Top hvězdy české reprezentace na Švýcarských hokejových hrách

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Tři zápasy, dvě výhry, díky pěti bodům a vyrovnanému skóre 8:8 druhé místo v tabulce. Týmovou bilanci českého národního týmu na Švýcarských hokejových hrách 2023 zřejmě znáte, jak ale vypadají individuální statistiky našich hráčů? Podívejte se, kdo si na druhé zastávce EHT hlasitě řekl o pozvánku na světový šampionát.

David Tomášek v utkání Švýcarských hokejový her proti Finsku, ve kterém byl vyhlášen českou hvězdou zápasu Foto: Profimedia

Nejlepší hokejisté Česka na Švýcarských hokejových hrách 2023

Série neporazitelnosti po pěti zápasech skončila, v tabulce druhé zastávky Euro Hockey Tour jsme skončili druzí. Přesto lze výkon české reprezentace na Švýcarských hokejových hrách 2023 z mnoha důvodů hodnotit pozitivně. Z týmu vystoupilo několik individualit, očekávané tahouny nahradily neokoukané tváře, v dresu s národním znakem na hrudi se blýsko několik ryzích hvězd. Pojďme si je společně představit.

sipka Vsaďte si a sledujte hokej živě ZDE, s bonusem za registraci

Sleduj průběh zápasu ZDE

Výbušní útočníci, jistota zadních řad. Tři české hvězdy Švýcarských hokejových her

Za 181 minut a 57 sekund čistého herního času česká reprezentace osm gólů vstřelila, stejný počet jich dostala. Podívejte se, které hráče redakce HokejZpravy.cz vybrala za tři největší hvězdy právě skončeného mezinárodního turnaje.

  1. David Tomášek (útočník)
  2. Michal Kempný (obránce)
  3. Michal Kovařčík (útočník)

1. hvězda: David Tomášek bodoval v každém zápase

Číslo 96 bylo na ledě nepřehlédnutelné, a to zdaleka nejen kvůli zpod helmy vlajícím dlouhým vlasům. David Tomášek se prosadil ve všech třech utkáních Švýcarských hokejových her, kde vstřelil dva góly a na jeden nahrával.

Tomášek tak jako jediný český reprezentant udržel průměr bodu na zápas. Přičteme-li statistiky z listopadové Karjaly, 27letý centr má na kontě již sedm bodů (5+2) z pěti utkání. Produktivita z národního týmu vysoce překonává tu z klubové úrovně, v dresu Färjestad BK bývalý sparťanský útočník ve 25 duelech posbíral 21 bodů (12+9).

Na mistrovství světa Tomášek debutoval už letos v květnu, kdy si připsal čtyři asistence. První dvě akce nové sezony ho výrazně přiblížily k další nominaci, v Rulíkově systému jeho hra vzkvétá.

David Tomášek: game log v sezoně 2023/24

  • Karjala Cup, vs. Švédsko – 2 body (1+1)
  • Karjala Cup, vs. Finsko – 2 body (2+0)
  • Swiss Hockey Games, vs. Finsko – 1 bod (1+0)
  • Swiss Hockey Games, vs. Švýcarsko – 1 bod (1+0)
  • Swiss Hockey Games, vs. Švédsko – 1 bod (0+1)

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

A daří se i jeho spoluhráčům. Swiss Hockey Games Tomášek absolvoval na centru třetí a později druhé formace, kde měl na křídlech k dispozici Pavla Kousala (3 zápasy), Radana Lence (2) a Jakuba Rychlovského (1). I ti, s výjimkou Lence, ve velkém obohatili své osobní statistiky.

Proti Finům – na ledě O2 Areny, která byla ještě vloni jeho extraligovým domovem –  Tomášek ve 22. minutě rozjásal publikum krásným blafákem do bekhendu po rychlém přenesení hry z našeho obranného pásma. To on zavelel k obratu, to on byl po utkání vyhlášen nejlepším hráčem českého týmu.

Svůj střelecký instinkt si Tomášek přivezl i do Curychu, kde v utkání se Švýcary ve 28. minutě v přesilovce zvyšoval na 2:0 – ve správnou chvíli na správném místě, nikým nehlídán.

Do highlightů patří i jeho asistence ze závěrečného duelu se Švédy; těsně za polovinou utkání u útočné modré přesně přečetl rozehrávku Tre Kronor, při úprku k brance zadovkou přenechal puk Kousalovi, ten překvapivou akci umně zakončil. Každý ze tří Tomáškových bodů měl něco do sebe, v součtu jsou pádným argumentem pro jeho zvolení největší českou hvězdou Swiss Hockey Games 2023.

sipka Podívejte se, kdo nás bude reprezentovat na MS juniorů

2. hvězda: Michal Kempný rozhodl duel proti domácím

Další ze jmen, která by na domácím světovém šampionátu neměla chybět. Michal Kempný je kotvou prvního obranného páru, nezanedbatelný je ovšem i jeho ofenzivní příspěvek.

