Hráč týdne ELH podle HokejZpravy.cz (27. 11. až 3. 12. 2023)

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

S porcí 19 zápasů byl uplynulý týden jedním z nejnašlapanějších v letošní základní části. Bylo tomu tak i co do individuálních výkonů a událostí? Vítejte u dalšího vyhlášení hvězd a sestavy týdne v Tipsport extralize, tentokrát za období od 27. listopadu do 3. prosince 2023.

Týden v ELHTři hvězdySestava týdne
Událost týdnePřešlap týdne

Obránce Komety Brno Daniel Gazda se raduje z gólu do sítě Liberce, minulý týden v extralize skóroval hned čtyřikrát Foto: Profimedia

Týden v Tipsport extralize podle redakce HokejZprávy.cz

V nejbližších dnech se základní část Tipsport extraligy ledního hokeje 2023/24 překlene do své druhé poloviny. Na přelomu listopadu a prosince týmy kvůli nabitému programu prakticky neměly prostor pro oddech, prodrat se do ideální sestavy týdne v ELH tedy vyžadovalo obzvlášť velkou dávku zručnosti. Kdo si vedl nejlépe, před kým v redakci HokejZpravy.cz smekáme, jaké události hýbaly naší nejvyšší hokejovou soutěží? Vítejte u dalšího rekapitulačního článku, tentokrát za období od 27. listopadu do 3. prosince 2023.

sipka Klikněte ZDE a sledujte extraligu živě a zdarma

Sleduj play off hokejové Extraligy na TV Tipsport

Hokejista týdne: 3 hvězdy a nejlepší hráč ELH (27. listopad až 3. prosinec 2023)

V týdnu od 27. listopadu do 3. prosince 2023 základní část ELH pokračovala hned 19 zápasy 23.–25. kola, na programu byla i jedna předehrávka. Většina týmů na led vyjela třikrát, taková Energie však hrála jen jednou. Včetně tří prodloužení za celý týden padlo 98 gólů, průměrně 5,16 na zápas.

Do výběru tří největších hvězd ELH jsme opět nominovali po jednom zástupci z každé pozice – dostalo se na brankáře, obránce i útočníka. Tím ale rovnoměrnost distribuce končí. Jak se totiž ukazuje, v uplynulém týdnu měli v našich očích navrch hokejisté působící ve východní části naší republiky.

  1. Daniel Gazda (Kometa Brno)
  2. Steve Moses (Kometa Brno)
  3. Matěj Machovský (Vítkovice)

1. hvězda týdne, nejlepší hokejista ELH: Daniel Gazda (Kometa Brno)

První hvězdou minulého týdne je brněnský obránce Daniel Gazda. Ten zcela zásadním způsobem přispěl k plnému bodovému zisku Komety, která v úterý doma porazila Plzeň 4:1 a v Liberci pak v neděli vyhrála vysoko 6:1.

Po útočných hvězdách kalibru Kašeho, Radila, Filippiho či Flynna se tak vůbec poprvé v historii seriálu Týden v extralize stává první hvězdou bek.

Důvod je nasnadě; ač ofenzivní statistiky u obránců nemají být klíčovým faktorem, Gazdovu bodovou explozi nelze ignorovat. Pravoruký zadák vstřelil čtyři góly, jednou nahrával a stal se tak nejproduktivnějším hokejistou minulého týdne. Řada hráčů přitom měla zápas k dobru.

Lídři produktivity ELH za uplynulý týden

  • 1.: Daniel Gazda (Kometa) – 2 Z | 4 G | 1 A | 5 B
  • 2.: Jakub Navrátil (Olomouc) – 2 Z | 2 G | 3 A | 5 B
  • 3.: Steve Moses (Kometa) – 2 Z | 4 G | 0 A | 4 B
  • 4.: Daniel Voženílek (Třinec) – 3 Z | 3 G | 1 A | 4 B
  • 5.: Milan Gulaš (Motor) – 2 Z | 2 G | 2 A | 4 B
  • 5.: Radek Smoleňák (Kladno) – 3 Z | 2 G | 2 A | 4 B
  • 5.: Eduards Tralmaks (Kladno) – 3 Z | 2 G | 2 A | 4 B

Zlínský rodák ani zdaleka není nejvytěžovanějším obráncem Komety, jeho icetime se podle oficiálních zápisů o utkání zastavil na čase 15:25, resp. 17:04. Ve svém arzenálu má ale Gazda silnou zbraň – parádní střelu z první, na kterou jsou i ti nejlepší extraligoví brankáři krátcí.

