale oba celky začínají od nuly.

Stane se tak 2. ledna 2024 v 17:00, kdy rozhodčí v hale Frölundaborg vhodí úvodní buly. V televizi bohužel čtvrtfinále USA vs. Lotyšsko nepoběží, oficiální cestou nejde sledovat ani online live stream. Na obrazovkách TV stanice ČT Sport se dnes objeví pouze duel Česka s Kanadou, který startuje již ve 14:30.

sipka Vyzvedněte si bonus zdarma ZDE a vsaďte si na MS v hokeji U20

Sleduj průběh zápasu ZDE

Kurzy na USA U20 vs. Lotyšsko U20 (MS v hokeji juniorů 2024, čtvrtfinále, Göteborg)

Před startem MS v hokeji juniorů 2024 řada odborníků za největšího favorita na zlato určila právě americkou dvacítku. Ta skupinou B prošla bez zaváhání, pouze o vítězství nad Českem musela rozhodnout v prodloužení.

To Lotyšsko o postupu do čtvrtfinále rozhodlo až v poslední hrací den skupin, kdy v klíčovém duelu porazilo Německo 6:2. V předchozích třech kláních vyšli lotyšští střelci naprázdno, co do proměňování šancí jsou zatím nejslabším ze všech účastníků MS U20.

Z toho všeho vyplývá, že Američané jsou jednoznačnými favority na postup do semifinále.

Už na jejich výhru v základní hrací době bookmakeři Fortuny vypsali kurz 1,03, na případné vítězství po prodloužení či nájezdech si v době psaní článku vsadit nelze.

Pokud větříte velké sportovní překvapení, pak vás jistě potěší vysoké kurzy na zbývající možná vyústění zápasu – od 17,00 na remízu a 29,00 na výhru Lotyšů v základní hrací době až po 22,00 na postup outsidera do medailových kol.

Souboj USA s Lotyšskem je třetím bodem dnešního čtvrtfinálového programu. Jako poslední se uskuteční v hale Frölundaborg, zbytek turnaje už bude hostit göteborgské Scandinavium s kapacitou 12 tisíc diváků.

Kurzy Fortuny na hokej USA - Lotyšsko na MS U20:

  • 1/0/2: USA 1,03 | remíza 17,00 | Lotyšsko 29,00
  • Vítěz do rozhodnutí: USA - | Lotyšsko 22,00
  • 6,5 gólu: méně 2,78 | více 1,40
  • Kurz na zlatou medaili: USA 2,30 | Lotyšsko 600,00
  • Kompletní nabídku a live kurzy najdete ZDE
USA U20 vs. Lotyšsko U20 na MSJ 2024
🕒Kdy: 2. 1. 2024, 17:00
🌍Kde: Frölundaborgs isstadion, Göteborg
🏆Turnaj: MS juniorů, čtvrtfinále
Kurzy Fortuna: 1,03 – 17,00 – 29,00
📺Živý přenos: české stanice zápas nevysílají

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Pádná odpověď Američanů, Slovensko srazili desítkou

Ve třech zápasech základních skupin MS juniorů jeden z celků potěšil fanoušky dvouciferným počtem gólů, dvakrát v tom měli prsty Američané.

Ti na silvestra rozcupovali Slováky 10:2 a skvěle tím odpověděli na vcelku nervózní výkon z předchozího klání proti Česku.

Co do počtu střel Slovensko s týmem USA drželo krok, zámořští hokejisté soupeře přestříleli těsně 44:40. V proměňování šancí ovšem Američané neznají sobě rovné. Na pomezí druhé a třetí třetiny vstřelili sedm gólů během necelých 15 minut čistého času, hattrickem se pod vysokou výhru podepsal 14. hráč předloňského draftu NHL Rutger McGroarty.

USA v základní skupině MS U20

  • USA vs. Norsko 4:1
  • USA vs. Švýcarsko 11:3
  • USA vs. Česko 4:3 pr.
  • USA vs. Slovensko 10:2

Individuální statistiky ovšem ve velkém přiživili i další Američané. Cutter Gauthier, jedna z největších hvězd MS U20, díky gólu a dvěma asistencím vylepšil svou bilanci na 1+7 a v celkové produktivitě šampionátu se usadil na čtvrté příčce. Ještě o dvě místa výše je snajpr Gavin Brindley (6+2), v základní části si lépe vedl pouze devítibodový Servác Petrovský.

