Týden v NHL: 3 hvězdy, Češi a nejzajímavější události 13. týdne

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

NHL vstoupila do roku 2024 ve velkém stylu. Třináctý týden sezony odstartoval venkovním zápasem, v dalších dnech jsme registrovali řadu individuálních milníků. Došlo ale i na nepříjemné zprávy, liga minimálně na několik týdnů přišla o velkou hvězdu. To vše se dozvíte v 13. pokračování Týdne v NHL.

Kde sledovat NHL3 hvězdy týdne
Událost týdnePrůšvih týdneZápas týdne
Jak se dařilo ČechůmAktuality

Matthew Tkachuk je největší hvězda 13. týdne seriálu Týden v NHL podle HokejZpravy.cz Foto: Profimedia

Týden v NHL: nejlepší hráči a nejzajímavější události podle redakce HokejZprávy.cz

Stejně jako vždy nám zamotalo hlavu hned několik hokejistů. Vybrat z nich jen top 3? To je snad až příliš kruté. Jen na „bublině“ tak skončil například Carter Verhaeghe, který ve všech zápasech skóroval při hře pět na pět a pokaždé získal alespoň dva body.

Tentokrát však elitnímu seznamu pravidelného seriálu Týden v NHL kraluje jiný Panther. Čtěte dál a zjistíte, proč dostal přednost Matthew Tkachuk. Kromě toho vám naservírujeme všechny důležité události posledních sedmi dnů.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma ZDE v online live streamech

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Týden v NHL, top 3 hvězdy: nejlepší hráči NHL v 13. týdnu základní části (1. až 7. ledna 2024)

Vánoce a Silvestr jsou pryč, ale sezona NHL 2023/24 dostává ty pravé grády. Jsme téměř v polovině základní části, důležitost zápasů stoupá. A tak jsme za 13. týden vybrali hráče, kteří vyčnívali v celé lize a zároveň pomohli svým týmům k vítězstvím.

1. hvězda týdne NHL: Matthew Tkachuk, Florida Panthers

Po dvou stobodových zápisech se očekávalo, že Matthew Tkachuk by letos mohl reálně patřit mezi favority na Hart Trophy. Od začátku druhé sezony na Floridě mu to ale nelepilo tak jako v minulých ročnících.

„Rat King“ měl sice spoustu střel, ale také nezvykle špatnou efektivitu proměňování. Bylo ale zřejmé, že hokejista s tak prověřenými kvalitami určitě znovu začne pálit ostrými.

Tkachuk to předvedl právě minulý týden, když se trefil v každém ze tří utkání Floridy na západním tripu. S bilancí 3+5 byl v posledních sedmi dnech nejproduktivnějším hráčem NHL. Výborné výkony vystupňoval čtyřmi body při výhře 8:4 na ledě Colorada – nejlepšího domácího týmu ligy. Gól do prázdné brány byl už jeho 200. v kariéře.

Snad ještě důležitější byl ale Tkachukův příspěvek v předchozím zápase ve Vegas. Panthers v první třetině přišli o zraněného kapitána Barkova i šikovné křídlo Rodriguese. Tkachuk v těžké situaci vzal vše do svých rukou a vítěznou brankou a dvěma asistencemi režíroval výhru 4:1.

1. hvězda týdne NHL: Matthew Tkachuk, RW
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Arizona V, 4:1 1 0 1 +2 2 17:45
Vegas V, 4:1 1 2 3 +1 4 20:05
Colorado V, 8:4 1 3 4 +1 4 16:17

2. hvězda týdne NHL: Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche

Nebýt sobotního vítězství Panthers, byl by první hvězdou týdne pravděpodobně Nathan MacKinnon. Dynamický centr začal rok 2024 jako skutečný lídr, když vystřelil Coloradu dvě vítězství v prodloužení – s Islanders a v Dallasu.

