Týden v NHL: 3 hvězdy, Češi a nejzajímavější události 6. týdne

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Také šestý týden základní části byl nabitý událostmi. Cale Makar překonal další úžasný rekord, Sidney Crosby potvrzuje, že vůbec nestárne a Evropa si užila čtveřici parádních utkání na švédské půdě díky NHL Global Series. Vítejte u 6. dílu průvodce děním v National Hockey League.

Kde sledovat NHL3 hvězdy týdne
Událost týdnePrůšvih týdneZápas týdne
Jak se dařilo ČechůmAktuality

Obránce Colorada Avalanche Cale Makar je naší 1. hvězdou týdne. Foto: Profimedia

Týden v NHL: nejlepší hráči a nejzajímavější události podle redakce HokejZprávy.cz

Vybrat 3 nejlepší hráče je vždy nesmírně složité, protože za přínos pro tým by si zasloužilo vyzdvihnout klidně 20 hokejistů. V uplynulých sedmi dnech byla největším tématem NHL Global Series 2023, která se ve Švédsku opravdu povedla. České fanoušky může těšit nevídaná produktivita Radka Gudase či naopak často vídané bodové hody Davida Pastrňáka.

V seriálu redakce HokejZprávy.cz se každý týden dočtete o všech důležitých událostech, skvělých výkonech i krásných gólech. Přidejte se k téhle jízdě a bavte se u NHL s námi.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma ZDE v online live streamech

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Týden v NHL, top 3 hvězdy: nejlepší hráči NHL v 6. týdnu základní části (13. až 19. listopadu 2023)

Sezóna NHL 2023/24 nám od začátku nabízí řadu výjimečných individuálních počinů. Ze všech úspěšných kanonýrů, bezchybných obránců a famózních gólmanů jsme za 6. týden vybrali následující tři hráče, které považujeme za top hvězdy daného období.

1. hvězda týdne NHL: Cale Makar, Colorado

Obránce Colorada Avalanche Cale Makar dovedl v týdnu svůj tým ke 3 vítězstvím, čili k 100% úspěšnosti. Osobně přispěl gólem a asistencí proti Seattlu, poté si dvakrát za sebou připsal nahrávkový hattrick.

V uplynulém období byl nejproduktivnějším hráčem soutěže a některé jeho pasy patřily mezi ty skutečně výstavní. Způsob, jakým během přesilovek od modré čáry nacházel před brankou čepel hole tečujícího Valerije Ničuškina, který takto ve dvou případech skóroval, bral dech.

Proti Dallasu si Makar připsal 200. asistenci kariéry. Stalo se tak v jeho 254. utkání, což je nový rekord NHL – tak rychle to ještě nikdo nedokázal. Ani Bobby Orr, Ray Bourque, Paul Coffey a další legendy.

1. hvězda týdne NHL: Cale Makar, D
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Seattle V, 5:1 1 1 2 +1 3 23:28
Anaheim V, 8:2 0 3 3 +2 5 22:13
Dallas V, 6:3 0 3 3 +2 2 26:14

2. hvězda týdne NHL: William Nylander, Toronto

Snad na žádného jiného hokejistu nebyla v tomto týdnu upřena taková pozornost jako na právé křídlo Toronta Maple Leafs Williama Nylandera. Švédský forvard se stal hlavní tváří NHL Global Series 2023, která proběhla ve Stockholmu. Na ledě i mimo něj.

Nylander je v současnosti nejpopulárnějším hokejistou Švédska. Na jeho podpis a společné foto se ve stockholmském nákupním centru stály dlouhé fronty. Není divu. Ze všech hvězd Toronta je letos právě on tou nejproduktivnější. Bodoval v každém zápase od startu sezóny a zdá se, že by letos mohl zabojovat i o Art Ross Trophy.

Skvělou formu potvrdil také při výjezdu NHL do Evropy. Během 2 utkání nasbíral 5 bodů a byl klíčovou postavou Javorových Listů. Obrat proti Detroitu z 0:2 na 3:2 zařídil gólem a dvěma asistencemi, duel s Minnesotou rozhodl krásným sólem v prodloužení.

