Týden v NHL: 3 hvězdy, Češi a nejzajímavější události 17. týdne

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Sedmnáctému týdnu základní části dominovalo All-Star Game, čemuž odpovídá i výběr našich 3 top hvězd. Dále se hodně mluví o novém mezinárodním turnaji pod záštitou NHL či nespokojenosti Davida Jiříčka s jeho situací v Columbusu. Vítejte u 17. dílu průvodce děním v National Hockey League!

Kde sledovat NHL3 hvězdy týdne
Událost týdnePrůšvih týdneZápas týdne
Jak se dařilo ČechůmAktuality

Connor McDavid (vlevo) s Austonem Matthewsem nezklamali a během All-Star víkendu patřili k největším hvězdám. Foto: Profimedia

Týden v NHL: nejlepší hráči a nejzajímavější události podle redakce HokejZprávy.cz

V uplynulých sedmi dnech bylo největším tématem NHL All-Star Game 2024. Proto najdete v našem výběru 3 hvězd nejproduktivnějšího hokejistu ASG, vítěze dovednostních soutěží i držitele ocenění MVP pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

V seriálu redakce HokejZprávy.cz se každý týden dočtete o všech důležitých událostech, skvělých výkonech i krásných gólech. Přidejte se k téhle jízdě a bavte se u NHL s námi.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma ZDE v online live streamech

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Týden v NHL, top 3 hvězdy: nejlepší hráči NHL v 17. týdnu základní části (29. ledna až 4. února 2024)

Sezóna NHL 2023/24 nám od začátku nabízí řadu výjimečných individuálních počinů. Z úspěšných kanonýrů, bezchybných obránců a famózních gólmanů jsme za 17. týden vybrali následující tři hráče, které považujeme za top hvězdy daného období.

1. hvězda týdne NHL: Auston Matthews, Team Matthews

Nejlepší kanonýr NHL Auston Matthews zažil v Torontu téměř dokonalý All-Star Game víkend. Sice nedokázal ovládnout dovednostní soutěže, kde skončil „až“ 3., nicméně chuť si spravil velkým týmovým a nakonec i individuálním úspěchem.

Z kapitána Teamu Matthews od začátku sršela největší touha po vítězství a bylo zřejmé, že fanoušky, kteří ho celý rok chodí povzbuzovat i při zápasech Maple Leafs, nechce zklamat. V úvodním duelu ASG turnaje měl však se svými spoluhráči namále, když přes Team Hughes postoupili až po nájezdech.

Auston Matthews jednou asistoval, naplno to rozbalil až ve finále proti Teamu McDavid. David Pastrňák vyrovnal na 2:2, ale už o 5 vteřin později vedl znovu Team Matthews, jehož kapitán se hned po buly prodral ke gólu jako tank.

Podruhé se prosadil v 2. poločase, když z voleje napálil puk do sítě po ideálně nahrávce od Claytona Kellera. Zvýšil na 5:3 a tahle trefa se ukázala být jako vítězná. I díky ní se šestadvacetiletý Američan mohl radovat ze dvou trofejí – pro tým šampionů All-Star Game 2024 a pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

1. hvězda týdne NHL: Auston Matthews, All-Star Game
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI/GP
Team Hughes V, 6:5sn. 0 1 1 -2 1 08:18
Team McDavid V, 7:4 2 1 3 +1 2 08:47
MVP All-Star Game 2024 (nejužitečnější hráč)

2. hvězda týdne NHL: Connor McDavid, Team McDavid

Dle mnohých expertů nejlepší hokejista na světě Connor McDavid dostál své pověsti. V konkurenci mnoha superhvězd dokázal, že jeho arzenál dovedností nemá konkurenci a stal se celkovým vítězem Skills Competition.

V 1. kole vyhrál 3 ze 4 disciplín, kterých se účastnil – předvedl nejlepší techniku, nejrychlejší bruslení a nejpřesnější střelbu. Nejvíc bodů pak získal také ve finále při zdolávání překážkové dráhy, díky čemuž celou soutěž, jejíž nový formát spolu s vedením NHL vymyslel, ovládl.

Dobře si vedl i při zápasech. Team MacKinnon pomohl v těsné bitvě porazit 4:3 gólem, asistencí a vítězným nájezdem v závěrečném rozstřelu. Finále proti Teamu Matthews už pro něj dopadlo hůře a po dlouhé době zažil trpkost prohry, jelikož s Edmontonem má aktuálně úžasnou sérii 16 triumfů v řadě.

