Týden v NHL: 3 hvězdy, Češi a nejzajímavější události 19. týdne

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Devatenáctý týden základní části byl nabitý významnými událostmi. 6 asistencí Connora McDavida, 2 hattricky Austona Matthewse, skvělé outdoorové derby Rangers vs. Islanders či rozlučka Jaromíra Jágra v Pittsburghu – o tom všem se dočtete v 19. dílu našeho průvodce děním v National Hockey League.

Kde sledovat NHL3 hvězdy týdne
Událost týdnePrůšvih týdneZápas týdne
Jak se dařilo ČechůmAktuality

Útočník Edmontonu Oilers Connor McDavid je naší 1. hvězdou týdne v NHL. Foto: Profimedia

Týden v NHL: nejlepší hráči a nejzajímavější události podle redakce HokejZprávy.cz

V uplynulých sedmi dnech byly největším tématem přihrávky Connora McDavida, góly Austona Matthewse a pochopitelně hlavně návrat #68 do Pittsburghu. Povedlo se NHL Stadium Series, naopak v Columbusu se nedaří nic, za což zaplatil vyhazovem po 11 letech GM Jarmo Kekäläinen. Z Čechů zazářil Filip Zadina.

V seriálu redakce HokejZprávy.cz se každý týden dočtete o všech důležitých událostech, skvělých výkonech i krásných gólech. Přidejte se k téhle jízdě a bavte se u NHL s námi.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma ZDE v online live streamech

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Týden v NHL, top 3 hvězdy: nejlepší hráči NHL v 19. týdnu základní části (12. až 18. února 2024)

Sezóna NHL 2023/24 nám od začátku nabízí řadu výjimečných individuálních počinů. Z úspěšných kanonýrů, bezchybných obránců a famózních gólmanů jsme za 19. týden vybrali následující tři hráče, které považujeme za top hvězdy daného období.

1. hvězda týdne NHL: Connor McDavid, Edmonton

Kapitán Edmontonu Oilers Connor McDavid je všeobecně považován za nejlepšího hokejistu na světě a minulý týden to svými kousky opět potvrdil. 10 body v pouhých 3 zápasech výrazně stáhnul ztrátu na čelo produktivity NHL, kterou nabral při nepovedeném startu sezóny.

McDavid nyní za vedoucím Nikitou Kučerovem zaostává o (na jeho poměry) pouhých 12 bodů. Pomohlo mu k tomu především neskutečných 6 asistencí v utkání proti Detroitu, kde dirigoval výhru Oilers 8:4. Rekord jednoho zápasu NHL je 7 asistencí, což dokazal jednou Billy Taylor (1947) a 3× Wayne Gretzky (1980, 1985, 1986).

Dalšími 3 asistencemi neodvrátil porážku se St. Louis 3:6, následně jednou asistoval při cenné výhře nad silným Dallasem. Smršť přihrávek mimo jiné znamenala, že McDavid překonal hranici 600 asistencí v kariéře. Stihl to v 616. duelu, rychleji to zvládli pouze Gretzky (416 zápasů), Mario Lemieux (514) a Bobby Orr (608).

1. hvězda týdne NHL: Connor McDavid, C
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI/GP
Detroit V, 8:4 0 6 6 +6 2 19:03
St. Louis P, 3:6 0 3 3 -2 2 18:47
Dallas V, 4:3pr. 0 1 1 +2 3 22:48
CELKEM: 3 zápasy 0 10 10 +6 7 20:13

2. hvězda týdne NHL: Auston Matthews, Toronto

Fanoušci ostatních klubů mohou mít vůči Torontu averzi z řady různých důvodů, ale jedno mu upřít nemohou – v jeho dresu nastupuje nejlepší kanonýr současné NHL, jímž je Auston Matthews.

