Týden v NHL: 3 hvězdy, Češi a nejzajímavější události 18. týdne

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Osmnáctému týdnu základní části vládli především brankáři a skvěle se dařilo i těm českým. Dále nás zaujaly výsledky anonymní ankety mezi hráči NHL či rekordně rychlý hattrick Martina Nečase. Vítejte u 18. dílu průvodce děním v National Hockey League.

Kde sledovat NHL3 hvězdy týdne
Událost týdnePrůšvih týdneZápas týdne
Jak se dařilo ČechůmAktuality

Brankář Calgary Flames Jacob Markström je naší 1. hvězdou týdne v NHL. Foto: Profimedia

Týden v NHL: nejlepší hráči a nejzajímavější události podle redakce HokejZprávy.cz

V uplynulých sedmi dnech byly největším tématem zákroky švédských brankářů Jacoba Markströma a Samuela Erssona. V negativním smyslu se dá to samé říct o faulu Morgana Riellyho, o jehož (ne)přiměřenosti debatuje celá hokejová veřejnost.

V seriálu redakce HokejZprávy.cz se každý týden dočtete o všech důležitých událostech, skvělých výkonech i krásných gólech. Přidejte se k téhle jízdě a bavte se u NHL s námi.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma ZDE v online live streamech

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Týden v NHL, top 3 hvězdy: nejlepší hráči NHL v 18. týdnu základní části (5. až 11. února 2024)

Sezóna NHL 2023/24 nám od začátku nabízí řadu výjimečných individuálních počinů. Z úspěšných kanonýrů, bezchybných obránců a famózních gólmanů jsme za 18. týden vybrali následující tři hráče, které považujeme za top hvězdy daného období.

1. hvězda týdne NHL: Jacob Markström, Calgary

Brankář Jacob Markström je zpátky. Po loňské příšerné sezóně, kdy měl za Calgary Flames po 59 odchytaných zápasech úspěšnost zákroků pouhých 89,2 %, je letos bezkonkurenčně nejlepším hráčem týmu.

Ani vstup do tohoto ročníku se Calgary nepodařil, ale postupně se zlepšovalo a od ledna patří k top mužstvům NHL. Markström k tomu v 11 utkáních přispěl 8 vítězstvími, přičemž 3 vychytal v uplynulém týdnu.

Boston pomohl porazit výborným výkonem a asistencí u 4. gólu navrch. Proti New Jersey i NY Islanders byl pod palbou, přesto se znovu radoval z výhry. Jeho smlouva na 6 milionů dolarů ročně (platná do konce sezóny 2025/26), která se loni zdála být průšvihem, tak rázem působí nesmírně atraktivně.

Sílí spekulace, jestli bude Markström dres Plamenů oblékat i po přestupové uzávěrce. K nejvážnějším zájemcům o jeho služby by měly patřit New Jersey, Toronto či Carolina, kde mají s brankáři dlouhodobě problém.

1. hvězda týdne NHL: Jacob Markström, G
Soupeř Výsledek Zákroky IG Úspěšnost
Boston V, 4:1 21 1 95,5 %
New Jersey V, 5:3 37 3 92,5 %
NY Islanders V, 5:2 35 2 94,6 %
CELKEM: 3 výhry 93 6 93,9 %

2. hvězda týdne NHL: Samuel Ersson, Philadelphia

Švédský gólman Samuel Ersson loni odchytal za Philadelphii Flyers jen 12 zápasů, proto má i v letošní sezóně status nováčka. Na jeho statistikách jsou chybějící zkušenosti znát, série výher střídají podobně dlouhé série porážek.

Přesto patří podobně jako celá Philadelphia k příjemným překvapením základní části. Minulý týden se mu extrémně vydařil, když si na něm vylámaly zuby dva týmy patřící mezi širší okruh favoritů na Stanley Cup – Florida a Winnipeg.

Ersson oběma dovolil skórovat pouze jednou a pokud dostane u Flyers důvěru do konce sezóny, může ještě zabojovat i o Calder Trophy. Původní plánovaná jednička Carter Hart už si kvůli skandálu, za nějž bude souzen, za klub a možná ani v NHL nikdy nezachytá.

2. hvězda týdne NHL: Samuel Ersson, G
Soupeř Výsledek Zákroky IG Úspěšnost
Florida V, 2:1 20 1 95,2 %
Winnipeg V, 4:1 28 1 96,6 %
CELKEM: 2 výhry 48 2 96,0 %

3. hvězda týdne NHL: Robert Thomas, St. Louis

První rok nové smlouvy na 65 milionů dolarů za 8 let odstartoval útočník St. Louis Blues Robert Thomas na výbornou. S 57 body (18+39) po 51 zápasech se blíží k překonání všech svých osobních rekordů (20 gólů, 57 asistencí, 77 bodů).

