Týden v NHL: 3 hvězdy, Češi a nejzajímavější události 23. týdne

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Skvělý veterán Marc-Andre Fleury, super nováček Connor Bedard, ale i renesance Jevgenije Kuzněcova v Carolině a bitky spoluhráčů na trénincích několika týmů. To vše jsou témata, která hýbala děním ve 23. týdnu základní části NHL.

Kde sledovat NHL3 hvězdy týdne
Událost týdnePrůšvih týdneZápas týdne
Jak se dařilo ČechůmAktuality

Brankář Minnesoty Wild Marc-Andre Fleury je naší 1. hvězdou týdne v NHL. Foto: Profimedia

Týden v NHL: nejlepší hráči a nejzajímavější události podle redakce HokejZprávy.cz

V uplynulých sedmi dnech se nejvíc mluvilo o formě téměř čtyřicetiletého Marca-Andre Fleuryho. Zaujal také o generaci mladší Connor Bedard, který by ve svých 18 letech klidně mohl být Fleuryho synem. Dělo se toho tradičně spoustu, z českého pohledu byl zajímavý 1. gól Tomáše Noska za New Jersey či nový osobní rekord útočníka San Jose Filipa Zadiny.

V seriálu redakce HokejZprávy.cz se každý týden dočtete o všech důležitých událostech, skvělých výkonech i krásných gólech. Přidejte se k téhle jízdě a bavte se u NHL s námi.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma ZDE v online live streamech

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Týden v NHL, top 3 hvězdy: nejlepší hráči NHL v 23. týdnu základní části (11. až 17. března 2024)

Sezóna NHL 2023/24 nám od začátku nabízí řadu výjimečných individuálních počinů. Z úspěšných kanonýrů, bezchybných obránců a famózních gólmanů jsme za 23. týden vybrali následující tři hráče, které považujeme za top hvězdy daného období.

1. hvězda týdne NHL: Marc-Andre Fleury, Minnesota

Minnesota potřebuje v bitvě o play off každý bod a brankář Marc-Andre Fleury jí k nim pomohl už v pěti utkáních v řadě. Devětatřicetiletý veterán, který působí v NHL 20. sezónu, měl v minulém týdnu fantastický průměr 0,97 inkasovaných gólů na zápas a úspěšnost zákroků 96,1 %.

Flury přispěl 22 zásahy k výhře nad Arizonou 4:1. Následně vychytal čisté konto proti Anaheimu, kde tolik práce neměl, ale o to víc musel být pozorný. Povedené období zakončil těsnou porážkou se St. Louis po nájezdech, do nichž by se Wild bez něj nejspíš ani nepodívali – během 65 minut pustil za svá záda pouze 2 ze 37 střel Blues.

1. hvězda týdne NHL: Marc-Andre Fleury, G
Soupeř Výsledek Zákroky IG Úspěšnost
Arizona V, 4:1 22 1 95,7 %
Anaheim V, 2:0 16 0 100 %
St. Louis P, 2:3sn. 35 2 94,6 %
CELKEM: 2 výhry 73 3 96,1 %

2. hvězda týdne NHL: Nikita Kučerov, Tampa Bay

Tampa Bay je letos namočená do boje o wild card ve Východní konferenci. Ovšem 2 poslední výhry nad špičkovou konkurencí by jí mohly v závěru základní části nalít novou krev do žil. 7 body k nim přispěl útočník Nikita Kučerov.

Ruský forvard se činil hlavně proti NY Rangers, kde se podepsal pod 5 ze 6 gólů Tampy. Následně přispěl 2 body ke zkrocení floridských Panterů. Kučerov je momentálně 2. nejproduktivnějším hráčem NHL a v týdnu dosáhl potřetí v kariéře na hranici 70 asistencí za sezónu. Víckrát to z aktivních hokejistů zvládl jen Connor McDavid (6×).

2. hvězda týdne NHL: Nikita Kučerov, RW
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI/GP
NY Rangers V, 6:3 1 4 5 +2 1 16:44
Florida V, 5:3 1 1 2 0 1 19:40
CELKEM: 2 zápasy 2 5 7 +2 2 18:12

3. hvězda týdne NHL: Connor Bedard, Chicago

Navzdory 14 vynechaným zápasům kvůli zlomené čelisti je Connor Bedard suverénně nejproduktivnějším nováčkem letošní sezóny. Minulý týden se proti Anaheimu stal teprve 5. osmnáctiletým hokejistou historie NHL, který v jednom duelu zaznamenal 5 bodů (ti předchozí jsou Ryan Nugent-Hopkins, Ilja Kovalčuk, Dale Hawerchuk a Jack Hamilton).