2. hvězda týdne NHL: Connor McDavid, All-Star Game
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI/GP
Team MacKinnon V, 4:3sn. 1 1 2 0 4 07:58
Team Matthews P, 4:7 0 1 1 -3 2 07:24
Vítěz dovednostních soutěží na All-Star Game 2024

3. hvězda týdne NHL: Alex DeBrincat, Team Matthews

Důležitou postavou vítězného Teamu Matthews byl také detroitský Alex DeBrincat. Kdo ví, jestli by bez něj pozdější šampioni postoupili ze semifinále proti Teamu Hughes. V prvním poločase byl do stavu 2:2 osamoceným střelcem svého mužstva.

Krátce před koncem duelu nahrál na vyrovnávací gól Filipu Forsbergovi a následně se stal při nájezdech jediným úspěšným exekutorem. Ve finálovém souboji s Teamem McDavid si počet branek a asistencí prohodil – na dva góly přihrál a jeden důležitý sám dal.

V závěru utkání za stavu 5:3 při power play soupeře učebnicově obral o puk Connora McDavida, a poté jej poslal do prázdné branky. S celkovou bilancí 3+3 byl nejproduktivnější hvězdou All-Star Game 2024.

3. hvězda týdne NHL: Alex DeBrincat, All-Star Game
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI/GP
Team Hughes V, 6:5sn. 2 1 3 +3 2 05:39
Team McDavid V, 7:4 1 2 3 +1 1 06:00
Nejproduktivnější hráč All-Star Game 2024

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Událost týdne v NHL: V roce 2025 uspořádá NHL turnaj 4 národů, Česko mezi nimi chybí

All-Star víkend byl plný událostí a mezi ty nejzásadnější patří oznámení šéfa ligy Garyho Bettmana, které se týká účasti NHL na mezinárodních akcích. Nyní je tedy stoprocentně jisté, že se nejlepší hráči světa představí na olympijských hrách 2026 a 2030.

Zápasů best-on-best se ale dočkáme už o rok dříve, únor 2025 se totiž stane dějištěm turnaje nazvaného 4 Nations Face-Off, kde se mezi sebou utkají reprezentace Kanady, USA, Švédska a Finska. Proč právě tahle čtveřice a z jakého důvodu schází Česko?

4 Nations Face-Off je turnaj pořádaný NHL a NHLPA. Bude se hrát podle pravidel zámořské ligy, na kluzištích tamějších rozměrů. A pouze s hokejisty, kteří budou v NHL pro sezónu 2024/25 pod smlouvou a zároveň se budou nejpozději 2. prosince 2024 nacházet na soupisce některého z jejích 32 klubů. Což je pro Česko kámen úrazu.

NHL 2023/24 – počet hráčů podle národnosti:

  • Kanada: 393
  • USA: 264
  • Švédsko: 95
  • Rusko: 58
  • Finsko: 44
  • Česko: 32
  • Švýcarsko: 10
  • Slovensko: 9

Na první pohled se zdá, že ve srovnání s Finskem nemáme v zámoří o tolik meně hráčů. Bohužel ale z českých kalkulací můžete vyškrtnout desítku hokejistů, kteří letos odehráli 10 a méně zápasů. Rázem zbývá 22 našich reprezentantů, přičemž 6 z nich jsou brankáři.

Soupiska každého týmu na 4 Nations Face-Off bude mít 23 členů (3 gólmani + 20 hráčů do pole), z čehož jasně vyplývá, že bychom nebyli schopni poskládat sestavu. Nehledě na to, že máme v NHL pouze 4 obránce (Hronek, Gudas, Rutta, Jiříček), a to je další problém.

Finsku letos nastupuje v NHL 44 hráčů, jen 5 jich odehrálo pod 10 utkání. Ze zbylých 39 je 7 brankářů, i tak stále zbývá 32 hokejistů do pole (z toho 9 obránců). Finům tedy počty vycházejí, nám nikoliv.

Čeští fanoušci tak budou moci v únoru 2025 nechat návleky s vlajkou na zpětná zrcátka u aut zandané, i bez nich by si ale měli užít parádní hokej. Řada novodobých superhvězd si spolu na mezinárodní úrovni kvůli neúčasti NHL ještě nikdy nezahrála.

Může se stát, že za Kanadu nastoupí Sidney Crosby, Connor McDavid i Connor Bedard, talenty 3 různých generací, podporované Calem Makarem, možná nejlepším obráncem od časů Bobbyho Orra.

Představte si je v zápase proti USA, kde budou na druhé straně stát Auston Matthews, Jack Hughes, Matthew Tkachuk a Quinn Hughes. Máme se na co těšit.

