První zápasy trenérů české reprezentace: Rulík mezi nejlepšími

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Čtyři góly v první třetině, pohodové vítězství 5:2. Radim Rulík za sebou má vydařenou premiéru v roli hlavního trenéra české reprezentace. Jak tento výsledek obstojí v historickém srovnání, jak si na začátku ostře sledovaného angažmá vedli Rulíkovi předchůdci? Vydejte se spolu s námi na krátký výlet do hokejové historie.

Debut Radima Rulíka Vítězné premiéry
Nevydařená utkáníVšechny výsledky

Radim Rulík během svého prvního zápasu v roli hlavního trenéra české hokejové reprezentace na Karjala Cupu 2023 Foto: Profimedia

Úspěšná premiéra Radima Rulíka na střídačce české hokejové reprezentace

První dojem lze udělat jen jednou – a nový trenér hokejového národního týmu to zvládl na jedničku. Vítězný debut Radima Rulíka na české střídačce, to bylo čtvrteční suverénní vítězství 5:2 nad Švédskem v rámci Karjala Cupu. Do kronik českého hokeje se tato výhra zapisuje jako jedna z nejvydařenějších premiér vůbec.

sipka Klikněte ZDE a sledujte hokej živě, s bonusem za registraci

Sleduj průběh zápasu ZDE

O vítězi bylo jasno prakticky už po úvodní dvacetiminutovce. Ve švédském Växjö, kde tzv. break-out game Karjala Cupu probíhala, se do 16. minuty postupně trefili Radan Lenc, David Tomášek, Jakub Flek a Lukáš Sedlák. Ačkoli domácí těsně před polovinou utkání snížili, Adam Kubík brzy odpověděl a Seveřané zvládli už jen snížit 11 minut před koncem.

Trenér stříbrné dvacítky z letošního MS juniorů kanálu České televizi po včerejším zápase řekl: „Nemůžu říct, že bych si maloval, že takhle začneme. Není to o mně, ale o hráčích. Jsem rád, že jsme hráli odvážně, a myslím si, že jsme za to byli odměněni.“

O výhru nad velkým favoritem se ale samozřejmě zasloužil i muž, jenž měl v nominaci na Karjala Cup klíčové slovo. Čtyřgólová úvodní třetina je představuje ten nejrazantnější vstup do trenérského angažmá, které hokejové reprezentace ČR pamatuje.

Výsledek i předvedená hra krásně ilustrují rozdíl oproti pojetí Kariho Jalonena, jehož defenzivní systém prostor pro brankové hody příliš neposkytoval. Jeho úvodní dvacetiminutovka v dubnu 2022 skončila 0:1, na Českých hokejových hrách jsme tehdy prohráli 1:2 po nájezdech s Finskem.

Rulík boduje, první ostrý zápas před ním vyhráli jen tři noví trenéři nároďáku

Pojďme Rulíkův vydařený debut porovnat s premiérami jeho předchůdců. Rodák z Ostrova u Karlových Varů se stal teprve čtvrtým vítězným novicem na české střídačce.

Ba co více, z hlediska výsledku je včerejší výhra tou druhou nejvyšší. Úspěšnější debut v soutěžním zápase absolvoval pouze Josef Augusta – čest jeho památce. Pod jeho vedením jsme v únoru 2000 na Beijer Hockey Games porazili Rusko 6:2, ačkoli jsme po úvodní třetině prohrávali 0:1.

Kromě jednoho z hlavních strůjců zlatého hattricku do ostře sledovaného angažmá v dalších letech úspěšně vstoupili i Alois Hadamczik a Filip Pešán.

Kteří trenéři vyhráli první soutěžní zápas na střídačce ČR?

  1. Josef Augusta – 6:2 vs. Rusko (Beijer Hockey Games, 8. 2. 2000)
  2. Alois Hadamczik – 2:1 s.n. vs. Finsko (Česká pojišťovna cup, 1. 9. 2005)
  3. Filip Pešán – 3:1 vs. Švédsko (Karjala Cup, 5. 11. 2020)
  4. Radim Rulík – 5:2 vs. Švédsko (Karjala Cup, 9. 11. 2023)

sipka Nepřehlédněte: Betano je oficiálním partnerem české reprezentace

Sleduj streamy nejoblíbenějších zápasů živě na Betano TV

Debuty bez vstřeleného gólu? Dva výprasky na Světovém poháru

Uvědomujeme si, že jedno vítězství v samém úvodu reprezentační sezony není radno přeceňovat. Coby zahajovací turnaj Euro Hockey Tour je Karjala Cup vnímán jako nejslabší ze čtyřlístku akcí EHT, právě zde mají trenéři ideální příležitost experimentovat se sestavou a dávat šanci neokoukaným tvářím. I Rulík ostatně povolal čtyři nováčky, včetně střelce Kubíka či autora 26 úspěšných zákroků Málka.

