Honba za rekordy, bitva o play off. ELH čeká zásadní víkend

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Že naše nejvyšší soutěž nemá dvě kola před koncem základní části co nabídnout? To je velký omyl, Tipsport extraligou hýbe několik velkých příběhů, které se o tomto víkendu dočkají rozuzlení. Podívejte se na 5 hlavních důvodů, proč závěrečná klání ELH sledovat živě.

Tomáš Filippi z Liberce a Martin Růžička z Třince k sobě mají blízko nejen v tomto osobním souboji, ale i v extraligových statistikách Foto: Profimedia

Pět největších příběhů posledního víkendu ELH 2023/2024

Hokejoví fanoušci se v pátek a v neděli neodlepí od obrazovek. Na programu jsou totiž 51. a 52. kola základní části Tipsport extraligy, která definitivně zodpoví na několik palčivých otázek.

Co všechno je ve hře, o co týmy i jednotliví hráči usilují? Vybrali jsme pro vás pět příběhů, kvůli kterým budeme víkendová utkání s napětím sledovat i my – Tipsport živě vysílá všechny zápasy, takže máte perfektní přehled o dění na všech extraligových stadionech.

sipka Klikněte ZDE a sledujte extraligové zápasy živě, s bonusem za registraci

Sleduj play off hokejové Extraligy na TV Tipsport

V pátek (17:30) i v neděli (16:30) se bude na všech extraligových stadionech hrát naráz, možnost přepínat mezi jednotlivými zápasy jistě přijde vhod.

Před extraligovým play off, které prvními zápasy odstartuje již ve středu 6. března, stále zbývá odehrát 14 duelů – a ty budou mít šťávu. Přispějí k tomu i těchto pět zásadních příběhů. Kdo z nich vzejde vítězně?

  1. Přetahovaná o čtvrté místo
  2. Souboj o předkolo
  3. Závody o individuální trofeje
  4. Nové klubové rekordy
  5. Individuální rekordy obránců

1) Kdo půjde do čtvrtfinále? O čtvrté místo usilují čtyři kluby

Pardubice, Sparta, Třinec. Tyhle tři kluby už mají účast ve čtvrtfinále nějaký ten pátek jistou, stále však nevíme, kdo obsadí klíčovou čtvrtou příčku a vyhne se tak nevyzpytatelnému zkrácenému předkolu.

Hned čtyři týmy od sebe dělí pouhé tři body, o klíčovou čtvrtou příčku se tak uchází vláček v pořadí Kometa Brno, České Budějovice, Liberec a Litvínov. Každý z nich má reálnou šanci proklouznout přímo mezi nejlepší osmičku, uspět ovšem může jen jeden.

Nejlepší výchozí pozici má Kometa, která se na čtvrté příčce extraligové tabulky udržela i přes úterní prohru ve Vítkovicích. Hokejisté Motoru i Bílí Tygři zaváhání soupeře využili, náskok brněnského týmu se ztenčil na naprosté minimum.

Tabulka: Počet bodů, příští zápasy

  • 4. Kometa Brno – 81 bodů (venku v Liberci, doma s Třincem)
  • 5. České Budějovice – 80 bodů (doma s Kladnem, venku v Pardubicích)
  • 6. Liberec – 79 bodů (doma s Kometou, venku v Plzni)
  • 7. Litvínov – 78 bodů (doma s Vítkovicemi, venku v Olomouci)

V souboji o poslední čtvrtfinálovou vstupenku je naprosto klíčovým páteční duel Liberce s Kometou.

Právě výsledky vzájemných zápasů jsou v případě rovnosti bodů hlavním tiebreakerem – a Moravané mají nad Severočechy navrch, ze tří dosavadních utkání vytěžili všech devět bodů.

Není to ale jen o těchto dvou týmech. Takový Motor půjde z extrému do extrému, když po pátečním domácím střetnutí s do baráže mířícím Kladnem v neděli vyjede na led prvních Pardubic. Litvínov si pro změnu místo v TOP 4 nárokoval po většinu sezony, v říjnu dokonce celou soutěž vedl.

Zdá se, že postupovou tajenku definitivně rozřeší až nedělní závěrečné kolo. Podívejte se, kolik bodů aspiranti na čtvrtfinále získali ve vzájemných kláních – každý se s každým střetnul čtyřikrát, maximem je tedy 12 bodů.

