Švédsko U20 na MSJ 2024: Top 3 hvězdy týmu, přednosti, slabiny

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Česká hokejová reprezentace U20 narazí v semifinále MSJ 2024 na domácí Švédsko. Přečtěte si, kteří hráči švédského výběru na probíhajícím šampionátu nejvíce vynikají, a v čem tkví největší přednost i slabina našeho semifinálového soupeře.

Švédsko U20J. Lekkerimäki
N. Östlund – H. Hävelid
Největší přednostNejvětší slabina

Švédský tým U20 se raduje z postupu do semifinále MSJ 2024 po výhře nad Švýcarskem Foto: Profimedia

Švédský hokejový tým U20 na MS juniorů 2024: představení

Už po třetím zápase na turnaji měli hokejisté Tre Kronor jistotu postupu do playoff z 1. místa skupiny A, když za 180 minut neinkasovali ani jednu branku! Pak sice prohráli s Finskem po samostatných nájezdech a ve čtvrtfinále udolali Švýcarsko až v prodloužení, i tak ale půjdou do zápasu s Českem v pozici favorita. Semifinálové utkání začíná ve čtvrtek 4. ledna od 15:00.

sipka Vsaďte si na MSJ 2024 u Betana ZDE!

Sleduj průběh zápasu ZDE

Už před zahájením mistrovství světa v hokeji juniorů 2024 byli Švédové společně s Kanadou a Spojenými státy považováni za nejžhavější kandidáty na zisk zlatých medailí.

Rovnou devět hokejistů z letošní 23členné nominace švédského týmu prošlo prvním kolem draftu do NHL. Většina hráčů pak působí ve švédské nejvyšší soutěži, která je považována jako za z nejkvalitnějších v celé Evropě.

V redakci HokejZpravy.cz jsme vybrali tři hráče, kteří na nás svými dosavadními výkony na turnaji zapůsobili nejvíce. Dále se zaměříme na největší přednost švédského výběru, ale i jednu slabou stránku, která by českému juniorskému týmu mohla hrát do karet.

sipkaNepřehlédněte: Preview zápasu Švédsko vs. Česko

Top hvězda Švédska U20: #23 Jonathan Lekkerimäki (útočník)

Největší dovedností tohoto křídelníka je tvrdá a přesná střela zápěstím, kterou jakožto hokejista držící hůl na pravou stranu může připomínat Davida Pastrňáka. Ostatně číslo 88 nosí na svém dresu i v Örebro, v reprezentaci ale hraje s číslem 23.

Pro Jonathana Lekkerimäkiho se letos jedná už o třetí účast na šampionátu juniorů. Zkušenosti z předešlých mistrovství potvrzuje svou skvělou produktivitou, když v pěti zápasech nastřílel už 4 branky, ke kterým přidal 3 asistence.

Prospekt Vancouveru zatím působí ve švédské SHL. Své střelecké schopnosti letos potvrzuje i na klubové úrovni –⁠ ve 24 zápasech za Örebro už nasázel 10 gólů.

Jonathan Lekkerimäki (SWE): profil hráče
Pozice: Pravé křídlo
Produktivita na MSJ 2024: 7 bodů (4+3)
Draft NHL: 15. v pořadí (2022)
Práva v NHL: Vancouver Canucks
Aktuální tým: Örebro HK (SHL)

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Top hvězda Švédska U20: #23 Noah Östlund (útočník)

Noah Östlund vede jako centr elitní útočnou formaci švédského týmu, po jeho boku stojí již zmíněný Jonathan Lekkerimäki a další křídelník Anton Wahlberg.

Spoluhráč českého forvarda Jakuba Štancla z klubu Växjö Lakers HC vyniká tvořením hry a skvělými přihrávkami. Těch gólových zaznamenal na letošním MS juniorů už pět, dále dvakrát skóroval. V každém z pěti duelů pak získal alespoň jeden kanadský bod.

Odchovanec týmu Södertälje SK má také pozitivní bilanci na vhazování (52,04 %). Na buly se bude nejspíše často potkávat s Matyášem Šapovalivem. První centr české juniorky si však v této činnosti vede ještě lépe (54,46 %).

Noah Östlund (SWE): profil hráče
Pozice: Střední útočník
Produktivita na MSJ 2024: 7 bodů (2+5)
Draft NHL: 16. v pořadí (2022)
Práva v NHL: Buffalo Sabres
Aktuální tým: Växjö Lakers HC (SHL)

Top hvězda Švédska U20: #35 Hugo Havelid (brankář)

Narodit se o den dříve, na letošním hokejovém mistrovství juniorů by jednička ve švédském brankovišti startovat nemohla. Hugo Hävelid totiž oslavil na den přesně 1. ledna 2024 své 20. narozeniny.

Je až k údivu, že dle statistik nejlepší gólman turnaje platí za jednoho ze tří hráčů švédské juniorské reprezentace, kteří ještě nebyli draftováni do NHL.

