Představení týmů na Spengler Cupu 2023

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Letošního Spengler Cupu se jako tradičně zúčastní 6 týmu. Z české extraligy padla volba na Dynamo Pardubice. Na prestižním turnaji se dále představí pořadatelský klub HC Davos, Tým Kanady, švédská Frölunda, finská KalPa a obhájce loňského prvenství Ambri-Piotta ze Švýcarska. Přečtěte si krátké představení všech celků.

Týmy na Spengler Cupu
PardubiceTým Kanady – Frölunda
Ambri-PiottaDavosKalPa

Hokejisté Kanady Kris Versteeg a Scottie Upshall se slavnou trofejí po výhře na Spengler Cupu 2023
Foto: Profimedia

Spengler Cup 2023: informace, představení týmů, rozdělení do skupin

Spenglerův pohár hostí město Davos, které se nachází ve východní části Švýcarska. Letošní ročník se uskuteční v obvyklém termínu od 26. do 31. prosince 2023. Připravili jsme si pro vás předturnajové preview, ve kterém se dozvíte, jakou mají jednotlivé kluby formu a kdo patří mezi jejich nejlepší hráče.

sipka Klikněte ZDE a sledujte zápasy na Spengler Cupu 2023 živě!

Sleduj průběh zápasu ZDE

V posledních dvou ročnících se mužstvo z ELH pokaždé dostalo do finále, avšak Třinec ani Sparta na slavnou trofej nedosáhli. Podaří se letos Pardubicím zvítězit a ukončit tak 41 let dlouhou sérii bez prvenství českého klubu?

Šestice týmů je rozdělena do dvou skupin po třech celcích. Pardubické Dynamo odehraje první utkání ve své skupině Torriani proti švýcarskému klubu HC Ambri-Piotta dne 26. prosince od 14:10. Dále na Východočechy ve skupině čeká finský tým KalPa Kuopio.

Pokud se podaří Dynamu v základní skupině vyhrát, automaticky postupuje do semifinále. V opačném případě se popere o postup do vyřazovacích soubojů s druhým nebo třetím celkem ze skupiny Cattini.

sipka Program zápasů a další informace o Spengler Cupu 2023 najdete ZDE

HC Dynamo Pardubice na Spengler Cupu 2023

Populárního turnaje se pravidelně účastní i jeden tým z České republiky. Naší extraligu bude tentokrát symbolicky reprezentovat pardubické Dynamo, které letos stejně jako Spengler Cup slaví jubilejní 100. narozeniny.

Pro český velkoklub se bude jednat o historicky třetí účast na prestižním turnaji. Perníkáři ochutnali atmosféru Spenglerova poháru v letech 1987 a 2007. Jejich dosavadním maximem je 4. místo z roku 2007, letos ale mají podstatně vyšší ambice.

Pardubice přijedou do Davosu jakožto průběžný lídr české Tipsport extraligy. Ve 29 zápasech si připsaly do tabulky 67 bodů a před zahájením Spengler Cupu mají na druhou Spartu náskok 8 bodů.

V průběžné tabulce individuální produktivity ELH najdeme v Top 3 rovnou dva pardubické hráče – Roberta Kousala (28 bodů) a Lukáše Radila (27). Třiatřicetiletý forvard Radil se pak dělí s Oliverem Okuliarem z hradeckého Mountfieldu o pozici nejlepšího střelce tuzemské nejvyšší soutěže (oba 15 gólů).

Mezi další ofenzivní tahouny se řadí kapitán Lukáš Sedlák, Tomáš Hyka, Martin Kaut či Robert Říčka. V defenzivě pak nejvíce vynikají Peter Čerešňák nebo Jan Košťálek. V nedávné době pak vyztužil obranné řady Východočechů Libor Hájek, který se po 5 letech strávených bojem o pevné místo v NHL rozhodl pro návrat do Česka.

Jedničkou v pardubickém brankovišti je Roman Will, který v aktuálním ročníku extraligy nastoupil do 24 zápasů.

Kurz na vítězství Pardubic: 4,50 sipka Vsadit a sledovat Spengler Cup u Tipsportu

HC Dynamo Pardubice před Spengler Cupem 2023
Počet účastí na turnaji: 2x (1987,2007)
Nejlepší umístění: 4. místo (2007)
Domácí soutěž: Tipsport extraliga
Průběžná příčka v ELH: 1. místo (67 bodů)
Lídr týmové produktivity v ELH: R. Kousal (6+22)
Nejlepší střelec týmu v ELH: L. Radil (15 gólů)
Kapitán: L. Sedlák

Tým Kanady: představení před Spengler Cupem 2023, soupiska

Výběr Kanady si poprvé zahrál ve švýcarském Davosu v roce 1984. Od té doby nevynechaly Javorové listy ani jeden ročník Spenglerova poháru.