Úžasnou formu potvrdil minulý týden dvěma hattricky. Při většině jeho gólových střel se zdálo, jako kdyby byli brankáři jen postavami vystřiženými z kartonu. Sotva se stihli pohnout, když kolem nich prosvištěla Matthewsova pumelice.

5 bodů při demolici Anaheimu 9:2 je jeho novým osobním rekordem, celkem měl po minulém týdnu bilanci 48 gólů v 52 utkáních. Bájná meta „50 in 50“ mu tudíž unikla jen o vlásek. Stal se 10. hráčem historie, který nasázel v jedné sezóně 6 hattricků a prvním od sezóny 1995/96, kdy se trefoval podobným tempem Mario Lemieux.

2. hvězda týdne NHL: Auston Matthews, C
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI/GP
St. Louis V, 4:1 0 0 0 +1 2 19:34
Philadelphia V, 4:3pr. 3 0 3 +1 6 22:03
Anaheim V, 9:2 3 2 5 +2 4 14:52
CELKEM: 3 zápasy 6 2 8 +4 12 18:50

3. hvězda týdne NHL: Matthew Tkachuk, Florida

Křídelník Matthew Tkachuk je motorem, který pohání ofenzivu Floridy Panthers. Po 3 vítězstvích vytáhl Pantery až na 1. místo v Atlantické divizi i celé Východní konferenci.

Sám k tomu přispěl 3 body proti Pittsburghu, kde pomohl získat rozhodující náskok už během úvodní třetiny. Jednou asistoval při výhře nad Buffalem a to nejlepší si nechal na konec – 4 body v duelu s Tampou Bay, jejíž odpor zlomil v 2. třetině dvěma přesilovkovými trefami na 5:1 a 6:1.

Od začátku kalendářního roku 2024 je Tkachuk nejproduktivnějším hráčem NHL díky 37 bodům (15+22) v 19 utkáních.

3. hvězda týdne NHL: Matthew Tkachuk, LW
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI/GP
Pittsburgh V, 5:2 1 2 3 +1 2 17:48
Buffalo V, 4:0 0 1 1 +1 2 17:03
Tampa Bay V, 9:2 2 2 4 +3 2 12:24
CELKEM: 3 zápasy 3 5 8 +5 6 15:45

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Událost týdne v NHL: Dres Jaromíra Jágra vystoupal ke stropu domácí arény Pittsburghu

Žádný hokejový fanoušek nemohl v minulém týdnu přehlédnout výpravu Jaromíra Jágra do Pittsburghu. Kdysi sem přišel jako osmnáctiletý mladíček, který neuměl slovo anglicky. Dospěl zde, dobyl všechny týmové i individuální trofeje a stal se idolem místních fanoušků.

Cesty Jágra a Penguins se v roce 2001 rozdělily, ale nyní se český útočník konečně vrátil tam, kde měl svůj americký domov. V 52 letech, jako prošedivělá legenda světového hokeje, které vzdává hold celé město, pro něž tolik vykonal.

Jaromír Jágr, vyřazení čísla 68, vyvěšení dresu, články:

Dění kolem vyvěšení Jágrova dresu číslo 68 pod strop PPG Paints Areny jsme vám podrobně přibližovali v průběhu týdne. Zbývá už jen dodat, jak se vydařil samotný slavnostní ceremoniál.

Jágra na něj přišli osobně podpořit spoluhráči z vítězných týmů play off NHL 1991 a 1992, jako např. drsný švédský bek Ulf Samuelsson, brankář Ken Wregget, americký forvard Joe Mullen či bývalý skvělý kanonýr Kevin Stevens.

Chybět nemohlo ani trio osobností, které měly na mladého Jágra největší vliv, na ledě i mimo něj – Jiří Hrdina, Ron Francis a Mario Lemieux. Z novějších generací Tučňáků dorazili třeba věčně provokující bitkař Matthew Barnaby, gólman Jean-Sébastien Aubin a také dva reprezentanti zlaté éry českého hokeje, Jiří Šlégr s Robertem Langem.

