Týden v NHL: 3 hvězdy, Češi a nejzajímavější události 11. týdne

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Jedenáctý týden v NHL nevyšel obhájcům Stanley Cupu ani držitelům Presidentské trofeje. Přesto bylo k vidění spoustu skvělých akcí, které fanouškům předvedla jak hrající legenda Patrick Kane, tak zástupci nastupující generace Zegras s Bedardem. Největší hvězdu jsme ale našli v Minnesotě...

Kde sledovat NHL3 hvězdy týdne
Událost týdnePrůšvih týdneZápas týdne
Jak se dařilo ČechůmAktuality

Útočník Minnesoty Kirill Kaprizov je hvězdou 11. Týdne v NHL podle HokejZpravy.cz Foto: Profimedia

Týden v NHL: nejlepší hráči a nejzajímavější události podle redakce HokejZprávy.cz

Jako obvykle to nebylo snadné. Má být největší hvězdou nejproduktivnější hokejista týdne, nebo snad nejlepší gólman? Jsou důležité individuální statistiky, nebo je třeba přihlédnout i k výsledkům týmu? To jsou otázky, na které má každý fanoušek NHL vlastní odpověď.

I proto je výběr top hvězd zábavný. A tak jsme se snažili z uplynulého týdne vyzdvihnout hokejisty, jejichž výkony jsme zkrátka nemohli ignorovat. Původní listina byla jako obvykle početnější. Gólmana jsme tentokrát nezvolili, ale kdyby famózní Karel Vejmelka odchytal ještě o zápas více, mohlo být všechno jinak.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma ZDE v online live streamech

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Týden v NHL, top 3 hvězdy: nejlepší hráči NHL v 11. týdnu základní části (18. až 24. prosince 2023)

Svátky jsou tu, sezona NHL 2023/24 pomalu míří k novému roku – a také ke konci první poloviny základní části. V předvánočním týdnu vybrala redakce HokejZpravy.cz následující hokejisty, kteří ozdobili nejlepší hokejovou ligu hvězdnými výkony.

1. hvězda týdne NHL: Kirill Kaprizov, Minnesota Wild

McDavid má Draisaitla, MacKinnon zase Rantanena, Pastrňákovi sekunduje Marchand. A tak bychom mohli pokračovat. Když se nedaří některé z hvězd, mají nejsilnější týmy obvykle i druhého bombarďáka, který zvládne táhnout celé mužstvo.

Tak to ale nefunguje v Minnesotě. Tradičně průměrný tým má jednu superstar. Kirill Kaprizov si zkrátka nemůže vzít volno. Od ruského útočníka se očekává, že bude v North Star State zářit zápas co zápas. Na jeho výkonech stojí takřka veškeré akcie Wild.

V uplynulém týdnu Kaprizov potvrdil, že takovou úlohu umí zvládnout. V pondělí sice jeho asistence na ledě Pittsburghu k bodům nestačila, pak se ale #97 zásadním způsobem podepsala pod tři vítězství Minnesoty v řadě.

Kaprizov rozhodl gólem dvě prodloužení – v Bostonu i s Montrealem. V noci ze soboty na neděli pro změnu doma proti Bruins vsítil další gól. Za čtyři zápasy nasbíral sedm bodů (3+4). Minnesota tak rázem ztrácí už jen dva body na play off pozice.

1. hvězda týdne NHL: Kirill Kaprizov, LW
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Pittsburgh P, 3:4 0 1 1 +1 3 20:58
Boston V, 4:3pr. 2 0 2 +1 7 25:03
Montreal V, 4:3pr. 1 2 3 +2 2 29:09
Boston V, 3:2 0 1 1 +1 2 21:34

2. hvězda týdne NHL: Patrick Kane, Detroit Red Wings

Patrick Kane vstoupil do této sezony až 8. prosince proti San Jose. V prvních šesti zápasech se hrající americká legenda příliš neprosadila, střídmý zápis 1+1 a pět proher Detroitu nahrávaly na smeč fanouškům, kteří už Kaneovi návrat na výsluní nepřáli.

Jenže v minulém týdnu 35letý křídelník začal bodovat způsobem, který připomínal jeho sezonu 2015/16 zakončenou ziskem Art Ross Trophy. Red Wings stále prohrávají, Kane sám nemůže vyřešit všechny jejich problémy. Ale jestli na ledech NHL vyčnívala jedna individualita, pak to byl on.