Thomas zářil i minulý týden, kdy byl především v přesilovkách nesmírně účinnou zbraní. Nepřehrával situace, hledal přímočará řešení. Při výhře nad Buffalem 3:1 odstartoval úvodní gólovou akci přesnou nahrávkou do slotu.

K demolici Montrealu 7:2 poté přispěl 4 body, 3 z nich zaznamenal v početní výhodě (1+2). Všechny jeho asistence byly primární a zdálo se, že každý puk vyslaný z jeho hokejky soupeřům v oslabení pořádně zavařil.

3. hvězda týdne NHL: Robert Thomas, C
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI/GP
Buffalo V, 3:1 0 1 1 +1 0 22:25
Montreal V, 7:2 1 3 4 0 4 18:20
CELKEM: 2 zápasy 1 4 5 +1 4 20:23

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Událost týdne v NHL: Hráči NHL v anketě odpověděli, kdo z nich je nejlepší či komu by nejraději dali pěstí

Uznávaný sportovní server The Athletic uspořádal tradiční anonymní anketu, jíž se zúčastnilo 200 současných hráčů NHL. Hlavní otázka byla jasná: kdo je podle vás nejlepší hokejista světa? Se zdrcující převahou vyhrál Connor McDavid, před nímž smeká klobouk 69 % dotázaných. Druhý skončil Nathan MacKinnon se 16 % hlasů.

Za nejlepšího brankáře byl označen Andrej Vasilevskij z Tampy Bay, který sice zahájil sezónu později kvůli operaci zad, přesto se ho soupeři obávají nejvíce. Získal 44 % hlasů, druhého Connora Hellebuycka z Winnipegu označilo 15 % hráčů.

Nejméně doceněným hokejistou NHL byl zvolen Aleksander Barkov (12,5 %) před spoluhráčem z Floridy Samem Reinhartem (5,9 %). V této části ankety se na děleném 11. místě umístil také centr Bostonu Bruins Pavel Zacha (1,79 %).

Naopak nejpřeceňovanějším hráčem je dle mínění svých kolegů známý hračička Trevor Zegras z Anaheimu (12,8 % hlasů). Za ním skončil obránce Edmontonu Darnell Nurse (7,9 %).

Zajímavě dopadla také anketa o hráče, jemuž by dotázaní dali s největší chutí pěstí. S náskokem ji ovládl Nick Cousins (28,5 % hlasů). Není divu, floridský centr má na účtu už několik zákeřných faulů, které skončily zraněním soupeře. I zde najdeme české zastoupení – dělené 12. místo obsadil Radko Gudas z Anaheimu, jenž si svou tvrdou hrou mezi soupeři mnoho přátel věru nenadělá...

Tyto i další výsledky ankety si můžete prohlédnout v tabulce níže.

Výsledky ankety The Athletics: hlasování hráčů NHL

Nejvíc hlasů 2. místo 3. místo
Nejlepší hráč? Connor McDavid (69 %) Nathan MacKinnon (16 %) Nikita Kučerov (7,1 %)
Nejlepší brankář? Andrej Vasilevskij (44,2 %) Connor Hellebuyck (15,3 %) Thatcher Demko (7,6 %)
Nejpodceňovanější hráč? Aleksander Barkov (12,5 %) Sam Reinhart (5,9 %) Brayden Point (4,7 %)
Nejpřeceňovanější hráč? Trevor Zegras (12,8 %) Darnell Nurse (7,9 %) Jason Robertson (6,9 %)
Nejnenáviděnější hráč? Nick Cousins (28,5 %) Brad Marchand (14,9 %) Matthew Tkachuk (7,4 %)
Nejhezčí dresy? Chicago Blackhawks (21,2 %) Detroit Red Wings (15,7 %) New York Rangers (15 %)
Oblíbené venkovní město? Las Vegas (25,1 %) New York (22,9 %) Montreal (10,9 %)
Neoblíbené venkovní město? Winnipeg (41,2 %) Ottawa (11,8 %) Buffalo (10,7 %)

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Průšvih týdne v NHL: Faul Morgana Riellyho na Ridlyho Greiga

NHL je plná nepsaných pravidel, která v žádném oficiálním soupisu nenajdete, ale hráči všech týmů je dodržují. Mezi ty nejbizarnější patří to, že by góly do prázdné branky při power play měly být co nejméně okázalé.