Velmi milá a překvapivá byla účast devadesátiletého Scottyho Bowmana, rekordmana NHL v počtu vítězství i vyhraných Stanley Cupů mezi trenéry. Jágra vedl v jeho druhé a třetí sezóně kariéry. K viditelně nejvíce dojatým účastníkům ceremoniálů patřil Craig Patrick, bývalý generální manažer Penguins. Právě on Jágra oficiálně přivítal v NHL poté, co vyřkl jeho jméno na draftu 1990.

Sám oslavenec byl při proslovu tradičně vtipný, pohotový, originální. Svůj jako vždy. Nejdojemnější chvíle nastala, když děkoval svým rodičům. To se možná zaleskly v očích slzy i těm nejtvrdším hokejovým fandům.

Svému tátovi Jaromíru Jágrovi staršímu poslal poděkování do nebe, maminka Anna všemu přihlížela přímo na místě. Její syn musel proslov přerušit, aby ji obejmul, protože emocí v tu chvíli bylo opravdu hodně.

A pak už se společně dívali, jak dres s číslem 68 stoupá vzhůru, kde se přidal k #66 Maria Lemieuxe. Slavná dvojka je tedy zase pohromadě. Celý ceremoniál byl důstojnou tečkou za výjimečnou kariérou druhého nejproduktivnějšího hráče historie NHL.

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Průšvih týdne v NHL: Columbus vyhodil generálního manažera Jarmo Kekäläinena

13. února oslavil Fin Jarmo Kekäläinen 11 let v roli generálního manažera Columbusu Blue Jackets. O pár dní později se dozvěděl, že další roky ve funkci už nepřidá. Vzhledem k dlouhodoběji tristním výsledkům mužstva došla majitelům trpělivost a se slovy velkého uznání i poděkování se s ním rozloučili.

Už delší dobu se zdálo, že je tento krok pouze otázkou času. Kekäläinen prožíval ve všech směrech příšernou sezónu, kdy za některé průšvihy mohl sám, ale jindy měl spíše smůlu. Obrovskou chybu udělal v létě, kdy se rozhodl přivést kontroverzního trenéra Mikea Babcocka.

Babcock neblaze proslul podivnými psychologickými praktikami a téměř šikanováním hráčů, kvůli čemuž byl z NHL před lety vyhoštěn. To vše navzdory řadě velkých sportovních úspěchů (jako trenér vyhrál Stanley Cup, zlato z MS i olympiádu). Bohužel se rychle ukázalo, že se Babcock nijak nezměnil a byl z Columbusu vyhozen dřív, než stihl odkoučovat první zápas.

Od té chvíle už bylo u Blue Jackets všechno špatně. Kanonýr Patrik Laine byl zraněný, později dokonce přerušil kariéru na neurčito a nastoupil do asistenčního programu NHL kvůli osobním problémům. Draze placená hvězda Johnny Gaudreau se potupně octila mimo sestavu, protože se dle slov koučů při zápasech ani při tréninku zrovna nepředřela.

Hodně nespokojení jsou brankář Elvis Merzlikins i český talentovaný bek David Jiříček. Oběma se nelíbí, jak s nimi klub nakládá a mají pocit, že by si zasloužili větší šanci. I na nezvládnutí této situace nesl Kekäläinen svůj díl viny.

Jinak ale pro organizaci odvedl spoustu skvělé práce. 5× pod ním Columbus postoupil do play off a jedno období tento podceňovaný tým skutečně patřil ke špičce NHL. Vrcholem bylo play off 2019 se slavným vyřazením Tampy Bay Lightning v 1. kole 4:0 na zápasy.

Navzdory bídné přítomnosti nehalí budoucnost Blue Jackets temná mračna, a to díky kvalitním draftům Kekäläinena. Uznání za vynikající služby je tudíž na místě, rekordman mezi GM Columbusu vždy dělal pro úspěch maximum.