2. hvězda týdne NHL: William Nylander, RW
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Detroit V, 3:2 1 2 3 +2 4 20:31
Minnesota V, 4:3pr. 1 1 2 0 3 23:09

3. hvězda týdne NHL: Sidney Crosby, Pittsburgh

Kapitán Pittsburghu Penguins Sidney Crosby oslavil v létě už 36. narozeniny, ale na ledě vypadá, jako kdyby mu bylo o 10 let méně. Těžko si představit, kde by bez něj Tučňáci byli.

Což potvrzoval i tento týden. Hattrickem a asistencí sestřelil Columbus, přihrávkou mírnil porážku s New Jersey, následně dal jediné dva góly svého týmu při výsledku 2:4 s Carolinou.

Proti silnému Vegas pak skončila jeho jedenáctizápasová bodová série, nicméně cennou výhru 3:0 podpořil zodpovědným výkonem, díky němuž bývá často zmiňován jako budoucí kandidát na Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka ligy.

3. hvězda týdne NHL: Sidney Crosby, C
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Columbus V, 5:3 3 1 4 +3 3 17:30
New Jersey P, 2:5 0 1 1 +1 3 19:52
Carolina P, 2:4 2 0 2 +1 2 17:56
Vegas V, 3:0 0 0 0 +1 4 17:22

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Událost týdne v NHL: Global Series 2023 ve Švédsku byla skvělou reklamou pro NHL

Stockholmská Avicii Arena, známá také jako hala Globen, hostila čtyři utkání základní části NHL, v nichž se představily týmy Detroitu Red Wings, Minnesoty Wild, Ottawy Senators a Toronta Maple Leafs.

S výjimkou Minnesoty jsou to všechno mužstva, v nichž švédští hokejisté zanechali nesmazatelnou stopu. Detroitu pomohli ke Stanley Cupu borci jako Nicklas Lidström, Henrik Zetterberg či Tomas Holmström. Symbolem Toronta byli Mats Sundin i Börje Salming, to samé platí pro Daniela Alfredssona v Ottawě.

Jejich pokračovatelé nezklamali a doma ve Švédsku patřili k největším hvězdám. Lucas Raymond (DET) zaznamenal 2 trefy, brankář Anton Forsberg (OTT) lapil trestné střílení a krásně přihrál na 1. gól v sezóně spoluhráči Eriku Brännströmovi. Zazářil také Filip Gustavsson (MIN), který měl v souboji s Ottawou úspěšnost zákroků 96,8 %.

Minnesotské duo Jonas Brodin a Jonathan Eriksson Ek asistovalo u gólů proti Torontu, jenže stejně jako všechny ostatní je zastínil William Nylander (TOR), s 5 body nejproduktivnější hráč letošní Global Series.

Akce v Evropě se NHL nadmíru povedla, fanoušci si užili své oblíbené hráče a také vydatnou porci jejich umění – ze 4 utkání se 3× prodlužovalo a 1× přinesly rozuzlení až samostatné nájezdy.

sipka Vše o NHL Global Series 2023 se dočtete ZDE

NHL Global Series Švédsko: zápasy, výsledky
Datum Zápas Výsledek Rozh. gól
16. 11. Ottawa vs. Detroit 5:4pr. Tim Stützle
17. 11. Detroit vs. Toronto 2:3 John Tavares
18. 11. Ottawa vs. Minnesota 2:1sn. Josh Norris
19. 11. Minnesota vs. Toronto 3:4pr. William Nylander

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Průšvih týdne v NHL: Milan Lucic zatčen policií kvůli domácímu násilí

Zdálo se, že pětatřicetiletý útočník Milan Lucic zažije celkem pohádkový závěr kariéry. Letos v květnu pomohl Kanadě při svém reprezentačním debutu vybojovat zlaté medaile na mistrovství světa.

Následně po špatném období v Calgary podepsal roční smlouvu s Bostonem, kde zažil nejlepší roky kariéry. S Bruins vyhrál Stanley Cup, v jejich dresu patřil k top power forvardům NHL. Z návratu ztraceného syna byli fanoušci nadšení, jenže to vše je nyní zapomenuto.