Proto při nich hokejisté většinou jen tak pokynou spoluhráčům, často i když třeba zrovna dají hattrick. Trefit prázdnou klec je zkrátka v NHL považováno za ten nejjednodušší úkol, byť by třeba Patrik Štefan mohl nesouhlasit.

Jednadvacetiletý nováček z Ottawy Ridly Greig se zřejmě rozhodl vyzkoušet, jak moc jsou na tohle hokejisté NHL doopravdy hákliví. A když mu o pár vteřin později torontský bek Morgan Reilly málem urazil hlavu, odtušil, že asi hodně.

Ridly Greig, Ottawa Senators, statistiky v NHL:

  • Základní část: 58 zápasů, 28 bodů (10+18)
  • Play off: 0 zápasů

Na konci vyhecovaného derby s Torontem, označovaného jako Bitva o Ontario, najížděl Greig za stavu 4:3 sám na nikým nechráněnou branku Maple Leafs. Místo decentního zasunutí puku se ale rozhodl pro dělovku příklepem z velké blízkosti.

Od mladého forvarda sice šlo o určitou troufalost, jenže následná reakce Riellyho byla i tak přehnaná – ze strany se přiřítil k nic netušícímu soupeři a sejmul ho krosčekem mířeným na hlavu.

V podání tak zkušeného hráče se jedná o nepochopitelný zkrat. Nikdo by se nedivil, pokud by chtěl ottawskému zelenáči domluvit nějakým jiným způsobem, jenže tady mohlo dojít klidně k vážnému zranění.

Morgan Rielly, Toronto Maple Leafs, statistiky v NHL:

  • Základní část: 769 zápasů, 457 bodů (80+377)
  • Play off: 50 zápasů, 37 bodů (11+26)

Rielly viděl rudě, po zásluze zamířil rovnou do šaten. Teď ho čeká slyšení u disciplinární komise, kam se má dostavit osobně. To znamená, že může dostat trest na 6 a více utkání. Pro Toronto by šlo o obrovskou ztrátu, účastník nedávného All-Star Game je jeho nejlepším obráncem.

Incident rozvířil bouřlivou debatu, přičemž zastánci staré školy víceméně tvrdí, že Greig dostal, co si zasloužil. Ti samí lidé by ale nejradši zakázali populární lacrossové „Michigany“ a nelíbilo se jim ani to, když si v roce 2013 dovolil devatenáctiletý Tomáš Hertl skórovat po známé kličce s hokejkou mezi nohama...

Rielly má štěstí, že se Greigovi podle všeho nic nestalo. Díky tomu nejspíš vyvázne s relativně nízkým trestem.

Zápas týdne v NHL: Toronto Maple Leafs vs. Dallas Stars 5:4 (7. 2. 2024)

A ještě jednou Toronto, tentokrát v pozitivnějším světle. Na svém ledě přivítalo Dallas a šlo o střetnutí, které slibovalo útočnou podívanou vzhledem k množství mladých hvězd na obou stranách.

Úvodní gól dal v přesilovce krásnou dělovkou pod víko domácí William Nylander. Potěchou pro oko bylo i vyrovnání hostů, které po kombinaci na jeden dotek zařídil Jamie Benn, rovněž v početní výhodě.

Ofenzivní festival pokračoval, před první přestávkou poslal Dallas do vedení Jevgenij Dadonov, když si udělal dobrý den z obránce Jakea McCabea. Ve druhé třetině se znovu v přesilovce opřel do puku kapitán Maple Leafs John Tavares a bylo vyrovnáno.

O obrat ve skóre se postaral nejlepší střelec NHL Auston Matthews, který si před 41. gólem sezóny sám vybojoval puk a následně i s přispěním teče soupeře překonal Scotta Wedgewooda v brance Dallasu.

Závěrečnou třetinu rozhodla divoká 12. minuta. V ní nejprve v čase 11:05 potvrdil šikovné ruce proměněným trestným střílením Dadonov. O 32 vteřin později ale po trefě Mitche Marnera znovu vedlo Toronto. A za dalších 20 sekund už to bylo 5:3 pro domácí, když parádní manévry Tavarese přetavil ve svůj 2. gól Nylander.

Při power play Stars snížil Wyatt Johnston, víc už hosté nestihli. Skvělý zápas skončil výhrou Toronta 5:4.

