Třinec v play off 2024 přepisoval knihu extraligových rekordů

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Už od jara roku 2019 Oceláři usedají na extraligovém trůnu. Letos to už několikrát vypadalo, že Masarykův pohár převezme jiný klub. Jenže v kabině hokejového klub z města v těsné blízkosti polských hranic je nastavená vítězná mentalita, kterou mohou ostatní celky jen tiše závidět. Výsledkem je další titul, který navíc přinesl změny v řadě rekordů ELH.

Dorovnání vsetínských rekordů
Historický obrat z 0:3 na 4:3
Třikrát úspěšně v zápase č.7

Hráči týmu HC Oceláři Třinec se radují z vítězného gólu v 7. zápase play off Tipsport ELH Foto: ČTK / Taneček David

Oceláři v sezoně 2023/24 dorovnávali i vytvářeli nové významné rekordy ELH

Ve všech sportovních odvětvích se mistrovské dynastie zapisují do archivů jednotlivých lig nesmazatelným písmem. A Oceláři nejsou výjimkou. Připomeňte si tři historické zápisy Třince do knihy rekordů hokejové extraligy, které vznikly díky letošnímu titulu.

sipka Klikněte ZDE a sledujte Tipsport extraligu živě v online streamech

Sleduj průběh zápasu ZDE

Dorovnání vsetínského rekordu v počtu extraligových titulů

Když v roce 2001 Vsetín oslavoval zisk už šestého extraligového titulu, všem bylo jasné, že i po uvěznění tehdejšího bosse valašského týmu Romana Zubíka zůstane rekord v počtu absolutních prvenství na dlouhou dobu neohrožen. Vždyť po odehrání osmého ročníku ELH se kromě Vsacanů mohli pochlubit zlatem pouze Olomouc a Sparta.

V první dekádě 21. století měla minimálně k dorovnání vsetínského rekordu slušně našlápnuto právě Sparta. Nicméně pro zlaté medaile si pražský velkoklub naposledy došel v sezoně 2006/07, kdy se zastavil na čísle 4.

A když v roce 2018 ovládla hokejovou extraligu podruhé za sebou Kometa, dalo se předpokládat, že na jméno nového spoludržitele rekordu si opravdu ještě několik let počkáme. Jen připomeňme, že tehdy měli Oceláři na svém kontě teprve jeden titul ze sezony 2010/11.

Nicméně všech pět předešlých dohraných ročníků patřilo Třinci. Slezská organizace tak po 23 letech od posledního titulu Vsetína dorovnala ten nejvýznamnější rekord na úrovni českých hokejových klubů.

sipkaVíce o extraligových rekordech klubů si přečtěte ZDE

Rekord v počtu extraligových prvenství tedy i nadále zůstává v podhůří Beskyd. Od neděle 28. dubna 2024 se ovšem rozpíná přes téměř celou šíři tohoto malebného pohoří.

Současně Oceláři vyrovnali i rekord Vsetína v počtu jdoucích titulů za sebou. Ten má však možná ještě vyšší hodnotu a zároveň vypovídá o neuvěřitelné – chete-li dračí – síle třineckého mužstva. Je totiž nutné zmínit, že od dob kralování Vsetína se poměr kvalitativních sil mezi jednotlivými účastníky soutěže značně vyvážil.

Rekordy ELH: Kluby s nejvyšším počtem titulů
# Klub Počet titulů
1. Třinec 6
1. Vsetín 6
3. Sparta Praha 4
4. Pardubice 3
5. Kometa Brno 2
5. Slavia Praha 2
5. Zlín 2

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Poprvé v historii play off ELH obrat z 0:3 na 4:3

Obrátit sérii ve vyřazovací fázi hokejové extraligy ze stavu 1:3 na 4:3 se už podařilo několika celkům. Ještě před letošním play off ale platilo, že nikomu se nepovedlo ze třízápasové ztráty dotáhnout sérii do vítězného konce. A kdo jiný by měl tuto historickou statistiku narušit než právě Oceláři.

Když Sparta zvládla i třetí semifinálový duel ve Werk Aréně, Třinci v tu chvíli už zřejmě věřili jen ti nejskalnější fanoušci. Naopak Sparťani se už viděli ve finále. Nicméně parta třineckých bojovníků se semkla a postupnými krůčky začala družinu Pavla Grosse přivádět k obavám.

