Šéf NHL promluvil: hráči na olympiádě, Světový pohár, nové týmy?

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

V rámci stockholmské Global Series 2023 se komisař NHL Gary Bettman vyjádřil ke spoustě aktuálních a pro fanoušky zajímavých témat. Jaké změny potkají draft, kdy budou zámořské hvězdy znovu na olympijských hrách a která města usilují o vstup do nejprestižnější hokejové ligy světa?

NHL živěOlympiáda a Světový pohár
Draft a nové týmy

Šéf NHL Gary Bettman (vpravo) a jeho zástupce Bill Daly na tiskové konference ve Švédsku. Foto: Profimedia

Komisař NHL Gary Bettman promluvil o plánech NHL, fanoušci se mají na co těšit

NHL Global Series 2023 ve Švédsku byla pro zámořskou soutěž velmi úspěšná. V atraktivních soubojích patřili k největším hvězdám švédští hokejisté, takže publikum Avicii Areny si všechna utkání užívalo na maximum. A po vyjádřeních šéfa NHL Garyho Bettmana to vypadá, že se evropští fanoušci mají i do budoucna na co těšit! Buďte u toho také vy každý hrací den díky online live streamům na TV Tipsport.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma v online livestreamech na TV Tipsport

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Kdy budou hráči NHL na olympiádě a jak to vypadá se Světovým pohárem?

Největším tématem, které zajímá fanoušky hokeje napříč celým světem, je účast hráčů NHL na zimních olympijských hrách. Dosud směli hrát pouze na ZOH konaných mezi lety 1998–2014, které patří k těm nejnezapomenutelnějším. A to nejen pro Česko, které ovládlo historicky první turnaj „nejlepších proti nejlepším“ na ZOH v Naganu.

Gary Bettman se svým zástupcem Billem Dalym na tiskové konferenci jasně oznámili, že cílem je účast hráčů NHL na olympijských hrách 2026 v Miláně a Cortině. Platí, že NHL, hráčská organizace NHLPA i mezinárodní hokejová federace IIHF jsou v tomto zajedno. Během příštích měsíců čekají všechny zainteresované strany náročná vyjednávací kolečka, snad se po nich dočkáme definitivního a pro hokej pozitivního verdiktu.

Hráči NHL na olympiádě sice znamenají pro ligu velkou finanční zátěž, zároveň však hokej není nikdy jindy tolik v centru sportovního dění jako během ZOH. Největší vítězství i nejslavnější příběhy posledního čtvrtstoletí se na mezinárodní scéně odehrály právě zde, z čehož ve výsledku profituje i zámořská soutěž.

Světový pohár: kdy se konal a kdo ho vyhrál?

  • 1996: 1. USA, 2. Kanada
  • 2004: 1. Kanada, 2. Finsko
  • 2016: 1. Kanada, 2. Výběr Evropy

Nejlepší proti nejlepším by se v budoucnu měli pravidelně potkávat také na Světovém poháru. Jedná se o turnaj navazující na dřívější Canada Cup, který pořádá sama NHL. Zatím se tak děje dost nahodile, vždy s mnohaletými pauzami. To by se ale v budoucnu mělo změnit.

Gary Bettman potvrdil, že NHL usiluje o uspořádání Světového poháru v únoru 2025. Plánem je, aby se po ZOH v Itálii 2026 s olympiádou střídal v dvouletém cyklu, tzn. podobně, jako to známe z fotbalu, kde takto rotuje EURO a Mistrovství světa. Každé 2 roky bychom tedy dostali špičkový mezinárodní hokejový turnaj.

Hráči NHL na olympiádě: vítězové, medaile
ZOH 🥇 zlato 🥈 stříbro 🥉 bronz
1998, Nagano Česko Rusko Finsko
2002, Salt Lake City Kanada USA Rusko
2006, Turín Švédsko Finsko Česko
2010, Vancouver Kanada USA Finsko
2014, Soči Kanada Švédsko Finsko

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Změny a novinky z NHL: jak se změní draft, jak to vypadá s další expanzí a bude NHL v Německu?

Bettman s Dalym se vyjádřili také k některým tématům souvisejícím přímo s děním v NHL. Velké změny se dočká draft nováčků. Doteď platilo, že se jedná o událost, na níž do vybraného města dorazí zástupci všech klubů, kteří pak talenty vítají na pódiu a po celou dobu sedí v publiku. Bettman za sebe říká, že liga byla s tímto formátem velmi spokojená, jenže nezávisle na sobě ho kontaktovalo více klubů s žádostí o změnu.