Nedlouho před druhou sirénou Spojené státy poprvé na turnaji inkasovaly v oslabení, když 217 minut a 50 sekund trvající neprůstřelnost ukončil Filip Mešár. I tak ale Američané ubránili 90 % ze svých 10 oslabení, lépe si v Göteborgu nikdo nevedl.

Skvěle fungují i přesilovkové formace, vždyť hvězdy a pruhy vyloučení soupeřů potrestaly už pětkrát a s 33,33% efektivitou jsou v týmovém srovnání čtvrté.

Vyzdvihnout musíme i výkony brankářů, vždyť celková 91,82% úspěšnost zákroků je třetí nejvyšší na turnaji.

Zásluhu na tom nese především zatím nepodepsaný prospekt Detroitu Trey Augustine, jenž se do klece postavil v zápasech proti Norsku a Slovensku. Po 100% švédském fantomovi Hugo Havelidovi má právě on nejlepší individuální čísla (95,24 %, GAA 1,50), jeho jméno bude v kuloárech jistě zaznívat při debatách o nejlepším maskovaném muži turnaje.

Z amerických hokejistů by ale klidně šel sestavit celý all star tým juniorského šampionátu. Ve skvělém světle se na turnaji prezentuje například Jimmy Snuggerud, byť minulý zápas vynechal kvůli jeho nemoci a nad jeho účastí ve čtvrtfinále se vznáší otazník. I tak se ale autor čtyř gólů stále drží v první pětce týmového bodování – a i bez něj by Lotyši pro Team USA neměli představovat výraznější hrozbu.

Nejproduktivnější hráči USA na MS U20:

  1. Gavin Brindley, 8 bodů (6+2)
  2. Cutter Gauthier, 8 bodů (1+7)
  3. Frank Nazar, 8 bodů (0+8)
  4. Isaac Howard, 6 bodů (5+1)
  5. Jimmy Snuggerud, 5 bodů (4+1)
USA U20 - sestava v posledním zápase
31. 12. vs. Slovensko (10:2)
Augustine (Fowler) – Chesley, Hutson – Casey, Fortescue – Rinzel, Buium – Pohlkamp – Moore, Gauthier, McGroarty (C) – Howard, Nazar, Brindley – Perreault, Smith, Leonard – Finley, Nelson, Hayes

Sleduj přímé přenosy živě na Fortuna TV

Lotyši svůj cíl splnili, záchranu v elitní divizi MSJ vystřelil prospekt Panterů Vilmanis

V elitní skupině mistrovství světa juniorů Lotyši zatím startovali osmkrát – čtyřikrát se zde udrželi, čtyřikrát pro ně turnaj naopak skončil sestupem o úroveň níž.

I při své deváté účasti pobaltský tým primárně toužil po záchraně. Cíl je po silvestru splněn a svěřenci zkušeného trenéra Artise Abolse se na turnaji představí i za rok, již počtvrté v řadě. V Göteborgu navíc lotyšští junioři mohou vylepšit své výsledkové maximum, kterým je 7. místo z roku 2022.

Jestliže oficiálně do play off vstoupí až dnes, jeden zápas o bytí a nebytí už za sebou Lotyši mají. Po nepříjemných, avšak očekávaných prohrách se Švédskem, Kanadou a Finskem v neděli přišla zásadní výhra 6:2 nad Německem. Lotyšsko v přímém souboji o čtvrtfinálovou příčku konečně prolomilo střelecké mlčení a naše západní sousedy k tím odsoudilo k účasti v zápase o udržení.

Lotyšsko v základní skupině MS U20:

  • Lotyšsko vs. Švédsko 0:6
  • Lotyšsko vs. Kanada 0:10
  • Lotyšsko vs. Finsko 0:4
  • Lotyšsko vs. Německo 6:2

Dlouhých 182 minut a 46 sekund trvající čekání na gól v úvodu zápasu ukončil Eriks Mateiko, v 10. minutě se navíc v přesilovce prosadil mladší bratr kanonýra extraligových Vítkovic Rodzers Bukarts. Díky trefě beka Peterise Bulanse z 14. minuty pak Lotyši do šaten odcházeli s pohodlným třígólovým vedením.