Z celkového počtu 38 účastí (dvakrát byl turnaj zrušen kvůli koronaviru) se kanadskému mužstvu podařilo vyhrát 16x, což je nejvyšší číslo v dlouholeté historii Spengler Cupu.

Jako obvykle je letošní Tým Kanady tvořen převážně z hráčů působících ve švýcarské NL či farmářské AHL.

Nejzvučnějším jménem na soupice je obránce Jordie Benn, který má na svém kontě 607 zápasů v základní části NHL, dalších 23 přidal během bojů o Stanley Cup. Starší bratr slavnějšího forvarda Jamieho Benna se po několika slabších sezonách v nejkvalitnější hokejové lize světa letos v létě rozhodl pro odchod do švédského Brynäs.

Zkušeností na rozdávání má i další bek Nathan Beaulieu, který stihnul v National Hockey League odehrát téměř 500 duelů. Ještě vloni naskočil do 52 utkání za Anaheim, teď však obléká dres švýcarského Klotenu. O místo v kádru Pittsburghu pak bojuje zadák Ty Smith. Osmnáctý pick draftu z roku 2018 letos na farmě Penguins zapisuje téměř bod na zápas.

Mezi hlavní taháky v ofenzivních řadách kanadského výběru budou patřit Colton Sceviour či Derek Grant. Prvně jmenovaný nastupoval za Dallas, Floridu, Pittsburgh či Edmonton, včetně play off odehrál v NHL více než 550 klání. Třiatřicetiletý Grant pak působil ve slavné soutěži 10 sezon, během nichž si dohromady připsal téměř 450 startů.

O post brankářské jedničky se nejspíše poperou zlatý medailista z posledního MSJ Thomas Milic a Aaron Dell, který je sice zapsán na soupisce Caroliny, avšak mezi tři tyče se letos ještě nepostavil.

Níže se pak můžete podívat na kompletní nominaci kanadského mužstva na letošní Spengler Cup, která čítá 3 gólmany, 8 obránců a 12 útočníků.

Nominace Týmu Kanady na Spengler Cup 2023

  • Tyler Beskorowany (G) – Belfast Giant, EIHL
  • Aaron Dell (G) – Carolina Hurricanes, NHL
  • Thomas Milic (G) – Norfolk Admirals, ECHL
  • Nicolas Beaudin (D) – Laval Rocket, AHL
  • Nathan Beaulieu (D) – EHC Kloten, NL
  • Jordie Benn (D) – Brynäs IF, Allsvenskan
  • Dillon Heatherington (D) – Belleville Senators, AHL
  • Joey LaLeggia (D) – HC Lugano, NL
  • Zac Leslie (D) – SC Rapperswil-Jona Lakers, NL
  • Thomas Schemitsch (D) – Malmö Redhawks, SHL
  • Ty Smith (D) – Wilkes-Barre/Scranton Penguins, AHL
  • Jonathan Ang (F) – EHC Kloten, NL
  • Guillaume Asselin (F) – HC Ajoie, NL
  • Daniel Audette (F) – HC Ajoie, NL
  • Chris DiDomenico (F) – HC Fribourg-Gottéron, NL
  • Derek Grant (F) – ZSC Lions, NL
  • Jonathan Hazen (F) – HC Ajoie, NL
  • Michael Joly (F) – HC Lugano, NL
  • Josh Jooris (F) – Genève-Servette HC, NL
  • Corban Knight (F) – SC Bern, NL
  • John Quenneville (F) – HC Lugano, NL
  • Massimo Rizzo (F) – University of Denver, NCAA
  • Colton Sceviour (F) – SC Bern, NL

Kurz na vítězství Týmu Kanady: 2,90 sipka Vsadit a sledovat Spengler Cup u Tipsportu

Tým Kanady před Spengler Cupem 2023
Počet účastí na turnaji: 38x (1984 – 2022)
Počet prvenství: 16x (1984, 1986, 1987, 1992, 1995, 1996, 1997, 1998, 2002, 2003, 2007, 2012, 2015, 2016, 2017, 2019)
Největší hvězdy letošního výběru: A.Dell (G)
T. Milic (G)
J. Benn (O)
C. Sceviour (F)
D. Grant (F)

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Frölunda HC (Švédsko) na Spenglerově poháru 2023

Švédská Frölunda byla na slavný turnaj pozvána už v roce 2021, tehdy se však akce na poslední chvíli zrušila kvůli pandemii koronaviru. Premiéra čtyřnásobného švédského mistra na Spengler Cupu se tak odložila na tento rok.

Klub z druhého největšího švédského města Göteborgu, kde se koná letošní mistrovství světa juniorů do 20 let, jede do Davosu jako 5. nejvýše postavený celek v tabulce švédské SHL.