NHL 4 Nations Face-Off: turnaj, pravidla
Termín: 12. – 20. února 2025
Arény: TD Garden (Boston) a Bell Centre (Montreal)
Týmy: Finsko, Kanada, Švédsko, USA
Formát:
  • Každý tým odehraje 3 zápasy
  • 2 týmy s nejvíce body postoupí do finále
  • Finále se hraje na jeden vítězný zápas

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Průšvih týdne v NHL: Další vážně zraněná mladá hvězda, Fantilli bude 8 týdnů mimo

Kirby Dach (přetržené křížové a postranní kolenní vazy) má spolu s Filipem Chytilem (otřesy mozku) po sezóně. „Mr. Michigan“ Trevor Zegras zmeškal 20 zápasů, chvíli hrál, a hned kvůli fraktuře kotníku dostal stopku na 6–8 týdnů.

Connor Bedard řeší místo lámání nováčkovských rekordů zlomenou čelist, takže také opěvovaný generační talent musí 6 týdnů nuceně odpočívat. Nyní se do klubu smolařů přidává další mladá hvězda, Adam Fantilli z Columbusu Blue Jackets, celkové #3 loňského draftu.

Fantilli se zranil během 2. třetiny utkání proti Seattlu Kraken. U mantinelu mu nechtěně zavadil o lýtko ostřím své brusle Jarred McCann. Devatenáctiletý Kanaďan ihned věděl, že je zle. Na nohu nemohl došlápnout, zamířil rovnou do kabiny. Verdikt lékařů byl krutý pro něj i pro Columbus – rozříznutý lýtkový sval, 8 týdnů pauza.

Teenager Fantilli je s 27 body 3. nejproduktivnějším hráčem Blue Jackets, v bodování nováčků NHL je 4. Klidně mohl zabojovat o Calder Trophy, jenže tohle zranění je v jeho skvěle rozjeté kariéře nepříjemnou brzdou.

Zopakujeme, že je mu teprve 19 let, ale už stihl získat prestižní Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče amerických univerzitních lig a stát se juniorským i seniorským mistrem světa s Kanadou. Přejeme brzký návrat na led.

Adam Fantilli, statistiky
Sezóna Tým Liga Z G A B
2022/23 Univ. of Michigan NCAA 36 30 35 65
Kanada U20 MSJ 7 2 3 5
Kanada MS 10 1 2 3
2023/24 Columbus NHL 49 12 15 27

Zápas týdne v NHL: All-Star Game (3. 2. 2024)

Na utkání hvězd NHL se dlouhodobě valí kritika. Bývá označováno za srandamač znuděných milionářů, kteří by v tu dobu radši byli někde jinde, což je na jejich celkovém projevu vidět. Ani dovednostní soutěže už netáhly jako kdysi, spíš se zdály být čím dál bizarnější.

Před All-Star Game 2024 se proto NHL rozhodla k radikálním změnám a můžeme říct, že všechny byly k lepšímu. Už samotný hráčský draft (vracející se poprvé od roku 2015) byl zábavný i napínavý a nabídl fanouškům nevídané kombinace superhvězd, jako např. David Pastrňák + Connor McDavid či Nathan MacKinnon + Sidney Crosby.

Další trefou do černého byl nový formát dovednostních soutěží, který se vrátil víc ke kořenům této zábavy, takže si fanoušci v Torontu užili výjimečné individuální kousky McDavida a spol. Vrcholem celé akce byl povedený finální miniturnaj 4 týmů.

Team MacKinnon vs. Team McDavid 3:4sn. (1:1, 2:2 – 0:2 náj.)

První zápas měl opatrný rozjezd a v jeho prvním poločase se diváci v hale mohli obávat, že to letos zase nebude kdovíjaká show. Po pauze se ale utkání dostalo do tempa a bylo vidět, jak vítězí přirozená soutěživost všech zúčastněných.

Nathan MacKinnon určitě nechtěl prohrát, jeho tým vedl minutu před koncem o 2 góly. Pak ale zabrala trojice McDavid, Pastrňák, Leon Draisaitl, která při odvolání brankáře stihla vyrovnat skóre. První dva jmenovaní byli jedinými úspěšnými střelci při rozhodujících nájezdech.

Team Hughes vs. Team Matthews 5:6sn. (2:2, 3:3 – 0:1 náj.)

Největší touha po vítězství sálala z takřka domácího týmu vedeného Austonem Matthewsem. Ten měl k ruce 3 spoluhráče z Toronta a na střídačce hokejového fanatika Justina Biebera, který dění hodně prožíval.