GM Jarmo Kekäläinen, Columbus Blue Jackets: bilance
Zápasy: 869
Bilance: 410-362-97
Play off: 5× (2014, 2016–2019)
Nejlepší sezóna: 2016/17 (108 bodů)
Nejlepší play off: 2018/19 (vyřazení v 2. kole)

Zápas týdne v NHL: New York Rangers vs. New York Islanders 6:5pr. (18. 2. 2024)

Newyorští Rangers a Islanders spolu svedli řadu památných bitev, přičemž ta poslední se zařadí k těm nejvýjimečnějším. V rámci NHL Stadium Series si to rozdali v outdoorovém utkání na stadionu MetLife (kde jsou jinak doma kluby NY Giants a NY Jets z fotbalové NFL) před zraky 79 690 diváků.

Bouřící kotel viděl úvodní gól již ve 2. minutě, kdy poslal Rangers do vedení dělovkou od modré Erik Gustaffson. Pak si vzaly slovo největší hvězdy Isles. V 5. minutě vyrovnal Brock Nelson. V čase 7:18 se prosmýkl podél mantinelu Bo Horvat a z dálky propálil Igor Šesťorkina.

O pouhých 16 vteřin později využil přesilovku Matthew Barzal, na něhož hned po přestávce navázel Anders Lee – 4:1! Šokovaní Rangers jako kdyby se teprve v tu chvíli probrali. Do té doby je soupeř válcoval, vždyť 1. třetinu vyhrál na střely 18:7. Pak se ale tahle statistika začala vyrovnávat, což se projevilo i na skóre – dvě trefy Vincenta Trochecka znamenaly, že do šaten se šlo za stavu 4:3.

Jenže Rangers znovu nezachytili úvod třetiny a bek Alexandr Romanov rychle zvýšil na 5:3 pro Islanders. Ti ale pro změnu nezvládli závěr duelu. V čase 15:52 využil další přesilovku Chris Kreider a minutu a půl před koncem poslal duel do prodloužení po krásné kombinaci Švéd Mika Zibanejad.

Nastavení se hrálo pouhých 10 vteřin. Artěmij Panarin obral o puk Noaha Dobsona, jinak nejlepšího beka Isles v sezóně, a vymíchal svého krajana Ilju Sorokina stylem, za který by se nestyděl ani Pavel Dacjuk. Kotouč sice zamířil do již posunuté klece, ale videorozhodčí posoudili, že gól platí.

Emotivní vítězství 6:5 tak vybojovali hokejisté Rangers. Naskákali na led a jejich slavení se podobalo radosti po výhrách v play off. Takový úspěch před téměř 80 000 diváky mužstvo nabudí a jelikož Jezdci byli ve formě už předtím, musí se s nimi teď počítat dvojnásob.

Češi v NHL, 19. týden: nejlepší zápas Zadiny v kariéře, brankáři si hodně zachytali

Už jsme si zvykli, že počty Čechů v NHL oproti éře zlatých medailí z MS či olympiády výrazně klesly. O to víc je potřeba si vážit každého krajana, který se v konkurenci nejlepších hráčů světa dokáže prosadit. Níže vám nabízíme přehled našich reprezentantů, kteří o sobě v minulém týdnu dali nejvíce vědět.

Filip Zadina nejproduktivnějším Čechem týdne v NHL

Útočník San Jose Sharks Filip Zadina si v dosud nejlepším zápase zámořské kariéry připsal 4 body (2+2). Zásadně tím přispěl k výhře nad Calgary 6:3. V dalších 2 utkáních už nebodoval, ale jeden výborný výkon mu i tak stačil na prvenství mezi českými hokejisty.

4 body nasbíral také David Pastrňák, ale protože dal méně gólů, skončil na druhém místě. Do top 5 pronikli ještě Martin Nečas, Ondřej Palát a Filip Hronek, kteří sbírali body výhradně za asistence.