Již v úvodu duelu v Plzni Gazda z půle útočné třetiny přesně pálil v přesilovce, později v přečíslení švihem zužitkoval přesný pas Zdeňka Okála. Dvě minuty před polovinou utkání s Libercem zase uklidil přihrávku Martina Kohouta zpoza branky, za dalších 112 sekund v přesilovce pět na tři číhal před levým kruhem – na golfák mu nabíjel Adam Zbořil. Různí spoluhráči, různá zakončení, stejné vyústění.

Gazdovy góly jsou vše, jen ne náhodné. V tomto ročníku jich dal už 11, což stačí na dělené páté místo v extraligových statistikách – mezi obránci pak 26letý hokejista vede s naprostým přehledem, Jiří Ticháček coby nejbližší pronásledovatel skóroval šestkrát. První Gazda zůstane i tehdy, odečteme-li trefy v přesilovce. Těch má na kontě pět.

I přes nižší icetime (17:14) je Gazda s 63 pokusy pátým nejpilnějším střelcem mezi zadáky. Jeho 17,46% úspěšnost střelby je dechberoucí, bilance +11 v tabulce pravdy ale svědčí o tom, že umí hrát i směrem dozadu. Za takřka kompletní první půli sezony navíc dostal jen dva menší tresty. Před takovými statistikami smekáme.

Ještě vloni přitom Gazda nastupoval v Chance lize, kde pomáhal mateřskému Zlínu v jeho nakonec neúspěšném pokusu o návrat do nejvyšší soutěže. Berani zůstávají o patro níž, mezi elitou působí jen jejich zručný odchovanec – a s bilancí 11+5 po 24 zápasech jim dělá přímo hvězdné jméno. Pokud udrží nastolené tempo, 18gólový rekord obránců (Brady Austin, 2019/20) se otřese v základech.

NEJLEPŠÍ HRÁČ TÝDNE V ELH: DANIEL GAZDA
Zápas a výsledek G A B TM S TOI
28. 11. 2023: KOM - PLZ 4:1 2 0 2 2 7 15:25
3. 12. 2023: LIB - KOM 1:6 2 1 3 0 7 17:04

2. hvězda týdne: Steve Moses (Kometa Brno)

Co se nepovedlo Gazdovi, to dokázal jeho spoluhráč. Druhou hvězdou týdne je brněnský útočník Steve Moses, jenž se v minulých dnech jako jediný radoval z hat tricku.

Vstřelil ho neděli proti Bílým Tygrům, kdy nejprve ve 4. minutě při vyrovnaném počtu hráčů na ledě poslal Kometu do již dvougólového vedení – jak se později ukázalo, šlo o trefu vítěznou. Podruhé 34letý Američan skóroval v přesilovce v 7. minutě, naposledy libereckou Home Credit Arenu rozesmutnil přesně v půlce zápasu, opět v početní výhodě.

Jedním gólem – a znovu vítězným – se Moses podepsal i pod předchozí výhru Komety nad Plzní. O post nejlepšího střelce týdne se tedy dělí dva hokejisté, oba působí ve stejném týmu.

Jeho akcie stoupají; po katastrofálním úvodu sezony se Brno v tabulce ELH aktuálně vyhřívá na šesté příčce, hned v příštím kole může zcela reálně poskočit až do elitní čtyřky. Právě Moses je s 12 góly nejlepším střelcem moravského celku, s 20 body zároveň vede týmovou produktivitu.

Ačkoli v české extralize po předchozích angažmá v KHL, Finsku či Švýcarsku zatím odehrál jen 24 zápasů, už nyní bude mít Moses jasno o svém oblíbeném soupeři.

Hattrick proti Liberci, to je v jeho podání příjemné déjà vu – třemi góly Severočechy sestřelil už v říjnu. Fanoušci amerického kanonýra si tak mohou v kalendáři už nyní označit 21. leden, kdy Bílí Tygři zavítají do Brna. Patrolu bude pro jistotu držet i naše hvězdná hlídka.

sipka Může vás zajímat: Týden v NHL podle HokejZpravy.cz

2. HVĚZDA TÝDNE V ELH: STEVE MOSES
Zápas a výsledek G A B TM S TOI
28. 11. 2023: KOM - PLZ 4:1 1 0 1 0 3 13:24
3. 12. 2023: LIB - KOM 1:6 3 0 3 0 4 16:43

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

3. hvězda týdne: Matěj Machovský (Vítkovice)

Třetí hvězdou uplynulého týdne je vítkovický brankář Matěj Machovský. Ten své dva starty přetavil v zisk čtyř bodů, zuby si na něm vylámali střelci dvou z nejproduktivnějších týmů soutěže.

