Týden v NHL: 3 hvězdy, Češi a nejzajímavější události 1. týdne

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

10. října se rozjela základní část 107. ročníku NHL, která hned ve svém úvodním týdnu dokazuje, proč je nejlepší a nejzábavnější hokejovou ligou na světě. Hvězdy sází jeden gól za druhým, daří se i Čechům, jen v Edmontonu by na start sezóny nejraději zapomněli... Vítejte u nového seriálu, který se stane vaším pravidelným průvodcem po dění v National Hockey League!

Kde sledovat NHL3 hvězdy týdne
Událost týdnePrůšvih týdneZápas týdne
Jak se dařilo ČechůmAktuality

Auston Matthews slaví jeden ze svých mnoha gólů v 1. týdnu nové sezóny NHL. Foto: Profimedia

Týden v NHL: nejlepší hráči a nejzajímavější události podle redakce HokejZprávy.cz

Žádný pozvolný nástup se nekoná, NHL pokračuje tam, kde loni skončila a fanouškům nabízí nejofenzivnější hokej za dlouhé roky. Už stihlo padnout 5 hattricků, několik hráčů má průměr 3 body na zápas a vědět o sobě dávají i Češi. V seriálu redakce HokejZprávy.cz se každý týden dočtete o všech důležitých událostech, skvělých výkonech i krásných gólech. Přidejte se k téhle jízdě a bavte se u NHL s námi.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma ZDE v online live streamech

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Týden v NHL, top 3 hvězdy: nejlepší hráči NHL v 1. týdnu základní části (10. až 15. října 2023)

Hned na startu sezóny 2023/24 nám NHL nabídla řadu výjimečných individuálních počinů. Ze všech úspěšných kanonýrů, bezchybných obránců a fámozních gólmanů jsme za 1. týden vybrali následující tři hráče, které považujeme za největší hvězdy daného období.

1. hvězda týdne NHL: Auston Matthews, Toronto

Nemůžeme začít ničím jiným než historickým kouskem Austona Matthewse. Urostlý centr Toronta Maple Leafs se vřítil do sezóny dvěma hattricky po sobě, což za posledních 100 let NHL viděla pouze jednou (asi nepřekvapí, že v podání Alexandra Ovečkina).

6 góly ve 2 zápasech pomohl Matthews Torontu k plnému bodovému zisku. Všechny byly důležité, neboť padaly v přestřelkách. Javorové listy porazily Montreal Canadiens 6:5 po nájezdech a Minnesotu Wild 7:4. Proti Montrealu poslal 2 trefami v závěrečných 5 minutách zápas do prodloužení, s Wild poté svůj tým nažhavil už v 1. třetině, kde rovněž dvojicí branek obracel skóre z 0:1 na 2:1.

Pro Matthewse nejsou podobné výkony na startu sezóny ničím novým. Už při debutu (12. října 2016) se stal rekordmanem, když se jako první nováček v historii NHL uvedl 4 góly. Američan má zkrátka návrat do akce po letní pauze hodně rád, celkem takto v 8 utkáních nasbíral 15 bodů (12+3).

1. hvězda týdne NHL: Auston Matthews, C
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Montreal V, 6:5sn. 3 0 3 +2 8 24:32
Minnesota V, 7:4 3 0 3 +1 5 19:38

2. hvězda týdne NHL: Jack Hughes, New Jersey

Naše 2. hvězda týdne neměla na rozdíl od Matthewse tak oslnivý začátek kariéry v NHL. Naopak se dlouho zdálo, že Jack Hughes půjde spíše ve stopách hráčů, jako byli Alexandre Daigle či Patrik Štefan neboli další jedničky draftu, které se nikdy ani nepřiblížily prorokovanému potenciálu.

To už je ale dávno zapomenuto, loni amerického centra dělil jediný bod od dosažení hranice 100 nasbíraných bodů v sezóně. A vypadá to, že letos už by ji měl zdolat! K výhře nad Detroitem 4:3 pomohl 2 parádními góly, při nichž se prezentoval jako dominantní centr McDavidova či MacKinnonova kalibru. Obrana Red Wings na jeho pohyb vůbec nezvládla reagovat.