Němci sice ve 27. minutě snížili, avšak lotyšský gólový ohňostroj pokračoval i v druhé půlce zápasu. Na 4:1 v 31. minutě navyšoval ve Skelleftea působící forvard Rainers Darzins, ve 38. minutě pak v přesilové hře udeřil prospekt Floridy Sandis Vilmanis. Ten samý hráč se prosadil ještě ve 47. minutě, s dvěma góly tak vede tabulku lotyšských střelců na MS U20.

O čelo týmové produktivity se s ním díky třem asistencím dělí centr první formace Dans Locmelis. Právě na hráče s messierovským číslem 11 na dresu dnes budou Lotyši spoléhat nejvíce, účastník již tří juniorských šampionátů a největší současný talent pobaltského hokeje letos hraje v univerzitní NCAA a s mnoha dnešními soupeři se tak osobně zná.

Vilmanis s Locmelisem jsou jediným členy lotyšské soupisky, jejichž služby si kluby NHL zajistily na vstupním draftu. Několik dalších spoluhráčů by se ale klidně mohlo dočkat na příští dražbě talentů, v červnu se jí mohou aktivně zúčastnit obránce Darels Uljanskis nebo střelec prvního týmového gólu na turnaji Mateiko.

Jestliže v dospělé kategorii se Lotyši i díky dvěma Locmelisovým gólům blýskli bronzovou medailí z MS v hokeji 2023, v juniorské kategorii mají ke stupňům vítězů stále daleko.

V ofenzivních statistikách jsou s 6 góly, 6,45% úspěšností střelby či 12,5 % využitých přesilovek poslední, častěji než oni inkasovali pouze Norové. K ideálu má daleko i hra v oslabení (52,94 %), ve kterém navíc Lotyši strávili už bezmála 25 minut. K nedovoleným zákrokům se podle všeho budou muset uchylovat i dnes, brankář Deivs Rolovs bude v pohotovosti.

Tíhu očekávání ovšem na svých bedrech ponesou soupeři – svůj prvotní cíl už Lotyšsko splnilo, dnešek bude především o sbírání cenných zkušeností. Na příštím šampionátu v Ottawě se jistě budou hodit, vyrazit tam může až 11 členů současného výběru.

Nejproduktivnější hráči Lotyšska na MS U20:

  1. Sandis Vilmanis, 3 body (2+1)
  2. Dans Locmelis, 3 body (0+3)
  3. Peteris Bulans, 2 body (1+1)
  4. Rodzers Bukarts, 2 body (1+1)
  5. Rainers Drazins, 1 bod (1+0)
  6. Eriks Mateiko, 1 bod (1+0)
Lotyšsko U20 - sestava v posledním zápase
31. 12. vs. Německo (6:3)
Rolovs (Feldbergs) – Fenenko (A), Berzins – Bulans, Kurbaka – Uljanskis, Urbanovics – I. Locmelis – Veckaktins, D. Locmelis (C), Vilmanis (A) – Borozinskis, Bukarts, Darzins – Stradnieks, Rullers, Mateiko – Mots, Ozollapa, Krumins – Vutkevics

USA U20 vs. Lotyšsko U20 dnes ve čtvrtfinále MS juniorů: H2H, statistiky, srovnání a vzájemná bilance USA - LAT

Výběry USA a Lotyšska dnes čeká pátý vzájemný zápas na juniorských šampionátech. Všechny dosavadní duely podle očekávání vyhrál zámořský celek, a to při úhrnném skóre 35:6.

Prozatím naposledy se obě země utkaly v úvodu loňského turnaje v kanadském Monctonu, kde o vítězství Spojených států 5:2 rozhodovala až třetí třetina. První gól Američanů na celém turnaji vstřelil kanonýr Snuggerud, za Lotyše se ze stále aktivních juniorů jednou prosadil Fenenko.