Ve čtyřech zápasech zapsala proslulá #88 osm bodů za 4 góly a 4 asistence. Přestože Detroit třikrát prohrál, Kane ani jednou neměl záporná čísla v tabulce pravdy. A jedinou výhru rudých křídel režíroval dvěma trefami, asistencí a na závěr i proměněným nájezdem.

O vítězství Detroitu nad Philadelphií ještě bude řeč dále v textu, výsledek 7:6 s.n. si vysloužil nálepku zápas týdne. Kanea od vyhlášení 1. hvězdou týdne ale dělily právě týmové výsledky v ostatních zápasech. S jeho schopnostmi se ale brzy může posunout až na nejvyšší stupínek.

2. hvězda týdne NHL: Patrick Kane, RW
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Anaheim P, 3:4 0 2 2 0 5 19:30
Winnipeg P, 2:5 1 1 2 +2 1 17:58
Philadelphia V, 7:6sn. 2 1 3 +1 5 20:19
New Jersey P, 2:3 1 0 1 +1 4 19:44

3. hvězda týdne NHL: Gabriel Vilardi, Winnipeg Jets

Zatímco Kaprizov a Kane jsou jména, která bychom ve výčtu hvězd očekávali dříve či později, Gabriel Vilardi se stal překvapivou kometou 11. týdne. Forvard Jets sice ještě předloni strávil větší část sezony na farmě LA Kings, v minulém ročníku ale vsítil 23 gólů v nejlepší lize.

Vilardi hrál v Kalifornii prakticky za minimum, před touto sezonou ale uzavřel dvouletý kontrakt ve Winnipegu. Za necelých tři a půl milionu dolarů ročně to může být velmi zajímavý podpis, což Vilardi ukázal v předvánočním týdnu.

Univerzální hokejista, který umí zahrát v centru i na obou křídlech, skvěle zapadl do první formace k Scheifelemu. Jeho gól proti Montrealu sice stačil pouze na bod, proti Detroitu (1+2) a Bostonu (1+1) už ale jeho příspěvek pomohl k vítězstvím.

Navíc se sluší připomenout, že Vilardiho forma začínala gradovat už minulý týden, kdy v revenge game proti LA Kings nasbíral čtyři body a poté dvěma góly sestřelil Colorado. Kanadský mistr světa z roku 2021 tak fanoušky Jets v poslední době rozhodně baví.

3. hvězda týdne NHL: Gabriel Vilardi, RW
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Montreal P, 2:3pr. 1 0 1 +1 5 21:15
Detroit V, 5:2 1 2 3 +2 3 15:38
Boston V, 5:1 1 1 2 +2 4 19:19

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Událost týdne v NHL: Dvakrát Michigan v jeden den, Zegras a Bedard obstarali vánoční highlight reel

Když někdo vstřelí Michigan, je to obvykle velká událost. V noci ze soboty na neděli viděli takový gól fanoušci dokonce ve dvou arénách NHL. Většině z nich asi spadla brada.

Symbolicky si tento náročný kousek dovolila dvě mladá esa – Connor Bedard a Trevor Zegras. Tedy nastupující hvězdy, které dokážou snoubit talent s drzostí a sebevědomím, které často nemají ani ti největší mazáci. Zegras už s Michiganem v NHL uspěl třikrát, pro Bedarda šlo o premiéru.

Ani Chicagu Blackhawks, ani Anaheimu Ducks to nakonec k bodům ze zápasu nepomohlo. Ale přesto jsou pro NHL tyto momenty velmi důležité. Právě neskutečné triky hokejistů jako Zegras a Bedard mohou dostat hokej i mimo svou vlastní bublinu.

Fanoušky jiných amerických sportů při vší úctě nezajímá, jestli Chicago vyhrálo o jeden, nebo prohrálo o dva góly. Ale když jim televize nebo algoritmy sociálních sítí nabídnou video s lakrosovým trikem, možná zjistí, že je hokej může bavit... zatímco kouč John Tortorella nejspíš někde vypěnil.

My věříme, že patříte spíše do té první kategorie, a tak si oba Michigany můžete užít v následujících videích.

Průšvih týdne v NHL: Vegas má dva zraněné gólmany, třikrát v řadě zůstali Golden Knights bez bodu

Obhájci Stanley Cupu v minulém týdnu přišli o první místo v západní konferenci. Činovníci Vegas Golden Knights jistě nepanikaří, Rytíři jsou stále mezi nejlepšími celky tabulky, přestože od pondělí zůstávají na 47 bodech.