Češi v NHL, 18. týden: rekordní hattrick Nečase i nepřekonatelný Rittich

Už jsme si zvykli, že počty Čechů v NHL oproti éře zlatých medailí z MS či olympiády výrazně klesly. O to víc je potřeba si vážit každého krajana, který se v konkurenci nejlepších hráčů světa dokáže prosadit. Níže vám nabízíme přehled našich reprezentantů, kteří o sobě v minulém týdnu dali nejvíce vědět.

Martin Nečas nejproduktivnějším Čechem týdne v NHL

Útočník Caroliny Hurricanes Martin Nečas se stal především díky hattricku do sítě Colorada vítězem týdenního bodování mezi českými hráči. Pavel Zacha skóroval za Boston proti Vancouveru a Calgary, Ondřej Palát slavil 2 góly rovněž proti Flames.

Bodoval také obránce Filip Hronek, který se gólu či asistence dočkal po 9 zápasovém půstu. David Pastrňák, 3. nejproduktivnější hráč celé NHL, tentokrát pouze nahrával a mezi střelce se nezapsal.

Nejproduktivnější Češi v NHL 2023/24 - 18. týden
Hráč Tým Z G A B
Martin Nečas Carolina 3 3 1 4
Pavel Zacha Boston 3 2 1 3
Ondřej Palát New Jersey 3 2 1 3
Filip Hronek Vancouver 4 1 2 3
David Pastrňák Boston 3 0 3 3

Čeští brankáři v NHL: bezchybní Rittich a Vejmelka, dařilo se i Vaněčkovi

Brankář Los Angeles Kings David Rittich pokračuje v nečekaně úspěšném tažení sezónou. Od chvíle, kdy byl povolán z farmy v AHL, naskočil do 12 utkání, během nichž má úspěšnost zákroků 93,1 % a průměr obdržených gólů 1,90.

To jsou fantastická čísla, která potvrdil minulý týden čistým kontem proti Edmontonu Oilers, kde si na něj nepřišel ani Connor McDavid. Jindy stoická kanadská hvězda po jedné ze svých neproměněných šancí dokonce vzteky rozlámala hokejku.

Žádný gól nepustil ani Karel Vejmelka, který střídal Connora Ingrama během 1. třetiny utkání s Vegas poté, co jeho kolega třikrát inkasoval. Ani jeho výborný výkon ale na obrat nestačil, Coyotes prohráli 2:3.

Velmi dobře zachytal také Vítek Vaněček za New Jersey, jenž nastoupil do 3 utkání. Bohužel ale opět nezvládl zazářit v každém z nich. Mezi výhru nad Coloradem (úspěšnost zákroků 92,1 %) a porážku v prodloužení s Carolinou (zákroky 96,9 %) vklínil ještě prohru s Calgary (zákroky 86,2 %).

Tradičně vysoký standard předvedl Petr Mrázek z Chicaga, zatímco anaheimský Lukáš Dostál chytal jen jednu třetinu a inkasoval dvakrát z deseti střel.

Čeští brankáři NHL: statistiky (18. týden)
Brankář Tým Z V Zákroky Úspěšnost
Lukáš Dostál Anaheim 1 0 8 80,0 %
Petr Mrázek Chicago 2 0 54 90,0 %
David Rittich Los Angeles 1 1 26 100 %
Vítek Vaněček New Jersey 3 1 91 91,9 %
Karel Vejmelka Arizona 1 0 28 100 %

Martin Nečas, Carolina Hurricanes: nejrychlejší český hattrick v NHL

Ve 330. zápase za Carolinu se prvního hattricku zámořské kariéry dočkal Martin Nečas. Český útočník proti Coloradu nejprve procedil puk skrz Aleksandara Georgieva po úchvatném sólu přes celé hřiště.

Následně se prosadil při signalizovaném vyloučení Avalanche tvrdou ranou pod břevno a výjimečný večer završil v přesilovce, kde ho ideálně našel Teuvo Teravainen.

To vše stihl během 14 minut a 59 vteřin úvodní třetiny, čímž se zapsal do české knihy rekordů NHL – rychleji než on to od začátku utkání v základní části nikdo z našich nestihl.

Nejrychlejší české hattricky v základní části NHL
Hráč Čas utkání
Martin Nečas 14:59
Bobby Holík 15:29
Jaromír Jágr 15:57

Dan Vladař, Calgary Flames: zranění v dolní části těla

Brankář Calgary Flames Dan Vladař se kvůli zranění v dolní části těla ocitl na listině zraněných. Zdravotní trable ho zastihly v nejhorší možný čas. Calgary jde nahoru a on by potřeboval, aby se s lepší hrou vyhouply i jeho statistiky, které mají po celou dobu angažmá u Flames klesající tendenci.