V pátek 17. listopadu přijala tísňová linka 911 hovor od Brittany Carnegie, Lucicovy ženy, s níž má 3 děti. Celá vyděšená tvrdila, že ji manžel fyzicky napadl a škrtil. Když na místo činu dorazila policie, údajně našla Lucice opilého. Byl zatčen a co bude dál se uvidí.

Pokud se obvinění prokážou a Lucic se skutečně dopustil domácího násilí, může to pro něj znamenat i úplný konec v NHL. Podobné trestné činy patří k těm vůbec nejubožejším, jakých se může muž dopustit a ani vedení ligy je nebere na lehkou váhu. V tomto směru je nechvalně známým případ bývalého ruského obránce Los Angeles Slavy Vojnova.

Vojnov roku 2014 zmlátil svoji ženu takovým způsobem, že musela do nemocnice. Po zatčení strávil 2 měsíce ve vězení, hrozilo mu až 9 let. Místo nucené deportace zvolil dobrovolný návrat do Ruska. NHL mu pozastavila činnost na neurčito, Kings s ním rozvázali kontrakt se zaručeným ročním platem přes 4 miliony dolarů po dobu 6 let.

Milan Lucic se až takového násilí nedopustil, i tak ale incidentem pošpinil svůj odkaz. Případný trest od soudu, NHL či samotné organizace Bruins odhalí až příští dny.

Milan Lucic v NHL: kariéra, statistiky
Tým Z G+A B +/- TM
Boston 570 139+205 344 +93 774
Los Angeles 81 20+35 55 +26 79
Edmonton 243 39+65 104 -24 221
Calgary 283 35+48 83 -36 227
CELKEM 1177 233+353 586 +59 1301

Zápas týdne v NHL: Ottawa Senators vs. Detroit Red Wings 5:4pr. (16. 11. 2023 ve Švédsku)

Hned první zápas NHL Global Series 2023 fanouškům ve Stockholmu napověděl, že je čekají skvělé zážitky. Slavnostní buly obstaral člověk nejpovolanější – sedminásobný vítěz Norris Trophy, čtyřnásobný šampion Stanley Cupu a dlouholetá ikona Detroitu Nicklas Lidström. Kotouč vhodil mezi své krajany Erika Brännströma a Lucase Raymonda a mohlo se jít na věc.

Lidström nejspíš dlouho nevěřil svým očím, Ottawa jeho milovaný tým drtila a ve 22. minutě vedla už 4:0! Schylovalo se k ostudném debaklu, pak ale detroitské motory konečně naskočily. Diváky v hale i spoluhráče nabudil snížením „domácí“ Lucas Raymond, po něm se prosadili David Perron, Alex DeBrincat a vyrovnání na 4:4 zařídil šťastným odrazem bek Shayne Gostisbehere (celkem 1+2).

Prodloužení se kvůli vyloučení ze závěru duelu zahájilo ve čtyřech na obou stranách, po přerušení se pokračovalo klasicky ve třech. Už se zdálo, že dojde na nájezdy, ale 2 vteřiny před koncem se fantastickým baseballovým odpalem trefil ottawský Tim Stützle, pro něhož to byl 3. bod v utkání.

Češi v NHL, 6. týden: nejproduktivnější opět Pastrňák, dařilo se i Gudasovi

Už jsme si zvykli, že počty Čechů v NHL oproti éře zlatých medailí z MS či olympiády výrazně klesly. O to víc je potřeba si vážit každého krajana, který se v konkurenci nejlepších hráčů světa dokáže prosadit. Níže vám nabízíme přehled našich reprezentantů, kteří o sobě v minulém týdnu dali nejvíce vědět.

David Pastrňák nejproduktivnějším Čechem týdne v NHL

V tradičně skvělých výkonech pokračuje David Pastrňák. Boston tento týden odehrál jen 2 zápasy, ale český forvard nasbíral v každém z nich 3 body! Byla z toho shodná vítězství 5:2 nad Buffalem a Montrealem.