SOUBOJ O ČTVRTFINÁLE: VZÁJEMNÉ ZÁPASY, POČET BODŮ
Tým KOM CEB LIB LIT
4️⃣ Kometa Brno X 6:6 9:0* 6:6
5️⃣ České Budějovice 6:6 X 4:8 4:8
6️⃣ Liberec 0:9* 8:4 X 6:6
7️⃣ Litvínov 6:6 8:4 6:6 X

* zbývá odehrát jeden vzájemný zápas

2) Jisté není ani předkolo: Dotáhnou Bruslaři svou stíhací jízdu na úkor Energie?

Ještě zkraje roku 2024 Mladá Boleslav figurovala na poslední příčce, solidní vzestup formy ale barážového strašáka zahnal a Bruslařský klub stále ještě může postoupit do předkola.

Zatímco pro středočeské fanoušky je to skvělá zpráva, příznivci Karlových Varů ji přijímají s menším nadšením. Právě Energii v tuto chvíli patří 12. příčka, Západočeši mají čtyřbodový náskok.

  • 12. Karlovy Vary – 55 bodů (doma se Spartou, venku na Kladně)
  • 13. Mladá Boleslav – 51 bodů (doma s Olomoucí, venku na Spartě)

Sleduj průběh zápasu ZDE

Problémem je ale jejich forma, tým z lázeňského města šestkrát v řadě prohrál a bez bodů zůstal v 10 z posledních 11 kol. To je tristní bilance. Karlovy Vary se nezvedly ani pod vedením Václava Eismanna, jenž na střídačce v únoru nahradil odvolaného hlavního trenéra Davida Bruka.

Mladá Boleslav oproti tomu ve svých posledních 11 mačích posbírala 19 bodů. Taková stíhací jízda, ať bude její vyústění jakékoli, zasluhuje respekt – aktuální forma je v extraligovém srovnání nadprůměrná. K dobru přidejme i kladnou vzájemnou bilanci s Energií, proti které svěřenci Richarda Krále posbírali 7 z 12 možných bodů.

Pro udržení postupové naděje Bruslaři bezpodmínečně potřebují bodovat v pátečním domácím zápase s Olomoucí. Na led vyjedou v roli favoritů, Kohouti je však v tomto ročníku už dvakrát porazili.

Není bez zajímavosti, že důležitým sparing partnerem Středočechů v dobývání předkola bude pražská Sparta. Ta totiž nejprve v pátek jede do Karlových Varů, podle vypsaných kurzů v roli výrazného favorita. V neděli pak Pražané v O2 Areně přivítají samotné Bruslaře.

Pokud vše půjde podle předpokladů, právě toto utkání – a souběžně hraný duel Karlových Varů na Kladně – rozhodnou o posledním postupujícím do předkola. K jejich sledování srdečně zveme i nezaujaté fanoušky.

sipka SOUTĚŽ: Vyhrajte vstupenky na poslední domácí zápas Sparty zdarma

3) Král střelců, vítěz bodování. Kdo ukořistí individuální trofeje?

Jasno ještě zdaleka není ani o vítězích individuálních statistik naší nejvyšší soutěže – ba naopak, situace je zde pořádně zamotaná.

Jestliže vloni třinecký Marko Daňo ovládl tabulku střelců s náskokem čtyř branek, letošní dostihy o nejlepšího kanonýra slibují mnohem vyrovnanější finiš. Jednogólový rozdíl od sebe v horních patrech tabulky dělí hned šest hokejistů, další pak číhají v těsném závěsu.

Před posledními dvěma koly mají navrch liberečtí Tomáš Filippi s Jakubem Rychlovským, oba mají na kontě 24 přesných zásahů.

Jen o gól méně však vstřelili Petr Koblasa, Oliver Okuliar, Martin Růžička i Lukáš Sedlák. To všechno jsou prvotřídní extraligové hvězdy, které kanonýrský souboj mohou nejen zdramatizovat, ale i ovládnout.

S výjimkou Koblasy s Růžičkou už se všichni v této sezoně radovali z hattricku, Rychlovský posbíral dokonce dva – a jeho spoluhráč Filippi pro změnu potěšil fanoušky valentýnským čtyřgólovým představením proti Kladnu.

Kdo bude nejlepším střelcem ELH 2023/24?

  • 24 gólů – Tomáš Filippi, Jakub Rychlovský (oba Liberec)
  • 23 gólů – Petr Koblasa (Litvínov), Oliver Okuliar (Mountfield HK), Martin Růžička (Třinec), Lukáš Sedlák (Pardubice)
  • 22 gólů – Ondřej Kaše (Litvínov)
  • 21 gólů – Nicolas Hlava (Litvínov), Filip Chlapík (Sparta), Jan Ordoš (České Budějovice), Eduards Tralmaks (Kladno), Daniel Voženílek (Třinec)

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Stále nevíme ani to, kdo se stane nejproduktivnějším extraligovým hráčem. Zde před posledním hracím víkendem vykrystalizovala jasná vedoucí dvojice – o titul si to rozdají Růžička (61 bodů) s Filippim (59).