Vladařovo místo zaujal americký supertalent Dustin Wolf. Ten má v 22 letech bohatou sbírku úspěchů. 2× byl vyhlášen nejlepším brankářem juniorské WHL, poslední dva roky získal to samé ocenění i v AHL, kde se navíc stal držitelem trofeje pro nejužitečnějšího hráče ligy. Zároveň je mistrem světa do 21 let z roku 2021.

Dan Vladař, NHL – statistiky v Calgary Flames
Sezóna Z V P PP GAA %
2021/22 23 13 6 2 2,75 90,6
2022/23 27 14 6 5 2,91 89,5
2023/24 16 7 7 2 3,27 88,8
CELKEM: 66 34 19 9 2,95 89,7

Tomáš Hertl, San Jose Sharks: operace kolene, přijde o mistrovství světa?

V minulém týdnu dospěl Tomáš Hertl k nečekanému rozhodnutí a kvůli bolestem v levém koleni podstoupí chirurgické vyčištění chrupavky. Jedná se o následek vážného zranění z roku 2020, kdy si v něm přetrhal vazy.

Jak dlouho potrvá následná rehabilitace a zotavení nikdo neví. V sázce tak může být i Hertlova účast na květnovém MS v hokeji v Praze a Ostravě, kde měl patřit k nejvýraznějším osobnostem české reprezentace.

Tomáš Hertl, NHL – statistiky v San Jose Sharks
Sezóna Z G A B +/- TM
2023/24 48 15 19 34 -26 22

Týden v NHL, aktuality: stručné novinky a zajímavosti z dění v National Hockey League

V této rubrice vám přinášíme stručný přehled dalších zajímavostí a aktualit týkajících se NHL, k nimž došlo v uplynulém týdnu.

  • Jevgenij Kuzněcov z Washingtonu Capitals je dalším hokejistou, který si vyžádal pomoc od asistenčního programu NHL/NHLPA. Podrobnosti zatím nejsou známy, ruský forvard tímto přerušuje kariéru na dobu neurčitou.
  • Alexandr Ovečkin se začíná rozjíždět. Poté, co dal jen 8 branek během 43 zápasů, aktuálně skóroval v 5 utkáních za sebou. Pokud mu forma vydrží, bude se brzy opět mluvit o jeho útoku na gólový rekord Waynea Gretzkyho. Nyní mu jich do 894 schází ještě 59.
  • Forvard Dallasu Stars Joe Pavelski odehrál proti Buffalu 1300. zápas kariéry. Na tento milník dosáhl jako 7. hráč narozený v USA a 69. celkově. Dosud zaznamenal 1044 bodů (468+576).
  • O něco menší kulatiny slavil útočník Edmontonu Oilers Evander Kane, který proti Los Angeles odehrál 900. zápas v NHL. Nasbíral v nich 605 bodů (320+285).
  • Veterán Zach Parise dlouho nečekal a 1. gól za Colorado Avalanche dal ve 3. utkání proti Carolině. Při řádění Martina Nečase ale jen mírnil porážku 2:5.
  • Edmonton Oilers nezvládl vyrovnat rekord NHL v počtu vítězství za sebou, když po 16 výhrách podlehl Vegas 1:3. Lídrem historických tabulek tak nadále zůstává Pittsburgh Penguins ze sezóny 1992/93 – tehdy nastřádal 17 triumfů v řadě.
  • NHL zveřejnila výběr nejlepších gólů za měsíc leden 2024. Podívat se na něj můžete ve videu níže.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Brankář Petr Mrázek je velkou oporou Chicaga Blackhawks.

Pololetní vysvědčení Čechů v NHL: premiant Pastrňák i propadlíci

Všechny týmy NHL odehrály alespoň 41 zápasů, a tak vám přinášíme hodnocení českých hokejistů za první polovinu základní části 2023/24.

Sidney Crosby vstřelil zlatý gól na ZOH 2010 ve Vancouveru

Hokejisti NHL budou hrát na ZOH 2026 a 2030

Na úvod All-Star víkendu přišla skvělá zpráva. NHL se domluvila s IIHF a už na ZOH 2026 uvidíme nejlepší hokejisty na světě!

Kapitán Třince Petr Vrána s Masarykovým pohárem pro vítěze play off extraligy ledního hokeje

Hokej play off extraliga 2024: pavouk, program, výsledky

Od předkola po finále, vydejte se s námi na cestu play off hokejové extraligy 2024. Jaký je ✔️ program, výsledky, kde zápasy sledovat živě?