Ocenění NHL v půlce sezony 2023/2024 podle HokejZpravy.cz

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Tři měsíce od startu sezony jsou pryč, základní část National Hockey League vstoupila do druhé poloviny. Diváci už mohli sledovat hodně přes 600 zápasů, kromě slabé Ottawy všechny týmy nastoupily alespoň do 40 utkání. A tak jsme se ohlédli za první půlkou nejlepší ligy a vybrali hokejisty, kteří by v tuto chvíli získali tradiční individuální ocenění NHL.

Nejužitečnější hráčNejlepší brankář
Nejlepší obránce
Nejlepší nováček
Nejlépe bránící útočník
Nejlepší trenér

Nathan MacKinnon a Auston Matthews i v letošní sezoně NHL potvrzují, že patří mezi nejlepší hokejisty na světě Foto: Profimedia/Chris Young/The Canadian Press via AP

Individuální ocenění NHL v polovině sezony 2023/2024 - trofeje podle redakce HokejZpravy.cz

Do našeho výběru jsme zařadili celkem šest trofejí. Zaměřili jsme se na ty, které podléhají subjektivním názorům. Proto jsme nezohlednili například cenu Rocketa Richarda pro nejlepšího střelce, tu stejně určí čistě statistiky.

Ale nejužitečnější hráč, nejlepší brankář, obránce, nováček, nejlépe bránící útočník a nejlepší trenér? To jsou všechno trofeje, u nichž nestačí zohlednit jen jednu tabulku. Podívejte se, komu by tyto ceny přiřadila redakce HokejZpravy.cz na základě uplynulé části sezony.

sipka Sledujte všechny zápasy NHL živě online

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráčem NHL: vede Nathan MacKinnon, kandidátem na MVP je i David Pastrňák

Nejvýznamnější individuální cena v NHL zatím nabízí skvělý souboj o to, kdo letos získá nálepku nejužitečnějšího hráče ligy. Zatímco loni byl Connor McDavid prakticky neoddiskutovatelnou volbou, tentokrát bude mít Hart Trophy nejspíš jiného majitele.

Kdyby se hlasovalo za polovinu sezony, ocenili bychom Nathana MacKinnona. Centr první formace Colorada předvádí zápas co zápas fenomenální střídání. Dosud nasbíral 72 bodů, stejně jako Nikita Kucherov, který je rovněž žhavým favoritem.

Ve prospěch MacKinnona ale hovoří výborné výsledky týmu, které jsou opřené především o výkony první lajny. Soupiska Avalanche není vybalancovaná, ostatní formace postrádají ofenzivní kvalitu.

Lavina stojí a padá na schopnostech MacKinnona, Rantanena a Makara. Kdyby MacKinnon vypadl ze sestavy, Colorado by zcela jistě nebylo třetí v západní konferenci. Možná by mělo co dělat, aby se vůbec dostalo do play off.

Jestli naopak někomu oslabení příliš neublížilo, pak je to Boston Bruins. Zdá se až neuvěřitelné, že po skončení Bergerona s Krejčím a odchodu Halla a dalších hráčů se Medvědi i nadále drží na špici východní konference.

Stěžejní roli v tom opět hraje David Pastrňák, který je rozhodně jedním z vážných adeptů na Hart Trophy. Pastrňák nasbíral o 20 bodů víc než druhý nejproduktivnější hráč Bostonu, Brad Marchand. Český pravák patří k nejlepším střelcům NHL a ukazuje, že klidně může překonat svůj loňský zápis 113 bodů.

Hart Trophy v půlce sezony 2023/24 podle HokejZpravy.cz
Redaktor Vítěz 2. a 3. místo
O. Balíček Nathan MacKinnon Pastrňák, Reinhart
J. Koreš David Pastrňák MacKinnon, Kucherov
J. Kukrál Nathan MacKinnon J. Hughes, Pastrňák
K. Tkadlec Nathan MacKinnon J.T. Miller, Pastrňák

Sleduj streamy nejoblíbenějších zápasů živě na Betano TV

Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL: jednomyslnou volbou Connor Hellebuyck

Zatímco kandidátů na MVP je hned několik, ocenění pro nejlepšího brankáře má podle nás zatím zcela jasného favorita. Connor Hellebuyck je dlouhodobě vynikající gólman, a letošní sezona není výjimkou.

