Když Češi hráli semifinále MS juniorů v hokeji: soupeři, bilance

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Juniorská reprezentace do 20 let si díky senzačnímu vítězství nad Kanadou pojedenácté v historii samostatné ČR zahraje semifinále mistrovství světa. Kolikrát se nám odtud povedlo proklouznout až do bojů o zlato a na jaké soupeře jsme naráželi?

Česko vs. Švédsko na MSJ 2024
Celková bilance
199619971998 – 20002001
20042005 – 201820222023

Česká reprezentace postoupila po vítězství nad Kanadou 3:2 do semifinále mistrovství světa juniorů 2024. Foto: Profimedia

Česko porazilo Kanadu 3:2 a v semifinále si zahraje ve čtvrtek od 15:00 proti Švédsku

Média v Kanadě se vzpamatovávají z novoročního šoku, tohle v pyšné hokejové zemi nečekali. Češi vyhráli napínavé čtvrtfinále 3:2, kanadští mladíci na šampionátu končí a míří zpět domů bez medaile.

O našem postupu rozhodl 11 vteřin před koncem svým 2. gólem v utkání Jakub Štancl. Jeho střelu nešťastně tečoval do vlastní sítě Oliver Bonk, syn bývalého skvělého útočníka Radka Bonka, mistra světa z Vídně 1996. Fanoušky před MS nejednou zamrzelo, že talentovaný bek reprezentuje Kanadu, nakonec ale Česku do semifinále pomohl tak jako tak.

Užijte si semifinále MS juniorů v ledním hokeji Česko vs. Švédsko ve čtvrtek 4. 1. 2024 od 15:00 a vsaďte si na svého favorita u Tipsportu.

sipka Vyzvedněte si bonus zdarma ZDE a vsaďte si na semifinále MSJ

Sleduj průběh zápasu ZDE

Česko v semifinále mistrovství světa juniorů: historická bilance Česka na MS hokej U20

Potřetí za sebou si Česko na MS juniorů zahraje semifinále, což se povedlo naposledy mezi lety 1996–1998 v často vzpomínané zlaté éře českého hokeje. Naším soupeřem bude Švédsko, se kterým máme v této fázi turnaje pozitivní bilanci 2-1. Stručný přehled najdete v tabulce, pod níž pokračuje podrobnější info o předchozích SF, včetně sestav. Držíme palce, ať Češi přidají další vítězství!

Česko v semifinále MS hokej juniorů U20: bilance (1996–2023)
⛸️Zápasy: 10
🥅Bilance: 3 výhry, 7 proher
🏒Skóre: 18:42
Soupeři: Kanada (4×), Švédsko (3×), USA (2×), Rusko
🏆MSJ 2024: Vše o SF Česko vs. Švédsko čtěte ZDE
Kurzy Tipsportu: Kompletní nabídka kurzů pro MSJ 2024 ZDE

Semifinále MS hokej juniorů U20 1996: Česko vs. Švédsko 2:8 (0:0, 1:6, 1:2)

V roce 1996 se na hokejovém MS juniorů poprvé představil play off formát. Česko zde coby vítěz skupiny před Ruskem, Švédskem, Slovenskem a Německem postoupilo rovnou do semifinále, kde na něj čekalo zopakování souboje se Švédy.

Zápas ve skupině skončil 0:0, ovšem semifinále nabídlo zcela jiný příběh. Po vlažném rozjezdu nasázela reprezentace Tre Kronor českému týmu ve 2. třetině 6 gólů a bylo hotovo. Brankář Tomáš Vokoun byl proti ofenzivní smršti bezmocný.

Největšími švédskými hvězdami byli Johan Davidsson (na MSJ 3+6) a Marcus Nilson (3+5), který později udělal slušnou kariéru v NHL za Floridu a Calgary. Na české straně chyběl výraznější příspěvek od důrazného Václava Varadi (5+1 v 6 zápasech) či sehraného dua Ondřej Kratěna – Michal Broš (oba 3+3).