Oba v uplynulých týdnech nabrali přímo výstavní formu, navrch má ale v tuto chvíli obhájce loňského prvenství Růžička. Třinecký útočník je už jen krůček od třetího vítězství v kanadském bodování, čímž by vyrovnal rekord Milana Gulaše.

V prospěch šestinásobného extraligového šampiona hovoří i skvělá bilance proti zbývajícím dvěma soupeřům Ocelářů – v šesti zápasech s Dynamem a Kometou Růžička v této sezoně posbíral celkem osm bodů za pět gólů a tři asistence.

Průměr přes bod na zápas si nicméně udržuje také Filippi, autor sedmi bodů (2+5) z šesti utkání Bílých Tygrů proti Kometě a Plzni. Stáhnout dvoubodové manko by mu dlouhodobě nemělo dělat problém, vždyť 31letý forvard už v tomto ročníku zažil 14 multi-point večerů.

Ve Filippiho prospěch hovoří i tiebreaker – při rovnosti bodů o trofeji pro nejproduktivnějšího hráče rozhodují vyšší počet vstřelených gólů, Bílý Tygr vede o jeden. Vše se ale může v mžiku změnit, oba produktivní lídři budou o víkendu pod ostrým drobnohledem.

MARTIN RŮŽIČKA: STATISTIKY, BILANCE
Z G A B vs. PCE vs. KOM
48 23 38 61 4 body (2+2) 4 body (3+1)
TOMÁŠ FILIPPI: STATISTIKY, BILANCE
Z G A B vs. KOM vs. PLZ
50 24 35 59 2 body (1+1) 5 bodů (1+4)
SÁZKY NA STŘELCE I KANADSKÉ BODY NAJDETE ZDE

4) Nejúspěšnější sezona historie? Pardubice útočí na extraligový rekord, Sparta na ten klubový

Dva zápasy, dva body. Pardubice dělí jen krůček od překonání historického rekordu, který v sezoně 2015/16 ziskem 118 bodů ustanovili hokejisté Liberce. Letošní Dynamo je dvě kola před koncem na 117 bodech.

Východočeši jsou už jistými vítězi základní části, v dlouhodobé soutěži si vedou nejlépe v klubové historii. Aby se stali i držiteli absolutního extraligového rekordu, budou muset potřebné body vydolovat buď z pátečního klání v Třinci, nebo z nedělní domácí rozlučky s Českými Budějovicemi. Rozhodně se nejedná o snadné soupeře, Perníkáři ještě nemají nic jistého.

Nejvyšší počty bodů v základní části

  1. Liberec – 118 (2015/16)
  2. Pardubice – 117 po 50 zápasech (2023/24)
  3. Hradec Králové – 116 (2021/22)
  4. Třinec – 112 (2021/22)
  5. Pardubice – 111 (2002/03)

Kroniky, byť „pouze“ klubové, může přepsat i pražská Sparta. Bavíme se ovšem o týmu se 120letou historií, i překonání vlastního maxima by bylo velkou událostí.

V úvodních 50 duelech sezony 2023/24 Pražané posbírali 108 bodů. Lépe si vedla pouze družstva v letech 2013/14 a 2015/16, která základní část zakončila se 110 body. Stačí v jednom ze zbývajících dvou utkání vyhrát v základní hrací době – a nový rekord HCS je na světě.

Libeňský tým na led vyjede nejprve v pátek v Karlových Varech. Pokud neuspěje, pak má ještě šanci v nedělním domácím klání proti Mladé Boleslavi. To můžete sledovat na vlastní oči, ZDE si můžete zasoutěžit o vstupenky do O2 areny zdarma.

Sleduj play off hokejové Extraligy na TV Tipsport

5) Ticháček s Gazdou se hlásí o individuální rekordy obránců

Zmizík budou možná muset hledat i strážci knih individuálních rekordů. Hned dva obránci mají totiž slušně nakročeno k překonání historických zápisů, v obou případech šance na překonání rekordů odhadujeme jako padesát na padesát.

Brněnského Daniela Gazdu dělí jen gól od vyrovnání rekordního počtu gólů v jedné sezoně.

Zlínský rodák, jenž ještě v minulém ročníku se svými mateřskými Berany působil v Chance lize, během letošních 50 zápasů vstřelil 17 gólů. Už teď jde o druhý nejlepší výkon v historii samostatné české extraligy, na stejném čísle svou střeleckou bilanci uzavřel už kladenský Martin Ševc v sezoně 2006/07.

