Na hokeji v Las Vegas: NHL trip report nejen ze Stanley Cupu

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Las Vegas je jedinečné místo – i pro hokejové fanoušky. Zažít atmosféru NHL v hlavním městě zábavy, to je neskutečný zážitek. Tím spíš, když během něj dojde k předávání Stanley Cupu. Na ledě T-Mobile Areny se tento vzácný moment uskutečnil už dvakrát. V obou případech jsem měl štěstí být u toho. Hokej ve Vegas ale stojí za to i v základní části, a tak jsem v listopadu viděl úřadující šampiony znovu v akci...

Vegas Golden Knights získávají NHL Stanley Cup 2023 Foto: HokejZpravy.cz

Hokej v poušti: šest let, dvě finále NHL

Když jsem v létě 2014 letěl do Las Vegas poprvé, ještě ani neprobíhaly námluvy s NHL o expanzi. Za pár měsíců ale začaly sílit spekulace, že by se nejlepší hokejová liga mohla rozšířit právě do Mohavské poušti.

O devět let později už jsem měl možnost sledovat v T-Mobile Areně druhé předávání Stanley Cupu. Před pěti lety přebíral od Garyho Bettmana pohár Alex Ovechkin. Letos už byla řada na Marku Stoneovi, který přišel do Las Vegas před uzávěrkou přestupů 2019.

Do Vegas jsem už před vznikem NHL týmu jezdil pravidelně každé léto za World Series of Poker, ale od covidu jsem tu nebyl. Když se ale Panthers dostali do finále play off, vyrazil jsem nejprve na zápasy 3 a 4 na Floridu a potom i do Vegas na páté utkání.

Zdržel jsem se jen dva dny, což bylo zvláštní, obvykle jsem ve Vegas trávil alespoň měsíc. Tentokrát jsem ale počítal i s přesunem zpět na Floridu na případný šestý zápas, k němuž nakonec nedošlo. Poker byl ale zcela stranou, tenhle výlet byl jen o Panthers.

Ubytoval jsem se v hotelu Tropicana, jednom z nejstarších na Stripu. Volil jsem čistě prakticky, chtěl jsem bydlet blízko u haly. A z Tropicany je to asi deset minut pěšky, stačí po lávce přejít stejnojmennou ulici a pak stejným způsobem také Strip.

Potom už se mezi hotelovými komplexy New York, New York a Park MGM skrývá prostranství Toshiba Plaza před stadionem, kde se konají typické aktivity spojené s pořádáním zápasů jako koncerty, zábavné hry a soutěže.

sipka Sledujte všechny zápasy NHL živě zdarma online

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Stanley Cup ve Vegas tehdy: katarze po tragédii a obrovská euforie

Vegas je v tomto směru on-brand i uvnitř T-Mobile Areny. Předzápasová show s rytířem mě uchvátila už v roce 2018, kdy jsem si ji užil asi ještě víc. Tehdy najednou ožilo hokejem celé město.

Vegas byli při založení podceňovaní a odepisovaní, pár dní před startem jejich první sezony v NHL navíc otřásl městem nevídaný masakr aktivního střelce, který ze 32. patra hotelu Mandalay Bay zabil desítky lidí.

Nově vzniklé mužstvo ale pomáhalo zahojit rány celé komunity. Golden Knights vyřadili číslo 58 (na památku obětem teroristického útoku), symbol Vegas Strong a zatnutá pěst pak provází klub i město dodnes.

Senzační tažení v premiérové sezoně naprosto pobláznilo Vegas. Pamatuju si, jak byla replika sochy Svobody u New York, New York navlečena do dresu. Světlo hotelu Luxor vyzařovalo znak VGK, podporu Knights vyjadřovaly i ostatní hotely.

Ve městě byla obrovská euforie, která pohlcovala i lidi, kteří do té doby netušili, že něco jako hokej existuje. Pohádka outsidera, který to místo ztrapnění dotáhl až do finále play off, musela bavit každého. Hokej v poušti dostal definitivní razítko approved.

Odpovídala tomu i zmíněná parádní show před tehdejším pátým zápasem. Vegas prohrávali v sérii 1:3, pohár se jim vzdaloval. Message ale byla jasná – tohle už jsme v této sezoně zažili. Byli jsme dole, kopali do nás, ale dokázali jsme se zvednout.

Atmosféra v hledišti byla fenomenální, přestože zhruba půlka arény byla navlečená do červené. Také pro fanoušky Washingtonu šlo o historický moment, který si rozhodně nemohli nechat ujít, ať už lístky stály cokoliv. Venku se ale servíroval Ovechkin: „White Russian, no cup“. V takovém podání však naposledy.