Nejproduktivnější Češi v NHL 2023/24 - 19. týden
Hráč Tým Z G A B
Filip Zadina San Jose 3 2 2 4
David Pastrňák Boston 3 1 3 4
Martin Nečas Carolina 3 0 3 3
Ondřej Palát New Jersey 4 0 3 3
Filip Hronek Vancouver 3 0 2 2

Čeští brankáři v NHL: skvělý Mrázek, ostatní si statistiky za rámeček nedají

Nejlepším českým brankářem týdne v NHL byl Petr Mrázek z Chicaga. Průměrně na něj mířilo 40 střel za zápas a nejvíc se blýskl proti Ottawě, kde byl hlavní hvězdou při těsné výhře 3:2.

David Rittich z Los Angeles měl sice bídnou úspěšnost zákroků 86,8 %, ale ze 3 utkání slavil 2 vítězství, což je ta nejcennější statistika. Těžší časy zažíval anaheimský Lukáš Dostál s průměrem 6 inkasovaných branek za zápas.

Karel Vejmelka je při zranění Connora Ingrama znovu jedničkou Arizony. Bohužel ale potvrzuje, že letošní sezóna pro něj není dobrá – ani jednou nevyhrál a slabou 87% úspěšnost zákroků podtrhl průměrem 4,64.

Do branky se po téměř měsíci postavil Dan Vladař z Calgary. Při porážce 0:5 s Detroitem střídal Jacoba Markströma, inkasoval jednou z devíti střel.

Čeští brankáři NHL: statistiky (19. týden)
Brankář Tým Z V Zákroky Úspěšnost
Lukáš Dostál Anaheim 2 0 65 86,7 %
Petr Mrázek Chicago 2 1 74 92,5 %
David Rittich Los Angeles 3 2 66 86,8 %
Karel Vejmelka Arizona 3 0 95 87,2 %
Dan Vladař Calgary 1 0 8 88,9 %

Filip Zadina, San Jose Sharks: 4 body v jednom zápase

Český forvard Filip Zadina letos bojuje o svoji budoucnost v NHL. Každý gól i asistence jsou pro něj nesmírně důležité. Čeho by v nejnáročnější hokejové lize planety mohl být schopen, předvedl při výhře 6:3 nad Calgary Flames, kdy byl vyhlášen první hvězdou utkání.

První bod získal chytrou nahrávkou na gól Mikaela Granlunda, kdy se zachoval jako zkušený mazák. Nejprve napadáním vybojoval v útočném pásmu puk, poté se neukvapil a ideálně ho předložil Granlundovi.

Také druhou asistenci zaznamenal díky práci při napadání. Kotouč se k němu dostal před bránou Calgary, kde místo střely zvolil přihrávku na Justina Baileyho, který skóroval do z poloviny odkryté klece.

Zadinův první gól přišel po fantastické teči a byl nakonec vítězný, jelikož jím zvýšil na 4:2. Podruhé se trefil o 37 vteřin později výstavním švihem do horního růžku branky. Všechny Zadinovy akce v tomto duelu měly světové parametry, držíme tedy palce, aby do konce sezóny přidal co nejvíc dalších povedených výkonů.

Filip Zadina, San Jose Sharks: statistiky
Sezóna Z G A B +/- TM
2023/24 50 7 10 17 -25 10

Ondřej Palát, New Jersey Devils: vydařené outdoorové utkání proti Flyers

Jediným českým účastníkem letošní dvoudílné NHL Stadium Series byl Ondřej Palát, který si zahrál za New Jersey proti Philadelphii. Palát nastoupil v útoku s kapitánem Nico Hischierem a k výhře 6:3 přispěl 2 asistencemi. Duelu přihlíželo 70 328 diváků.