Týmovou produktivitu vede kapitán Max Friberg. Dvojnásobný účastník hokejového šampionátu zaznamenal ve 28 zápasech švédské ligy 21 kanadských bodů (7+14). Hned za ním se nachází se 16 body (4+12) Malte Strömwall, který pomohl třemi góly reprezentaci Tre Kronor k vítězství na uplynulých Švýcarských hokejových hrách.

V dresu Frölundy by se měl na Spenglerově poháru představit také Erik Thorell, kterého si můžeme vybavit díky nedávnému angažmá ve Spartě v sezonách 2021/22 a 2022/23.

Pro zajímavost dodejme, že Frölunda drží rekord v počtu prvenství v Hokejové lize mistrů. V novodobé historii mezinárodní klubové soutěže se uskutečnilo 8 ročníku, přičemž švédské mužstvo se radovalo z titulu rovnou čtyřikrát. Do aktuálního ročníku se ale nekvalifikovalo.

Kurz na vítězství Frölundy: 4,50 sipka Vsadit a sledovat Spengler Cup u Tipsportu

Frölunda HC (SWE) před Spengler Cupem 2023
Domácí soutěž: SHL (Svenska hockeyligan)
Průběžná příčka v SLH: 5. místo (67 bodů)
Lídr týmové produktivity v SLH: M. Friberg (7+14)
Nejlepší střelci týmu v SLH: M. Friberg (7 gólů)
M. Strömwall (7 gólů)
L. Öberg (7 gólů)
N. Lasu (7 gólů)
Kapitán: M. Friberg

HC Ambri-Piotta (Švýcarsko) před Spengler Cupem 2023

Aktuálně 7. mančaft švýcarské NLA bude na letošním Spengler Cupu obhajovat vítězství z minulého ročníku. Pro klub z malé obce Quinto s populací méně než 1 000 obyvatel se jedná o třetí účast na nejstarším hokejovém turnaji na světě.

V Ambri-Piottě působí druhým rokem český útočník Michael Špaček, který aktuálně vládne produktivitě švýcarského celku. Majitel jednoho extraligového titulu s Třincem z roku 2021 posbíral ve 30 utkáních 27 bodů. Hlavní předností někdejšího prospektu Winnipegu je tvoření hry – 20 zaznamenaných asistencí ho řadí mezi elitní pětici nahrávačů ve švýcarské lize.

Dalšími ofenzivními lídry jsou Inti Pestoni či kanadský centr Laurent Dauphin. Nejlepším střelcem mužstva je ale zadák Jesse Virtanen, který letos nasázel už 10 branek. Dvaatřicetiletý Fin zároveň platí za top skórera mezi všemi beky v National League.

Na Spenglerově poháru nastoupí za Ambri-Piottu i americký forvard Peter Mueller, který byl ještě donedávna považován za jednu z největších hvězd české extraligy. V půlce listopadu ale rozvázal smlouvu s Vítkovicemi.

Osmička draftu do NHL z roku 2006 ale doplní soupisku Ambri-Piotty pouze během vánočního turnaje, dlouhodobější smlouvu zatím nikde nepodepsal. Dalšími posilami jsou obránci Benoit Jecker z Fribourgu a Julius Honka ze Servette.

Kurz na vítězství Ambri: 6,50 sipka Vsadit a sledovat Spengler Cup u Tipsportu

HC Ambri-Piotta (SUI) před Spengler Cupem 2023
Počet účastí na turnaji: 3x (2019, 2021, 2022)
Počet prvenství: 1x (2022)
Domácí soutěž: NL (National League)
Průběžná příčka v NL: 7. místo (50 bodů)
Lídr týmové produktivity v NL: M. Špaček (7+20)
Nejlepší střelec týmu v NL: J. Virtanen (10 gólů)
Kapitán: L. Dauphin

HC Davos (Švýcarsko) na Spengler Cupu 2023

Pořadatelský tým vynechává svůj "domácí turnaj" zřídkakdy. Za posledních 30 let nechyběl Davos na Spengler Cupu ani jednou. Nejúspěšnější klub švýcarské hokejové ligy má ve své sbírce 15 prvenství na prestižním turnaji, poslední vítězství se pak datuje k roku 2011.

Aktuální ročník švýcarské ligy ale Davosu nevychází podle představ. Žlutomodrým chybí především nějaká delší série vítězných zápasů, jejich letošním maximem jsou pouze dvě výhry v řadě. Momentálně se pak nacházejí na 9. příčce se ziskem 45 bodů.

Stejně jako Michael Špaček v Ambri-Piottě, i Matěj Stránský platí za nejproduktivnějšího hráče Davosu. Ostravský rodák má v tuto chvíli na svém kontě 25 kanadských bodů. 17 nastřílených gólů ho pak řadí mezi na 3. místo v tabulce střelců švýcarské nejvyšší hokejové soutěže.