Stanley Cup ve Vegas letos: domácí oslavy – dejte prsten Tallonovi!

Možná i díky této zkušenosti už mě show při letošním pátém finále tolik neuchvátila, byť byla nepochybně excelentní. Ale zatímco tehdy jsem byl naplno ponořen do příběhu hokejové Popelky, teď jsem byl jako fanoušek Floridy spíš nervózní.

Panthers doma parádně otočili třetí zápas, ale ve čtvrtém nestíhali. Na Ekbladovi bylo znát, že hraje s obrovským sebezapřením. Tkachuka už do pátého finále zdraví vůbec nepustilo.

Vegas byli v sérii zkrátka lepší a po druhé třetině bylo zcela jasné, že si doma užijí předání Stanley Cupu. Ekblad sice snižoval na 1:2, ale potom Knights skórovali čtyři góly a bylo vymalováno.

Konečné skóre 9:3 přítomné diváky rozhodně bavilo, zároveň se ale v podstatě už jen čekalo na konec. Byl to velký rozdíl oproti pátému finále 2018, kdy Vegas do poslední sekundy usilovalo o vyrovnání.

Sezona skončila, Stone převzal pohár. S nadsázkou – i když jen mírnou – se dá říci, že na triumfu Vegas má zásluhu i bývalý GM Panthers Dale Tallon. Právě on před expansion draftem přihrál Vegas dva hráče, kteří patřili mezi „originals“, tedy hokejisty, kteří zůstali v Nevadě všech šest let až do zisku Stanley Cupu.

Jonathan Marchessault i Reilly Smith byli pro Knights mimořádně platní i v letoším play off. Marchessault dokonce získal Conn Smythe Trophy a až jednou skončí kariéru, jeho číslo 81 bude viset u stropu T-Mobile Areny.

Mark Stone vstřelil hat trick v 5. finále NHL Stanley Cupu 2023 Foto: HokejZpravy.cz

Vegas na podzim: vše se točilo okolo příprav na F1

Fast forward pět měsíců dopředu a Smith už je hokejista Penguins, zatímco Marchessault dál pokračuje ve Vegas. Tým ale kromě Smithe nepřišel před novou sezonou o žádného kvalitního hráče. Knights tak i letos budou patřit k favoritům na Stanley Cup, což potvrzují od prvního kola.

V listopadu jsem měl možnost navštívit tři jejich domácí zápasy. Tou dobou ještě Vegas od startu sezony ani jednou neprohrálo v základní hrací době (devět výher, jedna prohra po prodloužení).

Na letišti Harryho Reida – do roku 2021 známé jako McCarran – jsem přistál ve čtvrtek 2. listopadu, asi čtyři hodiny před začátkem zápasu Jets @ Knights. Velkým tématem celého roku ve Vegas byl závod Formule 1, do kterého zbývaly dva týdny. Projevilo se to i na cenách Lyft (alternativy Uberu), jízda z letiště do starého Downtownu stála $80.

A k tomu ty zácpy. Ve Vegas jsem často řídil a s dopravou je to opravdu složitější. Metro tu neexistuje, autobusy jsou nepoužitelné, Monorail je dobrý jen na pohyb mezi pár casiny. Bez auta to tady prostě nejde, což je znát i na provozu.

Zároveň jsou tu zajímavé i semafory, zelená pro jeden směr trvá i několik minut, takže se často dlouho čeká. K tomu je ještě třeba zmínit zábavní charakter města, který s sebou nese tři různé špičky místo dvou, protože spoustu lidí cestuje do práce a z práce na tzv. graveyard shift. I v noci se tak může cesta trochu protáhnout.

To všechno jsem dobře věděl, protože jsem za posledních deset let strávil ve Vegas dost času. Přesto mě provoz tentokrát hodně zděsil. Kvůli F1 a různým uzávěrkám byla celá situace ještě o poznání horší, než jsem si ji pamatoval z předchozích návštěv. A to jsem tu nebyl v měsících, kdy se předělával asfalt na Stripu, aby po něm mohly jezdit formule.

Jak poznat, kdo je skutečně z Vegas?

Podle grand prix se navíc dalo poměrně spolehlivě určit, kdo skutečně žije ve městě. Prakticky všichni locals měli tohoto projektu plné zuby a mnohdy to dávali verbálně velmi najevo.

Na zdejší lidi působila zmínka o závodu formulí jako červený hadr na býka. Není divu, přípravy jim spoustu měsíců pořádně komplikovaly pohyb po městě. A místní už z toho byli zkrátka dost unavení.

