Týden v NHL: 3 hvězdy, Češi a nejzajímavější události 2. týdne

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Také druhý týden základní části 107. ročníku NHL ukázal, proč se jedná o nejlepší a nejzábavnější hokejovou ligu na světě. Hvězdy dál sázely spoustu gólů, dařilo se i Čechům, ale nejvýše nade všemi čněl Detroit Red Wings, nejofenzivnější mužstvo soutěže. Vítejte u 2. dílu pravidelného průvodce děním v National Hockey League.

Kde sledovat NHL3 hvězdy týdne
Událost týdnePrůšvih týdneZápas týdne
Jak se dařilo ČechůmAktuality

Alex DeBrincat a Dylan Larkin stojí za vzkříšením Detroitu, proto jsou i mezi našimi hvězdami týdne v NHL. Foto: Profimedia

Týden v NHL: nejlepší hráči a nejzajímavější události podle redakce HokejZprávy.cz

Vybrat 3 nejlepší hráče je vždy nesmírně složité, protože za přínos pro tým by si zasloužilo vyzdvihnout klidně 20 hokejistů. Uplynulých sedm dní se neslo ve znamení Detroitu Red Wings a jeho produktivních tahounů, český fanoušek si pak jistě užil souboj našich gólmanů v utkání Arizony s Anaheimem.

V seriálu redakce HokejZprávy.cz se každý týden dočtete o všech důležitých událostech, skvělých výkonech i krásných gólech. Přidejte se k téhle jízdě a bavte se u NHL s námi.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma ZDE v online live streamech

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Týden v NHL, top 3 hvězdy: nejlepší hráči NHL v 2. týdnu základní části (16. až 22. října 2023)

Sezóna NHL 2023/24 nám hned od svého startu nabízí řadu výjimečných individuálních počinů. Ze všech úspěšných kanonýrů, bezchybných obránců a famózních gólmanů jsme za 2. týden vybrali následující tři hráče, které považujeme za top hvězdy daného období.

1. hvězda týdne NHL: Dylan Larkin, Detroit

Od svého vstupu do soutěže v sezóně 2015/16 byl Dylan Larkin pasován na nástupce detroitské modly Stevea Yzermana. 1. volba Red Wings na draftu 2014 (15. celkově) hrála solidně, ale progres byl pozvolný a zdálo se, že srovnání s legendárním dlouholetým kapitánem přehnaná.

Teď to ale vypadá, že Larkin tíhu očekávání konečně setřásl a posouvá se na nový výkonnostní level, blíže ke svému vzoru. Také jeho dres zdobí kapitánské „céčko“ (4. rokem) a za uplynulý týden byl nejproduktivnějším hokejistou soutěže s 9 body, kterými pomohl Detroitu ke 4 vítězstvím.

Larkin sázel góly a tvořil hru s úžasnou lehkostí. Ke 3 trefám přidal 6 asistencí, přičemž všechny byly primární. Řádil hlavně v přesilovkách, kde posbíral 6 bodů. I to bylo nejvíc v soutěži.

1. hvězda týdne NHL: Dylan Larkin, C
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Columbus V, 4:0 1 0 1 0 5 19:53
Pittsburgh V, 6:3 0 3 3 -1 4 16:47
Ottawa V, 5:2 1 2 3 0 3 19:41
Calgary V, 6:2 1 1 2 +4 2 17:31

2. hvězda týdne NHL: Alex DeBrincat, Detroit

Útočník Alex DeBrincat se v uplynulém týdnu prostřílel do čela kanadského bodování NHL, kde předskočil parťáka Dylana Larkina. Do Detroitu se stěhoval během léta po trejdu s Ottawou, jehož součástí byl i Dominik Kubalík. A lepší začátek na nové adrese si nemohl vysnít.