Americký brankář byl v prvních třech měsících famózní. Má nejvyšší úspěšnost zákroků z gólmanů, kteří odchytali alespoň 20 zápasů (92,5 %). Winnipeg svou jedničku vytěžuje velmi výrazně, Hellebuyck se objevil mezi třemi tyčemi už 32krát. Více startů od začátku zápasů mají pouze Georgiev a Saros.

Hellebuyck má stěžejní podíl na tom, že Jets k překvapení snad všech fanoušků vedou celou ligu. Tryskáči vyhráli 29 ze 43 zápasů. Zejména díky Hellebuyckovi v nich obdrželi jen 99 branek, těsně za půlkou sezony jsou jediným týmem, který v této kolonce zůstává na dvojciferném čísle.

Vítěz Vezinovy trofeje ze sezony 2019/20 má tudíž velmi dobře nakročeno k tomu, aby podruhé v kariéře získal trofej pro nejlepšího brankáře. Z aktivních gólmanů tento pohár více než jednou získal jen Sergei Bobrovsky (2013, 2017), Hellebuyck může být druhým.

Jeho největšího vyzyvatele bychom zatím hledali ve Vancouveru, kde už čtyři nuly v sezoně vychytal Thatcher Demko. Bez šance určitě není ani objev Arizony Connor Ingram, který má dokonce ještě o jeden shutout více. A do výtečné formy se dostal i Joey Daccord ze Seattlu, další překvapivé jméno v konverzaci o Vezinově trofeji.

Vezina Trophy v půlce sezony 2023/24 podle HokejZpravy.cz
Redaktor Vítěz 2. a 3. místo
O. Balíček Connor Hellebuyck Demko, Talbot
J. Koreš Connor Hellebuyck Demko, Daccord
J. Kukrál Connor Hellebuyck Demko, Ingram
K. Tkadlec Connor Hellebuyck Ingram, Daccord

Norris Trophy pro nejlepšího obránce NHL: v závodě dvou hvězd má navrch Quinn Hughes před Calem Makarem

Quinn Hughes a Cale Makar potvrzují, že jsou novodobými hvězdami NHL. Oba produktivní obránci se svými týmy podepsali v roce 2021 první velké kontrakty a už teď je jisté, že funkcionáři Vancouveru i Colorada ušetřili. Hughes (7,85 milionů $) a Makar (9 milionů) by si nepochybně zasloužili mnohem vyšší roční gáži.

V současné NHL jsou tito obránci výkonnostně nezastupitelní, jejich schopnost ovlivnit zápas převyšuje zbývající beky. Letošní souboj o Norrisovu trofej je tak prakticky jistě duelem těchto dvou fenomenálních hokejistů.

A zatím Hughes s Makarem tuto bitvu o individuální ocenění šponují do neuvěřitelných obrátek. V současné chvíli mají oba shodně 52 bodů a reálně útočí na pokoření stovky. Přitom v historii této mety dosáhlo jen šest D-manů, tím posledním se loni stal Erik Karlsson.

Statistické ukazatele mohou překlápět misky vah ve prospěch Hughese při pohledu na +/-. Přestože jde dnes už o poměrně opovrhovaný údaj, Hughes a jeho parťák z obranného páru Filip Hronek jsou aktuálně na čísle +33, což je nejlepší bilance v lize. Makar má v tomto ohledu „jen“ +10.

Kdo měl ale někdy možnost vidět Makara naživo, ten dobře ví, že jeho bruslařské i technické umění převyšuje i elitní hráče NHL. Dokud zůstane Makar zdravý, bude takřka jistě vždy v nominaci na Norrisovu trofej bez ohledu na to, jak se daří jiným obráncům v lize.

