Hokejisti NHL budou hrát na ZOH 2026 a 2030

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Na tohle jsme čekali! Komisař Gary Bettman v Torontu slavnostně oznámil, že se nejlepší liga na světě dohodla s hráčskou asociací i IIHF. Už na Zimních olympijských hrách 2026 v Itálii tak budou znovu startovat hráči NHL.

Sidney Crosby vstřelil zlatý gól na ZOH 2010 ve Vancouveru Foto: Profimedia

NHL se vrací na olympiádu. Na ZOH 2026 v Miláně uvidíme po 12 letech best-on-best turnaj

NHL, NHLPA a IIHF našly společnou řeč. Hokej na ZOH 2026 tak proběhne za účasti největších světových hvězd. Bude to poprvé po 12 letech, což pro většinu současných elitních hráčů znamená první šanci zahrát si na olympiádě. Redakce HokejZpravy.cz se těší už teď!

sipka Sledujte top hokejové zápasy každý den živě ZDE

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

McDavid, Matthews či Pastrňák můžou na ZOH 2026 debutovat pod pěti kruhy!

Světovému hokeji dlouhodobě chybí častější konfrontace v best-on-best turnaji. Na reprezentační úrovni jsme naposledy takovou akci mohli sledovat v roce 2016, kdy se odehrál poslední World Cup of Hockey.

Tehdy hokejisti jako Connor McDavid, Nathan MacKinnon a Auston Matthews hráli ve speciálním severoamerickém výběru do 23 let. Tato generace ale ještě nedostala možnost obléct národní barvy pod pěti kruhy.

To se v roce 2026 změní, hráči NHL se konečně znovu objeví na zimní olympiádě. Naposledy měli tuto možnost v roce 2014 v Soči, naprostá většina současných největších hvězd ale tou dobou patřila do juniorských celků a šanci na nominaci měla jen mizivou.

Také David Pastrňák byl příliš mladý na to, aby startoval za áčko na ZOH 2014. Tou dobou byl členem národního týmu do 20 let. Na další dvě olympiády už mohl jako stabilní hráč Bostonu zapomenout.

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Z aktuální top 30 v kanadském bodování NHL si na olympiádě zahrál jen Sidney Crosby

Pastrňákův příběh se týká prakticky všech jeho vrstevníků. Vždyť z aktuální top 30 v kanadském bodování NHL má olympijskou zkušenost pouze jeden hokejista – legendární Sidney Crosby, který má ve sbírce dokonce dvě zlaté medaile.

Crosby nejprve doma ve Vancouveru vystřelil Kanadě zlato v prodloužení ve finále proti USA, o čtyři roky později už vedl javorové listy k obhajobě titulu s céčkem na dresu.

Budoucí člen Síně slávy stále patří mezi nejlepší hokejisty na světě, přestože letos oslaví už 37. narozeniny. Návrat na ZOH může pro veterána, který má v Penguins smlouvu do konce příští sezony, znamenat motivaci, jak si prodloužit výjimečnou kariéru.

Jsou to ale především hráči narození okolo poloviny 90. let, kteří jsou z dohody NHL, NHLPA a IIHF nadšeni. A samozřejmě také fanoušci. Kdo by nechtěl sledovat McDavida s MacKinnonem v souboji s Matthewsem a Hellebuyckem nebo nejlepší soupiskou Švédska?

sipka Kanadské bodování NHL 2023/24

COVID sehrál roli, proč k návratu NHL nedošlo už v roce 2022. Hráči ale mají velký zájem startovat

NHL Commissioner Bettman přiznal, že k obnovení spolupráce s olympijským turnajem přivedl top ligu zejména fakt, že sami hráči měli obrovský zájem startovat na ZOH.

„Uvědomujeme si, jak důležité je to pro hráče. A v duchu spolupráce, zejména té, kterou jsme společně udělali během covidu, jsme všichni na naší straně cítili, že tohle je správná věc,“ řekl Bettman. „Skutečně to bylo o tom udělat něco proto, že hráči to sami opravdu chtěli.“

Právě nejisté roky během covidové epidemie nakonec poměrně těsně před olympiádou smetly ze stolu možnost startu hráčů NHL na ZOH 2022 v Pekingu.

Z hokejového turnaje v Číně se, při vší úctě, stala až akce třetí kategorie. Na olympiádě totiž nebyli ani odpadlíci ze základní části či prvního kola play off NHL, kteří obvykle posilují reprezentace na mistrovství světa.

