Ani ELH, ani domácí šampionát. David Krejčí končí kariéru

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Přání nespočtu hokejových fanoušků zůstane nevyslyšeno. David Krejčí definitivně pověsil brusle na hřebík, o jeho rozhodnutí ve 37 letech ukončit aktivní hráčskou kariéru informuje agentura GMG Hockey. Do extraligové dění či na domácí světový šampionát zkušeného centra nepustí zranění v dolní polovině těla.

Český hokejista David Krejčí během ceremoniálu před tisícím zápasem v NHL v dresu Bostonu Foto: Profimedia

David Krejčí v prosinci 2023 ukončil hokejovou kariéru

Pokus o comeback končí dříve, než vůbec mohl začít. Slavný centr David Krejčí ve 37 letech ukončil aktivní kariéru. Zprávu přinesla hráčská agentura GMG Hockey, podle níž Krejčího brzdí zranění v dolní polovině těla. Ačkoli sám hráč vyjádřil přání vrátit se do zápasového tempa a zahrát si na domácím mistrovství světa, na led už se bohužel nevrátí.

sipka Klikněte ZDE a sledujte hokejovou extraligu živě, s bonusem za registraci

Sleduj průběh zápasu ZDE

Šternberský rodák se již v srpnu rozloučil se zámořskou NHL, kde v minulé sezoně pomohl svému osudovému Bostonu k zisku rekordních 135 bodů ze základní části. V play off ovšem cesta Bruins skončila již v prvním kole na hokejkách Floridy.

Očekávalo se, že Krejčího hokejová kariéra však ještě bude pokračovat v české extralize. V té hráč s číslem 46 na dresu absolvoval kompletní ročník 2021/22, v dresu Olomouce se s 46 kanadskými body zařadil k nejproduktivnějším hráčům soutěže. Následoval zisk bronzové medaile z MS v hokeji, ke kterému měla směřovat i závěrečná etapa jeho kariéry.

Tento dovětek však Krejčí už nenapíše. Překvapivé, veřejností neočekávané rozhodnutí definitivně pověsit brusle na hřebík pak na veřejnost prosáklo v pátek 1. prosince 2023 večer.

„David došel k tomuto názoru po konzultaci s lékařem, jelikož ho zranění v dolní polovině těla limitují natolik, že se nemůže dostat do pořádného tréninku a zátěže,“ stojí ve facebookovém příspěvku agentury GMG Hockey.

Zájem extraligových klubů přijde vniveč, ELH si Krejčí zahrál jen za Pardubice a Olomouc

Ač neradi, s konečnou platností se můžete ohlédnout za famózní kariérou. Tu Krejčí nastartoval v dorosteneckých týmech Olomouce a Třince, načež před draftem NHL v roce 2004 – na řadu přišel jako celkově 63. v pořadí – talentovaný centr odehrál jednu sezonu za juniorku Kladna.

Dospělou nejvyšší soutěž si Krejčí zahrál za dva extraligové kluby. Během částečné výluky v NHL v sezoně 2012/13 stihl za Pardubice odehrál 24 zápasů, v průměru sbíral bod na zápas.

Této metě se přiblížil i o devět let později, kdy na jeden ročník přerušil zámořskou kariéru a celou sezonu 2021/22 strávil v dresu Olomouce.

Proč si na úkor lukrativnějších nabídek vybral zrovna svůj mateřský klub? „V Olomouci jsem vyrůstal, chodil na základku, hrál hokej až do dorostu. Ale za áčko jsem nikdy nenastoupil, což bylo v mládí jedním z mých snů.“ Krejčího extraligová bilance se tak zastavila na 75 odehraných zápasech a 73 kanadských bodech.

DAVID KREJČÍ V EXTRALIZE: STATISTIKY
Sezona Klub Z G A B
2012/13 Pardubice 24 16 11 27
2021/22 Olomouc 51 20 26 46
Celkem 75 36 37 73

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Číslo 46 pod stropem TD Garden? Do historie Boston Bruins se Krejčí zapsal zlatým písmem

Tým Boston Bruins, jeden ze členů tzv. Original Six, během své více než staleté existence z rotace vyřadil 12 čísel. Mezi velikány jako Eddie Shore, Bobby Orr, Phil Esposito či Ray Bourque by se jistě mohl zařadit i právě se loučící Čech – Krejčího kariéra je s Bostonem neodmyslitelně spojena, za žádný jiný celek NHL tvořivý hokejista nikdy nehrál.