Díky hattricku do sítě Calgary, svému 1. v kariéře, se stal rekordmanem Red Wings. Nikdo tu při prvních 6 startech za organizaci nenasázel tolik gólů, co on (8). DeBrincat vede také tabulku střelců a hraje zásadní roli v tom, že dává Detroit nejvíc branek v soutěži – průměrně 5 za zápas.

DeBrincat skóroval 2× proti Pittsburghu a pochválit zaslouží i za bitvu v Ottawě. Na stadionu Senators se sice neprosadil, ale musel projít těžkou zkouškou v podobě neustálého bučení fanoušků či tvrdé hry bývalých spoluhráčů, kteří mu neodpustili, že si po minulé sezóně vynutil přestup jinam.

2. hvězda týdne NHL: Alex DeBrincat, LW
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI
Columbus V, 4:0 0 1 1 0 2 16:18
Pittsburgh V, 6:3 2 1 3 0 4 17:16
Ottawa V, 5:2 0 0 0 0 1 16:22
Calgary V, 6:2 3 1 4 +4 5 17:39

3. hvězda týdne NHL: Carter Hart, Philadelphia

Když před 5 lety vtrhl Carter Hart do NHL, působil ve Philadelphii jako zjevení. Byl sice nováčkem, ale chytal tak působivě, že už v něm fanoušci viděli první dlouhodobou stálici mezi třemi tyčemi od časů Rona Hextalla. Jenže s podobnými úvahami se u Flyers, týmu s přízviskem „pohřebiště brankářů“, nevyplácí pospíchat.

I další rok měl Hart velmi dobrý, pak ale na další tři sezóny upadl do průměru až podprůměru. Pouštěl přes 3 góly za zápas a ani slabá soupiska Letců pro něj nemohla být omluvou. Že ještě není vše ztraceno naznačil už loňskými zlepšenými výkony.

V uplynulém týdnu Hart nastoupil 2×, vždy zvítězil a inkasoval pouze jednou. A to přitom čelil útočným hvězdám Vancouveru a Edmontonu! Hart má v brance skvělý pohyb, bojuje za každé situace, aktivně hledá puky skrz clonící protihráče a daří se mu to fantasticky, o čemž svědčí nejvyšší úspěšnost zákroků za minulý týden – 98 %.

3. hvězda týdne NHL: Carter Hart, G
Soupeř Výsledek Zákroky IG Úspěšnost
Vancouver V, 2:0 26 0 100 %
Edmonton V, 4:1 22 1 95,7 %

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Událost týdne v NHL: Leon Draisaitl se stal nejlepším přesilovkovým střelcem v dějinách Oilers

Málokterá organizace NHL měla ve svých řadách tolik legendárních ofenzivních hráčů, jako Edmonton Oilers. Wayne Gretzky, Mark Messier, Jari Kurri, Paul Coffey, Glenn Anderson – ti všichni za Olejáře stříleli góly v rekordním množství. Jeden primát jim ale nyní sebrala novodobá hvězda týmu, Leon Draisaitl.

Když německý kanonýr proti Nashvillu (17. 10. 2023, výhra 6:1) otevřel v početní výhodě skóre, byla to jeho 127. přesilovková trefa za Oilers, čímž vytvořil nový klubový rekord. Překonal tím dvojici Ryan Smyth – Glenn Anderson (126 gólů), Gretzky je ještě o jednu branku zpět.

Na rozdíl od ostatních zmíněných hráčů býval Smyth buldokem rvoucím se v předbrankovém prostoru, kde byl velmi efektivní. Pamatovat si ho můžete také ze zlatého finále na mistrovství světa 2005 ve Vídni, kde v posledních vteřinách za stavu 0:3 pro Čechy jako smyslů zbavený osekával Jiřího Fischera.

Gratulace pro Draisaitla za dosažení významného milníku; historické pořadí Edmontonu si prohlédněte v tabulce níže.