Co bylo dál:

  • Česko prohrálo v zápase o bronz s Ruskem 1:4.
  • Švédsko prohrálo ve finále s Kanadou 1:4.
Česko na MS hokej juniorů U20 1996: sestava, soupiska
Brankáři: Tomáš Vokoun, Ladislav Kudrna
Obránci: Jan Němeček, Miloslav Gureň, Robert Jindřich (C), Pavel Kubina, Marek Posmyk, Jiří Polák, Aleš Píša
Útočníci: Václav Varaďa, Ondřej Kratěna, Michal Broš, Jan Žurek, Martin Koudelka, Josef Straka, Marek Melenovský, Jan Tomajko, Zdeněk Skořepa, Pavel Rosa, Jan Hlaváč, Marek Vorel, Milan Hejduk

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Semifinále MS hokej juniorů U20 1997: Česko vs. USA 2:5 (2:2, 0:1, 0:2)

O rok později jsme měli co dělat, abychom se vyhnuli bojům o záchranu. Do play off jsme šli z 3. místa ve skupině, posledního postupového, o bod před Švýcarskem. Ve čtvrtfinále jsme po penaltovém dramatu porazili Finsko 3:2 a čekali nás Američané.

V české brance stál Adam Svoboda, dlouholetá extraligová hvězda. Ofenzivu opět táhl Kratěna (na turnaji 3+4), k němuž se přidali Marek Melenovský (4+3) či obránce Marek Židlický (0+5).

Tým USA byl ale nad naše síly. Spoléhal hlavně na Mikea Yorka, nejproduktivnějšího hráče turnaje (5+5), který byl v roce 2000 mezi trojicí nováčků NHL nominovaných na Calder Trophy. Zlatá brána finále nám zůstala opět uzavřena.

Co bylo dál:

  • Česko prohrálo v zápase o bronz s Ruskem stejným výsledkem jako o rok dříve, tedy 1:4.
  • Amerika prohrála ve finále s Kanadou 0:2.
Česko na MS hokej juniorů U20 1997: sestava, soupiska
Brankáři: Adam Svoboda, Ladislav Kudrna
Obránci: Pavel Kříž, Marek Židlický, Aleš Píša, Marek Posmyk, Martin Richter, Petr Kadlec, Petr Mudroch
Útočníci: Marek Melenovský, Ondřej Kratěna, Radek Matějovský, Jiří Burger (C), Martin Špaňhel, Libor Pavliš, Petr Tenkrát, Michal Horák, Radek Procházka, David Hruška, Kamil Piroš, Jiří Novotný, Martin Streit

Semifinále MS hokej juniorů U20 1998: Česko vs. Rusko 1:5 (0:0, 1:3, 0:2)

V nabité základní skupině A jsme skončili na 2. místě za Finskem, předčili jsme Švédsko, Kanadu a Německo. Čtvrtfinále nám postavilo do cesty Američany, kterým jsme oplatili rok starou semifinálovou porážku a vyřadili je z turnaje po výsledku 4:1.

Co vracet jsme měli také Rusku, které nás dvakrát za sebou porazilo v utkání o bronz. Gólmanskou jedničkou byl opět Svoboda, pozdější opora Pardubic či Slavie. Nejproduktivnějším českým forvardem se stal Kamil Piroš (2+6), jehož podporoval kladenský odchovanec Pavel Skrbek (2+4), nejlepší obránce MS dle direktorátu turnaje.

Rusové nám ani dotřetice nedovolili vítěznou radost. Šampionát se vydařil dnes již zapomenutému Alexeji Krovopuškovovi (3+4), nebo také budoucím oporám klubů NHL, jako byli Maxim Afinogenov, Oleg Kvaša a Andrej Markov.

