S hokejovou reprezentací jsme strašně rádi, říká šéf Betano v ČR

Exkluzivní rozhovor s Romanem Macem o české reprezentaci, Českých hokejových hrách a streamech na NHL

Na českém trhu působí necelé dva roky, přesto už se sázková kancelář Betano výrazným způsobem zapojila do hokejového dění v Česku. Sponzoruje přední domácí kluby, na podzim se stala i partnerem české reprezentace.

Roman Maco, Country Manager sázkové kanceláře Betano pro Českou republiku Foto: Profimedia

Exkluzivní rozhovor HokejZpravy.cz s Romanem Macem, šéfem Betana v České republice

„Byla to skvělá příležitost, neváhali jsme a jsme strašně rádi, že jsme s nimi,“ říká Roman Maco, šéf Betana v ČR.

V rozhovoru pro HokejZpravy.cz jsme si s Macem povídali o hokejových aktivitách progresivní sázkovky na našem trhu, ale třeba i o tom, kdo vypisuje hokejové kurzy Betana v Kanadě.

sipka Získejte bonus za registraci a sledujte hokejové streamy u Betana

Hokej je ve světě marginální, ale v Česku nedílnou součástí sportsbooku

Betano je brandem společnosti Kaizen Gaming, která působí na 16 trzích po celém světě. Na naprosté většině z nich patří hokej mezi okrajové sporty.

„Hokej je z globálního pohledu netradiční záležitost. Nedávno jsme měli konferenci, kde bylo 95 lidí, a padla tam otázka, kdo z vás byl na hokeji. Osm lidí zvedlo ruku,“ vypráví Maco.

Na našem území je ale hokej klíčovou součástí úspěchu sázkové kanceláře. A v Betanu to samozřejmě dobře věděli už před tím, než se rozhodli žádat o licenci v České republice.

Kometa a Pardubice: Betano si vybírá kluby se silnou fanouškovkou základnou

„Firma si udělala průzkum, takže věděla, že se tady hraje hokej a že je to sázené a sledované. Takže Kometa vlastně byla domluvená ještě před tím, než jsem přišel,“ říká Maco.

Dohodu o partnerství s Pardubicemi už řešil přímo on. Betano tak momentálně sponzoruje dva extraligové týmy, což bylo ještě donedávna takřka nemožné vzhledem k exkluzivním smlouvám Tipsportu.

„Hokej je super. Nicméně je to jedna z oblastí, která je nakoupená konkurencí na delší dobu – streamy, naming rights na ligu,“ popisuje Maco. „Doteď bylo hodně omezené i to, jak se spojit s kluby. Ale teď se to trochu změnilo.“

Stejně jako ve fotbale, v němž aktuálně Betano sponzoruje SpartuViktorii Plzeň, se chopilo nabídnuté příležitosti i v hokeji.

Betano se netají tím, že cílí především na špičku. A to nejen co do výkonnosti, ale i síly klubu z pohledu počtu fanoušků a tradice. Kometa BrnoDynamo Pardubice rozhodně tato kritéria splňují.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Partnerství s reprezentací je obrovská příležitost

A do toho přišlo ještě spojení s českou hokejovou reprezentací, navíc na startu sezony, která vyvrcholí domácím mistrovstvím světa. Pro Betano to byla skvělá možnost, i přesto, že přímým partnerem MS je Tipsport.

„Bylo několik důvodů, proč jsme do toho šli. Šampionát byl daný, toho jsme se ani zúčastnit nemohli. Ale v nároďáku nastaly změny, trochu odklon od BPA, a tím pádem i od Tipsportu, takže se z toho stala příležitost,“ rozvíjí Maco počátky spolupráce.

Streamy na MS ale Betano nabídnout nemůže. „Řešila to agentura Infront a IIHF a rovnou to udělali s Tipsportem, protože tam byly nějaké historické vazby,“ vysvětluje Maco. „Takže jsme ani neměli možnost zabojovat o práva.“

Maco přiznává, že ho to trochu mrzelo, protože Betano už na českém trhu ukázalo, že může soutěžit o live streamy i s tradičními českými sázkovkami. Na druhou stranu ale nejde o takovou exkluzivitu, kterou nabízí domácí ligy.