V obou zápasech nasbíral šest bodů za tři góly a tři asistence. Začal prohánět Nikitu Kucherova v čele produktivity a nebyl daleko ani od toho, aby překonal klubový rekord v počtu získaných kanadských bodů v úvodních 40 zápasech sezony. Ten ale zůstal Peteru Štastnému (68 v sezoně 1981/82, tehdy ještě v Québecu).

MacKinnon se nakonec zastavil na čísle 65, v utkání s Panthers totiž zapsal pouze jednu asistenci. I ta ale stačila k tomu, aby prodloužil sérii domácích zápasů, v nichž od začátku sezony bodoval, už na jednadvacet. To už je pátá nejdelší série v historii NHL.

A tak si jednička draftu 2013 nepochybně zaslouží místo v našem výběru nejlepších hráčů týdne. MacKinnon ještě nikdy nedosáhl na Art Ross Trophy či Hart Trophy, ale pokud bude #29 pokračovat v rozjetém tempu, možná se letos minimálně jedné z těchto cen dočká.

Nejdelší bodové série v domácích zápasech od startu sezony:

  • Wayne Gretzky – 40 zápasů (1988/89, Kings)
  • Bobby Orr – 25 zápasů (1974/75, Bruins)
  • Phil Esposito – 23 zápasů (1973/74, Bruins)
  • Wayne Gretzky – 23 zápasů (1983/84, Oilers)
  • Nathan MacKinnon – 21 zápasů (2023/24, Avalanche)
2. hvězda týdne NHL: Nathan MacKinnon, C
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
NY Islanders V, 5:4pp. 1 2 3 -1 7 23:09
Dallas V, 5:4pp. 2 1 3 +4 7 26:47
Florida P, 4:8 0 1 1 -3 3 19:50

3. hvězda týdne NHL: Jordan Binnington, St. Louis Blues

Do pozice třetí hvězdy minulého týdne jsme zařadili brankáře. Tuto poctu by si zasloužilo několik gólmanů, zejména Martin Jones z Toronta (3 výhry, zákroky 97,6 %) nebo Joey Daccord ze Seattlu (2 výhry, zákroky 98,5 %), o němž ještě bude řeč.

Přesto si myslíme, že ještě více stojí za to vyzdvihnout Jordana Binningtona. Šampion Stanley Cupu 2019 poslední dva zápasy odchytal ve formě, která připomínala právě jeho výkony při senzačním vítězném tažení St. Louis před pěti lety. Binnington byl hlavním faktorem, proč Bluesmani získali důležité čtyři body do tabulky.

Měli totiž velmi silné soupeře. Ve středu doma hostili Vancouver Canucks, nejofenzivnější tým celé NHL. Binnington sice dostal gól už na konci druhé minuty, kromě Garlanda jej ale nikdo jiný nepokořil. Zneškodnil 25 střel a vychytal výhru 2:1.

V sobotu Blues pro změnu cestovali na stadion Caroliny, která vyhrála předchozích pět utkání, během nichž měla skóre 25:11. Binnington ale tento hurikán konečně přibrzdil. Skvělými zákroky držel skóre 1:1, v prodloužení vychytal rozjetého Svechnikova a uspěl i v nájezdech. St. Louis je rázem na dostřel Wild Card pozici pro play off.

3. hvězda týdne NHL: Jordan Binnington, G
Soupeř Výsledek Zákroky IG Úspěšnost
Vancouver V, 2:1 25 1 96,2 %
Carolina V, 2:1sn. 29 1 96,7 %

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Událost týdne v NHL: Connor McDavid získal 900 bodů v National Hockey League

Connor McDavid nepřestává udivovat. Minulý týden jsme si opět mohli připomenout, jak výjimečného hokejistu momentálně můžeme co pár dní sledovat v akci. Srovnávat hráče napříč generacemi je vždy komplikované, ale jedno je jisté. McDavid je jedním z nejlepších hráčů všech dob.