Co bylo dál:

  • Česko prohrálo v zápase o bronz se Švýcarskem 3:4 po nájezdech. Dodnes to je jediná švýcarská medaile z MSJ.
  • Rusko prohrálo ve finále s Finskem 1:2 v prodloužení.
Česko na MS hokej juniorů U20 1998: sestava, soupiska
Brankáři: Adam Svoboda, Vlastimil Lakosil
Obránci: Lukáš Galvas, Jan Hejda, Tomáš Kaberle (C), Petr Mudroch, Marek Posmyk, Karel Rachůnek, Robert Schnábel, Pavel Skrbek
Útočníci: Pavel Bacho, Radek Duda, Pavel Kábrt, Aleš Kotalík, Ivo Novotný, Kamil Piroš, Radek Procházka, Pavel Selingr, Patrik Štefan, Josef Straka, Petr Sýkora, Martin Tomášek

Semifinále MS hokej juniorů U20 2000: Česko vs. USA 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Češi ovládli základní skupinu A před Kanadou, USA, Finskem a Slovenskem. Ve čtvrtfinále jsme snadno přestříleli Kazachstán 6:3 a po roční přestávce jsme se znovu dostali do bojů o medaile.

S Američany jsme ve skupině remizovali 2:2, přičemž jejich branku hájil Rick DiPietro, za pár měsíců #1 draftu do NHL. Českou odpovědí mezi třemi tyčemi byl rodák z Plzně Zdeněk Šmíd a spolu s ním především forvard Milan Kraft, kapitán týmu.

Kraft, 2. nejproduktivnější hráč MSJ 2000 s bilancí 5+7 (byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje), se na semifinálovém triumfu 4:1 podílel gólem a dvěma asistencemi. Další trefy přidali Michal Sivek, Zbyněk Irgl a Jaroslav Kristek. Poprvé v dějinách se tak juniorské reprezentaci ČR povedlo postoupit do finále.

Co bylo dál:

  • Česko ve finále porazilo Rusko 1:0 po nájezdech a získalo historicky první titul juniorských mistrů světa.
  • USA v zápase o bronz prohrálo s Kanadou 3:4 po nájezdech.
Česko na MS hokej juniorů U20 2000: sestava, soupiska
Brankáři: Zdeněk Šmíd, Tomáš Duba
Obránci: Petr Svoboda, David Hájek, Zdeněk Kutlák, Martin Holý, Josef Jindra, Jan Boháč, Angel Krstev, Jiří David
Útočníci: Jaroslav Kristek, Milan Kraft (C), Michal Sivek, Jaroslav Svoboda, Josef Vašíček, Martin Havlát, Libor Pivko, Václav Nedorost, Zbyněk Irgl, Tomáš Horna, Jan Sochor, Vladimír Novák

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Semifinále MS hokej juniorů U20 2001: Česko vs. Švédsko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

V základní skupině Česko neztratilo v konkurenci USA, Švédska, Slovenska a Kazachstánu ani bod. Ovšem ve čtvrtfinále nás dost potrápilo Švýcarsko, které jsme porazili těsně 4:3.

Následovala tuhá semifinálové bitva se Švédskem. To nás v první třetině drtilo, mělo střeleckou převahu 16:4, jenže do šaten jsme šli s vedením 1:0 my. Henrika Lundqvista, budoucího člena Síně slávy NHL, překonal v 11. minutě bek Zdeněk Kutlák.

Výsledek už se do konce zápasu nezměnil, na čemž měli lví podíl Tomáš Duba (vyhlášen nejlepším brankářem turnaje), Rostislav Klesla (nejlepší obránce MSJ 2001) a nebezpečný útočník Pavel Brendl (nejlepší útočník šampionátu, nejproduktivnější hráč s bilancí 4+6).