Slezané nejprve ve čtvrtém utkání na domácí půdě vyučovali lekci produktivity, když i přes značný nepoměr střel na branku (20:34) zvítězili výsledkem 4:1. Následně v pátém semifinále přežili závěrečný tlak Sparty, k čemuž jim pomohla i úspěšná trenérská výzva, a uhájili tak těsnou výhru 3:2. Publikum v 02 areně už jásalo a těšilo se na prodloužení, nicméně Ondřej Kacetl po kolizi s Jani Lajunenem nemohl zasáhnout a gól Michala Moravčíka v čase 58:10 tak spravedlivě uznán nebyl.

Klíčovým a současně i nejkurioznějším momentem letošního play off pak byla vyrovnávací trefa Daniela Voženílka na 1:1 v semifinálovém klání číslo 6. Klasické české pořekadlo "utekl hrobníkovi z lopaty" se pro tuto situaci hodí naprosto perfektně. Reprezentační forvard totiž dvě desetiny před koncem základní hrací doby našel ze záporného úhlu skulinku mezi Jakubem Kovářem a jeho tyčkou a nejdůležitějším gólem ve své kariéře poslal zápas do prodloužení. V něm pak přisoudil Třinci třetí bod David Cienciala.

sipkaZDE si přečtěte o 5 klíčových momentech třinecké cesty za letošním titulem

I na konci základní hrací doby sedmého utkání to se Slezany už vypadalo bledě. Naději na vyrovnání jim ale dal Vojtěch Mozík, který byl vyloučen v čase 58:11 za podrážení. A situaci 6 na 4 dokázali přetavit v branku na 2:2, když se trefil Marko Daňo.

Během prodloužení rozhodujícího semifinálového duelu pak Ondřej Kacetl vytáhl zákrok ročníku. V brejku 2 na 1 Vladimír Sobotka naservíroval Michalu Řepíkovi gólovou tutovku, avšak třinecký fantom se bleskurychle přesunul a zakončení kapitána Sparty odmítl svou vyrážečkou.

Pražané byli opticky lepším týmem prakticky po celé prodloužení, nicméně Kacetl zůstaval i nadále neprůstřelný, což nakonec vyústilo až ve čtvrtou nastavenou dvacetiminutovku. Ta už ale neměla dlouhého trvání. V průběhu 122. minuty utkání uprchl po pravém křídle jeden z možná vůbec nejpodceňovanějších extraligových beků – Marian Adámek – a milimetrovým pasem vyzval Miloše Romana ke skórování. Slovenský forvard touto pobídkou nepohrdl a premiérový obrat série v dějinách play off ELH z 0:3 na 4:3 tak byl dokonán.

sipkaZAJÍMAVOST: 7. semifinále play off 2024 mezi Spartou a Třincem trvalo 121 minut a 46 vteřin. Jednalo se o druhý nejdelší zápas v historii ELH. Rekordem je 6. semifinále play off 2023 mezi Mountfieldem HK a Vítkovicemi, které skončilo v čase 138:51.

Tímto způsobem promarnit vedení 3:0 na zápasy bude Sparťany budit ze spaní ještě hodně dlouho. Papírově měli určitě silnější mužstvo, nicméně Oceláři právě v této sérii předvedli největší kouzlo kolektivního sportu. O vítězi totiž nakonec rozhodla parta a soudržnost třineckého celku, který i v těch nejtěžších chvílích držel při sobě a dokázal najít výchozí řešení.

Vývoj semifinále play off ELH 2024 Sparta vs. Třinec

  • 1. zápas: Sparta vs. Třinec – 3:0 (střely na branku – 32:25)
  • 2. zápas: Sparta vs. Třinec – 3:2 pp. (střely na branku – 46:30)
  • 3. zápas: Třinec vs. Sparta – 2:3 pp. (střely na branku – 38:36)
  • 4. zápas: Třinec vs. Sparta – 4:1 (střely na branku – 20:34)
  • 5. zápas: Sparta vs. Třinec – 2:3 (střely na branku – 21:21)
  • 6. zápas: Třinec vs. Sparta – 2:1 pp. (střely na branku – 27:29)
  • 7. zápas: Sparta vs. Třinec – 2:3 pp. (střely na branku – 58:44)

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Poprvé v dějinách hokejové extraligy zisk titulu po třech sedmizápasových sériích

O náročnosti cesty Ocelářů za jejich šestým extraligovým titulem snad úplně nejvíce vypovídá fakt, že čtvrtfinále, semifinále i finále odehráli na sedm utkání. A každý ze tří rozhodujících duelů číslo 7 vyhráli, což zvládli jako první tým v historii samostatné české nejvyšší hokejové soutěže.