Pastrňákův spoluhráč Pavel Zacha dal proti Canadiens rozhodující gól, Ondřej Palát zažil svůj nejlepší týden od přestupu do New Jersey a překvapivou ofenzivní hvězdou byl známý tvrďák Radko Gudas z Anaheimu Ducks.

Nejproduktivnější Češi v NHL 2023/24 - 6. týden
Hráč Tým Z G A B
David Pastrňák Boston 2 1 5 6
Pavel Zacha Boston 2 1 2 3
Ondřej Palát New Jersey 3 1 2 3
Radko Gudas Anaheim 4 1 2 3

Filip Hronek vyrovnal český rekord NHL

Obránce Vancouveru Canucks Filip Hronek díky dělovce do sítě NY Islanders bodoval v 11. utkání za sebou. Vyrovnal tím hned dva historické počiny NHL v bodové sérii obránce – český rekord a klubový rekord Canucks. Shodou okolností je oba držel Jiří Bubla, který byl takto produktivní v sezóně 1983/84.

Bohužel ale na jejich překonání už nedošlo, v dalším zápase proti Calgary Flames vyšel Hronek po dlouhé době naprázdno.

sipka Vše o bodové sérii Filipa Hronka čtěte ZDE

Čeští obránci v NHL: nejdelší bodová série
# Sezóna Hráč Tým Série
1. 1983/84 Jiří Bubla Vancouver 11 zápasů, 12 bodů (1+11)
2023/24 Filip Hronek Vancouver 11 zápasů, 14 bodů (1+13)
2. 2006/07 Tomáš Kaberle Toronto 8 zápasů, 15 bodů (7+8)
2007/08 Pavel Kubina Toronto 8 zápasů, 9 bodů (2+7)
2008/09 Filip Kuba Ottawa 8 zápasů, 11 bodů (0+11)

Češi v New Jersey: 1. gól pro Paláta, návrat Noska

V 16. zápase sezóny zaznamenal útočník Ondřej Palát konečně svoji první trefu. Proti NY Rangers vyrovnával v přesilovce na 2:2, Devils ale prohráli 3:5. Všechna utkání za ně v týdnu absolvoval i Tomáš Nosek, který se vrátil do sestavy po více než měsíci, kdy chyběl kvůli zranění.

Češi v San Jose: 2 asistence Zadiny, 1. bod pro Ruttu

Soupiska San Jose letos přímomíná tým, který je cíleně sestavený tak, aby byl ze všech nejhorší. Po katastrofálním startu sezónu už ale Žraloci začínají tu a tam sbírat i nějaká vítězství. K tomu nad St. Louis (5:1) přispěl 2 asistencemi Filip Zadina, který dál srdnatě bojuje o svoji budoucnost v NHL.

O zápas dříve si při prohře 3:5 s Floridou Panthers připsali asistence Tomáš Hertl a obránce Jan Rutta, pro něhož to byl premiérový bod v dresu Sharks.

Filip Chytil, NY Rangers: kariéra v ohrožení kvůli otřesům mozku?

Špatné zprávy z New Yorku. Opora místních Rangers Filip Chytil je od 2. listopadu mimo hru a nyní se ukázalo, že délku jeho absence nedokáže nikdo odhadnout.

Český centr utrpěl už 4. otřes mozku kariéry po střetu, který nevypadal na první pohled nijak hrozivě. V takových případech visí ve vzduchu obavy nejen o hráčskou budoucnost, ale také o zdraví a kvalitu života celkově. Držíme palce, aby vše dobře dopadlo.

Radko Gudas, Anaheim: zažije bodově nejlepší sezónu?

3. branku sezóny v tomto týdnu vstřelil defenzivní zadák Radko Gudas. Po 18 zápasech tak má našlápnuto k překonání svého dosavadního osobáku, jímž je 6 gólů za Philadelphii z ročníku 2016/17. Tehdy přidal ještě 17 asistencí a celkových 23 bodů je taktéž jeho maximem. I tento údaj by letos mohl vylepšit.