Perfektně to ilustruje nahodilá příhoda z boční ulice Stripu, kde pracovník Horseshoe vezl po chodníku rudl naložený kartony pití. Najednou se zasekl o bariéru, která tu byla nainstalována kvůli formuli. Jeho reakce byla okamžitá, „Stupid race!“ Závod rázem mohl úplně za všechno, způsoboval jistou přednasranost.

Otázkou je, jestli veřejné mínění může nějak zdatně soupeřit s casinovou lobby. Kontrakt F1 s Las Vegas má být desetiletý, ale prosakují informace, že jde spíše o ústní dohodu a že nic takového ve skutečnosti nebylo podepsáno. Pravděpodobně mají tedy obě strany možnost z dealu vycouvat dříve.

Na samotnou grand prix jsem už ve městě nebyl, takže ji nemohu hodnotit. Už dva týdny předem se výrazně propadaly ceny vstupenek, které byly původně obrovsky nastřelené. Zájem byl zjevně o dost nižší, než si organizátoři představovali. To ale rozhodně nemusí znamenat, že se celý event nevyplatil.

Zápas s Winnipegem: čepice na ledě

Vstupenky jsou ale ve Vegas standardně dost drahé i na hokej a to i na průměrné zápasy základní části. Na utkání s Winnipegem mě stál lístek $155, do ceny se samozřejmě promítly i poplatky Ticketmasteru. Seděl jsem sice na červené čáře, ale nahoře v sektoru 223, nikoli ve spodním patře.

Překvapilo mě, že tam byla dost zima, byl jsem jen v tričku a kraťasech, což je ve Vegas stejně normální jako například na Floridě. Musím říct, že přestože je hokej zimní sport, na tohle si člověk dokáže velmi rychle zvyknout.

Ale co si pamatuju předchozí návštěvy, včetně UFC, tak mi ve spodním bowlu T-Mobile Areny přišlo o něco tepleji, přestože je to blíž k ledu. Možná to ale byl jen pocit, absolutně netuším, jak v této hale fungují systémy ventilace a chlazení. A taky jsem tu byl předtím jen na akce, kdy byla hala naplněna k prasknutí.

Protože jsem v letadle z Amsterdamu nic moc nejedl a kvůli zácpám ve městě jsem neměl čas něco sníst, nechal jsem to až na stadion. V T-Mobile Areně má pobočku Rollin Smoke BBQ. Pokud někdy budete ve Vegas, rozhodně doporučuju navštívit jejich restauraci přímo ve městě, nachází se poblíž Freeway a ulice Desert Inn, kde dostanete vše v nejvyšší kvalitě. V aréně to sice není na stejném levelu, ale pořád je to fajn občerstevní na to, že jde o jídlo na stadionu (které v USA bývá obvykle nic moc).

Hokej potvrdil očekávané rozložení sil. Nejlepší hráč Jets Kyle Connor sice ve druhé třetině vyrovnal na 1:1, ale Vegas si brzy vzali vedení zpět při přesilovce. Nešlo ale o typickou situaci, ba naopak o brejk. Gólman Thompson si všiml špatného střídání Winnipegu a dlouhou přihrávkou našel na modré čáře Stona. Ten předložil Marchessaultovi, který přesnou střelou nedal šanci slidujícímu Hellebuyckovi.

Marchessault nakonec přiměl diváky házet na led čepice, ve třetí třetině zvyšoval na 4:2 a tři minuty před koncem dovršil hat trick trefou do prázdné brány. Podruhé v řadě jsem tak viděl kluziště T-Mobile Areny zaplavené pokrývkami hlav, v pátém finále vsítil tři góly pro změnu Stone.

Vegas Golden Knights vs Winnipeg Jets - NHL trip report HokejZpravy.cz Foto: HokejZpravy.cz

Pacifické časové pásmo: ráj sportovních fanoušků

O dva dny později už se měl hrát ve Vegas zajímavější zápas, a sice souboj dvou posledních držitelů Stanley Cupu. Shodou okolností jsem se o tomto víkendu chtěl ve městě setkat s kamarády, kteří přijeli z různých koutů USA. Tuto tradici jsme zavedli po covidovém lockdownu a každý rok vybíráme jedno místo, kde se sejdeme na NFL víkend.

Tentokrát padla volba na Vegas i proto, že právě tady bydlí jeden člen naší party, který má dvě malé děti a letos nechtěl nikam cestovat. V neděli hráli Raiders doma s Giants v souboji dvou mizerných týmů, ale mnohem zajímavější byl sobotní megazápas NHL.