Opavský rodák nejprve ve čtvrtek přispěl k zisku cenného a nesmírně překvapivého bodu z ledu Pardubic, kde Vítkovice padly 1:2 po nájezdech. Připsal si parádních 35 zákroků, ze hry ho překonal pouze Tomáš Hyka.

V neděli pak 30letý gólman na svůj skvělý výkon navázal také v Ostravar Aréně, kde Ridera porazila Litvínov 6:2. Z ofenzivně našlapaného kádru Chezy se proti němu prosadili jen Jindřich Abdul s Patrikem Demelem, podle statistiků pochytal celkem 30 střel.

Během dvou utkání tak na Machovského mířilo celkem 68 kotoučů, drtivou většinu střel bývalý účastník juniorského i dospělého světového šampionátu pokryl. Mezi nejvytíženějšími extraligovými gólmany minulého týdne se nikdo netěšil z vyšší úspěšnosti.

Brankáři v pohotovosti: Nejvíc zákroků v minulém týdnu

  1. Marek Mazanec (Třinec) – 74 zákroků, 80 střel (92,50 %)
  2. Jan Lukáš (Mountfield HK) – 67 zákroků, 72 střel (93,05 %)
  3. Matěj Machovský (Vítkovice) – 65 zákroků, 68 střel (95,58 %)
  4. Samuel Hlavaj (Plzeň) – 63 zákroků, 67 střel (94,02 %)
  5. Adam Brízgala (Kladno) – 63 zákroků, 68 střel (92,64 %)

Jistě, Mazanec s Lukášem čelili ještě více pokusům. Oba však nastoupili do tří utkání a – při veškerém respektu k vítkovickému kádru – hrají za kvalitnější defenzivou. Je to ale Machovský, kdo Rideru v duelech se soupeři z čela tabulky vyvedl z vleklé výsledkové krize.

Začátek jeho vítkovického angažmá měl přitom k ideálu daleko, na čele brankářských statistik byste ho s celkovou 89,74% úspěšností zákroků či průměrem 3,22 gólu na zápas hledali marně.

Co ale není, to klidně může být. V uplynulých dnech Machovský alespoň částečně naplnil předpoklady, které do něj management i fanoušci před sezonou vkládali. Dobrá forma brankářské jedničky bude pro Vítkovice klíčová i v nejbližších kolech – pokud se tedy nenaplní zákulisní spekulace o návratu do Mountfieldu, kterému Machovský vloni vychytal finále.

3. HVĚZDA TÝDNE V ELH: MATĚJ MACHOVSKÝ
Zápas a výsledek Zákroky Góly SV% TOI
30. 11. 2023: PCE - VIT 2:1 s.n. 35 1 97,22 % 65:00
3. 12. 2023: VIT - LIT 6:2 30 2 93,75 % 60:00

Sleduj průběh zápasu ZDE

Hokejová extraliga: Sestava týdne (27. listopadu až 3. prosince 2023)

Už znáte tři největší hvězdy minulých dní, nyní se podívejte také na ideální extraligovou sestavu týdne webu HokejZpravy.cz za období od 27. listopadu do 3. prosince 2023.

