Tenkrát v poušti. Jak vypadal první zápas NHL pod širým nebem?

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Fanoušci bouří, až se střecha otřásá? Tak to se 27. září 1991 v srdci Las Vegas opravdu neděje. Na parkovišti vedle slavného kasina se dva týmy NHL vůbec poprvé utkaly pod otevřeným nebem. Jak vypadal tento experiment, který položil základy tradici venkovních duelů?

Hokej, Wayne Gretzky v dresu Los Angeles Kings, kde hrál NHL v letech 1998–96 Foto: Profimedia

To nevymyslíte. První venkovní zápas v historii NHL proběhl v poušti

Už v noci z neděle na pondělí se budou hokejoví fanoušci bavit u prvního ze čtyř letošních zápasů NHL pod širým nebem, Edmonton a Calgary se utkají v mrazivé Bitvě o Albertu. Přípravy na v pořadí 38. duel základní části na venkovním kluzišti probíhají měsíce dopředu, diváky na Commonwealth Stadium i v milionech domácností po celém světě čeká výjimečná podívaná. Jak to ale vypadalo, když NHL odhodila strop poprvé?

sipka Klikněte ZDE a sledujte všechny zápasy NHL živě a zdarma

Sleduj průběh zápasu ZDE

Ačkoli první oficiální zápas pod širým nebem se uskutečnil až v listopadu 2003, kořeny události sahají až do počátku 90. let, kdy se, byť jen v přípravném mači, poprvé utkaly dva celky NHL.

Dnes se budeme bavit o exhibici mezi Los Angeles Kings a New York Rangers ze září 1991, která se uskutečnila na uměle vytvořené ledové ploše, která vznikla na parkovišti před Caesars Palace.

Ano, tím Caesars Palace, které patří mezi nejznámější kasina světa – tím Caesars Palace, které se rozprostírá na slavném bulváru Strip a patří k nejikoničtějším symbolům Las Vegas.

Dnes je pouštní město domovem úřadujících šampionů NHL, úspěšní Golden Knights za svůj vznik možná částečně vděčí i dávnému večernímu zápasu. Šlo o první sondu, která dokázala, že hokej má v městě hříchu šanci uspět. A že v Las Vegas tou dobou nestála žádná příhodná aréna? Pro město, které nikdy nespí, to rozhodně nebyl nepřekonatelný problém.

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Los Angeles Kings vs. NY Rangers pod širým nebem: Večer, kdy se potili nejen hráči

Už dříve a samozřejmě i v pozdějších letech NHL v rámci přípravy a exhibicí zavítala na mnohá exotická místa, například těsně před základní částí 2023/24 potěšily dva vyprodané zápasy protinožce v australském Melbourne. Návštěva Las Vegas v září 1991 ale patřila k největším dobrodružstvím, ke kterým tradiční liga do té doby svolila.

Příprava areálu pro 13 tisíc návštěvníků byla dokončena dva dny před úvodním buly. Náklady se vyšplhaly na tehdejších 135 tisíc dolarů, což po započtení inflace odpovídá dnešním 305 tisícům, tedy zhruba sedmi milionům korun. Nakonec tedy nešlo o tak nákladnou záležitost, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Výzvy spojené s tvorbou hokejového hřiště v srdci Mohavské pouště ale přesto byly obrovské. Bob May ze společnosti Ice Systems of America, která projekt realizovala, musel využít trojnásobné množství chladící techniky oproti standardním podmínkám.

Proti jeho týmu ale stál mocný soupeř – teplota i ve večerních hodinách přesahovala 30 °C, v průběhu zápasu meteorologové naměřili dokonce až 35 °C. Horko bylo tehdy nejen samotným hokejistům.

Plochu po celý týden chránila obrovská, vědci v NASA vyvinutá plachta pohlcující teplo. Ta, pořádně rozpálená, ovšem v poledne před zápasem při odstraňování dopadla na led a na několika místech ho poškodila. Jak psal deník LA Times v dobovém článku, působila jako elektrická dečka. Pěticentimetrová vrstva ledu, dvojnásobek oproti standardu, ale nepříjemný incident ustála.

Večer pak byla ledová plocha vydána napospas bruslím desítek hokejistů – a také spousty nečekaných návštěvníků. „V podstatě došlo k invazi sarančat, která si myslela, že je to voda,“ vzpomínal hokejový historik Michael Farber v pořadu Knight Fever, dokumentu o příchodu velkého hokeje do Las Vegas.