V dalším duelu Ďáblové podlehli Arizoně 3:4 po nájezdech, přičemž Hughes se primárními asistencemi podílel na všech 3 trefách svého týmu. Byl rozdílovým hráčem, proto je i naší 2. hvězdou týdne.

2. hvězda týdne NHL: Jack Hughes, C
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Detroit V, 4:3 2 0 2 +1 4 18:54
Arizona P, 3:4sn. 0 3 3 +1 6 23:59

3. hvězda týdne NHL: Adin Hill, Vegas

Že bude sedmadvacetiletý Adin Hill, do té doby přinejlepším náhradník v Arizoně a San Jose, po finále play off 2023 zvedat nad hlavu Stanley Cup v dresu Vegas a patřit ke kandidátům na Conn Smythe Trophy, je jedním z novodobých pohádkových příběhů NHL.

Hill se dostal do branky týmu z hlavního města harazdu až poté, co kvůli zraněním odpadlo vícero jeho konkurentů. Fantastickými výkony si vysloužil novou smlouvu na 2 roky v celkové hodnotě 9,8 milionu dolarů. A zatím se zdá, že tým z města hazardu vsadil na správnou kartu.

Hill na startu sezóny vychytal 2 vítězství, pokaždé inkasoval jen 1 gól a připsal si dohromady 54 úspěšných zákroků. Po nervozitě z nových vyšších očekávání nebylo ani stopy, kanadský brankář se svými statistikami ihned zařadil ke špičce NHL.

3. hvězda týdne NHL: Adin Hill, G
Soupeř Výsledek Zákroky IG Úspěšnost
Seattle V, 4:1 32 1 97,0 %
Anaheim V, 4:1 22 1 95,7 %

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Událost týdne v NHL: nováček Connor Bedard naplňuje předpoklady, ihned se zařadil k hvězdám soutěže

Někteří fanoušci NHL už mají pocit, že na ně Connor Bedard vyskočí i při otevření ledničky, jenže tenhle mladík si veškerou mediální pozornost zaslouží. Do zámořské ligy vstoupil idol nové generace, který na americkém trhu hokej v konkurenci baseballu, basketbalu a amerického fotbalu zase o něco víc zviditelní.

Bedard bývá označován za tzv. generační talent, což je přízvisko určené jen hrstce vyvolených. Patří sem Bobby Orr, Guy Lafleur, Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Jaromír Jágr, Eric Lindros, Alexandr Ovečkin, Sidney Crosby a Connor McDavid.

Budeme v budoucnu na konci této řady psát Bedardovo jméno? Nadaný mladík se při premiéře postavil na buly právě proti Crosbymu a asistencí přispěl k výhře 4:2. První gól kariéry vstřelil hned v dalším utkání a celkově si drží průměr bod na zápas.

sipka Vše o Bedardovi čtěte v našem článku ZDE

Událost týdne NHL: první zápasy Connora Bedarda
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Pittsburgh V, 4:2 0 1 1 0 5 21:29
Boston P, 1:3 1 0 1 -1 6 21:44
Montreal P, 2:3 0 1 1 0 5 23:02

Průšvih týdne v NHL: Edmonton začal sezónu katastrofálně, dvojzápas s Vancouverem naznačil problémy

Jasně, ne vždycky se každý zápas povede, ale co při svém sezónním debutu předvedl Edmonton Oilers je vyloženě ostuda. Prohra s Vancouverem 1:8 je zatím nejvyšším debaklem sezóny. Trenér Jay Woodcroft ani kapitán Connor McDavid pro takové fiasko neměli vysvětlení.