Výhodou v tomto případě bylo, že sestra dalšího člena naší skupiny pracuje přímo pro NHL, takže jsme měli lístky na Colorado zadarmo. Díky tomu jsem se za face value – asi $550 – dostal v červnu i na páté finále. Stejná místa tehdy byla na Ticketmasteru k dispozici zhruba za $4,500.

Sobotu si fanoušci hokeje samozřejmě spojují s NHL slate, ale obecně v USA tento den patří především univerzitnímu fotbalu. Pacifická časová zóna je sportu zaslíbená, brzy ráno se hraje fotbalová Premier League, dopoledne už začínají první zápasy amerických sportů. Bydlet tady, tak bych asi nedělal nic jiného, než seděl u televize.

S kamarády jsme si na víkend pronajali dům východně od Stripu a ráno jsme ještě koukali na několik zápasů college footballu. Kluci pak jeli na Pizza Fest, zatímco já jsem měl nějaké pokerové povinnosti v Resorts World Las Vegas. To je jeden z nejnovějších hotelů na Stripu, otevřeli jej v roce 2021 a jeho fasáda je zároveň i obří LED obrazovkou, na které jsou mimo jiné přenášeny i zápasy Golden Knights.

Sleduj streamy nejoblíbenějších zápasů živě na Betano TV

Zápas s Coloradem: nečekaný blowout

Před hokejem nás vyzvedl kamarád a zaparkovali jsme v Arii. Tenhle proslulý hotel s casinem se nachází velmi blízko T-Mobile Areny. Už dopoledne jsme koukali na kurzy na zápas a vsadili jsme online, že Pietrangelo dá první gól v kurzu +2500 (26,00). V Arii jsem pak ještě v kiosku vsadil tiket, že Avs vstřelí méně než 3,5 gólu v kurzu +105 (2,05).

Na stadion dorazilo víc lidí než ve čtvrtek. Jednak byla sobota, jednak šlo o očekávaný souboj posledních dvou šampionů. Nechybělo moc a kurz 26 mohl ve druhé minutě klapnout. Pietrangelo si najel až na brankoviště, kde ho krásnou přihrávkou našel Cotter. Na obránce Vegas zívala prázdná brána, Georgiev neměl šanci přesunout se včas ke druhé tyči. Jenže Pietrangelovi sjel puk z hokejky, a tím pohřbil náš tiket.

Fanoušci v hale se ale pořádně bavili. Colorado mi v první půlce zápasu nepřišlo horší, dokonce si vytvářelo i poměrně dost zajímavých šancí. Ale Adin Hill byl naprosto bezchybný a držel stav 0:0. Ten změnil až Mark Stone, který zůstal v oslabení sám před Georgievem a po pěkném deku jej přehodil.

Avs ani ve druhé části nedostali puk do brány, přestože byli i nadále dost nebezpeční. Místo vyrovnání ale Vegas postupně navyšovalo skóre, a když Eichel v přesilovce upravoval už na 4:0, bylo hotovo. Ve třetí třetině demoralizovaní hráči Colorada jen čekali na konečnou sirénu, zatímco Knights přidávali další góly. S výsledkem 7:0 před zápasem nepočítal vůbec nikdo.

Vegas Golden Knights vs Colorado Avalanche - NHL trip report HokejZpravy.cz Foto: HokejZpravy.cz

Do Vegas brzy nejen na hokej a fotbal, ale i na MLB

Lokální patrioti si ale na úspěch Golden Knights rychle zvykli. Zároveň je nutné říci, že ostatní hokejové fanoušky napříč ligou už neustálá vítězství Vegas dost unavují, na sociálních sítích je to vidět velmi zřetelně. Ale ať jsou sympatie lidí jakékoli, NHL s týmem v Mohavské poušti zabodovala víc než s čímkoli za posledních 20 let.

Do Vegas už zamířila i NFL, za pár let tu budou mít domov baseballoví Oakland A's a vypadá to, že i expanze NBA je jen otázkou času. Knights ale vždy budou ti O.G. průkopníci major leagues ve městě.

Jejich popularitě samozřejmě výrazně pomáhá to, že v prvních šesti letech získali pennant. O tom si Raiders můžou nechat zdát, a nic nenasvědčuje tomu, že by brzký triumf VGK měli po přestěhování napodobit A's (pokud ano, tak to bude Moneyball 2).

A's budou mít ballpark na pozemku, kde dnes stojí Tropicana. Místo, kde jsem ještě v létě bydlel během play off, se v příštích letech promění k nepoznání. Sportovní konkurence Golden Knights sice vzroste, ale zájem o hokej by příchod MLB neměl nijak poznamenat.