Událost týdne NHL: Leon Draisaitl, nejvíc PPG gólů za Edmonton*
# Hráč Přesilovkové góly (Power Play Goals)
1. Leon Draisaitl 128
2. Ryan Smyth 126
3. Glenn Anderson 126
4. Wayne Gretzky 125
5. Jari Kurri 107
6. Mark Messier 89
7. Craig Simpson 75
8. Connor McDavid 72
13. Aleš Hemský 40
20. Petr Klíma 32

*Statistiky jsou platné k 23. 10. 2023.

Průšvih týdne v NHL: další zničující zranění pro Kirbyho Dacha, má po sezóně

V roce 2019 šel při draftu NHL Kirby Dach na pódim jako 3. v pořadí (vzalo ho Chicago), hned za jedničkou Jackem Hughesem (New Jersey) a dvojkou Kaapo Kakkem (NY Rangers). V covidem poznamenané základní části 19/20 si vedl solidně, avšak v play off naznačil hvězdný potenciál.

Tehdy se muselo hrát předkolo, kde outsideři z Chicaga překvapivě vyřadili Edmonton s McDavidem a spol. A právě Dach byl označován za jednu z hlavních příčin této senzace. Týmu sice hned v 1. kole vystavili stopku Golden Knights z "města hříchů", Dach se ale stihl stát prvním teenagerem po více než 30 letech, který za Blackhawks skóroval ve vyřazovacích bojích. Naposledy to před ním dokázal Jeremy Roenick roku 1989.

Následující zkrácená sezóna začínala kvůli posunům v kalendáři až v lednu, což se Dachovi stalo osudným. Chtěl předtím naskočit na MS juniorů, jenže v jediném přípravném utkání Kanady utrpěl po srážce se soupeřem ošklivou zlomeninu zápěstí – vypadalo, jako kdyby ho Dachovi někdo přeseknul.

Do dřívější formy se vracel ztěžka, Chicago ho později vyměnilo do Montrealu. Až tam znovu začínal hrát tak, jak mu skauti předpovídali. Na nadějný minulý ročník navázal povedeným letošním startem, ale to už je všechno pryč. Po hitu od Jarreda Tinordiho, paradoxně obránce právě Blackhawks, musel Dach odstoupit z utkání.

Byl to tvrdý střet, ale na pohled nepůsobil nijak hrozivě. Na rozdíl od zprávy, která se rozlétla do světa v tomto týdnu – Kirby Dach má přetrhané křížové i vnitřní postranní vazy v pravém kolenu, do konce sezóny už si nezahraje. Jedná se tedy o další vážné zranění, které může poznamenat celou jeho kariéru. Držíme palce, ať se z toho talentovaný forvard dostane.

Kirby Dach - kariéra, statistiky
Sezóna Tým Z G A B
2019/20 Chicago 64 8 15 23
2020/21 Chicago 18 2 8 10
2021/22 Chicago 70 9 17 26
2022/23 Montreal 58 14 24 38
2023/24 Montreal 2 0 2 2
CELKEM 212 33 66 99

Zápas týdne v NHL: Tampa Bay vs. Toronto 3:4 v prodloužení (21. 10. 2023)

Zápas jako řemen provázela od začátku elektrizující atmosféra, a to nejen proto, že se hrálo na stadionu Blesků. Oba týmy na sebe mají čerstvé vzpomínky z posledního play off, kde se muselo 3× prodlužovat a pokaždé vyhrálo Toronto, čímž si hodně pomohlo k postupu dál. Dobře začalo i tentokrát, prosadil se William Nylander, jemuž po efektní otočce asistoval John Tavares.

Pomstu Tampy Bay dirigoval v 1. třetině Nikita Kučerov. 2 góly napálil do sítě během přesilovek a na jeden přihrál, když napřed výhružně napřáhl a pak místo bomby chytře našel volného Alexe Barré-Bouleta. Kučerovovo řádění odnesl jeho krajan Ilja Samsonov, který si skoro nesáhl na puk – inkasoval 3× ze 4 střel a šel ze hry.