V Pekingu ale naplno vyletěla juniorská kometa Juraje Slafkovského, který skvělými výkony pomohl Slovensku k bronzu. Sedmi góly si řekl o to, aby jej o pár měsíců později Montréal vybral jako jedničku draftu.

Cesta k medaili bude pro Čechy a Slováky mnohem těžší. Jen turnaj top hvězd ale píše skutečně legendární příběhy

Jisté je, že stejně jako Slovensko bude mít i český národní tým na příštích ZOH mnohem složitější cestu k medaili. Výběry Kanady, USA, Švédska či Finska jsou při zohlednění skutečných top soupisek mnohem silnější.

Platí to samozřejmě i pro Rusko, ale zatím není zřejmé, v jaké podobě – a jestli vůbec – se bude Sborná moct zúčastnit vzhledem k válce na Ukrajině a přetrvávající geopolitické krizi.

Ať už s Ruskem nebo bez něj, čeští fanoušci jistě ocení, že na olympiádě konečně uvidíme střetnutí, která nás provázela v letech 1998–2014. Premiérový start hokejistů NHL v Naganu přinesl největší sportovní příběh v naší historii.

sipka Seriál Historie hokeje na ZOH (1920–2022)

Hokejový turnaj na ZOH 2026 – základní info
📅Kdy: 6. 2. – 22. 2. 2026
🏒Kde: Milán, Itálie
🏟️Stadiony: PalaItalia (16,000)
Fiera Milano (6,500)
😍Hráči NHL: ano
Účast Česka: ano

Ze současných Čechů v NHL mají olympijskou zkušenost jen Palát a Gudas

Může se triumf z roku 1998 opakovat? Pravděpodobnost je sice velmi nízká, ale zároveň je třeba zmínit, že ze současného složení Čechů v NHL si na ZOH zahráli jen Ondřej Palát a Radko Gudas. Přidat můžeme ještě Jakuba Voráčka, který je stále na výplatní pásce Arizony, ale jeho profesionální kariéra je zřejmě minulostí.

Do Soči mohl spolu s uvedenou trojicí odcestovat také Tomáš Hertl, jehož o účast na olympiádě tehdy připravilo přetržení vazu v kolenu. Hertl už dlouhodobě patří mezi nejlepší české hráče v NHL a pokud bude zdravý, nominace na ZOH 2026 by jej neměla minout.

V nejlepší lize působí zhruba tři desítky našich hokejistů – někteří mají stabilní místo v sestavě, jiní o svou pozici bojují. Většina z nich by ale měla usilovat i o místo v olympijském týmu. Diváci tak pravděpodobně uvidí v Miláně podstatně jiné složení reprezentace, než na které jsme zvyklí z mistrovství světa.

HOKEJ NA ZOH S HRÁČI NHL
Nagano 1998
🥇1. místo 🥈2. místo 🥉3. místo
Česko Rusko Finsko
Vítěz bodování: Teemu Selänne (Finsko)
Salt Lake City 2002
Kanada USA Rusko
Umístění Česka: konec ve čtvrtfinále
Vítěz Bodování: Mats Sundin (Švédsko)
Turín 2006
Švédsko Finsko Česko
Vítěz bodování: Teemu Selänne (Finsko)
Vancouver 2010
Kanada USA Finsko
Umístění Česka: konec ve čtvrtfinále
Vítěz bodování: Pavol Demitra (Slovensko)
Soči 2014
Kanada Švédsko Finsko
Umístění Česka: konec ve čtvrtfinále
Vítěz bodování: Phil Kessel (USA)

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sledujte Davida Pastrňáka a další hvězdy NHL v sezóně 2023/24 živě na TV Tipsport.

Základní část NHL 2023/24: Zápasy, výsledky, tabulka, livestream

107. ročník NHL znamená pro fanoušky hokeje záruku skvělé podívané. Vše o základní části sezóny 2023/2024 se dozvíte v našem článku.

Hokejista Auston Matthews, jedna z největších hvězd NHL, slaví svůj gól v dresu Toronto Maple Leafs

Týden v NHL podle HokejZpravy.cz: seznam, hvězdy, události

Co přinesl minulý týden v NHL 2023/24? Podívejte se na přehled největších ⭐ hvězd, zásadních událostí i statistik českých hokejistů, pěkně...

Vladimír Sobotka po dohrání švédského hráče, zápas Česko vs. Švédsko na Beijer Hockey Games 2023

Švédské hokejové hry 2024: program, výsledky, tabulka

V pořadí třetím dílem EHT v sezoně 23/24 budou Švédské hokejové hry 2024.✔️ Podívejte se na program zápasů, výsledky a tabulku na Beijer...