Na obou koncích kluziště – do slova a do písmene – byl 33letý sparťanský bek vidět i v prodloužení sobotního mače proti Švýcarům. Ve vlastním obranném pásmu se chopil kotouče, převezl ho přes celé hřiště, v útočné třetině si položil bránícího soupeře a hned poté přesným švihem nad lapačku prodloužil šňůru české neporazitelnosti.

Titul nejlepšího českého hráče zápasu podtrhuje skutečnost, že přínos vítěze Stanley Cupu z roku 2018 zdaleka neležel jen ve vítězném gólu.

Zkušený obránce na druhém turnaji Euro Hockey Tour „vychovával“ nastupující generaci reprezentačních beků. Po odpočinku v úvodním pražském mači Kempný v Curychu nejprve nastoupil po boku Mikuláše Hovorky, v závěrečném klání s Tre Kronor k němu trenéři přiřadili Jiřího Ticháčka.

Během dvou utkání Kempný na ledě strávil 34 minut a 11 sekund a vygeneroval tři střelecké pokusy. Aktuálně třetí nejproduktivnější extraligový zadák už startoval na čtyřech světových šampionátech, pátá účast by na sebe neměla nechat dlouho čekat.

3. hvězda: Michal Kovařčík, to byla zarputilost i přesné přihrávky

Skvělý turnaj odehráli Kousal s Rychlovským, v brance národního týmu se velmi rychle zabydlel Pavlát. Titul třetí české hvězdy od nás ale získává nepřehlédnutelný Michal Kovařčík, bez kterého by byl dojem ze Swiss Hockey Games o poznání slabší.

O Karjalu jej připravilo zranění, opožděný letošní turnajový debut v národním dresu 27letý forvard helsinského Jukuritu ozdobil dvěma primárními asistencemi.

Poprvé se prosadil ve čtvrtek v O2 Areně, kdy na sebe při úprku útočným pásmem navázal hned tři finské hráče. O to snazší práci měl jeho bratr Ondřej, jenž po převzetí kotouče zůstal před brankářem Säterim prakticky nehlídán. Právě tato akce rozhodla zahajovací utkání.

Zcela zásadní je také Kovařčíkův podíl na úvodní brance sobotního klání se Švýcarskem. Ve 26. minutě nikým nehlídaný objel branku a zpoza ní křižným pasem naservíroval kotouč Rychlovskému. Ten bude za svůj první gól v dospělé reprezentaci navždy vděčit novojičínskému rodákovi.

Dva kanadské body, z toho jeden v rámci krásné souhry sourozenecké dvojice? Existuje i přínos, který ze zápisů o utkání nevyčtete. Důrazná hra, skvělý pohyb a aktivní napadání přesně zapadají do Rulíkova konceptu. Je velmi pravděpodobné, že na únorovou zastávku EHT ve Švédsku mladší z bratrů Kovařčíků obdrží další reprezentační pozvánku.

Jeho role zápas od zápasu rostla. Jestliže v prvním utkání trojnásobný extraligový šampion s Třincem na ledě strávil jen lehce přes 10 minut, po přesunu do Curychu už nalogoval 14 minut a v závěrečném klání jeho icetime přesáhl 16 minut – to už byl naším pátým nejvytěžovanějším útočníkem.

Ještě před pěti lety střídavě nastupoval v Chance lize, nyní už si proklestil cestu do speciálních formací reprezentace. Nabídnutou příležitost, navíc podpořenou možností zahrát si v jedné formaci s bratrem, Michal Kovařčík chytil za pačesy. Zatím se bavíme o třetí české hvězdě Swiss Hockey Games, v květnu ale možná budeme hovořit o důležitém článku národního týmu na světovém šampionátu.

Česko na Švýcarských hokejových hrách: Statistiky, produktivita
# Hráč Z G A B
1. David Tomášek (F) 3 2 1 3
2. Pavel Kousal (F) 3 1 1 2
2. Jakub Rychlovský (F) 2 1 1 2
4. Michal Kovařčík (F) 3 0 2 2
5. Michal Kempný (D) 2 1 0 1
5. Petr Kodýtek (F) 2 1 0 1
5. Ondřej Kovařčík (F) 3 1 0 1
5. Daniel Voženílek (F) 3 1 0 1
9. Tomáš Filippi (F) 2 0 1 1
9. Filip Pyrochta (D) 3 0 1 1

Veteránům se turnaj nevydařil, Červenka, Stránský či Špaček bez bodu

Do kanadského bodování Švýcarských hokejových her se zapsala rovná desítka Čechů, očekávané ofenzivní opory vyšly naprázdno. Nulovou produktivitu našich elitních formací musíme chtě nechtě považovat za zklamání turnaje.

Účastník deseti mistrovství světa Roman Červenka, aktuálně druhý nejlepší střelec švýcarské NL Matěj Stránský, uznávaný tvůrce hry Michael Špaček, jenž na blížící se Spengler Cup v dresu Ambri-Piotta vyrazí jako jeden z autorů nejvíce asistencí ve švýcarské nejvyšší soutěži?