Radko Gudas, Anaheim: statistiky v NHL 2023/24
Z G A B +/- TM TOI/GP
18 3 3 6 +8 33 18:51

Další slabý týden českých brankářů v NHL

Výkonnostní houpačka Vítka Vaněčka pokračuje. V týdnu přispěl 21 zákroky k výhře nad Pittsburghem 5:2, o dva dny později lovil puk ze sítě 4× z 34 střel při porážce s NY Rangers.

Petr Mrázek, Karel Vejmelka a Lukáš Dostál (inkasoval 8 gólů od Colorada) nastoupili dohromady do 5 utkání, vítězství ale neslavili ani jednou. Věřme, že do květnového mistrovství světa naši maskovaní muži formu vyladí, někoho z nich budou Češi v brance určitě potřebovat. Nebo za ně zaskočí překvapivá náhrada z Británie?

Čeští brankáři NHL: statistiky (6. týden)
Brankář Tým Z V Zákroky Úspěšnost
Lukáš Dostál Anaheim 1 0 30 78,9 %
Petr Mrázek Chicago 2 0 45 88,2 %
Vítek Vaněček New Jersey 2 1 51 89,5 %
Karel Vejmelka Arizona 2 0 53 86,9 %

Týden v NHL, aktuality: stručné novinky a zajímavosti z dění v National Hockey League

V této rubrice vám přinášíme stručný přehled dalších zajímavostí a aktualit týkajících se NHL, k nimž došlo v uplynulém týdnu.

  • Finský útočník Patrik Laine nebyl nominován do sestavy Columbusu pro utkání s Philadelpií. Trenér Pascal Vincent mu tím dal najevo, že od něj očekává mnohem větší snahu a lepší výkony, což potvrdil i médiím.
  • Obránce Pittsburghu Kris Letang si proti Carolině připsal 700. bod kariéry. Tuto metu pokořil jako 28. zadák v dějinách NHL.
  • Už brzy bychom měli mít jasno o budoucnosti Američana Patricka Kanea, trojnásobného vítěze Stanley Cupu s Chicagem, naposledy hráče NY Rangers. K favoritům na jeho angažmá patří Toronto, s jehož zástupci se měl v týdnu setkat. Kane ve městě trénuje a údajně by si moc rád zahrál s krajanem Austonem Matthewsem.
  • Proti Bostonu odehrál 1000. zápas kariéry útočník Buffala Kyle Okposo. Celkem v nich nasbíral 595 bodů (230+365).
  • Kanonýr Buffala Tage Thompson dostal při blokování střely pukem do zápěstí. Kvůli zranění bude zhruba měsíc mimo hru.
  • Filip Hronek dal proti Islanders první gól sezóny díky jedné z nejprudších střel v dějinách NHL! Kotouč z jeho hole letěl rychlostí 173,6 km/h a vy si tuhle trefu můžete vychutnat ve videu níže.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Šéf NHL Gary Bettman (vpravo) a jeho zástupce Bill Daly na tiskové konference ve Švédsku.

Šéf NHL promluvil: hráči na olympiádě, Světový pohár, nové týmy?

Šéf NHL Gary Bettman se pro novináře ve Švédsku vyjádřil ke spoustě zajímavých témat. Vše o jeho plánech čtěte v našem článku.

Hokej, NHL, brankář Henrik Lundqvist se připravuje na zápas New York Rangers proti Toronto Maple Leafs

Noví členové Síně slávy NHL 2023: Profily, statistiky, kariéra

Čtyři velké osobnosti NHL dnes vstoupí do Hokejové síně slávy. Koho nominační komise ocenila? Prohlédněte si profily nových členů Síně...

Hokejista Auston Matthews, jedna z největších hvězd NHL, slaví svůj gól v dresu Toronto Maple Leafs

Týden v NHL podle HokejZpravy.cz: seznam, hvězdy, události

Co přinesl minulý týden v NHL 2023/24? Podívejte se na přehled největších ⭐ hvězd, zásadních událostí i statistik českých hokejistů, pěkně...