Na druhou stranu však většina debutantů u reprezentačního áčka stála na stejné startovní čáře, i oni své první ostré zápasy odkoučovali na zastávkách EHT.

V historických kronikách ale najdeme i výjimky – hned dva hlavní trenéři debutovali na Světovém poháru a okamžitě tak byli vhozeni do pořádně hluboké vody. Jak si ukážeme, rozhodně nešlo o vydařené premiéry.

  • Vladimír Růžička se na českou střídačku postavil v létě 2004 po tragické smrti Ivana Hlinky. Po sérii tří přípravných utkání tým kapitána zlatého výběru z Nagana v úvodu Světového poháru vyzvalo Finsko, z Helsinek jsme si odváželi nepříjemnou prohru 0:4. Blamáží tehdejší prestižní turnaj naštěstí neskončil, od postupu do finále nás dělil jediný gól v prodloužení semifinále s hvězdou Kanadou.
  • To Josef Jandač musel v září 2016 v Torontu skousnout vysokou porážku 0:6 od domácí Kanady. Michala Neuvirtha v naší brance postupně překonali Crosby, Marchand, Bergeron, Thornton, Toews a Pietrangelo – všechno potenciální členové Síně slávy. V základní skupině jsme nakonec skončili třetí, tedy bez nároku na semifinále.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Hlavní trenéři české hokejové reprezentace: Výsledky prvních zápasů

Na závěr se podívejte, jak si v prvním zápase postupně vedli všichni hlavní trenéři české hokejové reprezentace.

Do vysvědčení nepatří přípravná utkání, stejně tak jsme do výčtu nezařadili výsledky Luďka Bukače a Ivana Hlinky, kteří u národního týmu debutovali ještě před rozdělením Československa.

Jak si můžete všimnout, start Rulíkovy éry je skutečně impozantní. A jak bude pokračovat? To dozvíme v sobotu od 16:00, kdy nás ve druhém kole Karjala Cupu vyzvou domácí Finové.

sipka Preview a live stream zápasu Česka s Finskem najdete ZDE

PRVNÍ SOUTĚŽNÍ ZÁPASY TRENÉRŮ ČESKÉ REPREZENTACE
Trenér Datum Turnaj Výsledek
✅Josef Augusta 8. 2. 2000 EHT Švédsko 6:2 vs. Rusko
❎Slavomír Lener 5. 9. 2002 EHT Česko 1:3 vs. Rusko
❎Vladimír Růžička 30. 8. 2004 Světový pohár 0:4 vs. Finsko
✅Alois Hadamczik 1. 9. 2005 EHT Česko 2:1 s.n. vs. Finsko
❎Vladimír Vůjtek 5. 11. 2015 EHT Finsko 2:6 vs. Švédsko
❎Josef Jandač 18. 9. 2016 Světový pohár 0:6 vs. Kanada
❎Miloš Říha 8. 11. 2018 EHT Finsko 2:3 vs. Švédsko
✅Filip Pešán 5. 11. 2020 EHT Finsko 3:1 vs. Švédsko
❎Kari Jalonen 28. 4. 2022 EHT Česko 1:2 s.n. vs. Finsko
✅Radim Rulík 9. 11. 2023 EHT Finsko 5:2 vs. Švédsko

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Trofej pro vítěze MS v ledním hokeji IIHF - MS hokej online program, výsledky, rozpis, tabulka a český tým

Mistrovství světa v hokeji 2024: tabulka, program, výsledky

Zpět v ČR. ⭐ MS v hokeji 2024 hostí 🧨 Praha a Ostrava. Program, výsledky, tabulka, vstupenky i výlet do historie? V článku toho najdete...

Česká reprezentace začíná slavit bronz z MS 2022

Česká hokejová reprezentace: program turnajů, soupiska, trenéři

Českou reprezentaci čeká v sezoně 2023/24 domácí šampionát. 🏒 Podívejte se na program turnajů, soupisku, statistiky a přehledy všech...

Česká hokejová reprezentace do 20 let slaví gól během MS juniorů v hokeji 2023

Hokej U20: Turnaj pěti zemí Chomutov 2023 - program, výsledky

Turnaj pěti zemí v Chomutově 2023 je poslední přípravou před MS juniorů v hokeji. Podívejte se na program, výsledky i nominaci české U20...