Co bylo dál:

  • Česko ve finále porazilo Finsko 2:1 a obhájilo titul mistrů světa do 20 let.
  • Švédsko prohrálo v zápase o bronz s Kanadou 1:2 v prodloužení.
Česko na MS hokej juniorů U20 2001: sestava, soupiska
Brankáři: Tomáš Duba, Lukáš Čučela
Obránci: Rostislav Klesla, Libor Ustrnul, David Pojkar, Jan Výtisk, David Nosek, Jakub Čutta, Jan Chotěborský, Jakub Grof
Útočníci: Pavel Brendl, Václav Nedorost, Zdeněk Blatný, Radim Vrbata, Michal Sivek (C), Martin Erat, Patrik Moskal, Tomáš Plekanec, Ladislav Vlček, Lukáš Havel, Marek Tomica, Ivan Rachůnek

Semifinále MS hokej juniorů U20 2004: Česko vs. Kanada 1:7 (1:2, 0:1, 0:4)

Po skupinové fázi jsme postupovali z 3. místa za Kanadou a Finskem. Čtvrtfinále nám za soupeře přisoudilo Slovensko (výhra 4:2) a šlo se znovu na Kanadu. Za ni na turnaji úřadovaly budoucí osobnosti NHL jako třeba teprve šestnáctiletý Sidney Crosby (2+3), Ryan Getzlaf (3+3), obránce Brent Burns (0+6) či gólman Marc-André Fleury.

Na české straně chytal Marek Schwarz, zatímco v poli patřili k hlavním tahounům kapitán Jiří Hudler (2+3), Rostislav Olesz (3+2) či stále ještě aktivní Jakub Klepiš (2+2), spoluhráč Jaromíra Jágra v Kladně.

Kanada Čechům nedala šanci. V první třetině vykřesal naději po dvou rychle inkasovaných brankách gólem do šatny Ondřej Němec, zbytek utkání už byl ale zcela v režii zámořské hokejové velmoci, za níž 2× skóroval i Jeff Carter.

Co bylo dál:

  • Česko v zápase o bronz prohrálo s Finskem 1:2.
  • Kanada prohrála ve finále s USA 3:4.
Česko na MS hokej juniorů U20 2004: sestava, soupiska
Brankáři: Marek Schwarz, Tomáš Pöpperle
Obránci: Ondřej Němec, Martin Vágner, Ctirad Ovčačík, Michal Barinka, Marek Chvátal, Tomáš Linhart, Ladislav Šmíd
Útočníci: Jiří Hudler (C), Rostislav Olesz, Petr Kanko, Tomáš Fleischmann, Jakub Koreis, Kamil Kreps, Lukáš Kašpar, Roman Vondráček, Jakub Klepiš, Vojtěch Polák, Jakub Šindel, Karel Hromas, Radim Hruška

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Semifinále MS hokej juniorů U20 2005: Česko vs. Kanada 1:3 (0:1, 0:2, 1:0)

Druhé místo v základní skupině o skóre za Ruskem nám ve čtvrtfinále přiřadilo za soupeře Finsko, které jsme porazili 3:0. To znamenalo jediné – další souboj s hvězdami nabitou Kanadou.

Ke Crosbymu, Getzlafovi a Carterovi se přidali ještě vítěz produktivity turnaje Patrice Bergeron (5+8), dlouholetý spoluhráč Davidů Krejčího a Patrňáka v Bostonu. Dále Corey Perry, budoucí držitel Hart Trophy, či skvělí obránci Shea Weber s Dionem Phaneufem.

Za Česko jim v bráně opět čelil Marek Schwarz, zatímco naši produktivitu táhl o rok zkušenější a lepší Rostislav Olesz (7+3) spolu s kapitánem Petrem Vránou (5+3). Tentokrát jsme s Javorovými listy drželi krok po celé utkání, ale Oleszovo snížení po gólech Cartera, Nigela Dawse a Bergerona už přišlo pozdě.