Znovu se projevila dlouhodobá bolest Olejářů a známá hokejová pravda. Můžete mít sebenabitější útok, jednu ofenzivní star vedle druhé, ale pokud vás nepodrží brankář, jste stejně bez šance a na úspěch v NHL můžete zapomenout. Osmigólovou nálož si mezi sebe rovnoměrně rozdělili Stuart Skinner s Jackem Campbellem – oba ikasovali 4× ze 16 střel.

Demolici Edmontonu řídilo duo Brock Boeser (4+0) a Elias Pettersson (1+3). Druhý vzájemný zápas dopadl výsledkově o něco lépe, Edmonton prohrál „jen“ 3:4, ale na bodový zisk znovu nedosáhl. I proto, že Skinner opět nechytil 4 z pouhých 16 puků, které na něj mířily.

Zápas týdne v NHL: Los Angeles vs. Carolina 5:6 po nájezdech (14. 10. 2023)

Hráči Caroliny Hurricanes si v utkání proti Las Angeles Kings museli opakovaně říkat, že svého soupeře už definitivně zlomili. Třikrát šli do vedení o 3 góly (3:0, 4:1, 5:2), dvakrát skórovali ve vlastním oslabení, ale Králové i tak našli morálku na vyrovnání.

Na obou stranách se mezi střelce zapsali hvězdní veteráni obranných řad, bývalí držitelé Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL Brent Burns a Drew Doughty. 2 góly dal Anže Kopitar, 3 asistence nasbíral Kevin Fiala. Za Hurikány nejpilněji bodoval Sebastian Aho (1+1).

Prodloužení rozuzlení nepřineslo, následovaly tedy nájezdy. V nich se blýskl Martin Nečas, který za stavu 1:2 pro LA musel dát, aby udržel svůj tým ve hře. Penaltu zakončil perfektní trefou mezi betony Phoenixe Copleyho. Vítězný gól zaznamenal v 9. sérii Jordan Martinook, jenž po blafáku do bekhendu zavěsil krásně „pod víko“.

Češi v NHL, 1. týden: dobré výkony brankářů a tradičně nezastavitelný Pastrňák

Už jsme si zvykli, že počty Čechů v NHL oproti éře zlatých medailí z MS či olympiády výrazně klesly. O to víc je potřeba si vážit každého krajana, který se v konkurenci nejlepších hráčů světa dokáže prosadit. Níže vám nabízíme přehled našich reprezentantů, kteří o sobě v minulém týdnu dali nejvíce vědět.

David Pastrňák, Boston: 2 zápasy, 3 góly

Patrice Bergeron i David Krejčí jsou pryč, na Davidu Pastrňákovi tak nyní leží mnohem větší zodpovědnost za výsledky Bostonu. A on se jí nijak nezříká. Nejprve 2 góly rozhodl o výhře nad Chicagem 3:1, následně skvěle provedeným trestným střílením přispěl k porážce Nashvillu 3:2. Celkem má české křídlo po 2 utkáních bilanci 3+1.

Filip Hronek, Vancouver: vede statistiku +/- NHL

Obránce Filip Hronek končil v Detroitu s mírnou pachutí. Jeho výměnu do Vancouveru provázel pocit, že nad ním Red Wings zlomili hůl a nepovažují ho za základní stavební kámen pro úspěšné mužstvo. Kvůli zranění jim loni nemohl předvést, že udělali chybu, ale letos začal parádně.

Po 2 zápasech má Hronek 2 asistence a především pozitivní účast na ledě při vstřelených a obdržených gólech. S +5 je nyní na špici celé NHL, přičemž kariérní +/- před startem sezóny měl na hodnotě -88.

Radko Gudas, Anaheim: bude nejtrestanějším hráčem NHL?

Gudas přišel k Ducks tvrdit muziku a dělá to hodně zodpovědně. Se 14 trestnými minutami je momentálně 5. nejvylučovanějším hráčem soutěže. Loni skončil Gudas ještě v dresu Floridy 2. v počtu hitů za sezónu, letos vyučuje hokej ze staré školy v Anaheimu.