Ve středu se na vítězství 5:2 proti Philadelphii podílel – ano, hádáte správně – pěti body. Výjimečná byla zejména jeho přihrávka Zachu Hymanovi na gól na 2:0. Právě naprosto geniální zadovka backhandem od levého mantinelu se zapsala do dějin NHL jako 900. bod Connora McDavida v této soutěži.

Této mety už v NHL dosáhlo 123 hráčů včetně McDavida, Brad Marchand se možná už příští týden stane tím stočtyřiadvacátým. Velikost #97 ale umocňuje především rychlost, s jakou docílil devíti set. Stačilo mu jen 602 odehraných zápasů.

Pouze čtyři hráči to zvládli rychleji: Wayne Gretzky (385), Mario Lemieux (463), Mike Bossy (582) a Peter Šťastný (599). V moderní éře ale nemá McDavid konkurenta. Sidney Crosby potřeboval o 75 startů více než McDavid, Alex Ovechkin dokonce o 162!

Po trápení Oilers ze začátku už není ani památky, Edmonton v posledních týdnech vítězí. Kapitán po nezvykle málo produktivním úvodu sezony začíná stíhat lídry závodu o Art Ross Trophy, kterou v posledních třech letech nikomu nepůjčil.

Tuto sobotu McDavid oslaví 27. narozeniny. Stále může mít před sebou klidně deset mimořádně produktivních sezon a sbírat řadu individuálních ocenění. Všechny by je ale pravděpodobně rád vyměnil za jediný Stanley Cup. Bude fascinující sledovat, zda jej někdy zvedne nad hlavu.

Průšvih týdne v NHL: Connor Bedard má zlomenou čelist, minimálně několik týdnů bude mimo hru

Connor Bedard je považován za budoucího nástupce McDavida na absolutním vrcholu. Ve své nováčkovské sezoně v NHL sbírá téměř bod na zápas a v 18 letech udivuje talentem i sebevědomím – viz jeho parádní Michigan před dvěma týdny.

Bohužel však Bedardův nástup do nejlepší ligy připomíná ten McDavidův ještě v jedné věci. McDavid svou první sezonu nedohrál kvůli zlomené klíční kosti. Také Bedardův rozlet minulý týden zbrzdila zlomenina.

Chicago v pátek hrálo v New Jersey a v 11. minutě se Bedard rozjížděl s pukem při přesilovce. Na útočné modré čáře projel mezi dvěma soupeři, ale při tomto manévru si pustil puk trochu od hokejky. Když se pro něj natahoval, narazil do stromu jménem Brendan Smith.

Bedard se po pádu okamžitě chytil za bradu a odjel rovnou do šatny, do zápasu už se nevrátil. Následné vyšetření potvrdilo zlomenou čelist, což znamená, že 18letý adept na Calderovu trofej určitě vynechá nejméně několik týdnů. Chicago jej logicky okamžitě zařadilo na IR (listinu zraněných hráčů).

Zástupci Blackhawks zatím nenastínili konkrétní časové období, které by měl tým strávit bez svého nejlepšího hokejisty. Jedničku draftu čeká několik nepříjemných týdnů bez pevné stravy – a samozřejmě bez hokeje. Zda se poté vrátí na led s ochranným košíkem, na který byl ještě nedávno zvyklý z mládežnických soutěží, to teprve uvidíme.

Hit na Bedarda na ledě okamžitě spěchal pomstít Nick Foligno, který si ale v bitce proti Smithovi zlomil pro změnu prst na ruce. Chicago tak přišlo rovnou o dva hráče. Bezprostřední reakce spoluhráče je pochopitelná, ale v internetových diskuzích ke střetu Bedarda se Smithem převažuje spíše názor, že Smith nefauloval. Bedard zaplatil tvrdou nováčkovskou daň, ale věříme, že brzy bude zpět v plné síle.