  • Zaujali nás i Jiří Ticháček či Peter Čerešňák, do sestavy týdne ale již podruhé v sezoně patří plzeňský Petr Zámorský. Nejvytěžovanější extraligový bek během tří duelů na ledě strávil 71 minut a 47 sekund, kromě pěti bodů pro Indiány do tabulky týmů zapsal i tři body (1+2) do kanadského bodování.
  • Z útočníků naši pozornost zaujal Jakub Navrátil z Olomouce, s pěti body (2+3) ze tří utkání je druhým nejproduktivnějším hráčem týdnem hned po Gazdovi. Své dva góly 24letý forvard vstřelil v úterý proti defenzivně zdatnému Hradci Králové, o pět dní později při výhře nad Mladou Boleslaví díky přesným pasům oslavil druhý tříbodový večer v sezoně.
  • Zbývající místo v ideální sestavě obsadil Daniel Voženílek z mistrovského Třince. Uznávaný bojovník bodoval ve všech třech utkáních (3+1). Jeho přínos navíc zdaleka netkví jen v přesných trefách, dělené třetí místo v tabulce střelců minulého týdne ale rozhodně není na škodu.
  • Zmínku zasluhuje i českobudějovický Brant Harris, jehož čtyřbodová exploze proti Kladnu (1+3) však znamenala jediný bodový příspěvek ze dvou utkání. Nejproduktivnější individuální výkon týdne tak tentokrát v top sestavě stačí na pomyslný post náhradníka.
SESTAVA TÝDNE PODLE HOKEJZPRAVY.CZ (27. 11. až 3. 12. 2023)
Brankář: Matěj Machovský (Vítkovice)
Obránce: Daniel Gazda (Kometa Brno)
Obránce: Petr Zámorský (Plzeň)
Útočník: Steve Moses (Kometa Brno)
Útočník: Jakub Navrátil (Olomouc)
Útočník: Daniel Voženílek (Třinec)

Událost týdne v hokejové extralize: Martin Dočekal poslal navštívenku extralize

Co se povedlo? Nejproduktivnější hráč Chance ligy Martin Dočekal ve velkém stylu debutoval v ELH 2023/24, svůj první letošní zápas mezi elitou okořenil hned třemi kanadskými body.

Zkušený forvard, jenž ve čtvrtek oslaví 33. narozeniny, v neděli vypomohl Vítkovicím v domácím zápase s Litvínovem. Ridera zvítězila 6:2 a přerušila černou sérii sedmi porážek. Dočekal na ledě strávil 16 minut, z toho dvě a půl v přesilových hrách.

Za takovou důvěru se člen třetí formace s Kriegerem na centru a Bukartsem na křídle trenéru Modrému odměnil velmi stylově. Ve 22. minutě se přihrávkou podílel na Bukartsově gólu na 2:0, v 35. minutě sám skóroval v přesilovce, v 50. minutě ještě nahrával Barinkovi na další gól v početní výhodě. Obě jeho asistence byly primární.

Proč Dočekal nefiguruje mezi třemi hvězdami či v sestavě týdne? Jeho příběh je komplexnější, vždyť kmenový hráč Třebíče v námi sledovaném období napříč soutěžemi odehrál čtyři zápasy s bilancí 4+5. Všechna utkání navíc jeho družstva vyhrála. V českých profesionálních soutěžích v tomto ohledu neměl skoro dvoumetrový forvard konkurenci.

TÝDEN MARTINA DOČEKALA: 9 KANADSKÝCH BODŮ
Zápas a výsledek G A B TM TOI
27. 11. 2023: SLA - TRE 1:5 2 1 3 0 23:18
29. 11. 2023: TRE - PRE 3:1 1 0 1 0 20:44
2. 12. 2023: TRE - VSE 5:4 0 2 2 2 22:59
3. 12. 2023: VIT - LIT 6:2 1 2 3 2 16:01

Pravidelní diváci Chance ligy Dočekala dobře znají. S 34 body z 27 utkání je s pětibodovým náskokem nejproduktivnějším hokejistou první ligy, mezi kanonýry mu s 16 góly patří druhá příčka. Tříbodové večery letos v nižší soutěži zažil už čtyři, při zářijové výhře Třebíče nad Litoměřicemi 5:3 byl dokonce u všech gólů Horácké Slavie (4+1).

Úplně se tak nabízí, aby Dočekal v nejvyšší lize nastupoval pravidelně. Tak tomu ostatně bylo v sezonách 2012/13 – 2021/22, kdy za Kometu, Spartu, Vítkovice a Plzeň dohromady odehrál 431 zápasů základní části s bilancí 60+75.

Dočekalovo srdce ovšem patří na Vysočinu, vždyť i v dobách stálého brněnského angažmá pravidelně vypomáhal své mateřské Třebíči, za kterou pak na plný úvazek hraje druhou sezonou. Prvoligové bodování ovládl už vloni, kdy Horáky po historickém zisku titulu ze základní části až v semifinále zastavili zlínští Berani.

Horácká Slavia pro třebíčského rodáka zůstává prioritou i nadále, ve Vítkovicích má vyřízené střídavé starty. Výpomoc oslabené Rideře Dočekal neodmítl, ačkoli den před prvním letošním extraligovým zápasem při přestřelce se Vsetínem strávil na ledě 23 minut.