Čeští brankáři v NHL: Mrázek, Dostál, Vaněček i Vejmelka vítězí

V prvním týdnu nové sezóny naskočila do akce hned čtveřice českých gólmanů a všem se dařilo skvěle. Karel Vejmelka vychytal výhru proti New Jersey 4:3 po nájezdech, Lukáš Dostál byl u porážky Caroliny 6:3, Vítek Vaněček slavil po vítězství nad Detroitem 4:3 a Petr Mrázek v Chicagu má bilanci 1-1 (4:2 vs. Pittsburgh, 2:3 vs. Montreal).

Čeští brankáři NHL: statistiky (1. týden)
Brankář Tým Zápasy Zákroky Úspěšnost
Petr Mrázek Chicago 2 72 93,5 %
Karel Vejmelka Arizona 1 33 91,7 %
Lukáš Dostál Anaheim 1 32 91,4 %
Vítek Vaněček New Jersey 1 32 91,4 %

David Jiříček, Columbus: 1. gól kariéry v NHL proti Rangers

Náš nejnadanější bek se dočkal brzkého povolání z farmy k hlavnímu týmu Columbusu. V zápase proti NY Rangers sice nebyl defenzivně úplně stoprocentní, ale na to se historie neptá. Naopak se už nikdy nezapomene, že právě v tomto utkání si připsal i svou premiérovou trefu v NHL. Podívat se na ni můžete ve videu níže.

Týden v NHL, aktuality: stručné novinky a zajímavosti z dění v National Hockey League

V této rubrice vám přinášíme stručný přehled dalších zajímavostí a aktualit týkajících se NHL, k nimž došlo v uplynulém týdnu.

  • Boston Bruins odhalil svůj Tým století složený z největších klubových legend. Do výběru se vešli i dva Češi – David Krejčí a David Pastrňák.
  • Útočník Mark Scheifele a brankář Connor Hellebuyck podepsali s Winnipegem Jets identický kontrakt na 7 let s průměrným ročním platem 8,5 milionu dolarů.
  • Dlouhodobé smlouvy si vysloužili také dva mladí obránci Buffala Sabres – Rasmus Dahlin (na 8 let za 11 milionů USD ročně) a Owen Power (na 7 let za 8,35 milionů USD ročně).
  • Útočník Vegas Golden Knights Brett Howden byl suspendován na 2 zápasy za hit na Brandona Taneva ze Seattlu Kraken. Tanev by měl svému týmu chybět minimálně měsíc.
  • Trenér Lindy Ruff prodloužil kontrakt v New Jersey. Podrobnosti nebyly zveřejněny, ví se jen, že jde o víceletou smlouvu.
  • Henrik Lundqvist byl v pátek 13. října hostem populární talk show Jimmyho Fallona. Přišel tam stylově – s nasazenou starou brankářskou maskou, kterou nosil Jason Voorhees, děsivý zabiják z hororové série filmů Pátek třináctého.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hokejista Erik Karlsson v přípravném utkání po přestupu do Pittsburgh Penguins před startem NHL 2023-2024

Největší přestupy a podpisy před NHL 2023/2024 - hvězdy, Češi

Kdo, kam, za kolik? Podívejte se na přehled nejdůležitějších změn před startem NHL 2023/24 – od top trejdů před podpisy až po stěhování...

Brankář Sergei Bobrovsky se rozcvičuje před prvním zápasem finále Východní konference NHL - sledujte NHL živě na TV Tipsport

Sledujte NHL online: NHL live stream na TV Tipsport

Chcete sledovat NHL živě a zdarma? Není nic snazšího. Tipsport vysílá live streamy NHL online, sledovat je můžete na počítači i mobilu....

Jakub Vrána by v této sezoně NHL mohl vstřelit 40 gólů

7 odvážných predikcí na NHL 2023/2024: Co se může stát?

Sezona NHL 2023/24 začíná. Na jejím konci budeme nepochybně kroutit hlavou nad spoustou věcí, které nikdo nečekal. Co by se letos mohlo...