Na ledě se občas objevila kaluž vody, technici museli postižená místa domražovat – to ale není nic, co bychom v posledních měsících nevídali i na extraligových stadionech. Hrozící velké fiasko se nakonec exhibičnímu venkovnímu zápasu vyhnulo.

sipka Máte raději současnost? Zde jsou tři hvězdy týdne v NHL

Outdoor zápas v Las Vegas: Na ledě ex-parťáci Gretzky a Kurri

Jestliže do Caesars Palace se návštěvníci chodili bavit ke stovkám hracích automatů a dalších hazardních her, na parkovišti vedle něj byly k vidění mnohé z největších hokejových hvězd – nejen té doby.

Soupisky Los Angeles i New Yorku ve velkém čerpaly z úspěšné edmontonské dynastie z 80. let. Za Kings si outdoorový zápas v Las Vegas zahrál Wayne Gretzky, nejlepší hokejista všech dob.

Ba co více, právě ve Vegas se ke Gretzkymu v novém dresu poprvé přidal i Jari Kurri, jenž do města andělů přestoupil právě z Edmontonu. Na venkovním kluzišti v poušti se tak sešly dvě třetiny jedné z nejnebezpečnějších formací všech dob, jen první český šampion Stanley Cupu Jaroslav Pouzar chyběl.

Také Rangers se měli dočkat své velké edmontonské hvězy, ovšem Mark Messier, jenž s Olejáři vyhrál všech pět Stanley Cupů, na Manhattan přestoupil až týden po lasvegaské exhibici. I tak byl k vidění jeden z nejnašlapanějších přípravných zápasů všech dob.

Největší hvězdy exhibice v Las Vegas

  • Wayne Gretzky – lídr historického kanadského bodování NHL
  • Jari Kurri – první Evropan, jenž v NHL vstřelil 600 gólů
  • Luc Robitaille – uveden do Síně slávy, před stadionem Kings mu stojí socha
  • Bernie Nicholls – jeho 70 gólů ze sezony 88/89 patří k nejlepším výkonům historie
  • Brian Leetch – stříbrný medailista ze ZOH 2002, člen Hockey Hall of Fame
  • John Vanbiesbrouck – vítěz Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře NHL 1986

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Střelci památného večera? The Great One i další legendy

Americkou hymnu přednesla zpěvačka v kostýmu Kleopatry, rolbu řídil muž převlečený za Caesara – nic než pořádnou show Las Vegas neuznává.

Zábavné bylo i dění přímo na ledě. Rangers si v první třetině vypracovali dvougólové vedení, když se v jejich dresu prosadili Tony Amonte a Doug Weight, dva nováčci, z nichž vyrostly prvotřídní hvězdy zámořské ligy. Prvně jmenovaný svou kariéru zakončil s 900 body (416+484) z 1 174 zápasů, druhý dokonce o 33 bodů pokořil magickou tisícovku (278+755).

Kings ale ve druhém dějství otočili, když Vanbiesbroucka postupně překonali Tony Granato, Brian Benning a Sylvain Couturier. Ještě o necelé dva roky dříve Granato oblékal dres Rangers, kde v sezoně 1988/89 36 vstřelenými góly ustanovil dodnes platný klubový rekord.

Ve třetí třetině pak skórovaly hvězdy největší, Jari Kurri a po něm i The Great One, tedy Wayne Gretzky. Tato ověřená spolupráce zkrátka měla fungovat i v Kalifornii, Gretzky ostatně za celou kariéru nahrával na 364 Kurriho gólů, Fin pro změnu asistoval u 196 tref nejlepšího střelce historie.

Velké pouštní dobrodružství tedy skončilo výsledkem 5:2 pro Los Angeles. Než se budete bavit u sledování přímých přenosů z NHL ZDE, můžete si zavzpomínat, jak vypadal zrod populární tradice venkovních zápasů – níže najdete kompletní záznam památného duelu ze září 1991.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Brankář Sergei Bobrovsky se rozcvičuje před prvním zápasem finále Východní konference NHL - sledujte NHL živě na TV Tipsport

Sledujte NHL online: NHL live stream na TV Tipsport

Chcete sledovat NHL živě a zdarma? Není nic snazšího. Tipsport vysílá live streamy NHL online, sledovat je můžete na počítači i mobilu....

Logo Hokejové síně slávy

Hokejová síň slávy (Hockey Hall of Fame)

Hokejová síň slávy připomíná odkaz nejlepších hráčů, kteří pomohli dostat hokej na dnešní úroveň. 🏒 Podívejte se, kteří hokejisté figurují...

David Pastrňák je 6. nejlépe placený hráč NHL v sezoně 2023-2024

Kurzy na Davida Pastrňáka v NHL 2023/2024 - góly, body, trofeje

Nejlepší český hokejista David Pastrňák začíná další sezonu NHL. Kolik gólů a bodů si připíše hvězda Bostonu? Prohlédněte si kurzy na...