Co bylo dál:

  • Česko v zápase o bronz porazilo USA 3:2 v prodloužení. Tehdy by asi nikoho nenapadlo, že si na další medaili počkáme 17 let.
  • Kanada porazila ve finále Rusko 6:1.
Česko na MS hokej juniorů U20 2005: sestava, soupiska
Brankáři: Marek Schwarz, Vladislav Koutský
Obránci: Martin Lojek, Roman Polák, Martin Tůma, Ladislav Šmíd, Bedřich Köhler, Lukáš Bolf, Ondřej Šmach
Útočníci: Zbyněk Hrdel, David Krejčí, Marek Kvapil, Petr Vrána (C), Michal Gulaši, Lukáš Kašpar, Milan Hluchý, Michal Borovanský,Rostislav Olesz, Michal Polák, Michael Frolík, Jakub Petružálek, Roman Červenka

Semifinále MS hokej juniorů U20 2018: Česko vs. Kanada 2:7 (1:2, 0:4, 1:1)

Základní skupinu A jsme skončili na 2. místě za Švédskem, s Ruskem v zádech. Pro čtvrtfinále jsme dostali Finsko a byla z toho výhra 4:3 po nájezdech. Našlapaný tým v čele s produktivním Martinem Nečasem (3+8) a kanonýrem Filipem Zadinou (7+1) dotáhl Česko po 13 letech do semifinále, kde...

...čekala zase Kanada. Největší osobností mužstva byl obránce Cale Makar (na turnaji 3+5), dnešní opora Colorada Avalanche v NHL. Prosazoval se také forvard Jordan Kyrou (3+7, dnes St. Louis Blues) a Drake Batherson (7+0, nyní Ottawa Senators).

Právě Batherson svým hattrickem v semifinále vyhnal ve 37. minutě z branky současného Sparťana Josefa Kořenáře, jehož nahradil Jakub Škarek. To už ale bylo jasné, že se boj o zlato Čechů týkat nebude.

Co bylo dál:

  • Česko v zápase o bronz prohrálo s USA 3:9.
  • Kanada porazila ve finále Švédsko 3:1.
Česko na MS hokej juniorů U20 2018: sestava, soupiska
Brankáři: Josef Kořenář, Jakub Škarek, Milan Klouček
Obránci: Vojtěch Budík, Jakub Galvas, Libor Hájek, František Hrdinka, Filip Král, Radim Šalda, Ondřej Vála
Útočníci: Petr Kodýtek, Daniel Kurovský, Jakub Lauko, Kryštof Hrabík, Filip Chytil, Martin Kaut, Albert Michnáč, Martin Nečas, Radovan Pavlík, Ostap Safin, Filip Zadina, Kristian Reichel, Marek Zachar (C)

Sleduj play off hokejové Extraligy na TV Tipsport

Semifinále MS hokej juniorů U20 2022: Česko vs. Kanada 2:5 (0:2, 0:2, 2:1)

Šampionát poznamenaný pandemií covidu se místo tradičního zimního termínu musel dohrávat v létě 2022. Čechům nesedla základní skupina, kde se štěstím unikli bojům o záchranu. Skončili 4. za Kanadou, Finskem a Lotyšskem, o 2 body před Slovenskem.

Ve čtvrtfinále jsme porazili USA 4:2, semifinále nám jako skoro vždy přichystalo setkání s Kanadou. Tým, který nezajímá nic než zlato, táhl na svých bedrech útočník Mason McTavish. V 7 zápasech nasbíral 17 bodů (8+9). Neztratil se ani čerstvě sedmnáctiletý Connor Bedard (4+4).

Lídry Čechů byli útočníci Jan Myšák (5+3) s Jiřím Kulichem (2+6). Oba se proti Kanadě prosadili (Myšák dal gól, Kulich nasbíral 2 asistence), jenže zámořský obr byl znovu silnější.