Tentokrát se opatrný začátek nekonal, akce střídala akci. Tohle byl možná nejlepší ze všech 3 duelů večera. Po 2 gólech dali Frank Vatrano, Filip Forsberg a také Alex DeBrincat, hlavní hrdina zápasu, jenž pro Team Matthews zajistil postup do finále gólem při nájezdech.

Team McDavid vs. Team Matthes 4:7 (3:3, 1:4)

Finálový souboj měl nakonec jednoznačný výsledek. Opět jsme byli svědky nonstop akce, na ledě se nikdo neflákal a už vůbec ne brankáři, kteří byli nuceni předvádět famózní zákroky.

Jenže útočným vlnám největších hvězd NHL se dá odolávat jen do určité míry, takže skóre brzy začalo narůstat. Po remízovém prvním poločase šel do dvougólového vedení Team Matthews.

Team McDavid se rozhodl odvolat brankáře a jeho kapitán vypadal, že se nadechuje k velkolepému sólu. Bohužel pro něj ale kotouč vypíchl Alex DeBrincat, který do prázdné brány zvýšil na zlomových 6:3.

Fandové v Torontu se skvěle bavili, radost jim udělalo i vyhlášení MVP All-Star Game, jímž se stal domácí idol Auston Matthews, střelec 2 gólů ve finále, včetně toho vítězného.

Na další All-Star Game si počkáme několik let. V roce 2025 se místo něj bude konat turnaj 4 Nations Face-Off a o rok později jsou na programu zimní olympijské hry v Miláně a Cortině, kam se NHL vrací poprvé od Soči 2014.

sipka Vše o NHL All-Star Game 2024 včetně statistik čtěte ZDE

Češi v NHL, 17. týden: Pastrňák s Hertlem o sobě dali vědět na All-Star Game, zářil i Rittich

Už jsme si zvykli, že počty Čechů v NHL oproti éře zlatých medailí z MS či olympiády výrazně klesly. O to víc je potřeba si vážit každého krajana, který se v konkurenci nejlepších hráčů světa dokáže prosadit. Níže vám nabízíme přehled našich reprezentantů, kteří o sobě v minulém týdnu dali nejvíce vědět.

Jan Rutta nejproduktivnějším Čechem týdne v NHL

Vzhledem k All-Star Game se minulý týden odehrálo jen minimum zápasů základní části, do nichž v poli naskočili 4 čeští hokejisté. Jediným z nich, který vykázal jakoukoliv bodovou produktivitu, byl obránce San Jose Sharks Jan Rutta.

Rutta skóroval při vítězství Žraloků 2:0 nad Seattlem. Jeho trefa přišla v poslední minutě při power play, kdy přes cele hřiště trefil prázdnou bránu soupeře.

Nejproduktivnější Češi v NHL 2023/24 - 17. týden
Hráč Tým Z G A B
Jan Rutta San Jose 2 1 0 1
Radko Gudas Anaheim 1 0 0 0
Filip Zadina San Jose 2 0 0 0
Dominik Kubalík Ottawa 2 0 0 0

Čeští brankáři v NHL: Fantastický David Rittich vychytal LA výhru

U českých brankářů byla tento týden situace ještě jednodušší než u hráčů v poli. Do akce šel totiž pouze jediný náš reprezentant, gólman Los Angeles Kings David Rittich. A byl z toho jeho nejlepší výkon sezóny.

Při výhře nad Nashvillem 4:2 si Rittich připsal 40 úspěšných zákroků a vyhlásili ho 2. hvězdou utkání. Pomohl tím Králům k pozitivnímu zakončení jinak pekelného měsíce ledna 2024 (3 výhry, 12 proher).

Čeští brankáři NHL: statistiky (17. týden)
Brankář Tým Z V Zákroky Úspěšnost
David Rittich Los Angeles 1 1 40 95,2 %

David Pastrňák a Tomáš Hertl bodovali na All-Star Game

Dva čeští zástupci na All-Star Game se sešli v Teamu McDavid. Tomáš Hertl v prvním utkání proti Teamu MacKinnon jednou asistoval, ve finále pak v závěru pěkným bekhendovým gólem mírnil porážku 4:7.

To David Pastrňák patřil k hlavním zbraním svého mužstva. V prvním zápase se blýskl dvěma body během poslední minuty, kdy nejprve skóroval a poté nahrál McDavidovi před prázdnou bránu. Prosadil se také při nájezdech. Finále už mu ale stejně jako celému týmu tolik nevyšlo a jeho další 2 body tentokrát na vítězství nestačily.