„Trochu jsem se toho bál, ale už mám nějaký věk a vím, jak s tím naložit. Spolupráci mám do konce roku a jsem připravený pomoct kdykoliv,“ řekl produktivní forvard pro web Vítkovic. Za ty naposledy nastoupil v dubnu, kdy ve 3. semifinále proti Mountfieldu odehrál šest a půl minuty.

„Jsem rád, že jsem klukům pomohl a že zase mohli po delší době vyhrát za tři body. Jsem rád, že jsem do kabiny vnesl trochu klidu a pohody, že jsem to přenesl z Třebíče sem.“

Klid, pohoda, tři body, to všechno Vítkovice přímo zoufale potřebují. Je otázkou, zda a jak často se bude „štístko“ Dočekal do Ostravy vracet, jeho debut z říše snů je ale v kontextu zápasového vytížení a produktivity událostí týdne – a také důkazem, že i první ligu se vyplatí sledovat.

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Přešlap týdne: Faul brněnského Ščotky na juniora Jiříčka

Co se naopak nepovedlo? Jan Ščotka dostal čtyřzápasovou stopku za zbytečný faul na Adama Jiříčka.

Přešlapem týdne je především samotný zákrok z úterního utkání Komety v Plzni. Brněnský bek svého západočeského kolegu sestřelil v čase 54:12, od rozhodčích za zásah do oblasti hlavy a krku dostal trest na pět minut plus do konce utkání.

Zaslouženě – na ledě už se toho večera totiž neobjevil ani 17letý talent Jiříček, s podezřením na otřes mozku zamířil do nemocnice. Tam se předpoklady naplnily, bek české juniorské reprezentace a člen širšího okruhu favoritů nadcházejícího draftu NHL vynechal nadcházející utkání s Mladou Boleslaví i Mountfieldem.

Přešlapem je částečně ale i výše trestu – mnozí totiž volají po tom, aby byla disciplinární komise v podobných případech ještě přísnější.

Zákrok na Jiříčka dal fanouškům vzpomenout například na hity Scotta Stevense, kterými na přelomu tisíciletí v zámořské NHL „vypnul“ Erica Lindrose s Paulem Kariyou. V těch časech byl řízný bek opěvován za razantní hru, doby se ale mění a dnešní optikou jsou takové likvidační zákroky daleko za hranou.

Co se Ščotkova hitu do Jiříčkovi hlavy týče, disciplinárka se vyjádřila následovně: „Komise zákrok přehodnotila na napadení. Na výši jeho trestu měla vliv intenzita zákroku, úmysl zasáhnout protihráče i přesto, že nebyl v držení puku, a v neposlední řadě absence snahy hrát puk.“

Plzeňský trenér Petr Kořínek po zápase hit označil za nesmysl: „Nadějný, mladý kluk. Nevím, jaký k tomu měl Ščotka důvod. Hokej je tvrdá hra, ale musí tam být respekt. Takové věci by se v hokeji neměly dít.“

Minimálně ve Ščotkově případě se „takové věci nebudou dít“ až do 22. prosince, kdy jeho trest před domácím zápasem proti Litvínovu vyprší. V právě začínajícím týdnu tedy bronzového medailistu z loňského MS v hokeji na ledě neuvidíme – a snad neuvidíme ani podobné hity, které mohou vážně ohrozit kariéru protihráčů. Dobře se u dalších extraligových kol bavte.

sipka Co přinese tento týden? Všechny zápasy Tipsport extraligy sledujte živě ZDE

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sledujte Tipsport extraligu ledního hokeje 2023-2024 živě na TV Tipsport - online live stream TELH zdarma

Extraliga live stream: Kde sledovat hokejovou extraligu?

Kde sledovat hokejovou extraligu? Všechna utkání ELH 2023/24 si můžete pustit v online live streamech na počítači a mobilu. Návod najdete v...

Viktor Hübl

Individuální rekordy v extralize ledního hokeje

Kdo vlastní extraligové rekordy v počtu kanadských bodů, gólů nebo odehraných utkání? ✔️ Pojďte si připomenout slavná jména hokejové...

Jaromír Jágr patří mezi nejlepší hokejisty všech dob. Velké úspěchy slavil v NHL i za národní tým.

Jaromír Jágr, kariéra a statistiky: NHL, Kladno, reprezentace

Jaromír Jágr bude už navždy patřit k nejlepším hokejovým útočníkům historie. Vše o jeho kariéře a úspěších najdete v našem článku.