V uplynulých třech reprezentačních utkáních se neprosadil ani jeden z nich.

Při vzestupu méně zkušených harcovníků se nabízí otázka, zda dlouhodobé stálice zapadají do nového systému národního týmu. Jeho trenér Radim Rulík ovšem v závěrečném hodnocení řekl: „Že v tuhle chvíli nejsou úplně v top formě, tak to prostě je, ale to patří k hokeji. Je prosinec, mistrovství je v květnu. Takže spousta času, jejich forma se určitě bude ve druhé polovině zvedat. Nedělal bych z toho nějaké závěry.“

První formace v utkání Švýcarských hokejových her:

  • vs. Finsko: Červenka - Špaček - Řepík
  • vs. Švýcarsko: Červenka - Špaček - Flek
  • vs. Švédsko: Voženílek (1+0) - Filippi (0+1), Stránský

Sleduj streamy nejoblíbenějších zápasů živě na Betano TV

Čeští brankáři: neokoukané tváře rozhodně nezklamaly

Českou svatyni během Švýcarských hokejových her střežili dva muži, kteří za dospělou reprezentaci před startem turnaje dohromady odchytali dva zápasy. Oceňujeme, že relativně nezkušený brankářský tandem se s novou porcí minut vyrovnal obstojně.

V O2 Areně od trenérů dostal důvěru 24letý Dominik Pavlát, jenž si na letošní Euro Hockey Tour zachytal už v závěru Karjaly proti Švýcarům – tehdy udržel čisté konto.

O reprezentační neprůstřelnost Finové plzeňského gólmana bohužel připravili hned z první akce. To ale bylo z jejich strany vše, zbývajících 20 střel Pavlát pokryl a zařadil se ke hvězdám čtvrtečního večera. Kaňkou na jinak skvělých reprezentačních statistikách jsou pak čtyři obdržené góly v nedělním závěrečném duelu se Švédskem. Sluší se ale podotknout, že zrovna v tomto duelu česká defenziva podala nejslabší výkon.

Dobrou práci odvedl i Josef Kořenář, jenž v nominaci na poslední chvíli nahradil zkušenějšího Romana Willa. Na světový šampionát se sparťanský gólman s největší pravděpodobností nepodívá, uplynulý turnaj ale jeho šancím rozhodně neublížil.

Jestliže svou pouť mládežnickými výběry Kořenář zakončil na MS juniorů v roce 2018, v dospělé reprezentaci si odbyl premiéru tuto sobotu v souboji s domácím týmem.

V Curychu na 25letého maskovaného muže mířilo 23 střel, hned 21 z nich pochytal. Po dvě třetiny držel neprůstřelnost, v poslední minutě zlikvidoval švýcarské přečíslení. Ať už se v budoucnu bude jeho reprezentační bilance rozrůstal libovolným tempem, vítězný debut už z Kořenářových statistik nikdo nevymaže.

Čeští brankáři na Švýcarských hokejových hrách
Soupeř Brankář Zákroky SVS %
Finsko Dominik Pavlát 20/21 95,24 %
Švýcarsko Josef Kořenář 21/23 91,30 %
Švédsko Dominik Pavlát 21/25 84,00 %

V průběžné tabulce Euro Hockey Tour českému týmu po dvou turnajích patří druhá příčka, na vedoucí Tre Kronor ztrácíme bod. Příležitost smazat toto manko bude mít národní tým v únoru, Beijer Hockey Games 2024 ve Švédsku proběhnou v termínu od 8. do 11. 2.

Na to, kdo nás bude na této akci reprezentovat, jsme ovšem zvědaví už teď.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se u online sázkové kanceláři Betano

BETANO - získej bonus až 3 000 Kč + 500 Kč

Dokonči snadno a rychle online registraci a získej 500 Kč zdarma. Navíc na tebe čeká možnost získat další bonus ke vkladu až 3 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Betano

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Petr Nedvěd, Radim Rulík a Alois Hadamczik představují nový dres české hokejové reprezentace, kterou sponzoruje Betano

Betano je oficiálním partnerem české reprezentace v hokeji

Nová éra českého hokeje začíná. Sázková společnost Betano je novým sponzorem reprezentace, kterou bude podporovat nejen při pouti za...

NHL live stream Betano - vsaďte si a sledujte NHL živě na TV Betano

Live stream NHL: Vsaďte si a sledujte NHL živě na Betano TV

Zajímá vás, jak si pustit NHL zdarma a přes celou obrazovku? Přinášíme vám návod. Bavte se – vsaďte si a sledujte NHL 2023/24 živě na TV...

Američan Logan Cooley marně stíhá českého forvarda Jiřího Kulicha.

Hokejové MS juniorů do 20 let 2024: Nominace české reprezentace

Trenér Augusta oznámil nominaci českého týmu pro MS juniorů v ledním hokeji 2024. Jména hráčů i jejich statistiky najdete v článku.