Den draftu je totiž zároveň nesmírně hektickými 24 hodinami, kdy musí manažeři bleskově reagovat na vývoj situace, domlouvat množství výměn a celkově se snažit pro sebe urvat co nejlepší výsledek. Z toho důvodu by byli radši, kdyby tak zásadní čas pro budoucnost klubu mohli trávit ve vlastním zázemí, kde mají lepší přístup ke všem informacím a lidem potřebným k provádění těchto kroků.

Příští nováčci ale nemusí zoufat, draft bude mít nadále slavnostní ráz, kdy budou pozváni na místo konání i s rodinými příslušníky. Jen už je místo jejich budoucích zaměstnavatelů bude na pódiu vítat sám Gary Bettman.Ten se vyjádřil rovněž k následujícím třem otázkám:

Zůstane NHL v Arizoně?

Hokejisté Arizony Coyotes momentálně hrají domácí zápasy v Mullet Areně, univerzitní hale pro pouhých 5000 diváků. Plány na stavbu nové arény byly zamítnuty, obavy o budoucnost Kojotů se pravidelně řeší v médiích i mezi fanoušky. Gary Bettman nadále zůstává optimistou a věří, že se povede najít správné místo, kde vyroste moderní hala. Čili prodej Coyotes do jiného města není na pořadu dne.

Bude příští NHL Global Series v Německu?

Tady už Gary Bettman mlžil více. Novinářům dal „politické“ vyjádření ve smyslu, že NHL zvažuje a mapuje řadu destinací po celém světě, mezi něž Německo rozhodně patří. Asi není na co čekat, nikdy dřív neměla liga tolik výrazných německých hokejistů. Mezi top hvězdy soutěže patří Leon Draisaitl, Tim Stützle, JJ Peterka či Moritz Seider.

Bude mít NHL nové kluby, chystá se daší expanze?

Poslední expanze NHL byla pro ligu mimořádně úspěšná. Vegas Golden Knights se v rekordně krátké době stalo elitní organizací a už stihlo vyhrát i Stanley Cup. Také Seattle Kraken roste a svými chapadly se pevně uchytil na hokejové mapě. Aktuálně se ale další rozšiřování nechystá, byť Bettman přiznal, že mu pravidelně dávají najevo svůj zájem města Quebec, Atlanta, Houston a Salt Lake City.

Rozšíření NHL, nové kluby: expanze NHL od 90. let
Rok Nové týmy
1991 San Jose Sharks
1992 Ottawa Senators, Tampa Bay Lightning
1993 Florida Panthers, Mighty Ducks of Anaheim
1995 Colorado Avalanche (dříve Quebec Nordiques)
1996 Phoenix Coyotes (dříve Winnipeg Jets)
1997 Carolina Hurricanes (dříve Hartford Whalers)
1998 Nashville Predators
1999 Atlanta Trashers
2000 Columbus Blue Jackets, Minnesota Wild
2011 Winnipeg Jets (dříve Atlanta Trashers)
2017 Vegas Golden Knights
2021 Seattle Kraken

V rámci Global Series 2023 promluvily s novináři dvě švédské legendy NHL – Nicklas Lidström a Daniel Alfredsson. Více ve videu níže.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Souboj Toronto vs. Detroit by měl patřit k ozdobám NHL Global Series ve Švédsko. Sledujte ho spolu s dalšími 3 zápasy NHL na evropské půdě živě díky online livestreamům na TV Tipsport.

NHL Global Series Švédsko: zápasy NHL v Evropě dnes živě online

Evropští fanoušci NHL zažijí klidné noci, 16.-19. 11. se ve Švédsku odehrají 4 zápasy se startem nejpozději od 20:05. Sledujte je živě na...

Hokejista Auston Matthews, jedna z největších hvězd NHL, slaví svůj gól v dresu Toronto Maple Leafs

Týden v NHL podle HokejZpravy.cz: seznam, hvězdy, události

Co přinesl minulý týden v NHL 2023/24? Podívejte se na přehled největších ⭐ hvězd, zásadních událostí i statistik českých hokejistů, pěkně...

Pittsburgh Penguins vyvěsí Jágrův dres s číslem 68 ke stropu domácí arény.

Jágr a vyřazení čísla 68 v Pittsburghu: informace, livestream

Pittsburgh chystá poctu pro Jaromíra Jágra – dres s číslem 68 půjde ke stropu arény vedle Maria Lemieuxe. Vše o události čtěte v článku.