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Zápas týdne v NHL: Seattle Kraken vs. Vegas Golden Knights 3:0 ve Winter Classic (1. 1. 2024)

Rok 2024 odstartoval ve velkém stylu, baseballový T-Mobile Park v Seattlu hostil letošní NHL Winter Classic. Souboj dvou nejnovějších týmů v lize byl prvním v rozpisu po změně letopočtu.

Hned na úvod je třeba zmínit, že průběh utkání Seattle Kraken vs. Vegas Golden Knights by sám o sobě určitě neměl šanci získat nálepku Zápas týdne. Ale Winter Classic je velká událost, kterou jsme nemohli opomenout.

Tím spíš, když hrdinou duelu se stal jeden z hráčů, o kterých jsme vážně uvažovali v nominaci pro tři hvězdy týdne. Gólman Joey Daccord tak dostane speciální prostor právě v tomto místě.

Stal se totiž prvním brankářem, který v NHL Winter Classic vychytal nulu. Daccord uspěl proti všem 35 střelám na bránu a v poslední minutě se ballparkem rozléhal hromový pokřik „Joey! Joey! Joey!“ Pro gólmana Seattlu to byla od 47.313 diváků na tribunách ta nejlepší možná poklona.

A že si ji skutečně zasloužil, to by mohl potvrdit zejména Jack Eichel. Hvězdu Vegas vychytal Daccord tváří v tvář dvě minuty před koncem první třetiny, kdy to Eichel zkoušel střelou mezi betony. Ve třetí třetině Daccordovi proti devítce Knights pomohla i tyč a v závěru zdeptal Eichela ještě jednou, když mu při střele po křížné přihrávce sebral gól skvělým zákrokem lapačkou.

Vítězství Seattlu spolu s Daccordem zařídili hlavně střelci Eeli Tolvanen (parádní teč na brankovišti), Will Borgen (tvrdý golfák) a Yanni Gourde (steal a dorážka). Všechny důležité momenty zápasu si můžete prohlédnout v následujícím videu.

Češi v NHL, 13. týden: Pastrňák opět nejproduktivnější, už je 5. nejlepším českým střelcem v historii

Minulý týden opět zahýbal statistikami Čechů v NHL havířovský David Pastrňák, který ve třech zápasech nasbíral skvělých pět bodů při bilanci 3+2.

  • Pastrňák už vylepšil svůj zápis v sezoně na 24 gólů a 31 asistencí. S 55 body je na čtvrtém místě v kanadském bodování NHL, lépe jsou na tom jen Kucherov (67), MacKinnon (65) a Panarin (55, ale vsítil o gól více).
  • Kromě toho Pastrňák měnil historické pořadí českých střelců v NHL. Díky třem gólům z minulého týdne už v kariéře dosáhl 325 zásahů v základní části. Předskočil Petra Sýkoru na pátém místě, na čtvrtého Bobbyho Holíka ztrácí jediný gól.
  • Pastrňák a Tomáš Hertl byli vybráni do All-Star Game. Oba už se v minulosti na exhibičním víkendu hvězd představili, pro Pastrňáka půjde dokonce už o čtvrtou účast. Více jsme o tom psali v samostatném článku.
  • Martin Nečas se zranil na tréninku. Útočník Caroliny si přivodil blíže nespecifikované zranění v horní části těla při čtvrteční přípravě s týmem. Kvůli tomu vynechal zápasy s Washingtonem i St. Louis. Nemělo by snad jít o nic dlouhodobého, a tak doufejme, že se Nečas vrátí do zápasového rytmu už v tomto týdnu.
  • Jakub Vrána je zpět v NHL. V sobotu se na ledě Hurricanes naopak objevil jiný český útočník. Vrána po sedmi zápasech za Springfield s bilancí 4+4 přesvědčil trenéry Blues, aby jej povolali zpět z AHL do prvního týmu. Byl na ledě u prvního gólu St. Louis, celkem se dostal do hry na 13 střídání s časem 11:03. Stihl vypálit jednu střelu.
  • Adam Raška poprvé nastoupil za Minnesotu. Povolání z AHL dostal i další český hokejista. Útočník Adam Raška se poprvé představil v dresu Minnesoty Wild. Tento tým získal práva na 22letého Rašku v listopadovém tradu se San Jose. Raška po přesunu na středozápad působil na farmě v Iowě, v sobotu si ale zahrál šest a půl minuty při výhře Minnesoty v Columbusu (4:3 pp.).
  • Skoupý týden našich bruslařů. Až na Pastrňáka čeští hráči v posledním týmu moc nezářili. Křídelník Bostonu tak sám nasbíral víc bodů než všichni zbylí Češi dohromady! Gól nikdo z nich nevstřelil, po jedné asistenci zaznamenali Nečas, Hronek, Zacha a Kubalík.
Nejproduktivnější Češi v NHL 2023/24 - 13. týden
Hráč Tým Z G A B
David Pastrňák Boston 3 3 2 5
Martin Nečas Carolina 1 0 1 1
Filip Hronek Vancouver 3 0 1 1
Pavel Zacha Boston 3 0 1 1
Dominik Kubalík Ottawa 3 0 1 1