Mezi další persony populárního švýcarského klubu můžeme bezpochyby zařadit Andrease Ambühla, který se Spenglerova poháru zúčastní už počtrnácté. U stálice švýcarské reprezentanta a rekordmana v počtu odehraných zápasů na MS se ale začíná projevovat vysoký věk. 40letý forvard zaznamenal ve 32 duelech pouze 11 bodů.

Na soupisce Davosu najdeme i slovenského útočníka Tomáše Jurča. Majitel bronzové medaile z hokejového turnaje na Zimních olympijských hrách 2022 ale do posledních tří zápasů ve švýcarské lize nenastoupil.

Kurz na vítězství Davosu: 6,50 sipka Vsadit a sledovat Spengler Cup u Tipsportu

HC Davos (SUI) před Spengler Cupem 2023
Počet prvenství: 15x (1927, 1933, 1936, 1938, 1941, 1942, 1943, 1951, 1957, 1958, 2000, 2001, 2004, 2006, 2011)
Domácí soutěž: NL (National League)
Průběžná příčka v NL: 9. místo (48 bodů)
Lídr týmové produktivity v NL: M. Stránský (17+8)
Nejlepší střelec týmu v NL: M. Stránský (17 gólů)
Kapitán: A. Ambühl

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

KalPa Kuopio (Finsko) na Spengler Cupu 2023

Finskou ligu bude na letošním Spengler Cupu reprezentovat klub KalPa Kuopio, který na prestižním turnaji už jednou vyhrál, a to v roce 2018. Tehdy se jednalo pro finský klub o premiérovou účast, takže na ikonickém turnaji je zatím "stoprocentní".

I díky sérii posledních čtyř zápasů se ziskem alespoň jednoho bodu KalPa aktuálně drží 4. příčku ve finské nejvyšší soutěži. Blízko za nimi je ale početná smečka pronásledovatelů. Například 11. tým JYP Jyväskylä ztrácí na Kuopio pouze sedm bodů.

Rovněž za finský mančaft nastoupí na Spenglerově poháru jeden Čech. Plzeňský odchovanec Matyáš Kantner se po nevydařené krátké anabázi v Mladé Boleslavi rozhodl v průběhu minulé sezony odejít do země tisíce jezer. A v sestavě KalPy si našel své místo. Letos naskočil do všech 32 utkání, v nichž zaznamenal 15 bodů za sedm branek a osm asistencí.

Nejproduktivnějším hráčem týmu je poté nadějný jednadvacetiletý útočník Juuso Mäenpää, který si zatím připsal 25 bodů (7+18). 169cm vysoký hokejista se v posledním zápase Finů na Švýcarských hrách v rámci EHT blýsknul bilancí 1+2, čímž pomohl k výhře 4:3 nad domácími Švýcary.

Důležitou roli má dále kanadský obránce Colby Sissons. Někdejší vítěz jedné z elitních kanadských juniorských soutěží WHL se dokonce dělí o pozici nejlepšího nahrávače mezi beky ve finské lize. V aktuálním ročníku si připsal už 21 asistencí.

Kurz na vítězství KaIPy: 6,50 sipka Vsadit a sledovat Spengler Cup u Tipsportu

KaIPa Kuopio (FIN) před Spengler Cupem 2023
Počet účastí na turnaji: 1x (2018)
Počet prvenství: 1x (2018)
Domácí soutěž: Liiga
Průběžná příčka (Liiga): 4. místo (51 bodů)
Lídr týmové produktivity (Liiga): J. Mäenpää (7+18)
Nejlepší střelec týmu (Liiga): A. Okany (8 gólů)
Kapitán: T. Kiiskinen

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport nyní

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 300 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 300 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Český útočník Jiří Kulich si letos odbyl premiéru v NHL. Bude patřit k největším hvězdám na MSJ 2024?

Nejlepší hráči MS v hokeji juniorů 2024: top 5 hvězd turnaje

I letošní ročník hokejového MS juniorů bude přehlídkou úžasných talentů. Na koho se upře největší pozornost? Zjistíte v našem článku.

MS juniorů v ledním hokeji 2023 vyhrála Kanada, za ní se umístilo Česko a USA. Naváže naše reprezentace na loňský úspěch?

MS juniorů v hokeji 2024: nominace všech týmů, statistiky hráčů

Prohlédněte si kompletní soupisky všech týmů MSJ 2024 včetně statistik hráčů. V článku najdete i top hvězdy každého národního mužstva.

Martin Kaut z Pardubic a Jaromír Jágr z Kladna se zařadili mezi největší hvězdy hokejové extraligy za minulý týden

Hráč týdne ELH podle HokejZpravy.cz (18. 12. až 24. 12. 2023)

Padaly rekordy, brankáři čarovali, na led se vrátila hvězda největší. Podívejte se na události, nejlepší hráče i sestavu týdne v ELH.