Za zmínku stojí připomenout i čtvrtfinálovou sérii proti Českým Budějovicím, která se oproti té semifinálové se Spartou vyvíjela přesně naopak. Třinec se totiž dostal do situace, kdy po třech prohrách za sebou ztratil luxusní vedení 3:0 na zápasy. Nicméně v sedmém čtvrtfinálovém utkání ukázali svěřenci Zdeňka Motáka obrovský charakter a z nezáviděníhodnou situaci dokázali vyřešit.

Z tohoto úhlu pohledu se finále proti Pardubicím jeví jako psychologicky nejjednodušší série, neboť ani jeden tým se nedostal do dvouzápasového trháku. Nicméně minimálně po fyzické stránce byli Slezané ve velké nevýhodě. Vždyť Perníkáři nejprve ztratili s hradeckým Mountfieldem pouze jedno klání a následně Litvínov vyřadili ve čtyřech zápasech.

A aby toho nebylo málo, tak Třinec se během play off potýkal s početnou marodkou, kterou ke všemu tvořily opory týmu. Ještě na konci základní části utrpěl vážnou zlomeninu nohy majitel Stanley Cupu z roku 2018 Jakub Jeřábek. Další důležitý bek slovenské národnosti Martin Marinčin skončil ve druhém finále, když po sporném zákroku Lukáše Sedláka naletěl na mantinel a v důsledku toho mu praskl obratel. Trable měl i hvězdný kanonýr Martin Růžička, který se potýkal s pochroumaným ramenem a většinu zápasů vynechal.

sipkaZDE si přečtěte o individuálních rekordech extraligy

Klíčové role tak převzali na první pohled ne tolik nápadní hráči, kteří se však svými kvalitami určitě řadí do extraligového nadprůměru. Ve výborné formě hrál slovenský reprezentant Libor Hudáček, který se šesti góly a 10 asistencemi ovládl produktivitu play off. Obrovský podíl na šestém zlatu má i navrátilec David Cienciala, jenž vítěznou trefou rozhodl šesté semifinále se Spartou i poslední zápas sezony proti Pardubicím. Třinecký odchovanec i rodák nakonec zaznamenal parádní bilanci 7+7.

Absolutorium si ale zaslouží především brankář Ondřej Kacetl. Znojemský odchovanec se jako tradičně naladil do své play off formy a svými zákroky zase udivoval celou českou hokejovou veřejnost. A přestože měl oproti minulým ročníkům vyřazovací části slabší statistiky, právě tento skromný gólman je nejtučnějším písmem podepsán pod nejobtížnějí titul v klubové historii Ocelářů. A současně také pod vůbec nejnáročnější prvenství v historii české extraligy sahající do sezony 1993/94.

Paradoxem je, že nejvíce zápasů k zisku extraligového zlata potřeboval Třinec v sezoně 2022/23, kdy se zase jako první tým dostal na samotný vrchol až z předkola. Zatímco v letošní vyřazovací fázi odehráli Oceláři 21 duelů, během play off 2023 jich bylo dokonce 22. Tehdy ale museli zvládnout pouze jedno "game 7".

Nejdelší cesty za titulem v ELH

  • Třinec v roce 2023 – 22 zápasů
  • Třinec v roce 2024 – 21 zápasů
  • Plzeň v roce 2013 – 20 zápasů
  • Pardubice v roce 2012 – 19 zápasů
  • Slavia Praha v roce 2008 – 19 zápasů

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hokej, Euro Hockey Tour, EHT, utkání Česka a Finska na Českých hokejových hrách

České hokejové hry 2024: program, vstupenky, tabulka, výsledky

České hokejové hry 2024 jsou závěrečným 🏅 turnajem EHT, těsně před MS zde startují i hráči NHL. Přinášíme program, tabulku a další info.

Publikum během turnaje EHT, České hokejové hry v Brně

Nominace všech týmů na České hokejové hry 2024: soupisky

Čtyři týmy, šest zápasů – a nespočet hvězd. Podívejte se na nominace všech reprezentací pro EHT Betano hokejové hry 2024 v Brně.

Trofej pro vítěze MS v ledním hokeji IIHF - MS hokej online program, výsledky, rozpis, tabulka a český tým

Mistrovství světa v hokeji 2024: tabulka, program, výsledky

Zpět v ČR. ⭐ MS v hokeji 2024 hostí 🧨 Praha a Ostrava. Program, výsledky, tabulka, vstupenky i výlet do historie? V článku toho najdete...