Jmenuje se Lukáš Dostál a drží rekord Anaheimu v počtu zákroků v jednom zápase

Spolu s 16 českými hráči v poli se na kluzištích NHL v minulém týdnu ukázalo i šest našich gólmanů. Největší rozruch způsobil Lukáš Dostál.

Mladý brankář Anaheimu ve středu čelil ofenzivním hvězdám Toronta v čele s nejlepším střelcem ligy Austonem Matthewsem. A Dostál byl naprosto fenomenální. Neuvěřitelnými 55 zákroky přepsal klubový rekord. Tolik zásahů žádný gólman Ducks v jednom zápase nikdy neměl.

Matthews vyzrál na českého gólmana až svým 13. pokusem v zápase. Tím konečně rozhodl o vítězství Maple Leafs 2:1 v prodloužení. První hvězdou zápasu byl ale po zásluze jmenován Dostál.

Tím však příběh neskončil. Deník Toronto Sun vydal po utkání článek s titulkem „Auston Matthews saves day in OT after no-name goalie vexes Maple Leafs,“ na což nelibě reagovali fanoušci napříč ligou. Ani Anaheim si to nenechal líbit.

V článku redaktora Lance Hornbyho sice zněla chvála na Dostálův výkon, vybraná headline ale byla zbytečně provokativní. Médiím v Torontu by jistě prospěla o trochu menší sebestřednost, historická zkušenost ale napovídá, že toho se spíše nedočkáme.

Čeští brankáři NHL: statistiky (13. týden)
Brankář Tým Z V Zákroky Úspěšnost
Lukáš Dostál Anaheim 2 0 80 94,1 %
Vítek Vaněček New Jersey 1 1 23 92,0 %
Karel Vejmelka Arizona 2 0 66 91,7 %
Petr Mrázek Chicago 2 1 56 88,9 %
David Rittich LA Kings 1 0 24 88,9 %
Dan Vladař Calgary 2 1 45 86,5 %

Týden v NHL, aktuality: stručné novinky a zajímavosti z dění v National Hockey League

Také minulý týden se toho událo spoustu. A tak vám v naší pravidelné rubrice v krátkém sledu přiblížíme hlavní aktuality a události, které přinesla NHL.