Před semifinálovými duely MSJ 2024 má totiž nejlepší úspěšnost zákroků (96,61 %), nejnižší průměr obdržených gólů na zápas (0,65) i nejvyšší počet čistých kont (2). Zatím nastoupil do tří zápasů, v nichž inkasoval pouze 2 branky! Podařilo se mu vynulovat i Kanadu.

Hävelid tak navazuje na výkony z mistrovství světa do 18 let v roce 2022, na kterém vychytal švédskému ročníku 2004 prvenství. I před dvěma lety na osmnáctkách ovládl většinu gólmanských statistik a současně byl vybrán do All-Star týmu turnaje.

Hugo Hävelid (SWE): profil hráče
Pozice: Brankář
Úspěšnost zákroků na MSJ 2024: 96,61 %
Průměr obdržených gólů na MSJ 2024: 0,65 g./z.
Draft NHL: Nedraftován
Aktuální tým: Djurgårdens IF (Allsvenskan)

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Největší přednost švédské hokejové reprezentace na MSJ 2024: Skvělá defenziva

Nutno ale podotknout, že před Havelidem i jeho kolegou Melkerem Thelinem stojí nejlepší obrana na hokejovém MS U20.

Po prvních třech utkáních turnaje si Švédové stále drželi čistý štít! Svou parádní bilanci si v předešlých dvou zápasech sice pokazili, 6 obdržených branek z celkového počtu 5 zápasů ale zaslouží obrovské uznání.

Tři Korunky zároveň platí za nejlépe bránící tým v početní nevýhodě. Dohromady přežili devět z 10 oslabení.

Nejvyšší vytížení ze švédských beků obvykle dostává Axel Sandin Pellikka, kterého si zamluvil Detroit na minulém draftu jako 17. v pořadí. Nejlepší střelec napříč zadáky ve švédské SHL tráví v průměru na ledě okolo 20 minut, v Göteborgu se po individuální stránce ale zatím tak trochu hledá.

Z obranných řad více vyčnívají například 11. muž draftu 2023 Tom Willander (vybrán Vancouverem) nebo Theo Lindstein, kteří do statistiky +/- nasbírali shodně po 8 kladných bodech. Druhý jmenovaný už navíc nasbíral 6 zářezů do produktivity (1+5),

Největší slabina švédské hokejové reprezentace na MSJ 2024: Ztráta koncentrace v závěrech utkání

Vybrat jakoukoliv slabou stránku tohoto našlapaného švédské výběru je opravdovým oříškem. Jednu jsme ale přece jenom našli.

Po prvních třech zápasech na domácím MSJ se Švédům s celkovým skórem 13:0 nedalo vytknout opravdu nic.

Nicméně do poslední dvacetiminutovky skupinového zápasu s Finy i čtvrtfinále se Švýcary šli modrožlutí s náskokem jedné branky. A oba duely dospěly do prodloužení.

Prohra se skandinávským sousedem je tolik mrzet nemusela, vývoj průběhu utkání s alpskou zemí už ale je k zamyšlení. Ve čtvrtfinálovém zápase Švédové dokonce ztratili vedení v poměru 2:0, které si vybudovali v průběhu první třetiny.

Že by na vycházející hvězdy švédského hokeje dopadala v závěrech utkání tíha okamžiku? Švédové totiž nastupují před domácím obecenstvem v hale Scandinavium s kapacitou pro více než 12 000. A to je bezpochyby pro většinu jejich náctiletých talentů velkou zkouškou psychické odolnosti.

Ostatně vzpomeňme, jakým stylem česká reprezentace do 20 let otočila loňské semifinále MSJ v kanadském Halifaxu. Tehdy srovnal na 1:1 34 vteřin před koncem základní hrací doby David Jiříček a v prodloužení rozhodl o našem postupu do finále Jiří Kulich. Tre Kronor pak nakonec padli během prodloužení i v zápase o 3. místo s USA.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Čeští reprezentanti oslavují gól v zápase MS U20 v hokeji 2023 proti Švédsku

Zápasy Česka na MS v hokeji do 20 let 2024: Kdy hrají Češi?

Kdy a s kým hrají Češi na MS U20 v hokeji 2024? Kompletní program i výsledky Česka najdete zde, nechybí ani statistiky a střelci.

Český útočník Jiří Kulich slaví vítězný gól v prodloužení semifinále Česko vs. Švédsko na MS juniorů v hokeji 2023

Bilance Česko vs. Švédsko na MS juniorů: zápasy, výsledky, skóre

Už od svého vzniku se česká reprezentace do 20 let na MS v hokeji juniorů pravidelně utkává s tou švédskou. Jak vypadá vzájemná bilance?

Česká reprezentace postoupila po vítězství nad Kanadou 3:2 do semifinále mistrovství světa juniorů 2024.

Když Češi hráli semifinále MS juniorů v hokeji: soupeři, bilance

Čeští junioři si pojedenácté v historii zahrají semifinále hokejového MS U20. Jak se jim zde vedlo v minulosti? Zjistíte v našem článku.