Ve Vegas se každý den konají stovky větších či menších společenských událostí, zábavní konkurence tu vždy byla a vždy bude. Pro sportovní fanoušky i ostatní turisty je jen dobře, že si během jednoho výletu budou moci užít více akcí.

Zápas s Kings: nádech play off hokeje

Na hokejový zápas v T-Mobile Areně se už teď často přijdou podívat i lidé, kteří jinak hokej vůbec nesledují. Platilo to i ve středu 8. listopadu, kdy se na další domácí utkání vypravilo i několik mých kolegů z Velké Británie a Irska.

Já jsem původně neměl v plánu jít na zápas Vegas proti LA Kings, ale shodou náhod jsem nakonec nechyběl v hledišti. Lístek byl za velmi příznivou cenu – zadarmo. Příběh byl prostý, dostal jsem se do haly díky kamarádovi, který má kamaráda, který má permanentky a lístky navíc.

Mike a jeho žena Kathy jsou sice původem ze středozápadu, ale už spoustu let bydlí ve Vegas a chodí téměř na každý duel Golden Knights. Tentokrát byli u první domácí prohry týmu v sezoně. Byl to velmi kvalitní zápas, který nasazením připomínal tempo play off.

Kings na mě zapůsobili už v jarních vyřazovacích bojích. Byli blízko vedení 3:1 v sérii proti Edmontonu, který by už měli na lopatě. Tři minuty před koncem čtvrtého zápasu ale přišli o vedení, pak prohráli v prodloužení a nakonec i celou sérii 2:4.

Před touto sezonou jsem si myslel, že by tým LA mohl být černým koněm. Líbí se mi, jak mají Králové poskládaný tým s typy hráčů, kteří mohou vyčnívat v důrazném play off. A v dosavadním průběhu základní části Kings má očekávání nejen naplňují, ale dokonce převyšují. Potvrdil to i jejich výlet do Vegas.

LA hrálo skvěle v defenzivě, k tomu mělo parádně rozchytaného Talbota, kterého jsme na HokejZpravy.cz v předchozím týdnu vyhlásili mezi top 3 hvězdami Týdne v NHL. Kanadský gólman byl spolehlivý i proti Vegas, ale ještě jednou je třeba zdůraznit, že mu hodně pomohla i precizní obrana. Kings nenabídli soupeři mnoho vyložených šancí, což se proti elitním formacím Golden Knights podaří málokomu.

Směrem dopředu mě zaujala přesilovka Kings, která vypadala rovněž hodně vybroušeně. Celkově ve hře vyčníval jeden hráč – Adrian Kempe. Vždy mi přišel jako trochu podceňovaný hokejista, navíc někdy sám možná nepředváděl výkony odpovídající jeho schopnostem. Ale v této sezoně se mu zatím velmi daří a proti Vegas byl výtečný. Po zásluze byl vyhlášen druhou hvězdou, gólem a asistencí se podílel na výhře Kings 4:1.

Vegas Golden Knights vs Los Angeles Kings - NHL trip report HokejZpravy.cz Foto: HokejZpravy.cz

Later, Vegas

Pro mě tímto zápasem skončila série NHL návštěv ve Vegas. Golden Knights sice hráli doma ještě o dva dny později proti San Jose, na jejich vítězství 5:0 už jsem ale neměl čas vyrazit přímo do haly. Měl jsem ve městě jiné povinnosti, ale zároveň jsem věděl, že v dalším týdnu si ještě nejlepší hokejovou soutěž užiju v dalších třech arénách...

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak cestovat na NHL – zažijte atmosféru nejlepšího hokeje na světě

Jak cestovat na NHL – zájezd na hokej, cena, vstupenky a tipy

Vidět na vlastní oči zápas NHL je snem většiny hokejových fanoušků. Podívejte se na rady a tipy, jak si naplánovat cestu a výlet za...

David Pastrňák střílí na bránu

Kde sledovat NHL v TV? Program přímých přenosů

V článku se dozvíte, jak sledovat kanadsko-americkou NHL živě na internetu i v televizi. Přinášíme vám také program dalších zápasů NHL v TV...

NHL live stream Betano - vsaďte si a sledujte NHL živě na TV Betano

Live stream NHL: Vsaďte si a sledujte NHL živě na Betano TV

Zajímá vás, jak si pustit NHL zdarma a přes celou obrazovku? Přinášíme vám návod. Bavte se – vsaďte si a sledujte NHL 2023/24 živě na TV...