Norris Trophy v půlce sezony 2023/24 podle HokejZpravy.cz
Redaktor Vítěz 2. a 3. místo
O. Balíček Cale Makar Q. Hughes, Morrissey
J. Koreš Quinn Hughes Makar, Dobson
J. Kukrál Quinn Hughes Makar, Dobson
K. Tkadlec Quinn Hughes Makar, Bouchard

Sleduj průběh zápasu ZDE

Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL: Connora Bedarda nezastaví ani zlomená čelist

Už před sezonou se dalo očekávat, že Calderova trofej bude patřit Connorovi Bedardovi. Nejtalentovanější hráč draftu od dob Connora McDavida měl být hned v 18 letech hvězdou NHL. Bedard tento předpoklad naplnil.

Někteří fanoušci mu sice předvídali stobodovou sezonu, čehož Bedard asi ještě nemohl dosáhnout. Ve slabém týmu Chicaga se ale okamžitě stal produktivním lídrem a ukázal, že budoucnost bude pravděpodobně patřit právě jemu.

Bedard je jednoznačně nejlepším nováčkem, ve 39 zápasech vstřelil 15 gólů a přidal 18 asistencí. Už stihl vystřihnout i úžasný Michigan, navíc z backhandu. Jeho technické a střelecké dovednosti jsou už teď na úrovni, na kterou drtivá většina hráčů NHL nikdy nedosáhne.

Důležité je připomenout, že Bedard až v červenci – tedy po své první sezoně v NHL – oslaví 19. narozeniny. Stále tak nemá ještě kompletně dokončený tělesný vývoj, v příštích letech by měla jeho muskulatura stále sílit. To by mělo ještě umocnit jeho dominanci na ledě.

Bedard už ale zaplatil i nováčkovskou daň, po stromu od obránce Smithe opustil zápas proti Devils se zlomenou čelistí. Ta by jej měla vyřadit zhruba na dva měsíce, v souboji o Caldera by to ale nemělo nic řešit. Bedard má navíc obrovskou chuť vrátit se do hry, už po 10 dnech od zranění začal trénovat na ledě.

Calder Trophy v půlce sezony 2023/24 podle HokejZpravy.cz
Redaktor Vítěz 2. a 3. místo
O. Balíček Connor Bedard Rossi, L. Hughes
J. Koreš Connor Bedard L. Hughes, Faber
J. Kukrál Connor Bedard L. Hughes, Fantilli
K. Tkadlec Connor Bedard L. Hughes, Evangelista

Selke Trophy pro nejlépe bránícího útočníka NHL: Bergeronovu štafetu může převzít Aleksander Barkov

Pravidelný sběratel ocenění pro nejlépe bránícího útočníka skončil kariéru. Po dvou sezonách tak tuto poctu získá někdo jiný než Patrice Bergeron, který zakončil svou úžasnou profesionální dráhu s rekordními šesti Selke Trophies.

Jeho nejpravděpodobnějším nástupcem je zatím Aleksander Barkov. První centr Floridy byl zároveň posledním hokejistou, který vyhrál Selkeho cenu před Bergeronem. Barkov je dlouhodobě jeden z nejkomplexnějších hráčů v NHL a sami soupeři jej často označují za jednoho z nejméně doceněných protivníků v lize.

Přínos Barkova pro Panthers je takřka nevyčíslitelný. Finský útočník má neuvěřitelně šikovné ruce, je velmi silný v bitvách u mantinelu a v odebírání puku, k tomu je pro Pantery klíčovým mužem při přesilovce i oslabení.

Barkov je typickým příkladem hráče, který v moderní době vyhrává Selke Trophy – stejně jako Bergeron je extrémně platný v útoku i obraně. S kapitánem na ledě Florida při vyrovnaném počtu hráčů na ledě nedostává mnoho gólů.

O Selkeho pohár však zdatně bojují i její další bývalí majitelé – Anže Kopitar a Sean Couturier. Do finálové nominace navíc mají blízko i další hokejisti, například veterán Jordan Staal, který odehrál v NHL přes 1200 zápasů a vyhrál Stanley Cup, ale nikdy nezískal žádnou individuální trofej.