Právě v posledním zápase minulého týdne se Vegas zranil první brankář Adin Hill, kterého už v sedmé minutě musel nahradit Logan Thompson. Ten dochytal utkání s Ottawou k výhře 6:3.

Zranění Hilla tým nijak blíže nespecifikoval, bylo ovšem jisté, že se nevrátí dříve než po Vánocích. Na východní trip tak odcestovali Golden Knights i s českým náhradníkem Jiřím Paterou, který se překvapivě podíval do brány už v úterý v Carolině. Za stavu 6:1 pro Canes střídal ve 45. minutě Thompsona.

Jak posléze vyšlo najevo, také druhého gólmana Vegas vyřadilo ze hry zranění. Zbytek týdne tak překvapivě dochytal Patera, který do té doby přitom nasbíral v NHL jen tři starty od začátku.

Další dva přidal na Floridě, ale jeho stoprocentní vítězná bilance vzala za své. Proti Lightning ani Panthers si hokejisti Vegas nepřipsali žádný bod. Spolu s porážkou v Carolině tak Golden Knights zaznamenali tři prohry v 60 minutách v řadě. To se jim naposledy stalo v lednu.

Jiří Patera minulý týden v bráně Vegas
Soupeř Výsledek Zákroky IG Úspěšnost
Carolina P, 3:6 10 0 100,0 %
Tampa P, 4:5 31 5 86,1 %
Florida P, 2:4 38 4 90,5 %

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Zápas týdne v NHL: Detroit Red Wings vs. Philadelphia Flyers 7:6 po nájezdech (22. 12. 2023)

V páté minutě Patrick Kane doráží střelu Dylana Larkina. O necelé čtyři minuty později se stejný hráč dostane k bezprostřední dorážce a zamete puk do brány. Philadelphia sice rychle snižuje, ale Detroit ještě v první třetině zvyšuje skóre – trefují se Sprong, Compher a 18 sekund před sirénou ještě Gostisbehere.

Skóre 5:1 bylo neúprosné. Hokejisti Flyers se určitě do kabiny příliš netěšili. Dnes již zmíněný trenér Tortorella určitě přichystal svým hráčům pořádně hlasitou přednášku. Vždyť na střely to bylo jen 13:11, tak proč Philadelphia takhle vyhořela?

Do druhé třetiny ale Letci nastoupili se stejným gólmanem. Carter Hart i navzdory pěti obdrženým gólům zůstal mezi třemi tyčemi. Možná právě to bylo tím hlavním signálem, že trenéři mají ve své hráče důvěru.

Philadelphia ožila, snad i díky rvačce Seelera s Fischerem. Slepené góly Couturiera a Frosta zmírnily deficit na polovinu, přitom zbývalo odehrát stále ještě 36 minut. Na druhou stranu se ale dá říci, že Detroit kritickou chvíli zvládl. Zastavil krvácení a do konce druhé části udržel náskok 5:3.

Šest minut po další změně stran ale Reimerovi v brance Detroitu poměrně lacino propadla střela na lapačku. Flyers už chyběl jen jeden gól ke smazání otřesné první třetiny. Dočkali se ho šest a půl minuty před koncem, kdy Reimer i kvůli provozu na brankovišti neudržel další střelu, kterou posléze Laughton dorazil do prázdné brány.

Katastrofální scénář Detroitu navíc pokračoval. Za necelou minutu a půl Reimer opět neudržel ránu z dálky. Puk zůstal za ním a pohotový Tippett poslal Philadelphii do vedení 6:5.

Tím ale tento divoký příběh neskončil. O 37 sekund později si totiž slabou chvíli vybral pro změnu Hart, kterého nachytal Larkin střelou z mrtvého úhlu. Zmar obou brankářů byl pro oba týmy spravedlivý, výsledkem 6:6 si zajistily po bodu.

V prodloužení gól nepadl, a tak se Hart a Reimer ještě museli vytáhnout v samostatných nájezdech. Lucas Raymond dal Detroitu ve druhé sérii výhodu, na kterou Flyers neodpověděli. Třetím střelcem domácích byl určen Kane, který úspěšným provedením ukončil přestřelku, kterou sám začal.