Náhradník Joseph Woll poté zavřel bránu a několika skvělými zákroky dal Torontu šanci vrátit se do zápasu. Vyrovnání zařídilo 2 trefami duo Max Domi – Matthew Knies. Letní posila Domi 2× výtečně nahrávala a nováček Knies se nemýlil. Mimochodem, Domiho otcem je známý bitkař Tie Domi, jenž býval před lety v dresu Javorových Listů postrachem celé NHL.

Zápas dospěl do prodloužení i díky tomu, že Woll v posledních vteřinách lapil tutovku Kučerova. Rozhodující gól dalo Toronto, Nylander s Tavaresem si vyměnili role a kapitán hostů, kteří vyhráli na střely 52:33, skóroval.

Češi v NHL, 2. týden: produktivní české hvězdy, v akci 5 brankářů

Už jsme si zvykli, že počty Čechů v NHL oproti éře zlatých medailí z MS či olympiády výrazně klesly. O to víc je potřeba si vážit každého krajana, který se v konkurenci nejlepších hráčů světa dokáže prosadit. Níže vám nabízíme přehled našich reprezentantů, kteří o sobě v minulém týdnu dali nejvíce vědět.

Pastrňák, Nečas a Hertl: 4 body ve 3 zápasech

Boston Bruins zůstává i po 5 zápasech neporažen a dost za to vděčí Davidu Pastrňákovi. Český křídelník opět bodoval, dával góly a mezi krajánky v NHL byl nejproduktivnější. Krok s ním zvládli držet pouze Martin Nečas z Caroliny a Tomáš Hertl, který potvrzuje, že ve slabém San Jose, stále čekajícím na výhru, bude pro fanoušky jedním z mála důvodů k radosti.

Nejproduktivnější Češi v NHL 2023/24 - 2. týden
Hráč Tým Z G A B
David Pastrňák Boston 3 2 2 4
Martin Nečas Carolina 3 1 3 4
Tomáš Hertl San Jose 3 1 3 4

Filip Chytil, NY Rangers: nahrávkový hattrick

Útočník Filip Chytil odehrál proti Seattlu Kraken jedno z nejlepších utkání v NHL. Na výhře 4:1 se podílel 3 asistencemi. Všechny byly primární a 2 z nich navíc velmi pěkné. Při první pohotově našel před bránou volného Artěmije Panarina, při druhé svým pohybem zmátl trojici bránících soupeřů a přihrál skórujícímu Alexisi Lafreniérovi.

První góly v sezóně pro Vránu a Zohornu

Oba to v NHL nemají lehké a snaží se dokázat, že do elitní ligy patří. Jakub Vrána se v dresu St. Louis prosadil prudkou střelou z mezikruží, přidal asistenci, ale jen mírnil prohru s Arizonou (2:6). Radim Zohorna byl do Pittsburghu povolán z farmy a při sezónní premiéře si vybojoval i gól proti Blues. Zblízka mu přihlížel právě Vrána, protože krátce předtím přišel o puk...

Arizona proti Anaheimu a souboj českých brankářů Vejmelka vs. Dostál

Že se česká brankářská škola řadí stále k těm nejlepším na světě, potvrdili ve vzájemném duelu Karel Vejmelka (Arizona) a Lukáš Dostál (Anaheim). Oba patřili k ozdobám utkání. Coyotes vyhráli 2:1, ale Dostála překonali pouze tehdy, když měl zcela zakrytý výhled.

Vejmelka předvedl 32 zákroků a byl vyhlášen 1. hvězdou zápasu, Dostál lapil 25 střel. Ostatním našim maskovaným mužům se v NHL příliš nedařilo. Petra Mrázka chválili navzdory porážce, ale Vítek Vaněček a Dan Vladař si své statistiky za rámeček nedají.