Před sebou má Gazda už jen jedinou výzvu: 18 gólů taktéž kladenského Bradyho Austina z ročníku 2019/20. Nadcházejícími soupeři Komety jsou Liberec a Třinec; proti Bílým Tygrům se Gazda v této základní části prosadil už dvakrát, brankové světlo za svatyní Ocelářů ale ještě nerozsvítil. Podaří se mu to na poslední pokus?

Nejlepší střelci mezi obránci

  • 1. Brady Austin – 18 gólů (2019/20, Kladno)
  • 2. Daniel Gazda – 17 gólů po 50 zápasech (2023/24, Kometa)
  • 2. Martin Ševc – 17 gólů (2006/07, Kladno)
  • 4. Radim Tesařík – 15 gólů (2000/01, Vsetín)
  • 4. Lukáš Zíb – 15 gólů (2006/07, Liberec)

Zdroj: Ondřej Zamazal, hokej.cz

Ve hře je i absolutní maximum, Jiří Ticháček potřebuje tři body pro vyrovnání extraligového rekordu v produktivitě obránců.

Talentovaný 21letý bek v 50 utkáních zaznamenal 43 kanadských bodů (13+30). Sluší se vyzdvihnout i čísla plzeňského Petra Zámorského (11+29), je to nicméně stříbrný medailista z MS juniorů, na koho se před závěrečným víkendem základní části upíná pozornost.

Příští bod, pakliže na něj Ticháček v nadcházejících zápasech Kladna v Českých Budějovicích a doma proti Karlovým Varům dosáhne, jej postaví po bok Ľubomíra Sekeráše. Uznávaný slovenský zadák v ročníku 1997/98 v třineckém dresu posbíral 44 bodů, i díky tomu se později vypravil na úspěšnou zámořskou misi v NHL.

Pak už před sebou Ticháček bude mít poslední metu, 46bodový výkon Martina Hamrlíka ze sezony 1999/00. Tehdy se zlínský obránce zastavil na 12 gólech a 34 asistencích. Pokud se na 46 bodů dostane i Ticháček, rekord v kanadských bodech bude patřit jemu – v porovnání s Hamrlíkem totiž vstřelil více gólů.

NEJPRODUKTIVNĚJŠÍ SEZONY OBRÁNCŮ V ČESKÉ EXTRALIZE
# Obránce Rok, klub Z G A B
1. Martin Hamrlík 99/00, Zlín 51 12 34 46
2. Ľubomír Sekeráš
97/98, Třinec 50 11 33 44
3. Brady Austin 19/20, Kladno 52 18 25 43
4. Jiří Ticháček 23/24, Kladno 50 13 30 43
5. Martin Gernát 20/21, Třinec 50 13 28 41

Přiznejme si, že zisk tří bodů ve dvou duelech není pro zadáka nic jednoduchého. Ticháček ovšem v zápasech kladenských Rytířů na ledě tráví přes 22 minut za večer a vícebodových utkání, bez kterých se úspěšný útok na rekord neobejde, v tomto ročníku odehrál devět – dvě z toho byla tříbodová.

Motoru i Energii se Ticháček v sezoně 2023/24 se svými spoluhráči postavil třikrát, proti každému soupeři má bilanci 0+2 – celkem tedy čtyřikrát asistoval. V celé sezoně se levoruký bek podílel na 37 % z kladenských 116 vstřelených gólů. Udržení vysokého standardu i v cílové rovince základní části může přepsat historii, i to je jedním z důvodů, proč poslední dvě kola sledovat živě v live streamech zdarma ZDE.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

I tento gól do prázdné branky ve čtvrtfinále se počítal do statistik play off Tipsport extraligy ledního hokeje

Bodování play off extraliga 2024: statistiky, střelci, brankáři

Góly, kanadské bodování i úspěšné zákroky brankářů. Podívejte se na všechny 📈 statistiky hráčů v play off hokejové extraligy 2024.

Porada rozhodčích v utkání české hokejové extraligy. Jaká jsou pravidla v play off Tipsport ELH?

Hokej extraliga play off pravidla: délka prodloužení, nájezdy

Kdy se prodlužuje do rozhodnutí a kdy na řadu přijdou nájezdy? Důležitá pravidla play off hokejové extraligy najdete v tomto článku.

Hokejisté Třince oslavují vítězství v play off hokejové Tipsport extraligy

Týmové rekordy play off extraligy: tituly, série, výhry

Který tým vyhrál nejvíc titulů a sérií, poznali jsme neporaženého mistra? Podívejte se na klubové ☝ rekordy play off hokejové extraligy.