Češi v NHL, 11. týden: Zadina nejproduktivnější, Pastrňák nejlepším střelcem

Týdenním statistikám Čechů v NHL obvykle vévodí David Pastrňák, Martin Nečas či Tomáš Hertl.

  • Tentokrát si ale nejštědřejší zápis zajistil jiný český hokejista – Filip Zadina (1+3). Zadina bodoval ve všech třech zápasech minulého týdne, San Jose ale bohužel třikrát prohrálo.
  • Porážky musel nezvykle počítat i David Pastrňák, který přitom v minulém týdnu vstřelil tři góly, všechny do sítě Minnesoty. Dva při domácí prohře 3:4 v prodloužení, venku otvíral skóre v přesilovce, ale Boston padl 2:3.
  • Kromě Zadiny s Pastrňákem nasbírali víc než jeden bod už jen tři další čeští hráči: Martin Nečas, Pavel Zacha a Dominik Kubalík.
  • Jiří Smejkal zaznamenal první bod v kariéře v NHL. Jeho asistence v Coloradu pomohla Ottawě k vedení 3:2, ale Senátoři nakonec prohráli 4:6.
  • Radko Gudas vstřelil už pátý gól v sezoně. Z pondělí na úterý v čase 2:23 v Detroitu poslal Anaheim do vedení parádním tahákem z high slotu. Gudas tak vyrovnal svou kadenci z ročníku 2015/16 (Philadelphia) a má našlápnuto, aby překonal svou nejgólovější sezonu 2016/17, v níž se trefil šestkrát.
  • Jakub Lauko si minulý týden střihl dvě bitky a to v domácím a venkovním zápase s Minnesotou. Fight s Connorem Dewarem v TD Garden jasně vyhrál, s Brandonem Duhaimem šlo o vyrovnanou výměnu.
Nejproduktivnější Češi v NHL 2023/24 - 11. týden
Hráč Tým Z G A B
Filip Zadina San Jose 3 1 3 4
David Pastrňák Boston 3 3 0 3
Dominik Kubalík Ottawa 3 1 1 2
Martin Nečas Carolina 3 0 2 2
Pavel Zacha Boston 3 0 2 2

Šest českých gólmanů v akci: Vejmelka zářil, Dostál pod palbou a Rittich letos poprvé v NHL

Kromě 16 českých bruslařů se minulý týden zapojilo do NHL také šest našich brankářů. Nejvýraznější dojem zanechal Karel Vejmelka.

Vejmelka střídal Connora Ingrama v 15. minutě domácího zápasu s Ottawou za stavu 0:3. Český gólman zavřel bránu, chytil všech 16 střel, a i díky jeho spolehlivému výkonu Arizona otočila výsledek na konečných 4:3.

V San Jose už Vejmelka nastoupil od začátku a při výhře 5:2 jej překonali pouze Duclair a Zadina. Zbylých 29 střel Vejmelka zneškodnil, a tak završil týden se skvělou úspěšností 95,7 %. Škoda jen, že ze soboty na neděli chytal v Coloradu opět Ingram, jinak by měl Vejmelka rozhodně šanci vážně promluvit do našeho výběru top hvězd.

Mezi ně jsme jej nemohli zařadit především kvůli tomu, že na něj v 11. týdnu šlo jen 47 pokusů. To Lukáš Dostál byl pod mnohem větší palbou, čelil totiž 97 střelám (pochytal 89). Více ran mířilo pouze na Daccorda a Reimera.

David Rittich si poprvé zachytal v NHL 2023/24. Po zranění dvojky LA Kings Pheonixe Copleyho si Ritticha trenéři vytáhli z AHL a dali mu šanci od začátku proti San Jose. Rittich byl blízko vychytané nule, ale v čase 58:41 o ni přišel, když na konečných 1:4 upravoval MacDonald v přesilovce.

Petr Mrázek si dokonce vysloužil ocenění 2. hvězda zápasu, když v úterý proti Coloradu kryl 35 ze 37 střel Laviny. Mrázek tak parádním výkonem přispěl k výhře Chicaga 3:2. O tři dny později nastoupil znovu, ale proti Montrealu už se mu příliš nedařilo.

Jiřího Pateru v brance Vegas už jsme rozebírali výše, zbývá tedy zmínit ještě Vítka Vaněčka, který odchytal tři zápasy, dva od začátku. Celkovou úspěšnost zákroků Vaněček bohužel nedostal přes 90 %.