Selke Trophy v půlce sezony 2023/24 podle HokejZpravy.cz
Redaktor Vítěz 2. a 3. místo
O. Balíček Aleksander Barkov J. Staal, Suzuki
J. Koreš Aleksander Barkov Couturier, Kopitar
J. Kukrál Aleksander Barkov Kopitar, Coleman
K. Tkadlec J.T. Miller Ehlers, Barkov

Sleduj průběh zápasu ZDE

Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra NHL: Tocchet dělá divy s Canucks, daří se i nepopulárnímu Tortsovi

Jako poslední ohodnotíme také trenéry NHL. Po první polovině sezony mohou být s prací hlavního kouče spokojeni zejména ve Vancouveru a Winnipegu. Tyto kanadské celky se vyšvihly do naprosté špičky ligy, což před startem ročníku očekával jen málokdo.

Naše redakce by ocenila zejména Ricka Toccheta, pod jehož vedením se z Canucks stala obávaná ofenzivní mašina. Vancouver průměrně střílí 3,82 gólu na zápas, v tomto ohledu je na tom nejlépe z celé soutěže.

Vancouveru se podařilo sestavit dohromady fungující tým, který má výborné výsledky a k tomu předvádí vynikající hokej. Tocchetovi při volbě nejlepšího trenéra ale může paradoxně trochu ublížit, že v jeho mužstvu vyrostlo hned několik prvotřídních hvězd.

Proto by mohl v hlasování dostat přednost Rick Bowness, jehož Winnipeg šlape i přesto, že na ledě chybí nejlepší střelec Kyle Connor. Bownessovi jsme ale nedali ani jeden hlas na první místo.

Na podzim totiž Bowness na měsíc chyběl na střídačce kvůli nemoci manželky a týmu se v té době dařilo i bez něj. Pokud ale bude Winnipeg do konce sezony pokračovat ve stejné formě, pak by kouč Jets jistě mohl získat Jack Adams Award.

Jako třetího musíme zmínit Johna Tortorellu. Svérázný morous je často hokejovými médii a odborníky označován za trenéra se zastaralými praktikami, ale výsledky jsou na jeho straně. Philadelphia drží úžasnou čtvrtou pozici ve východní konferenci, přitom téměř nikdo nepočítal s tím, že by Flyers mohli postoupit do play off.

„Torts“ tak rozhodně není bez šance, aby získal Jack Adams Award jako kouč třech různých týmů. Nejlepším trenérem sezony už byl zvolen během působení v Tampě (2003/04) a Columbusu (2016/17).

Jack Adams Award v půlce sezony 2023/24 podle HokejZpravy.cz
Redaktor Vítěz 2. a 3. místo
O. Balíček Rick Tocchet Bowness, Montgomery
J. Koreš Rick Tocchet Montgomery, Tortorella
J. Kukrál John Tortorella Bowness, Montgomery
K. Tkadlec Rick Tocchet Tortorella, Bowness

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Brankář Sergei Bobrovsky se rozcvičuje před prvním zápasem finále Východní konference NHL - sledujte NHL živě na TV Tipsport

Sledujte NHL online: NHL live stream na TV Tipsport

Chcete sledovat NHL živě a zdarma? Není nic snazšího. Tipsport vysílá live streamy NHL online, sledovat je můžete na počítači i mobilu....

Hokejista Auston Matthews, jedna z největších hvězd NHL, slaví svůj gól v dresu Toronto Maple Leafs

Týden v NHL podle HokejZpravy.cz: seznam, hvězdy, události

Co přinesl minulý týden v NHL 2023/24? Podívejte se na přehled největších ⭐ hvězd, zásadních událostí i statistik českých hokejistů, pěkně...

Český hokejista David Pastrňák před prvním zápasem Bostonu v NHL 2023-24

Čeští hokejisté v NHL 2023/2024: seznam, statistiky, historie

Jak si vedou Češi v NHL? Přečtěte si vše o českých hokejistech v NHL 2023/24, v jakých týmech hrají, jaké jsou jejich statistiky. Podíváme...