Krejčí s Black N' Gold strávil celkem 16 sezon, v roce 2011 se svým osudovým klubem oslavil zisk vysněného Stanley Cupu. Ač Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off skončila v náručí brankáře Tima Thomase, právě Krejčí s 12 góly a 23 body ovládl ofenzivní statistiky vyřazovací části.

To ostatně bylo jeho poznávacím znamením – na jaře jeho výkonnost pravidelně vzrůstala a atakovala nejvyšší mety.

Zatímco v základní části NHL Krejčí odehrál 1 032 duelů a připsal si v nich 786 bodů (231+555), v play off se jeho bilance zastavila na 128 bodech (43+85) ze 160 duelů. V honbě za Stanley Cupem Krejčí průměrně sbíral 0,8 bodu na zápas, více než během dlouhodobé soutěže.

Více než Krejčího 786 bodů ve slavné lize nastřádali jen čtyři čeští hokejisté: Jaromír Jágr (1921), Patrik Eliáš (1025), Jakub Voráček (806) a Milan Hejduk (805). Co se asistencí týče, bostonský centr je v historickém pořadí Čechů čtvrtý – a pokud jde o kanadské body v play off, bavíme se o druhém nejproduktivnějším Čechovi hned za Jágrem.

Krejčího přínos pro Medvědy spočíval i v tom, že zkušený hráč pomáhal z Davida Pastrňáka vychovat hvězdu první kategorie. Oba se za své výkony dočkaly velké pocty, nezávislá konference je letos v říjnu zvolila do oficiálního týmu století Boston Bruins.

sipka Nepřehlédněte: Týden v NHL – největší hvězdy a události

DAVID KREJČÍ V BOSTON BRUINS: STATISTIKY
Fáze sezony Z G A B
Základní část 1032 231 555 786
Play off 160 43 85 128

MS juniorů, světový šampionát i olympiáda. Krejčí v národním dresu získal čtyři medaile

Nesmazatelně se Krejčí zapsal i do kronik české hokejové reprezentace.

Za národní tým nastupoval už v mládežnických kategoriích, v sezoně 2003/04 pomohl českému výběru k bronzu z MS do 18 let. Už o rok později se poprvé představil na MS juniorů – a i tento turnaj zakončil s třetí nejcennější medailí na krku. Na šampionát dvacítek se vrátil ještě na přelomu let 2005/06, tehdy však junioři padli již ve čtvrtfinále.

V dospělé kategorii se Krejčí zúčastnil čtyř mistrovství světa, na prestižní turnaj dorazil v letech 2008, 2012, 2018 a konečně i 2022.

I z těchto akcí se hanácký hokejista vracel s výhradně bronzovými medailemi. Tu první vybojoval v roce 2012 na turnaji ve Finsku a Švédsku, to druhou přidal o deset let později ve Finsku – právě Krejčí tak byl u zisku posledních dvou českých medailí z MS.

Hned třikrát se pak 183 cm vysoký útočník představil na olympijských turnajích. Pod pěti kruhy startoval v letech 2010 ve Vancouveru, 2014 v Soči a konečně i 2022 v Pekingu. Na nejprestižnější scéně mezinárodní hokeje se bohužel cenného kovu nedočkal.

Krejčího bilance z velkých mezinárodních turnajů

Všichni jsme doufali, že Krejčího v červeno-bílém dresu se státním znakem na hrudi ještě jednou uvidíme. Zdraví je ale přednější, což musejí pochopit i ti nejskalnější fanoušci české hokejové legendy.

Loučícímu se hráči tedy redakce HokejZpravy.cz děkuje na nespočet krásných zážitků, které nám v minulých téměř 20 letech připravil – hodně zdaru do dalšího životní etapy, ať už bude vypadat jakkoli.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jaromír Jágr patří mezi nejlepší hokejisty všech dob. Velké úspěchy slavil v NHL i za národní tým.

Jaromír Jágr, kariéra a statistiky: NHL, Kladno, reprezentace

Jaromír Jágr bude už navždy patřit k nejlepším hokejovým útočníkům historie. Vše o jeho kariéře a úspěších najdete v našem článku.

David Pastrňák oslavuje gól

Profil hokejisty: David Pastrňák

V profilu Davida Pastrňáka se dozvíte, kolik si ročně vydělá, jaké měl statistiky v jednotlivých sezonách, nebo na které úspěchy dosáhl. 🏒

Sledujte Tipsport extraligu ledního hokeje 2023-2024 živě na TV Tipsport - online live stream TELH zdarma

Extraliga live stream: Kde sledovat hokejovou extraligu?

Kde sledovat hokejovou extraligu? Všechna utkání ELH 2023/24 si můžete pustit v online live streamech na počítači a mobilu. Návod najdete v...