„Vysílá to Česká televize, takže tam ten dosah bude širší než je to s fotbalem nebo hokejovou ligou, kde to má jen O2,“ připomíná Maco. „Nemyslím si, že streamy budou mít takový dopad, jsou to dva týdny,“ dodává.

Naopak visibilita spojená s reprezentací Betanu otevírá spoustu možností, jak zviditelnit brand ve spojení s velmi silnou entitou. Toho Betano využije, i navzdory partnerství konkurence s MS.

„Tam jsou dané mantinely, co můžete, a co nemůžete. Obojí má něco, co ta druhá možnost nemá. A teď nemluvím jen o reklamě, vizuálu, co nabízet fanouškům… je to prostě velmi složité téma,“ vysvětluje Maco.

České výkony na EHT nadchly fanoušky i Betano

MS je absolutní vrchol, ale česká reprezentace pochopitelně už od podzimu hraje také přípravné turnaje Euro Hockey Tour. Hned první z nich proběhl…

„…s velkým úspěchem českého týmu,“ okamžitě Maco připomíná vítězství Česka v Karjala Cupu. „Byli jsme se ve Finsku podívat, byla tam skvělá atmosféra.“

Optimismus dodaly i změny v realizačním týmu. Nový trenér Radim Rulík uspěl před rokem s českou dvacítkou, nyní dostal důvěru vést reprezentaci.

Výsledky na Karjala Cupu a Švýcarských hokejových hrách určitě prospěly obrazu celého národního týmu, který předtím utrpěl kvůli špatnému vystoupení na MS a následným průtahám ohledně odvolání trenéra Jalonena.

Betano je od sezony 2023-2024 partnerem českého národního hokejového týmu Foto: Profimedia

České hokejové hry: poslední příprava před MS i s parádní zákaznickou aktivací

Áčko čekají letos ještě dva turnaje EHT: nejprve únorové Švédské hokejové hry a na přelomu dubna a května České hokejové hry. Domácí akce v Brně bude mimořádně sledovaná, půjde o vrcholnou fázi příprav pro šampionát.

Zákazníci Betana se mohou těšit i na spoustu aktivit ve spojení s hokejovou reprezentací už před MS.

„Chceme už vyjet s něčím zajímavým v souvislosti s Českými hokejovými hrami,“ prozrazuje Maco, že součástí balíčku partnerství s reprezentací jsou i naming rights posledního přípravného turnaje. „Tam už budeme něco mít, tam už něco uvaříme,“ říká.

Zatím je předčasné vyzvídat konkrétní detaily, ale Maco naznačuje, že se můžeme těšit na spoustu zákaznické aktivace – soutěže o lístky, tipovačky, možnost vyhrát dresy… „Bude to hodně bohatá nabídka,“ slibuje.

Získejte bonus u Betana a vsaďte si na hokej

NHL je nejsázenější liga, český bookmaker vypisuje kurzy i pro Kanadu

Hokej ale samozřejmě přesahuje hranice Evropy a čeští fanoušci a sázkaři to dobře ví. Domácí liga i turnaje pod hlavičkou IIHF jsou velmi sledované, z pohledu sportsbooku ale hraje během sezony prim NHL.

„NHL je nejsázenější liga, když se podíváte na sázky. Protože mají hodně zápasů, hraje se pořád. Hokej sice není nejsázenější sport, ale NHL je sázenější i než Premier League,“ potvrzuje Maco zájem zákazníků o tuto soutěž.

„Fajnšmekři jdou do statistických marketů. Sázejí střely, hráče, ice time. A řazení se snažíme vždy mít tak, abychom reagovali na poptávku. Co se sází, to je nahoře. Ale zároveň si to můžete posunout a zašpendlit.“

Velkou devízou Betana v sázkách na hokej je možnost Bet Builderu. „Ostatní ho v takovém rozsahu a kvalitě nemají,“ zmiňuje Maco.