Pastrňák a Hertl – statistiky na All-Star Game 2024
Hráč Z G A B +/- S
Tomáš Hertl 2 1 1 2 0 4
David Pastrňák 2 2 2 4 -2 11

David Jiříček dal v AHL hattrick poté, co vyjádřil nespokojenost s přístupem Columbusu

K poměrně nezvyklému kroku se odhodlal český obránce Columbusu Blue Jackets David Jiříček poté, co se dozvěděl, že musí zpátky do AHL. Jiříček veřejně prohládil, že s tím nesouhlasí, že se cítí být na úrovni hráčů NHL a že by zde měl dostat patřičnou příležitost.

Tomu, jak Columbus s Jiříčkem nakládá, se hokejoví novináři diví už delší dobu. Tým bez šance na play off nechává svoji 1. volbu draftu 2022 (celkové #6) leckdy trčet mimo hru. Přitom kdy jindy dopřát prostor jednomu ze svých největších talentů než v době, kdy klubu skutečně o nic nejde?

Jiříčkovy statistiky jsou solidní a chyby, které mu bývají vytýkány, by se nejlépe odnaučil herní praxí na té nejvyšší úrovni. Že tam patří, potvrdil po převelení do AHL, kde hned vstřelil hattrick proti Chicagu Wolves.

David Jiříček, statistiky v NHL a AHL
Sezóna Tým Liga Z G A B +/- TM
2022/23 Columbus NHL 4 0 0 0 -4 2
Cleveland AHL 55 6 32 38 -11 36
2023/24 Columbus NHL 36 1 8 9 -1 20
Cleveland AHL 6 3 4 7 -3 2

Týden v NHL, aktuality: stručné novinky a zajímavosti z dění v National Hockey League

V této rubrice vám přinášíme stručný přehled dalších zajímavostí a aktualit týkajících se NHL, k nimž došlo v uplynulém týdnu.

  • U týmu Los Angeles Kings skončil trenér Todd McLellan, který byl odvolán. Vaz mu zlomila aktuální krize, kdy Králové vyhráli pouze 3 z posledních 17 zápasů.
  • Devětatřicetiletý útočník Zach Parise podepsal do konce sezóny smlouvu s Coloradem Avalanche. Parise patřil především během éry v New Jersey Devils k hvězdám celé NHL. V lize odehrál 1224 zápasů a nasbíral 879 bodů (429+450). Loni nastupoval za NY Islanders, letos ještě nikde nehrál. Věří, že s Coloradem má největší šanci na zisk vytouženého Stanley Cupu.
  • Útočník Calgary Flames Elias Lindholm byl vyměněn do Vancouveru Canucks za Andreje Kuzmenka, Huntera Brzustewicze, Joniho Jurma, 1. kolo draftu 2024 a podmíněné 4. kolo draftu 2024.
  • Měnil také Montreal Canadiens, který poslal forvarda Seana Monahana do Winnipegu Jets za 1. kolo draftu 2024 a podmíněné 3. kolo draftu 2027.
  • O 2 mladé hráče a stálé členy základní sestavy přišlo Buffalo Sabres. Obránce Mattias Samuelsson má kvůli zranění v horní části těla po sezóně, zatímco útočník Jack Quinn bude ze hry 6–8 týdnů (operace po zranění v dolní části těla).
  • Dřívější velký talent Jesse Puljujärvi uspěl na zkoušce v Pittsburghu a s klubem podepsal smlouvu na 2 roky za celkových 1,6 milionu dolarů. Pětadvacetiletý Fin hrál zatím jen na farmě v AHL, kde přesvědčil 9 body (4+5) ve 13 utkáních.
  • To nejlepší z dovednostních soutěží na All-Star Game 2024 si můžete pustit ve videu níže.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Brankář Petr Mrázek je velkou oporou Chicaga Blackhawks.

Pololetní vysvědčení Čechů v NHL: premiant Pastrňák i propadlíci

Všechny týmy NHL odehrály alespoň 41 zápasů, a tak vám přinášíme hodnocení českých hokejistů za první polovinu základní části 2023/24.

Brankář Sergei Bobrovsky se rozcvičuje před prvním zápasem finále Východní konference NHL - sledujte NHL živě na TV Tipsport

Sledujte NHL online: NHL live stream na TV Tipsport

Chcete sledovat NHL živě a zdarma? Není nic snazšího. Tipsport vysílá live streamy NHL online, sledovat je můžete na počítači i mobilu....

Vegas Golden Knights získávají NHL Stanley Cup 2023

Na hokeji v Las Vegas: NHL trip report nejen ze Stanley Cupu

Přečtěte si o předávání Stanley Cupu i dalších zápasech v hlavním městě zábavy. Přinášíme vám NHL trip reports z výletů do Las Vegas.