Po prohře s Los Angeles se Bedard vrátil na vítěznou vlnu proti San Jose, kde přispěl bilancí 1+1. Na ledě tráví spoustu času a zatím nasbíral v 54 zápasech 53 bodů. Průměr 0,98 bodu na utkání je mezi všemi nováčky NHL za posledních 20 let 6. nejlepší. Nebýt zmíněného zranění, tak by téměř určitě zakončil sezónu někde mezi 80–90 body.

3. hvězda týdne NHL: Connor Bedard, C
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI/GP
Anaheim V, 7:2 1 4 5 +1 5 20:21
Los Angeles P, 0:5 0 0 0 -1 3 22:47
San Jose V, 5:2 1 1 2 0 3 20:38
CELKEM: 3 zápasy 2 5 7 0 11 21:15

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Událost týdne v NHL: povedený start Jevgenije Kuzněcova v Carolině

Kdyby měl někdo natočit film o předchozích měsících kariéry Jevgenije Kuzněcova, byl by to hollywoodský trhák o pádu na dno a následném vykoupení. Ještě nedávno jsme o něm psali v rubrice Průšvih týdne. Vracel se z asistenčního programu NHL/NHLPA, Washington od něj dal ruce pryč a někdejší hvězda se ocitla na rozcestí, které mohlo vést klidně až ke konci jejího působení v zámoří.

Kuzněcova si z Washingtonu vyžádala Carolina a leckdo se divil. Proč chce mladý tým na vzestupu angažovat problémového hokejistu, který letos nasbíral jen 17 bodů ve 43 zápasech? Odpověď je jednoduchá. Kuzněcov není žádný stařík, je mu stále teprve 31 let a v minulosti opakovaně prokázal, že když seká latinu, patří k nejlepším na světě. Hurricanes se rozhodli věřit, že mu prospěje změna prostředí, po níž údajně sám toužil.

Jeho premiéru v novém dresu provázela napjatá očekávání. První dva zápasy se rozkoukával, nebodoval, ale sklízel chválu za předvednou hru. Zároveň si okamžitě získal přízeň médií, fanoušků i spoluhráčů v Carolině svojí bezprostřední veselou povahou. A pak to přišlo.

Kuzněcovův první gól za Hurricanes padl při domácím vítězství nad Floridou 4:0. Po zápase předváděli hráči tradiční oslavu s fanoušky zvanou Storm Surge (v překladu Zvedá se bouře). Na konci, kdy aréna bouří nejvíc, se náhle všichni parťáci z týmu slétli na překvapeného Kuzněcova. Doslova slétli, protože při tom předváděli jeho známou gólovou oslavu napodobující mávání ptačích křídel. Na video se můžete podívat ZDE.

Od té doby Kuzněcov nepolevuje. Boduje v každém utkání, minulý týden nasbíral 4 ve 4 duelech (2+2). Skutečně to vypadá, jako kdyby z něj spadla obrovská tíha. Zřejmě mu pomáhá i přítomnost nejlepšího kamaráda, obránce Dmitrije Orlova, který také zažil jeden z nejvydařenějších týdnů kariéry (2+4).

Ještě je brzy na závěrečné soudy, ale už teď se Kuzněcov opatrně zmiňuje v souvislosti s Bill Masterton Memorial Trophy. Ta se uděluje hráčům, kteří prokázali mimořádnou oddanost hokeji (jako jeden z jejích držitelů Jaromír Jágr) nebo překonali těžké časy a vrátili se zpět na výsluní. Pokud bude v podobných výkonech pokračovat a vyhne se průšvihům mimo led, možná se jí v blízké budoucnosti dočká.