Kaizen Gaming působí i v Kanadě, momentálně je tedy už na dvou trzích, kde má hokej obrovskou důležitost. Maco přiznává, že je rád, že hokej tak získává vyšší pozornost v rámci nadnárodní společnosti.

„Máme dokonce bookmakera, který odsud dělá hokej i pro zbytek Kaizenu včetně Kanady. Sleduje to, miluje to, umí vypisovat střelce… Takže si myslím, že díky tomu jsme velmi konkurenceschopní.“

NHL živě na Betanu: prémiový produkt musí mít streamy

Vzhledem k popularitě NHL Betano před aktuální sezonou zainvestovalo do live streamů, nejlepší hokejovou ligu na světě tak můžete prakticky každý den sledovat živě přímo v live rozhraní.

„Prémiový produkt musí mít prémiovou nabídku,“ zdůrazňuje Maco jeden z nejdůležitějších principů Betana.

Fanoušky prý neodrazuje ani časový posun, který nevyhnutelně způsobuje, že v Česku se dá NHL sledovat živě prakticky výhradně v noci.

„Máme v těch streamech i věci, které to hodně posouvají. Můžete se koukat na něco, čemu říkáme ‚highlight‘. Koukáte na stream, zapnete to v půlce a máte tam vyznačeno, ‚klikni sem a ukážu ti střelu na bránu, gól…‘“

Kromě toho je uživatelsky příjemná také možnost vsadit rovnou z okna, kde běží přenos na celé obrazovce. „Nemusíte to na mobilu minimalizovat, abyste si vsadili, je to přímo v tom,“ říká Maco.

Sleduj streamy nejoblíbenějších zápasů živě na Betano TV

Technologické inovace neustále posouvají divácký zážitek z přenosů

Tím ale práce s live rozhraním nekončí. Betano se hodně zaměřuje na neustálé inovace, snaží se následovat i trend předních zahraničních společností ze zábavního průmyslu. Připravuje například funkci Betano Watch Party, neboli video chat s dalšími lidmi, kteří rovněž sledují stejný zápas.

„Uděláte si skupinu kamarádů, uvidíte je, uvidíte sebe, povídáte a komentujete jako kdybyste koukali doma z gauče. To si myslím, že je totální pecka,“ popisuje Maco.

Technologický pokrok neustále otvírá i další rmožnosti, jak divácký zážitek ze streamů ještě vylepšit. Zároveň je ale třeba zohlednit, že v současné době je zkrátka AI rychlejší než legislativa.

Betano má speciální tým, který se zabývá inovacemi. Díky tomu se daří vylepšovat tracker, budoucností mohou být i věci směrem k NFT, které dodají audiovizuálnímu zážitku ještě další rozměr.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Vladimír Sobotka po dohrání švédského hráče, zápas Česko vs. Švédsko na Beijer Hockey Games 2023

Švédské hokejové hry 2024: program, výsledky, tabulka

V pořadí třetím dílem EHT v sezoně 23/24 budou Švédské hokejové hry 2024.✔️ Podívejte se na program zápasů, výsledky a tabulku na Beijer...

České reprezentantky po zisku bronzových medailí na MS v hokeji žen 2023 v Kanadě

Česká hokejová reprezentace žen: program, zápasy, soupiska

Naše hokejistky patří ke světové ☝ špičce. Přečtěte si vše o české reprezentaci žen, od programu turnajů přes soupisku po výčet úspěchů.

Jak a kde sázet na hokej – průvodce sázením od založení účtu až po typy kurzů

Jak sázet na hokej – tipy na kurzové sázení online

Chcete si vsadit na hokej a nevíte jak a kde? Podívejte se na návod k sázení – od založení účtu až po jednotlivé typy sázek a kurzů na...