  • Sidney Crosby je 12. nejproduktivnější hráč všech dob. Crosby minulý týden získal pět bodů a celkově své statistiky upravil na 1543 bodů za 572 gólů a 971 asistencí. Kapitán Pittsburghu se dostal před Joe Thorntona, v cestě do top desítky mu zatím brání legendy Bostonu Phil Esposito (1590) a Ray Bourque (1579).
  • Marc-André Fleury vyrovnal Patricka Roye. Fleury v noci ze soboty chytal v zápase Minnesoty v Columbusu – video najdete níže – a po vítězství 4:3 v prodloužení oslavil už 551. výhru v kariéře. Potřeboval na to 1026 zápasů, o 26 méně než Roy! Oba se momentálně dělí o druhé místo v historickém žebříčku, kterému neohroženě vládne Martin Brodeur (691 výher).
  • Nylander blízko podpisu s Torontem? O víkendu začaly sílit spekulace, že by v pondělí měl William Nylander stvrdit svou budoucnost s Maple Leafs. Podle hokejového insidera Elliotta Friedmana jsou obě strany domluveny na 8letém kontraktu s roční odměnou 11,5 milionu dolarů. Nylanderovi bude v květnu 28 let a momentálně hraje v obrovské formě, v této sezoně průměrně sbírá 1,46 bodu na zápas. V létě mu vyprší současná šestiletá smlouva, která mu zajišťovala necelých sedm milionů ročně. O dalším vývoji jednání vás budeme informovat.
  • NHL oznámila 32 vybraných hráčů pro All-Star Game. Z každého týmu se zúčastní jeden hokejista, dalších 12 můžete pomoci vybrat i vy.
  • Ilya Samsonov prošel waiverem. Toronto umístilo svého brankáře na listinu volných hráčů. Samsonov má v sezoně bídnou úspěšnost 86,2 %, a tak není divu, že po něm žádný jiný klub nesáhl. Leafs poté poslali 26letého gólmana na farmu.
  • Kris Letang po boku Bobbyho Orra a spol. Obránce Penguins ve čtvrtek odehrál třetí zápas v řadě, v němž získal alespoň tři body. To se v historii povedlo jen šesti D-manům včetně Orra. Ten dokonce v sezoně 1970/71 dokázal protáhnout tuto sérii na čtyři zápasy. Letang jej mohl v sobotu napodobit, ale při prohře 1:3 s Buffalem nebodoval.
  • Jason Zucker dostal tři zápasy stop. Útočník Arizony oplácel v zápase s Floridou, když viděl Nicka Cousinse nevybíravě dohrát klečícího spoluhráče Valimakiho u mantinelu. Zucker vletěl do Cousinse zezadu s cílem naremplovat jej na plexisklo a přivodil mu otřes mozku.
  • Max Pacioretty se po dvou přetrženích achilovky vrátil do NHL. Pacioretty si loni v lednu utrhl pravou Achillovu šlachu jen dva týdny poté, co se konečně dostal na led po stejném zranění. Ve středu se Pacioretty v dresu Washingtonu po roční rekonvalescenci opět vrátil do nejlepší ligy a v neděli zapsal první bod za asistenci při výhře 4:3 nad L.A. Kings.
  • Christian Dvorak má po sezoně. Dvorak si natrhl prsní sval a v pátek absolvoval operaci. Montreal zapsal Dvoraka na IR.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

David Pastrňák střílí na bránu

Kde sledovat NHL v TV? Program přímých přenosů

V článku se dozvíte, jak sledovat kanadsko-americkou NHL živě na internetu i v televizi. Přinášíme vám také program dalších zápasů NHL v TV...

Sazkabet - bonus 10 000 Kč pro nové sázkaře

Sázková kancelář Sazkabet: Recenze, bonusy, registrace online

Značka, která budí ✌ respekt. Přečtete si vše o sázkové kanceláři Sazkabet, od registrace přes 🧨 bonusy a až po mobilní aplikaci s online...

Trofej pro vítěze MS v ledním hokeji IIHF - MS hokej online program, výsledky, rozpis, tabulka a český tým

Mistrovství světa v hokeji 2024: tabulka, program, výsledky

Zpět v ČR. ⭐ MS v hokeji 2024 hostí 🧨 Praha a Ostrava. Program, výsledky, tabulka, vstupenky i výlet do historie? V článku toho najdete...