Co bylo dál:

  • Česko prohrálo v zápase o bronz se Švédskem 1:3.
  • Kanada porazila ve finále Finsko 3:2 v prodloužení.
Česko na MS hokej juniorů U20 2022: sestava, soupiska
Brankáři: Tomáš Suchánek, Jan Bednář, Pavel Čajan
Obránci: Aleš Čech, Tomáš Hamara, David Jiříček, František Němec, Štěpán Němec, Stanislav Svozil, David Špaček, Jiří Ticháček
Útočníci: Michal Gut, Petr Hauser, Daniel Herčík, Jaroslav Chmelař, Ivan Ivan, Jakub Kos, Jiří Kulich, Matouš Menšík, Adam Měchura, Jan Myšák (C), Martin Ryšavý, Gabriel Szturc, Matyáš Šapovaliv, Tomáš Urban

Semifinále MS hokej juniorů U20 2023: Česko vs. Švédsko 2:1pr. (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)

Česko začalo skvěle už základní skupinu, kterou vyhrálo mimo jiné před Kanadou a Švédskem. Ve čtvrtfinále rozstřílelo Švýcarsko 9:1 a následně jej v boji o postup do finále konečně čekal jiný soupeř než Kanada.

Tohle je turnaj, který máme ještě v živé paměti. V české brance zářil Tomáš Suchánek, zadní řady dirigoval David Jiříček, později vyhlášený nejlepším obráncem šampionátu. V útok se činili zejména Jiří Kulich (7 zápasů, 7+2) a Gabriel Szturc (5+3).

Ti všichni sehráli v semifinálové bitvě se Švédskem zásadní roli. Suchánek čaroval, Szturc asistoval a Jiříček s Kulichem dali góly, které znamenali naši výhru 2:1 v prodloužení a tím pádem i první postup do finále po 22 letech. Zároveň bylo jisté, že skončí 17leté čekání na jakoukoliv medaili.

Co bylo dál:

  • Česko prohrálo ve finále s Kanadou 2:3 v prodloužení, ale stříbrné medaile byly i tak velkým úspěchem.
  • Švédsko prohrálo v zápase o bronz s USA 7:8 v prodloužení.
Česko na MS hokej juniorů U20 2023: sestava, soupiska
Brankáři: Tomáš Suchánek, Daniel Král, Oliver Šatný
Obránci: Marek Alscher, Aleš Čech, Tomáš Hamara, David Jiříček, David Moravec, Stanislav Svozil (C), David Špaček, Jiří Ticháček
Útočníci: Jakub Brabenec, Petr Hauser, Jaroslav Chmelař, Jakub Kos, Jiří Kulich, Marcel Marcel, Matouš Menšík, Adam Měchura, Lukáš Pajer, Martin Ryšavý, Robin Sapoušek, Gabriel Szturc, Eduard Šalé, Matyáš Šapovaliv

Na sestřih výhry Česka nad Kanadou 3:2 ve čtvrtfinále mistrovství světa juniorů 2024 se můžete podívat ve videu níže.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Český útočník Jiří Kulich si letos odbyl premiéru v NHL. Bude patřit k největším hvězdám na MSJ 2024?

Nejlepší hráči MS v hokeji juniorů 2024: top 5 hvězd turnaje

I letošní ročník hokejového MS juniorů bude přehlídkou úžasných talentů. Na koho se upře největší pozornost? Zjistíte v našem článku.

Connor Bedard se má stát největší hvězdou světového hokeje. Dokáže naplnit obrovská očekávání? Sledujte ho v akci živě díky livestreamům NHL na Fortuna TV.

Hokejista Connor Bedard: NHL, kariéra, statistiky, rekordy

Connor Bedard má být příští megastar NHL. ⭐ Naplní předpoklady a stane se nejlepším hráčem soutěže? Vše o něm se dozvíte v našem článku.

První hvězda uplynulého týdne v ELH Lukáš Válek z Litvínova nasbíral ve třech zápasech 7 bodů (3+4)

Hráč týdne ELH podle HokejZpravy.cz (25. 12. až 31. 12. 2023)

Ani Tipsport ELH o Vánocích nezahálela. Vítejte u rekapitulace posledního extraligového týdne v roce 2023!