Čeští brankáři NHL: statistiky (2. týden)
Brankář Tým Zápasy Zákroky Úspěšnost
Karel Vejmelka Arizona 2 65 97,0 %
Lukáš Dostál Anaheim 1 25 92,6 %
Petr Mrázek Chicago 1 37 90,2 %
Vítek Vaněček New Jersey 1 26 86,7 %
Dan Vladař Calgary 2 48 84,2 %

Dominik Kubalík, Ottawa: trápení českého střelce pokračuje

Zatímco v reprezentaci Dominik Kubalík střílel jeden gól za druhým, v NHL mu to tam letos nepadá. Po 5 utkáních má v kolonce branek, asistencí i bodů samé nuly a už se začíná spekulovat o jeho výměně. Kubalík tráví na ledě v průměru 14 minut za zápas a většinou si ho ani nevšimnete.

Na bránu téměř nevystřelí, ublížil mu příchod Vladimira Tarasenka, který jej odsunul až do 3. lajny Senators. I tam má ale Kubalík skvělé spoluhráče (Josh Norris, Drake Batherson), takže se musí rychle vzpamatovat, nebo ho v sestavě nahradí někdo mladší a levnější.

Dominik Kubalík - statistiky 2023/24
Tým Z G A B +/- TM S TOI/G
Ottawa 5 0 0 0 +1 2 6 14:08

Týden v NHL, aktuality: stručné novinky a zajímavosti z dění v National Hockey League

V této rubrice vám přinášíme stručný přehled dalších zajímavostí a aktualit týkajících se NHL, k nimž došlo v uplynulém týdnu.

  • Anže Kopitar odehrál za Los Angeles Kings 1297. zápas, čímž se stal novým rekordmanem klubu. Současný kapitán mužstva odsunul na 2. místo svého dřívějšího parťáka Dustina Browna, po jehož boku vyhrál 2 Stanley Cupy.
  • Pohroma pro Oilers. Connor McDavid, největší hvězda ligy, se zranil v utkání s Winnipegem a bude chybět 1–2 týdny.
  • Při debutu na domácím stadionu před vlastními fanoušky se gólově prosadil Connor Bedard, ale prohře s Vegas nezabránil.
  • První góly v NHL vstřelili další ostře sledovaní nováčci, kteří šli na letošním draftu hned za Bedardem – Leo Carlsson z Anaheimu (#2) a Adam Fantilli z Columbusu (#3).
  • Vegas Golden Knights jsou prvním týmem v historii NHL, který po zisku Stanley Cupu vstoupil do nové sezóny 6 výhrami za sebou. Vegas, Boston a Colorado jako jediní letos ještě neztratili ani bod.
  • Žádný obránce v dějinách NHL nedosáhl na 250 bodů rychleji než Cale Makar. Opoře Colorada stačilo 241 zápasů, čímž překonala legendárního Bobbyho Orra, který na to potřeboval o 6 utkání více.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Auston Matthews slaví jeden ze svých mnoha gólů v 1. týdnu nové sezóny NHL.

Týden v NHL: 3 hvězdy, Češi a nejzajímavější události 1. týdne

V novém seriálu vám každý týden přinášíme výběr toho nejzajímavějšího z dění v NHL. Komu se nejvíc dařilo a jak hráli Češi? Zjistíte v...

Brankář Sergei Bobrovsky se rozcvičuje před prvním zápasem finále Východní konference NHL - sledujte NHL živě na TV Tipsport

Sledujte NHL online: NHL live stream na TV Tipsport

Chcete sledovat NHL živě a zdarma? Není nic snazšího. Tipsport vysílá live streamy NHL online, sledovat je můžete na počítači i mobilu....

Hokejista Pardubic Lukáš Radil je hráčem týdnem ELH podle HokejZpravy.cz, zde se raduje z gólu do sítě Třince ve 12. kole extraligy 2023-24

Hráč týdne extraligy podle HokejZpravy.cz (17. až 22. 10. 2023)

Sedm dní, dvě hrací kola, 77 gólů. Rekapitulujeme týden v hokejové extralize, kdo je nejlepším hokejistou a jak vypadá sestava týdne ELH...