Jevgenij Kuzněcov, statistiky 2023/24:
Tým Z G A B +/- TM
Washington 43 6 11 17 -11 24
Carolina 6 2 2 4 +5 2
CELKEM: 49 8 13 21 -6 26

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Průšvih týdne v NHL: bitky spoluhráčů na trénincích

Hokej není sportem pro padavky a každý hráč musí zvládat rány rozdat i přijímat, proti čemuž nikdo nic nenamítá. Jen se tak nějak automaticky počítá s tím, že fyzické konflikty by měly probíhat mezi soupeři a nikoliv spoluhráči v týmu... Toto nepsané pravidlo si potřebují připomenout ve Vancouveru a Detroitu, kde v uplynulém týdnu došlo na trénincích k nečekaně vyhroceným situacím.

U Canucks v hlavní roli figurovali český obránce Filip Hronek s útočníkem Conorem Garlandem. Tam na drsnější střet nedošlo, ostatní hráči je stihli včas odtrhnout od sebe. Ovšem v Detroitu už vzduchem málem létaly i pěsti, když se Lucas Raymond ohnal po Benu Chiarotovi, který ho předtím pro změnu držel v kravatě a shodil mu helmu.

Oba incidenty by měly praměnit z frustrace, byť u Vancouveru pro ni není moc důvod. Ke rvačce sice došlo po prohře s Coloradem, jinak ale Canucks zůstávají na 1. místě Západní konference. Hronek však evidentně pro ránu nechodí daleko, už na mistrovství světa 2022 se popral s Dominikem Simonem, jenž poté reprezentaci opustil.

Možná Hronek ledacos pochytil od kamaráda Patrika Kincla (pro fanoušky MMA: myslíme to tak, že Patrik Kincl je ten kamarád, aby nedošlo k nějaké mýlce...), šampiona Oktagonu.

V Detroitu je situace výrazně napjatější. Red Wings kvůli sérii proher vypadli z elitní osmičky pro play off, hráči mohou mít nervy na pochodu. Trojnásobný vítěz Stanley Cupu Patrick Kane se nechal slyšet, že bitku Chiarota s Raymondem nepovažuje za problém. Prý je to lepší, než kdyby byli všichni v pohodě a na tréninku házeli samé úsměvy.

Tak uvidíme, jestli se na obě potyčky bude časem vzpomínat jako na impuls, který týmy nakopl k úspěchu, nebo na důkaz větších vnitřních problémů, kvůli nimž se sezóna nepovedla.

Zápas týdne v NHL: Toronto Maple Leafs vs. Carolina Hurricanes 4:5 po nájezdech (16. 3. 2024)

Souboj Toronta s Carolinou nabídl parádní hokejové menu. Fanoušci viděli dvě mužstva plná mladých ofenzivních hvězd, které předvedly celkem 80 střel na bránu a 9 gólů.

Toronto nastoupilo v netradičních bílo-zelených dresech, jimiž před dnem Sv. Patrika odkázalo na éru, kdy se klub nejmenoval Maple Leafs, ale St. Pats (1919–1927). A dlouho se zdálo, že je jim světově známý irský světec příznivě nakloněn.

2. třetina se nesla ve znamení dvojek. Dvě chyby Caroliny při střídání vyústily ve dva protiútoky, které skončily dvěma góly v síti hostů. Nejprve krásně pod víko skóroval John Tavares, po něm další brejk využil s pomocí kličky do bekhendu William Nylander, který si 87. bodem sezóny vyrovnal loňské osobní maximum.

Na 3:0 zvýšil po další zbytečné ztrátě kotouče Nicholas Robertson a zdálo se, že je po zápase. Jenže Carolina se nenechala srazit do kolen, naopak to vypadalo, že ji vlastní minely zdravě naštvaly. Jordan Martinook snížil na 1:3 a pouhé 3 vteřiny před odchodem do šaten dostal Hurikány na dostřel z dorážky Seth Jarvis.

Závěrečná třetina přinesla další kolaps Caroliny, po němž se na bránu řítil osamocený David Kämpf. Zamířil mezi betony Pjotra Kočetkova a bylo to 4:2 pro domácí. Hurricanes to nezabalili, do posledních chvil se snažili o vyrovnání a byli odměněni. Dva góly Sebastiana Aha v časech 58:28 a 59:53 znamenaly, že duel ještě nekončil.

Prodloužení vítěze nepřineslo, nájezdy rozhodl donedávna kanonýr Pittsburghu Jake Guentzel, pro něhož šlo o první trefu v novém působišti.