Čeští brankáři NHL: statistiky (11. týden)
Brankář Tým Z V Zákroky Úspěšnost
Lukáš Dostál Anaheim 3 1 89 91,8 %
Petr Mrázek Chicago 2 1 58 90,6 %
Jiří Patera Vegas 3 0 79 89,8 %
David Rittich Los Angeles 1 1 15 93,8 %
Vítek Vaněček New Jersey 3 1 73 89,0 %
Karel Vejmelka Arizona 2 2 45 95,7 %

Týden v NHL, aktuality: stručné novinky a zajímavosti z dění v National Hockey League

V této rubrice vám opět nabízíme řadu zajímavostí a aktualit, které zaujaly média věnující se NHL. Podívejte se, co se událo minulý týden.

  • Nolan Patrick ve 25 letech ukončil kariéru. Útočník, kterého si Philadelphia vybrala jako #2 draftu 2017, bojoval se zraněními včetně otřesů mozku. Patrick naposledy nastoupil v NHL v sezoně 2021/22, tehdy jako hokejista Vegas odehrál 25 zápasů. Svou kariéru v nejlepší lize završil s 222 starty a 77 body (32+45).
  • Ukončil Nolan Patrick kariéru? O pár hodin později údajně Patrick poslal zprávu novináři Elliottovi Friedmanovi, v níž zdůraznil, že oficiálně kariéru neukončil. Patrick podle všeho nechce situaci dál komentovat. Jestli jej ještě někdy uvidíme v NHL, na to si budeme muset počkat.
  • Jacques Martin je po 19 letech znovu koučem Ottawy. Zatím jen dočasným, ale právě do této pozice jej organizace Senátorů povýšila po odvolání trenéra D. J. Smithe. 71letý Martin se přitom do Ottawy vrátil teprve na začátku prosince, původně v roli seniorního poradce. Ottawu jako kouč vedl v letech 1995-2004, v NHL trénoval i St. Louis, Floridu a Montreal. Od roku 2012 už ale působil v lize jen jako asistent.
  • Jiří Kulich jede na MS juniorů. Start českého útočníka potvrdila organizace Buffala Sabres, která Kulichovi letos umožnila premiérový start v NHL. Jinak ale Kulich od začátku sezony působí výhradně na farmě v Rochesteru, kde vstřelil 16 gólů ve 22 zápasech. I proto by měl patřit k top hvězdám turnaje.
  • Sidney Crosby už je 13. v historické produktivitě. Crosby minulý týden posbíral čtyři body a osamostatnil se před Marcem Recchim. Celkově už má 1537 bodů (569+968) a na 12. Joe Thorntona ztrácí jen dva.
  • Sam Girard může trénovat s Avs. Obránce Colorada dostal povolení poté, co prošel asistenčním programem. Girard minulý měsíc oznámil, že jeho úzkosti a deprese vedly k nadměrnému užívání alkoholu. Rozhodl se tedy pro pauzu od hokeje. Nyní by měl být o krok blíž návratu na led.
  • Marc-Andre Fleury byl v Pittsburghu jen na lavičce. Fanoušci v Pensylvánii se v pondělí těšili na návrat legendy, ale trenéři Minnesoty postavili do brány Filipa Gustavssona. Fleury v rozhovoru přiznal, že byl trochu zklamaný. Wild nakonec v Pittsburghu prohráli 3:4, ale jak by to dopadlo s Fleurym v bráně, o tom můžeme jen spekulovat.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

David Pastrňák střílí na bránu

Kde sledovat NHL v TV? Program přímých přenosů

V článku se dozvíte, jak sledovat kanadsko-americkou NHL živě na internetu i v televizi. Přinášíme vám také program dalších zápasů NHL v TV...

Jak cestovat na NHL – zažijte atmosféru nejlepšího hokeje na světě

Jak cestovat na NHL – zájezd na hokej, cena, vstupenky a tipy

Vidět na vlastní oči zápas NHL je snem většiny hokejových fanoušků. Podívejte se na rady a tipy, jak si naplánovat cestu a výlet za...

Trofej pro vítěze MS v ledním hokeji IIHF - MS hokej online program, výsledky, rozpis, tabulka a český tým

Mistrovství světa v hokeji 2024: tabulka, program, výsledky

Zpět v ČR. ⭐ MS v hokeji 2024 hostí 🧨 Praha a Ostrava. Program, výsledky, tabulka, vstupenky i výlet do historie? V článku toho najdete...