USA vs. Lotyšsko na MS juniorů: Výsledky

  • Lotyšsko vs. USA – 1:12 (MS 2010, skupina)
  • USA vs. Lotyšsko – 12:2 (MS 2012, baráž o udržení)
  • USA vs. Lotyšsko – 6:1 (MS 2017, skupina)
  • Lotyšsko vs. USA – 2:5 (MS 2023, skupina)
USA vs. LAT na MS U20 2024 - statistiky týmů, srovnání
USA Lotyšsko
Bilance 3-1-0-0 1-0-0-3
Skóre 29:9 6:22
Úspěšnost střelby 17,90 % (162 střel) 6,45 % (93 střel)
Přesilovky 5/15 (33,33 %) 2/16 (12,50 %)
Oslabení 9/10 (90,00 %) 9/17 (52,94 %)
Trestné minuty 47 40
Lídr bodování G. Brindley (6+2) S. Vilmanis (2+1)
Gólmani T. Augustine (95,24 %)
J. Fowler (87,23 %)
D. Rolovs (88,12 %)
A. Ozols (70,00 %)

MS v hokeji do 20 let 2024: čtvrtfinále USA - Lotyšsko, sázkařský tip (2. leden 2024, play off)

Co nejdříve – a co nejvíce. Američané by dnes měli hned v úvodu zápasu spustit kanonádu, aby co nejrychleji zlomili odpor soupeře a případně mohli šetřit síly na semifinále. V tom se tým USA coby nejlepší celek základních skupin v případě postupu utká s nejhůře postaveným ze zbývajících semifinalistů.

  • Datum a čas zápasu: 2. 1. 2024 od 17:00

Myslíme si, že Team USA svůj dílčí síl splní. Předpokládáme, že zámořští hokejisté dnes budou pálit ve velkém, motivací může být i vylepšení osobních statistik.

Šestigólový Brindley vede tabulku střelců, přičemž už se prosadil ve všech situacích – čtyřikrát se trefil při vyrovnaném počtu hráčů na ledě, jednou v přesilovce a jednou dokonce i v oslabení. Očekáváme, že dnes by se 175 cm vysoký všestranný křídelník mohl prosadit hned dvakrát, což dokázal už proti Norům, Švýcarům i Slovákům.

TIP: Gavin Brindley dá nejméně 2 góly sipka Vsadit u Fortuny

Tip na hokej - MS U20 2024 - USA vs Lotyšsko dnes ve čtvrtfinále (2. 1. 2024)

Kde dnes sledovat živě hokej Lotyšsko U20 vs. USA U20 v online live streamu a v TV vysílání?

Čtvrtfinálový souboj Lotyšů a USA na MS U20 bohužel žádná česká ani slovenská televizní stanice živě nevysílá. K dispozici nejsou ani online live streamy u sázkových kanceláří, které na letošní šampionát nemají práva. Průběh důležitého utkání ovšem můžete sledovat v live rozhraní Fortuny, kde máte k dispozici i statistické ukazatele a aktualizované kurzy. Přejeme vám příjemnou zábavu.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Čeští reprezentanti oslavují gól v zápase MS U20 v hokeji 2023 proti Švédsku

Zápasy Česka na MS v hokeji do 20 let 2024: Kdy hrají Češi?

Kdy a s kým hrají Češi na MS U20 v hokeji 2024? Kompletní program i výsledky Česka najdete zde, nechybí ani statistiky a střelci.

Český útočník Matyáš Šapovaliv slaví gól v utkání proti Norsku na MS juniorů v ledním hokeji 2024

Česko vs. Kanada dnes živě, čtvrtfinále MS v hokeji juniorů 2024

Vloni si zahráli o titul, na MS U20 2024 se Česko a Kanada utkají již ve čtvrtfinále. Duel o bytí a nebytí sledujte 2. 1. od 14:30.

Sleduj NHL živě na Fortuna TV - NHL online live stream zdarma

NHL live stream na Fortuna TV: Sledujte NHL živě u Fortuny

Hledáte způsob, jak sledovat NHL online zdarma? Právě jste ho našli. Fortuna vysílá NHL live streamy základní části i play off, hokej si...