Češi v NHL, 23. týden: brankáři předčili hráče v poli

Už jsme si zvykli, že počty Čechů v NHL oproti éře zlatých medailí z MS či olympiády výrazně klesly. O to víc je potřeba si vážit každého krajana, který se v konkurenci nejlepších hráčů světa dokáže prosadit. Níže vám nabízíme přehled našich reprezentantů, kteří o sobě v minulém týdnu dali nejvíce vědět.

David Pastrňák nejproduktivnějším Čechem týdne v NHL

Po týdenní pauze ovládl bodování Čechů David Pastrňák, ale tentokrát to nebyla žádná extra hitparáda. Ze 3 zápasů měl 3 body a zápornou +/- bilanci -4. Pavel Zacha zaznamenal 3 asistence, Filip Zadina byl jediným střelcem San Jose při prohře 2:3 s Philadelphií. 2 body si připsal i David Kämpf za Toronto, který by podobně plodných týdnů potřeboval více.

Nejproduktivnější Češi v NHL 2023/24 - 23. týden
Hráč Tým Z G A B
David Pastrňák Boston 3 1 2 3
Pavel Zacha Boston 3 0 3 3
Filip Zadina San Jose 4 2 0 2
David Kämpf Toronto 2 1 1 2
Martin Nečas Carolina 4 1 1 2

Čeští brankáři v NHL: vítězný Mrázek i čisté konto Ritticha

Chicagský Petr Mrázek byl suverénní při výhrách nad Anaheimem i San Jose. A kdo ví, možná by vychytal vítězství také proti Los Angeles, kde střídal kolegu za stavu 0:4. Sám poté pustil jediný gól z 23 střel.

Karel Vejmelka zazářil při triumfu nad New Jersey 4:1 (37 zákroků), oporou byl i při porážce s Minnesotou (2 góly z 29 střel). David Rittich vychytal 2. čisté konto v sezóně proti NY Islanders (26 zákroků), recept na něj našel až Dallas při výhře 4:1.

Lukáš Dostál zasáhl do 3 utkání, ale z vítězství se neradoval ani jednou. Nejlépe se mu vedlo proti Minnesotě (2 IG, 29 zásahů). Na svůj jediný start v týdnu bude chtít zapomenout Dan Vladař. Inkasoval 6× a statisticky bohužel patří k nejhorším gólmanům NHL (úspěšnost zákroků 88,2 %, průměr 3,62).

Čeští brankáři NHL: statistiky (23. týden)
Brankář Tým Z V Zákroky Úspěšnost
Lukáš Dostál Anaheim 3 0 56 88,9 %
Petr Mrázek Chicago 3 2 74 93,7 %
David Rittich Los Angeles 2 1 51 92,7 %
Karel Vejmelka Arizona 2 1 64 95,5 %
Dan Vladař Calgary 1 0 29 82,9 %

Tomáš Nosek, New Jersey Devils: 1. gól v sezóně

Útočník Tomáš Nosek dal proti Dallasu svůj 1. gól v sezóně, zároveň šlo o premiérovou trefu v dresu New Jersey. Symbolicky jí tenhle poctivý pracant dosáhl velmi nenápadnou střelou.

S úlevou pak hleděl k nebesům a zřejmě děkoval hokejovým bohům za to, že ho zbavili střelecké kletby – na první zářez na nové adrese čekal pardubický rodák 22 utkání. Většinu základní části zmeškal kvůli zdravotním problémům.

Tomáš Nosek: statistiky v NHL, kariéra
Sezóna Tým Z G A B +/- TM
2015/16 Detroit 6 0 0 0 -2 0
2016/17 Detroit 11 1 0 1 -1 2
2017/18 Vegas 67 7 8 15 +6 14
2018/19 Vegas 68 8 9 17 -10 18
2019/20 Vegas 67 8 7 15 -2 20
2020/21 Vegas 38 8 10 18 +7 10
2021/22 Boston 75 3 14 17 -9 32
2022/23 Boston 66 7 11 18 +9 48
2023/24 New Jersey 24 1 0 1 -8 4
CELKEM: 422 43 59 102 -10 150

Filip Zadina, San Jose Sharks: nové osobní maximum v gólech

Již zmíněné dva góly Filipa Zadina proti Philadelphii byly jeho sezónními trefami číslo 11 a 12. Tím překonal své dřívější maximum, jímž bylo 10 branek za Detroit v sezóně 2021/22. Kdyby se do konce ročníku zvládl dostat na dvacítku, hodně by mu to pomohlo při vyjednáváních o další budoucnosti v zámoří.