Palát jde celkově herně nahoru. Bodově se mu letos dlouho nedařilo, ale za posledních 8 utkání už podpořil ofenzivu Ďáblů 8 body (3+5). Že by načasoval formu až na play off?

Ondřej Palát, New Jersey Devils: statistiky
Sezóna Z G A B +/- TM
2023/24 44 8 14 22 0 31

Týden v NHL, aktuality: stručné novinky a zajímavosti z dění v National Hockey League

V této rubrice vám přinášíme stručný přehled dalších zajímavostí a aktualit týkajících se NHL, k nimž došlo v uplynulém týdnu.

  • Zapamatujte si jméno Nico Daws. Třiadvacetiletý brankář New Jersey Devils odchytal minulý týden 4 utkání, 3 vyhrál a měl úspěšnost zákroků vždy minimálně 93 %.
  • All-Star Game 2026 bude hostit New York, konkrétně domácí aréna Islanders. Utkání hvězd tak naváže na letošní povedený ročník v Torontu. V roce 2025 se ASG vzhledem k repre turnaji pod záštitou NHL nazvaném 4 Nations Face-Off konat nebude.
  • Kapitán Bostonu Bruins Brad Marchand odehrál v týdnu svůj 1000. zápas kariéry. Posbíral během nich 912 bodů (397+515) a v roce 2011 pomohl Medvědům ke Stanley Cupu.
  • Stejně významný milník jako Marchand slavil i obránce Vegas Golden Knights Alex Pietrangelo. Za 1000 utkání kariéry si připsal 596 bodů (142+454) a je dvojnásobným šampionem Stanley Cupu (2019, 2023).
  • Při porážce s Floridou 2:5 utrpěl zranění v horní části těla útočník Jake Guentzel, 2. nejproduktivnnější hráč Pittsburghu Penguins (52 bodů, 22+30). Chybět by měl až 4 týdny.
  • Obránce Morgan Rielly z Toronta byl za velmi diskutovaný faul na ottawského Ridlyho Greiga potrestán zákazem startu na 5 utkání.
  • Jednatřicetiletý forvard Sean Couturier byl jmenován 20. kapitánem v historii Philadelphie Flyers. Před ním nosil céčko 10 let Claude Giroux, od jehož konce v klubu zůstával tento post neobsazen.
  • Američan Phil Kessel trénuje s Abbotsfordem Canucks, AHL farmou Vancouveru Canucks. Kessel hrál v NHL naposledy loni za Vegas, kdy nasbíral 36 bodů a slavil zisk Stanley Cupu, byť většinu play off zůstával náhradníkem.
  • Connor Bedard je po léčbě zlomené čelisti zpátky na ledě. Nastupuje s ochraným krytem a v prvních dvou zápasech po návratu nasbíral 3 body (1+2). Důkaz, že hned patřil k nejlepším, uvidíte ve videu níže.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Connor Bedard se má stát největší hvězdou světového hokeje. Dokáže naplnit obrovská očekávání? Sledujte ho v akci živě díky livestreamům NHL na Fortuna TV.

Hokejista Connor Bedard: NHL, kariéra, statistiky, rekordy

Connor Bedard má být příští megastar NHL. ⭐ Naplní předpoklady a stane se nejlepším hráčem soutěže? Vše o něm se dozvíte v našem článku.

Kapitán Třince Petr Vrána s Masarykovým pohárem pro vítěze play off extraligy ledního hokeje

Hokej play off extraliga 2024: pavouk, program, výsledky

Od předkola po finále, vydejte se s námi na cestu play off hokejové extraligy 2024. Jaký je ✔️ program, výsledky, kde zápasy sledovat živě?

Hokejisté týmu PSG Berani Zlín s trofejí pro vítěze Chance ligy v sezoně 2022/23

Playoff Chance ligy 2024: program, výsledky, stav sérií

Podívejte se na program zápasů, výsledky a stav sérií playoff Chance ligy 2024. ✔️ Výherce postupuje do extraligové baráže.