Zadina, celková šestka draftu 2018, je zatím vnímám spíše jako zklamání. Na druhou stranu, v jeho draftové skupině je 13. nejproduktivnějším hokejistou z celkových 81 útočníků či obránců, kteří zatím naskočili do NHL, což není tak špatné.

Nejproduktivnější hráči NHL z draftu 2018
# Hráč, draft pick Tým Z G A B
1. Brady Tkachuk (#4) Ottawa 424 155 176 331
2. Quinn Hughes (#7) Vancouver 351 39 279 318
3. Andrej Svěčnikov (#2) Carolina 394 129 180 309
4. Rasmus Dahlin (#1) Buffalo 423 61 222 283
5. Noah Dobson (#12) NY Islanders 305 38 148 186
13. Filip Zadina (#6) Detroit 252 40 50 90

Týden v NHL, aktuality: stručné novinky a zajímavosti z dění v National Hockey League

V této rubrice vám přinášíme stručný přehled dalších zajímavostí a aktualit týkajících se NHL, k nimž došlo v uplynulém týdnu.

  • Jaromír Jágr vyrazil zpátky do Pittsburghu, kam s sebou za odměnu vzal nejlepšího hráče Kladna v sezóně, obránce Jiřího Ticháčka. Jednadvacetiletý talent se v rámci charitativního kempu potkal s legendami, jako jsou Mario Lemieux, Paul Coffey, Joe Mullen či Tie Domi. Ukázal se jim i na ledě, tak třeba si na něj Penguins vzpomenou při letošním draftu.
  • Ještě jednou Jágr a Pittsburgh. Na domácím zápase Tučňáků proti San Jose měli fanoušci dostat jako dárek bobblehead figurku zbožňovaného #68. Jenže se ukázalo, že kontajner s cennou zásilkou někdo vykradl! Zloději měli chtít i výkupné. Celkem zmizelo 18 000 postaviček se salutujícím Jágrem.
  • NHL oznámila, že příští sezónu zahájí na ledě pražské O2 areny! 4. a 5. října 2024 se na jejím ledě střetnou týmy Buffalo Sabres a New Jersey Devils. Více informací o události čtěte v článku ZDE.
  • Hlavní trenér Montrealu Martin St. Louis se na dobu neurčitou odpojil od mužstva. Příčinou jsou blíže neupřesněné rodinné důvody. Během jeho absence bude mít tým na povel asistent Trevor Letowski.
  • Útočník NY Rangers Matt Rempe zaujal celý svět svým old school hokejem plným bitek, v minulém týdnu už to ale s tvrdostí přehnal. Za zákeřný faul loktem do hlavy obránce New Jersey Jonase Siegenthalera dostal trest na 4 utkání.
  • Dallas Stars před svojí arénou odhalil sochu klubové ikony Mikea Modana. Držitel mnoha rekordů Hvězd a nejproduktivnější americký hokejista dějin NHL dovedl tým v roce 1999 ke Stanley Cupu. Celkem za Dallas nasbíral v 1459 utkáních 1359 bodů (557+802). Na ceremoniál k odhalení mimořádně povedeného uměleckého díla se můžete podívat ve videu níže.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Kapitán Třince Petr Vrána s Masarykovým pohárem pro vítěze play off extraligy ledního hokeje

Hokej play off extraliga 2024: pavouk, program, výsledky

Od předkola po finále, vydejte se s námi na cestu play off hokejové extraligy 2024. Jaký je ✔️ program, výsledky, kde zápasy sledovat živě?

Hokejisté týmu PSG Berani Zlín s trofejí pro vítěze Chance ligy v sezoně 2022/23

Playoff Chance ligy 2024: program, výsledky, stav sérií

Podívejte se na program zápasů, výsledky a stav sérií playoff Chance ligy 2024. ✔️ Výherce postupuje do extraligové baráže.

Tomáš Hertl v úniku, stíhá ho David Pastrňák

Kde sledovat hokej živě?

V článku nabízíme jednoduchý přehled o tom, které televizní stanice a sázkové kanceláře poskytují živé přenosy zápasů NHL, MS nebo české...